Ketogeen eten is een tegenpool op het westerse voedingspatroon wat rijk is aan snelle koolhydraten. Koolhydraten die we de gehele dag tot ons nemen. Niet omdat je honger hebt, maar omdat het voorhanden is, we ons vervelen, honger ervaren of als gewoonte.
Het ketogeen voedingspatroon kan je op veel verschillende manieren toepassen. Wat mijn inziens belangrijk blijft is dat je dichtbij de natuur blijft. Veel kant en klare keto producten zitten vol met chemische toevoegingen die ik niet zou adviseren. Dat is op geen enkele wijze goed voor je lichaam.
Blijf dichtbij de natuur, welk voedingspatroon je ook kiest.
Het gaat om de kwaliteit van je voeding.
Op het moment dat je 100% ketogeen eet blijf je voortdurend in de vetverbranding en maak je ketonen aan. De focus ligt op een hoge inname van vetten en een zeer lage inname van koolhydraten. Hierdoor maak je de metabole switch van de suiker- naar de vetverbranding en maak je ketonen aan. Ketonen zorgen voor energie, het verdwijnen van honger en mentale helderheid.
Wat is het ketogeen dieet?
De aanmaak van ketonen brengt je in de metabole staat van ketose. Ketose is een oeroud biologisch verschijnsel dat ons vroeger in tijden van voedselschaarste hielp overleven. Op het moment dat je lichaam zeer weinig koolhydraten binnenkrijgt als bij het ketogeen dieet of weinig tot geen voedsel als bij vasten maakt je lichaam ketonen aan en kom je in ketose.
Het ketogeen voedingspatroon is een heel strikt dieet als we het hebben over koolhydraten. Het is heel belangrijk om laag in koolhydraten te blijven, zodat je niet terug switch naar de suikerverbranding. Op het moment dat je lichaam eraan gewent is geraakt om voornamelijk ketonen als brandstof te gebruiken kan je steeds iets meer koolhydraten gebruiken. De gevoeligheid hiervoor verschilt per persoon en is ook afhankelijk van je darmgezondheid en insuline gevoeligheid.
Het dieet is niet strikt als we het hebben over eetmomenten of calorieën. Vaak is het minderen van eetmomenten wel een gevolg en je kunt er natuurlijk bewust voor kiezen. In ketose ben je sneller verzadigd, heb je minder trek en de behoefte aan snacks neemt af. Je bloedsuiker stabiliseert, je wordt rustiger en je helderheid en focus vergroten. Een staat die je met vasten ook kunt bereiken voor een kortere periode of dagelijks met intermitterend vasten.
- In het programma Levensstijl & Hormonen gaan we aan de slag met een ketogeen dieet, maar afgewisseld met gezonde koolhydraten om al je hormonen te voeden.
- In het programma Reset & Detox Your Body kan je kiezen uit een plantaardig of ketogeen menu.
- Liever samen intensief aan de slag? Dan is de Health Reset er voor jou.
Het is belangrijk om je macronutriënten in de juiste verhouding binnen te krijgen. Vetten hebben het grootste aandeel in je voedingspatroon en koolhydraten het minste. Door deze verhouding wil je in een bepaalde metabole staat komen waarbij je ketonen aanmaakt die je voorzien van brandstof.
Ketogeen
- 5% koolhydraten (20-50 gram koolhydraten)
- 20% eiwitten
- 75% vetten
Je koolhydraten moeten heel laag blijven, anders blijf je in de suikerverbranding zitten. Twee volkoren boterhammen is samen al 30gr koolhydraten en dit hoort dus ook niet binnen het ketogeen dieet. Je haalt je koolhydraten enkel uit groenten en dit is prima. Eiwitten en vetten heb je echt nodig, maar je doet het prima met heel weinig koolhydraten. Je hebt vitamines, mineralen en plantenstoffen nodig, maar niet speciaal koolhydraten. Naar mate je langer in ketose bent kan je steeds iets meer koolhydraten hebben om in ketose te blijven.
Eten is niet verboden, er is geen caloriebeperking, het gaat om de juiste verhouding koolhydraten, eiwitten en vetten.
- Koolhydraten – Groenten en een beetje fruit met een lage glycemische lading
- Eiwitten – Vlees, vis, ei, zuivel, noten, zaden en pitten
- Vetten – Ghee, roomboter, kokosolie, lijnzaadolie, olijfolie, avocado, omega 3 (verderop meer hierover)
Het kan soms een flinke stap zijn van het Westerse voedingspatroon naar een ketogeen dieet. Het wordt makkelijker als je gaat switchen van de suiker- naar de verbranding en de energie van ketonen gaat ervaren. Je honger verdwijnt, je energie stijgt en je ervaart een enorme mentale helderheid.
- Minder behoefte om te snacken – verminderen van honger
- Geen energie dip – stabiele bloedsuikerspiegel
- Geen suikerverslaving
- Honger leid je niet meer af – Er ontstaat een andere relatie met voeding
- Een maaltijd overslaan gaat soms vanzelf
- Gewichtsverlies – doorbreken gewichtsplateau
- Verminderen insulineresistentie
- Verbeteren hormoonbalans
- Cognitieve verbeteringen
- Verminderen toxiciteit
- Verbeteren cholesterolwaarden
- Bevorderen slaap
- Verbeteren diabetes
- Bloeddruk verlagend
- Beter uithoudingsvermogen
- Gunstig bij bepaalde ziekten en behandelingen
Je energie komt van binnen. Je hebt geen extern voedsel nodig voor je energie.
Meten of je in ketose bent
Als je begint met een ketogeen dieet kan het fijn zijn om te meten of je in een staat van ketose bent en hoe diep. Dit kan je doen met ketostix of een glucose-ketonenmeter. Op die manier krijg je een indicatie van wat er in je lichaam gebeurd. Dit kan vooral heel waardevol zijn om te achterhalen waarom het niet lukt om in ketose te geraken.
Hier leg ik meer uit over het meten van ketonen.
Hoe lang kan je een ketogeen dieet volgen?
Persoonlijk vind ik ketogeen meer een dieet om bepaalde periodes in te zetten. Het is toch minder flexibel en veel mensen willen ook nog ‘leven’. In het programma Levensstijl & Hormonen kan je kiezen tussen een iets mildere vorm van KETO of volledig KETO in bepaalde delen van de maand. Als vrouw is het niet verstandig altijd in een staat van vasten te zijn, je mag leven in het ritme van je hormonen.
Het ligt er denk ik aan hoe jij het leven in ketose ervaart.
De één vind het heel streng en moet er moeite voor doen.
De ander vindt het heerlijk, kiest kwalitatief goede producten en vult aan met supplementen.
Er is geen goed of fout, we zijn allemaal uniek.
Twee energiesystemen en het ketogeen dieet
Even een stapje terug. Je hebt twee energiesystemen. Het ene systeem draait op suikers, glucose, en de andere op vetten. Om suikers, glucose, om te zetten in energie heb je insuline nodig. Dit is je primaire energiesysteem. Zodra je suikers of koolhydraten eet zal je altijd terug switchen naar dit energiesysteem.
Het andere systeem gebruikt vetten als brandstof en werkt veel zuiniger en efficiënter. Bij dit systeem heb je geen insuline nodig en komen er veel minder vrije radicalen vrij. Vrije radicalen zijn afvalstoffen die kunnen zorgen voor weefselschade en ontstekingen. Je lever mag deze vrije radicalen weer onschadelijk maken door ze te koppelen aan een antioxidant.
Het ketogeen voedingspatroon zorgt ervoor dat je constant in de vetverbranding zit. Vetten zijn je voornaamste brandstof. Je maakt constant ketonen aan die ervoor zorgen dat je geen honger, veel energie en een enorme mentale helderheid ervaart.
Als je heel westers eet, veel koolhydraten en de gehele dag, dan maak je altijd gebruik van de suikerverbranding. Je spreekt dan nooit het zuinige systeem van vetten en ketonen aan. Je denkt tussendoortjes nodig te hebben, niet eten leid je af en je wordt er chagrijnig van. Het mooiste is als je flexibel kunt switchen tussen beide systemen. Je bent dan metabool flexibel en hebt een hele andere relatie met voeding.
Vergoot je metabole flexibiliteit en verander je relatie met eten.
“Eet als je honger hebt, stop als je genoeg hebt.”
Je hersenen hebben zowel suikers als ketonen nodig. Dit betekent dat als je nooit vast of nooit ketogeen eet je enkel gebruik maakt van glucose als brandstof. Dit is maar de helft van wat je hersenen nodig hebben. Op het moment dat je vetten gaat verbranden en ketonen aanmaakt ervaar je hierdoor een enorme mentale helderheid. Je hersenen hebben ook een beetje glucose nodig, maar dat maakt je lichaam uit eiwitten en glycerol (een onderdeel van vetten). Zo werken de ketogenese (ketonen aanmaak) en de gluconeogenese (aanmaak van glucose) samen. Je hoeft geen koolhydraten te eten om je hersenen van glucose te voorzien.
Insuline
Tegenwoordig worden er veel koolhydraten gegeten in de vorm van brood, pasta, koek, snoep, suikers, dranken en toevoegingen. Deze koolhydraten zorgen ervoor dat je in de glucose verbranding blijft met insuline. Als glucose je lichaam binnenkomt maakt je alvleesklier insuline aan. Insuline is de sleutel van een receptor op je cel. Het deurtje van de cel gaat open en glucose kan naar binnen. In de cel zitten je mitochondriën, kleine energiefabriekjes, die glucose omzetten in energie.
Ook slimpie en ‘suikervrije’ koeken zetten het insuline systeem in werking.
Je ziet dat veel suikers vervangen worden door zoetstoffen, maar die zetten hetzelfde systeem in werking als suikers doen. Je houdt je lichaam alleen voor de gek, want er zit geen energie in.
Insulineresistentie
Insuline wil je niet constant aan moeten maken, want dan kan je insulineresistent worden. Je cellen zijn niet meer gevoelig voor insuline en je kunt geen energie meer maken uit suikers. Je wordt moe, futloos en hebt geen energie. Insuline is ontstekingsbevorderend, brengt oestrogeen en testosteron uit balans en zorgt voor metabole problemen.
- Check hoe het met jou hormonen is met deze gratis checklist. Inclusief recepten en direct toepasbare tips.
Opslag van suikers
Wanneer je meer energie binnenkrijgt dan je verbruikt sla je dit op in je lichaam. Je slaat overtollige koolhydraten op, zodat je ze later kunt gebruiken. Dit kan handig zijn, maar dan moet je er wel voor zorgen dat je je lichaam de kans geeft om deze opgeslagen suikers weer te gebruiken.
Een eerste deel wordt opgeslagen in je lever en spieren. Dit kan je later weer gebruiken door te gaan bewegen zonder jezelf externe brandstof te geven. Je verbruikt dan de opgeslagen suikers. Bij een westers voedingspatroon komt het vaak voor dat je nog meer koolhydraten eet dan opgeslagen kunnen worden op deze plekken. Je lichaam heeft dan een volgende oplossing, die slaat de suikers op als vet. Eigenlijk is dit geen oplossing, maar het verplaatsen van het probleem. Wanneer je dit wil verbranden, dan moet je switchen naar een ander energiesysteem. De vet verbranding.
Door het constant eten en het gebruik veel suikers en koolhydraten kunnen we geen vetten verbranden.
Een koolhydraatarm voedingspatroon samen met intermitterend vasten kan de eerste stap zijn om meer te gaan switchen naar de vetverbranding. Je kunt door het in en uit een staat van vasten gaan overtollige glucose en insuline afvoeren. Alleen koolhydraatarm zonder intermitterend vasten is anders. Je blijft dan alsnog in de suikerverbranding. Zeker bij een inactief leven.
Ketogeen kan je helpen om een bepaalde gewichtsdrempel te doorbreken. Je kunt hiermee voortdurend in de vetverbranding blijven en overtollig gewicht verbranden. Combineer je ketogeen met intermitterend vasten en nuchter sporten, dan heb je net iets meer vrijheid in het eten van een klein percentage extra koolhydraten. Je lichaam leert dan flexibel in en uit vasten gaan. Juist deze flexibiliteit is zo belangrijk, ook voor je hormonen bijvoorbeeld.
Hoe langer je heel westers hebt gegeten, dus constant in de suikerverbranding hebt geleefd, hoe meer glucose en insuline er in je lichaam opgeslagen kan liggen. Middels vasten, intermitterend vasten en ketogene maaltijden kan je deze opgeslagen insuline en glucose afvoeren.
- Wil jij weer metabool flexibel worden, je hormonen in balans brengen, glucose en insuline afvoeren en vaker in de vetverbranding zijn, dan is het programma Levensstijl & Hormonen iets voor jou.
- Wil je liever samen intensief aan de slag, dan is de Health Reset iets voor jou.
Switchen naar een ander energiesysteem
Het is belangrijk om metabool flexibel te zijn. Dit betekent dat je makkelijk kunt switchen tussen beide energiesystemen. Je kunt dan kiezen om te switchen tussen beide systemen of constant in één van beide systemen verkeren.
Het ketogeen voedingspatroon is ervoor gemaakt om in ketose te blijven. Je bent dan constant in de vetverbranding. Als je dat wil is het belangrijk om het strikt te volgen. Voor veel mensen is dit best streng. Wel is het zo dat je steeds iets meer koolhydraten kunt eten, zonder uit ketose te geraken, als je lichaam eraan gewent raakt. Je kunt meten of je in ketose bent en wat bepaalde maaltijden voor je doen om je voedingspatroon eigen te maken.
Je kunt ook heel goed switchen tussen het gebruiken van ketonen als brandstof en het energiesysteem van suikers. Op het moment dat je dit makkelijk kunt bestaat honger niet meer en een lege maag koppel je niet aan eten. Het niet eten leid je niet meer af en je kunt je zonder eten juist beter focussen.
Gaat dit switchen nog niet zo goed, dan wordt je snel chagrijnig van niet eten. Je mitochondriën wachten niet geduldig op hun ketonen als brandstof. Switchen kan soms even duren. Je kunt dit trainen door veel afwisseling aan te brengen in je intermitterend vasten tijden.
Als je chagrijnig wordt van niet eten, dan gaat dit switchten nog niet zo snel.
Terug switchen
Het terug switchen naar de suikerverbranding gaat een stuk sneller dan het switchen naar de vetverbranding. Op het moment dat je iets meer koolhydraten eet, dan switch je direct terug naar het primaire energiesysteem van suikers.
Wil je weer terug naar de vetverbranding dan kan je dit doen door in de ochtend nuchter te gaan bewegen. Je verbruikt dan alle opgeslagen glucose en kunt switchen. Vervolgens kan je met vetrijke maaltijden in de vetverbranding blijven.
Als je gaat vasten kom je ook in de vetverbranding. Je lichaam krijgt dan geen externe brandstof en gaat opzoek naar interne brandstof. Je gaat vetten gebruiken als brandstof, ketonen aanmaken en als je lang genoeg vast gaat autofagie ook werken. Autofagie is een proces waarbij je oude, kapotte en zieke cellen gaat recyclen. Dit begint na 24 uur in te treden als je metabool flexibel bent.
Als derde kan je met een ketogeen voedingspatroon zorgen dat je in de vetverbranding komt. Het snelste is om nuchter te sporten en intermitterend vasten toe te passen en dan overgaan te gaan op een ketogeen voedingspatroon.
- Nuchter bewegen naar ketose
- Vasten naar ketose
- Ketogeen eten naar ketose
Als je metabool nog niet zo flexibel bent duurt het iets langer voordat je vanuit de suikerverbranding weer in de vetverbranding zit. Train dit systeem door veel in en uit vasten te gaan en het switchen gaat steeds gemakkelijker. Als vrouw kan het verstandig zijn om delen van de maand niet in ketose te zijn, dus dan is het mooi als je goed metabool flexibel bent.
Met een ketogeen dieet maak je ketonen aan, wat zijn dit en wat heb je eraan?
Geen honger, veel energie en mentale helderheid. Ketonen zetten je in je kracht, zowel lichamelijk als geestelijk. Als je een strikt ketogeen dieet volgt dan ervaar je dit continue. Door het toepassen van intermitterend vasten en het vaak in en uit een staat van vasten te gaan train je je metabole flexibiliteit. Samen met een koolhydraatarm, voedingspatroon met gezonde koolhydraten, kan je dagelijks switchen naar de ketonen energie. Tijdens het vasten ervaar je ook het gevoel van ketonen, waardoor je geen honger hebt en het vasten stukken makkelijker is.
Ketonen zijn voor het lichaam niet vreemd. Een baby die borstvoeding krijgt is vaak in een milde toestand van ketose. Tijdens het vasten, intermitterend vasten en in de nacht maakt ons lichaam ook ketonen aan als het de kans krijgt. Wanneer je laat op de avond eet, veel opgeslagen glucose hebt, dan switch je niet naar ketonen. We leven in een wereld van overvloed en maken vaak nooit meer ketonen aan, omdat we ons lichaam de ruimte niet geven. Het flexibel kunnen switchen tussen beide energiesystemen is eigenlijk heel natuurlijk, maar lijkt soms ver weg. Heel veel ziektes komen voort uit een metabole disbalans.
In ketose zijn is een helende staat van je lichaam. Ketonen geven je power.
- Afvallen
- Vet verbranden
- Oestrogeen aandacht geven
- Energie optimaliseren
- Insulinegevoeligheid verbeteren
- Bloedsuiker stabiliseren
- Cognitieve verbeteringen
- Positieve stemming
- Focus en concentratie
- In het moment leven
- Ontstekingen verminderen
- Beschadigd DNA herstellen
- Hersengroei stimuleren
- Cellulaire schade verminderen
- Mitochondriën verbeteren
- Geen honger
- Geen fysieke cravings
Ketogeen als vrouw
Als vrouw heb je een compleet andere cyclus dan een man en is ketose niet altijd verstandig.
Als vrouw hebben we een cyclus van 28 dagen in tegenstelling tot een man die een hormonale cyclus van 24 uur heeft. Het is dus als vrouw belangrijk dat je niet iedere week hetzelfde van je lichaam en geest vraagt. Niet al je hormonen worden blij van een ketogeen voedingspatroon. Evenals dat ze niet allemaal blij worden van stress en intensieve inspanningen.
Oestrogeen is een hormoon wat het fantastisch doet tijdens de dagen dat je ketogeen eet. Oestrogeen kan geen insuline gebruiken, want als insuline stijgt, dan daalt oestrogeen. Juist aan het begin van je cyclus wil je dat oestrogeen gaat stijgen en dan is ketogeen perfect.
Naar mate we als vrouw ouder worden kan je steeds vaker ketogeen inzetten. Vanaf ons 40ste levensjaar gaan je hormonen dalen, ook oestrogeen. Als je dan constant in de suikerverbranding zit, met insuline, dan zal je oestrogeen nog sneller dalen. Dit gaat vaak gepaard met stemmingswisselingen of somberheid en het niet lekker in je vel zitten. Op het moment dat je oestrogeen daalt zal je serotonine aanmaak ook verminderen. Serotonine zorgt ervoor dat we blij zijn. Mocht je juist last hebben van een oestrogeen dominantie, dan is vasten en een ketogeen dieet in bepaalde periodes erg goed om overtollig oestrogeen af te breken.
Als oestrogeen goed in balans is dan heb je minder kans op blessures, blijft je huid jong en soepel, ben je helder, optimistisch en slaap je beter.
- Minder kans op blessures
- Sterke botten en gewrichtsbanden
- Jonge en soepele huid
- Goede gemoedstoestand
- Helder en optimistisch
- Beter omgaan met stress
- Verbeterde magnesium opname
Aan het einde van je cyclus mag progesteron juist gaan domineren boven oestrogeen. Dat zijn de dagen dat je ketogeen wat mag loslaten. We willen geen stress op het lichaam, je mag wat liever zijn voor jezelf en progesteron kan wel een beetje insuline en glucose gebruiken. Je wil niet te veel cortisol aanmaken, want dit zorgt ervoor dat je geen progesteron aanmaakt. Een te kort aan magnesium zorgt ook voor een verminderde aanmaak van progesteron. Ervaar je cravings naar chocolade, dan kan je beginnen met het aanvullen van je magnesium, omdat het een teken kan zijn van magnesium te kort.
Cravings naar chocolade? Begin je magnesium aan te vullen.
Als progesteron mooi in balans is dan voel je rust en kalmte. De week voor je menstruatie mag je genieten van deze rust. Het is heel normaal om je wat terug te trekken, minder sociale activiteiten te ondernemen en even een lesje yoga te doen in plaats van een intensieve sportles.
- In het programma Levensstijl & Hormonen leer je alles over je hormonen, voeding en vasten en hoe dit in te zetten in het ritme van je hormonen. Wat kan je doen tijdens je eisprong, na je eisprong, bij oestrogeen dominantie, progesteron te kort of insuline resistent. Hoe verbeter je je slaap, verlaag je cortisol en nog veel meer.
Vetten als voornaamste energiebron
Vetten zijn je primaire bron van energie binnen een ketogeen dieet en daarom is het belangrijk dat je vetten kiest die gezond voor je zijn. Vetten zijn fantastisch, maar er zijn veel verschillende soorten vetten en ik zou ze niet allemaal adviseren te gebruiken. De juiste vetten geven super veel gezondheidsvoordelen en meer energie per gram dan koolhydraten. Vetten geven je 9 kcal en koolhydraten maar 4 kcal per gram. Dat is een reden dat veel vetten vervangen zijn door suikers toen we massaal kcal gingen tellen. We zijn er alleen niet echt gezonder op geworden.
Vetten verlagen de invloed van suikers op je bloedsuikerspiegel. Als je koolhydraten combineert met vetten dan stijgt je bloedsuikerspiegel minder. Vetten kunnen zelfs je bloedsuikerspiegel verlagen.
Stop je koolhydraten in een pakketje van vetten en ze hebben minder invloed op het stijgen van je bloedsuikerspiegel.
- Bloedsuikerverlagend
- Vetverbranding stimuleren
- Ontstekingen remmen
- Lang verzadigd gevoel
- Veel energie
- Cel communicatie
- Bescherming
We worden nog steeds bang gemaakt voor vetten.
De marketing doet soms denken dat vet onze vijand is. Bijvoorbeeld deze Halva Naise. Persoonlijk wordt ik niet blij van Halva Naise als ik de ingrediënten lijst zie. Biologisch heeft hier voor mij geen waarde. Kies altijd voor pure producten en check de ingrediënten.
Mensen met een hoog cholesterol zijn vaak gezonder.
Cholesterol is een lichaamseigen stof die voornamelijk door je lever gemaakt wordt. Een groot deel van je brein bestaat uit cholesterol, het is een bouwsteen van celwanden, je zenuwstelsel, hormonen en vitamine D. Cholesterol is enorm belangrijk. Mocht je een hoog cholesterol hebben denk dan niet aan het vermijden van gezonde vetten, maar ga ontstekingen remmen, neem natuurlijke vitamine C, antioxidanten, omega 3, vitamine D3, verminder stress en eet puur en onbewerkt. ProActiv, margarine of andere plantaardige boters zou ik niet voor kiezen. De plantaardige oliën die hierin zitten zijn ontstekingsbevorderend.
Margarine of roomboter? Kies pure en onbewerkte vetten die voor je werken. Plantaardige boters en margarines zijn vaak ernstig bewerkt en niet bevorderlijk voor de gezondheid.
Roomboter van gras gevoerde biologische koeien bevat veel waardevolle voedingsstoffen als vitamine A, E, D en K2. In roomboter zit ook boterzuur wat zeer goed is voor de darmwand. Er zit nog wel een klein beetje caseïne in roomboter, het eiwit in melkproducten. Wil je deze caseïne vermijden dan kan je gaan voor kokosolie of ghee. Ghee bevat nog meer boterzuur dan roomboter en is heel goed bij darmproblemen. Ook omega 3, omega 9, MCT en de vitamines A, D, K, E vind je in ghee.
Kokosolie is een plantaardige variant die je goed kan verhitten, het bevat geen omega 6, is goed voor je hersenen, antibacterieel, antischimmel, goed voor je immuunsysteem, stimuleert de aanmaak van HDL cholesterol en geeft energie. 55% in gewone kokosolie is MCT olie. MCT olie wordt sneller opgenomen en stimuleert de ketonen aanmaak. Je kunt ook pure MCT olie kiezen. Dit kan met galblaas of lever problemen heel goed werken. Je heb namelijk geen gal nodig om MCT olie te verwerken. Het geeft je binnen 30 min een boost aan energie, want het wordt snel door je mitochondriën gebruikt. MCT maakt het makkelijk om een theelepel toe te voegen aan een soep, salade, guacamole, notenboter of koffie om meer vetten toe te voegen. Verder zijn er nog meer plantaardige oliën goed te gebruiken, maar die zou ik persoonlijk niet verhitten.
- Extra vierge olijfolie
- Lijnzaadolie
- Hennepzaadolie
- Druivenpitolie
- Walnootolie
- Kokosolie
- MCT olie
- Roomboter
- Ghee
- Avocado
Omega 3 of omega 6
We hebben omega 3 en omega 6 vetten en beide hebben ze een compleet andere invloed op je lichaam. Omega 6 werkt ontstekingsbevorderend en omega 3 remt de ontsteking. Beide heb je nodig, maar wel in de juiste verhouding. Omega 6 drukt op het gaspedaal van een ontsteking en omega 3 fungeert als remschijf en mag schakelen. Is er onvoldoende omega 3, dan zal een ontsteking chronisch worden (afbeelding). Omega 6 heb je ook nodig, maar niet te veel.
Focus op het vermijden van omega 6 en het toevoegen van omega 3. Je ziet hier een hele lijst met omega 6 oliën die tegenwoordig in alle kant- en klaar producten verwerkt zitten. Omega 3 kan je onder andere halen uit vette vis of een supplement en heeft fantastische eigenschappen. Je hebt meerdere vormen omega 3 en vooral DHA en EPA zijn belangrijk om binnen te krijgen.
- Frituurolie
- Zonnebloemolie
- Maisolie
- Sesamolie
- Bak en braadvet
- Margarine
- Koolzaadolie
- Raapzaadolie
- Arachideolie
- Pindaolie
- Halvarine
- Soja olie
- Palmolie
- Kant en klaar producten
Deze omega 3 gebruik ik altijd.
Energie en helderheid bij een ketogeen dieet
Door de aanmaak van ketonen tijdens een ketogeen dieet en dit te gebruiken als brandstof ervaar je veel energie en een enorme mentale helderheid. Je hersenen krijgen de brandstof die ze nodig hebben. Ze hebben 50% ketonen en 50% glucose nodig om optimaal te kunnen functioneren.
Als je nooit ketonen aanmaakt krijgen je hersenen maar de helft van wat ze nodig hebben.
Je ervaart een hele stabiele energie. Je lichaam kan de brandstof zelf maken en je bent niet afhankelijk van energie uit maaltijden. Optimale energie uit een maaltijd halen kan heel complex zijn, omdat dit voor iedereen anders werkt. De ene maaltijd zorgt voor veel energie, maar op het moment dat de combinatie voor jou niet optimaal is, dan kan je je moe en futloos voelen. Een dip na de maaltijd.
Perfecte energie uit een maaltijd halen kan heel complex zijn.
Overgewicht en diabetes
Het ketogeen voedingspatroon kan je helpen om af te vallen, op gewicht te komen of een bepaalde gewichtsdrempel te doorbreken. Dit kan ook met intermitterend vasten en een koolhydraatarm voedingspatroon. Je gaat dan in en uit een staat van ketose en traint je metabole systeem om steeds sneller te kunnen switchen.
Ketogeen is iets strikter, maar kan snel resultaat bieden. Het mooie aan ketogeen is dat als je eenmaal ketonen aanmaakt er geen fysieke honger meer aanwezig is. Je cravings worden minder en je relatie met eten veranderd.
Vaak heb je met overgewicht ook insuline problemen. Met een ketogeen voedingspatroon heb je geen insuline nodig om energie om te zetten en kan je dit systeem weer gevoeliger maken. Zeker als je het combineert met intermitterend vasten. Het afvallen lijkt dan als vanzelf te gaan.
Hou er wel rekening mee dat als je keto-vetbommen of bulletproofs koffie blijft drinken je eerst deze vetten gaat verbranden en dan pas je lichaamsvetten. Dus stagneert het afvallen, kijk dan goed naar wat je binnenkrijgt.
- Tijdens het programma Levensstijl & Hormonen gaan we het metabole systeem zo trainen dat je steeds sneller kunt switchen en dat je tools in handen hebt om af te vallen. Je brengt je hormonen in balans, laat cravings verdwijnen en jij vindt jouw unieke manier van eten.
- Wil je liever een extra stok achter de deur en intensievere begeleiding, dan is de Health Reset iets voor jou.
Neurologische aandoeningen en epilepsie
Ketonen die vrijkomen hebben een positief effect op Alzheimer en andere neurologische aandoeningen. Dit komt omdat ketonen je hersenen van brandstof voorzien. Epilepsie is één van de redenen dat het ketogeen dieet is ontstaan. Al in de jaren ’20 werd vastgesteld dat vasten zorgde voor het verminderen en voorkomen van epileptische aanvallen bij patiënten. Vasten is niet altijd vol te houden en daarom gingen ze opzoek naar alternatieven.
Kanker en het ketogeen dieet
Kankercellen houden van suikers, dat is waar is ze van leven. Als je gaat vasten of een ketogeen dieet volgt geef je de kankercellen geen brandstof meer. Ze kunnen zo niet overleven. Tijdens de behandeling van kanker kan het je ondersteunen, omdat je de kankercellen zwakker maakt en je gezonde cellen sterker. De bijwerkingen zijn minder en het effect groter. Het is geen medisch advies en overleg met je arts waar nodig.
Wanneer is ketogeen niet verstandig?
Bij het gebruik van medicatie is het goed om met je arts te overleggen over het wel of niet toepassen van een ketogeen dieet. Het ketogeen voedingspatroon kan zo van invloed zijn dat het afbouwen van medicatie noodzakelijk is. Denk aan bloeddrukverlagers of glucose verlagende medicatie. Overleg altijd met de persoon bij wie je onder behandeling bent. Dit is geen medisch advies.
Wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft zou ik ook niet kiezen voor een ketogeen voedingspatroon. Koolhydraatarm is dan een betere optie. Het belangrijkste is om voldoende nutriënten en bouwstoffen binnen te krijgen en zeker geen toxines.
Als het zwanger worden niet lukt en overgewicht, insulineresistentie of een hormonale disbalans hier de oorzaak van is, dan kan een combinatie van ketogeen en koolhydraatarm uitkomst bieden om dit op te lossen. Je mag dan vasten en voeden als een vrouw.
- Als je hieraan wil werken dan is het programma Levensstijl & Hormonen of de intensievere Health Reset iets voor jou
Wat eet je dan bij een ketogeen dieet?
Je maakt het jezelf een stuk makkelijker als je minimaal vegetarisch eet als je ketogeen wil toepassen. Volledig plantaardig kan ook, maar dat maakt het er niet makkelijk op. Zeker niet om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Plantaardige eiwitten gaan snel gepaard met te veel koolhydraten en dat haalt je uit ketose. Ook bevatten producten als granen, noten, bonen en peulvruchten veel meer antinutriënten. Antinutriënten kunnen weer een belasting zijn voor je darmen. Minimaal vegetarisch zou ik aanbevelen als je ketogeen wil eten.
Ketogeen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Je kunt heel gemakkelijke maaltijden maken van een eiwitbron, met vetten en groenten. Kies groenten met een lage glycemische index, zodat het je bloedsuiker minimaal laat stijgen. Fruit zit snel hoog in koolhydraten door de suikers. Kies voor fruit als aardbei, avocado, bosbessen en kokosnoot.
Bij eiwitbronnen kan je denken aan ei, vis, vlees, zuivel en ga altijd voor kwaliteit. Kwaliteit voor jou als mens en voor de dieren. Wil je nutriënten binnen krijgen dan is het belangrijk om te kiezen voor producten van dieren die geen stress ervaren, niet behandeld worden met hormonen, antibiotica en een vrij leven hebben.
Vetten hebben we besproken en die hebben het grootste aandeel in je voedingspatroon.
Blijf dichtbij de natuur, ga voor kwaliteit en zorg zo voor de juiste metabolische staat.
Pizza ketogeen
Dagelijks kan je heel simpel koken met vlees, vis, ei en groenten, maar het kan soms leuk zijn om iets als een pizza te maken.
Keto Fat Bombs – ketogeen
Deze ketobom kan in het begin heel handig zijn. Door de vele vetten kan het je helpen om dagelijks voldoende vetten binnen te krijgen. Het kan je ook ondersteunen in het minderen van maaltijden. Neem in plaats van een volle uitgebreide maaltijd enkel een ketobom. Je zult zien dat je er uren op door kan. Maak ze wel zelf zodat ze niet vol zitten met toxines.
- In het programma Levensstijl & Hormonen gebruiken we twee voedingsstijlen die we afwisselen in het ritme van onze hormonen. Het ketogeen voedingspatroon kan je zo streng maken als je zelf wil. We combineren het met vasten, richten ons op onze hormonen en daardoor kan het soms ook iets minder streng. Het is echt een levensstijl. Een aantal dagen in de maand voegen we meer koolhydraten toe, omdat onze hormonen dit nodig hebben. Wel gezonde koolhydraten uiteraard, maar dit houdt het lekker flexibel.
- In het programma Reset & Detox Your Body kan je kiezen uit verschillende menu’s waaronder een ketogeen menu.
Met ketogeen kom ik in ketose, maar kan het nog sneller?
Voordat je in ketose komt moet je switchen van de suikerverbranding naar de vetverbranding. Dit gebeurd op het moment dat je alle glucose in je lichaam hebt gebruikt. Ook de opgeslagen glucose in je spieren en lever moeten op. Als dit op is, dan switch je naar de vetverbranding. Dit kan je op verschillende manieren doen en alles wat je daarna doet bepaald hoe lang je in ketose blijft.
- Nuchter bewegen – intensieve inspanning op je eigen niveau
- Vasten – intermitterend vasten of long term vasten
- Fasting Mimicking – vasten nabootsen
Op het moment dat je je lichaam geen externe brandstof geeft zoals bij vasten of intermitterend vasten gaat je lichaam opzoek naar interne brandstof. Je lichaam gaat alle opgeslagen glucose gebruiken. Wanneer je insuline resistent bent kan het lastig zijn om deze glucose te gebruiken. Door nuchter te gaan sporten kan je dit oplossen. Je kunt nu zonder insuline de opgeslagen glucose verbruiken. Er gaan dan systemen in je lichaam in werking die ervoor zorgen dat je geen insuline nodig hebt om de glucose te verbranden. Wil je snel in ketose komen begin dan met vasten of een training om snel te switchen naar een ander energiesysteem.
- Het programma Reset & Detox Your Body is een quick start naar een staat van ketose. Na deze reset kan jij gemakkelijk een ketogeen voedingspatroon voortzetten.
Aanvullen met supplementen
Niet alleen bij het ketogeen voedingspatroon, maar altijd zal ik aanbevelen om je lichaam te ondersteunen met supplementen. Er zitten tegenwoordig niet meer voldoende voedingsstoffen in groenten en fruit. De bodem is uitgeput en door kunstmest groeien groenten en fruit veel te snel. Producten worden te vroeg geplukt, omdat ze nog op transport moeten en hebben nog niet de tijd gehad om alle belangrijke voedingsstoffen aan te maken. Wil je meer weten over het aanvullen met supplementen, dan mag je mij altijd contacten.
Liefs Kim