Cravings en emotie-eten. Hoe kom je er vanaf?

Cravings en emotie-eten. Hoe kom je er vanaf?

Cravings en emotie-eten, waar komt het vandaan en hoe kom je er vanaf? Eet je functioneel en bewust of maak je keuzes op basis van emoties en gevoelens. Eet je uit verveling, vermoeidheid of troost? Waarom eet je eigenlijk? Er zijn ook een heleboel positieve emoties waar we eten aan koppelen, het hoeft dus niet iets negatiefs te zijn. Als we iets te vieren hebben, als beloning of als we willen verbinden combineren we het vaak met eten. Is dit functioneel? Emotioneel? Kan je nee zeggen als je dat zou willen? Kan je er volop van genieten of vervolgt het zich in cravings en emotie-eten? Als je er volop van kan genieten kan het ook een bewuste keuze zijn.

Van jongs af aan leren we emoties te koppelen aan voeding. Als je huilt krijg je de fles, als je valt krijg je een snoepje en als je jarig bent krijg je een dag onbeperkt veel lekkers. Kom je moe uit school dan krijg je limonade en een snoepje en bij de koffie zie je overal koekjes verschijnen.

Bewust en onbewust gebruiken we eten om emoties te vermijden, te versterken of te negeren. Als we eten hoeven we even niet te voelen. Emoties kan je weg eten en zo ontstaan ongemakken als emotie-eten en cravings. Eten kan verdoven.

Eet jij bewust of laat jij je leiden door emoties, regels, beperkende overtuigingen, gewoonten en patronen?

Niet alleen emoties sturen ons eetgedrag. Je spijsvertering, gezondheid, hormonen, leefregels, marketing, verslavingen en beperkende overtuigingen geven ook richting aan jouw manier van eten. Kan jij zo zeggen dat je altijd bewuste keuzes maakt of verdwijnt er van alles je lichaam in en heb je zelfs soms spijt? Voorkom cravings en emotie-eten en maak meer en meer bewuste keuzes.

Is jouw frequentie hoog genoeg om in de flow van het leven de keuzes te maken die echt van jou zijn?

Waarom eet jij? Eet je bewust of zijn emotie-eten en cravings geregeld aanwezig?

Wat is de reden dat jij eet? Er zijn een heleboel redenen te bedenken. Emotie-eten is gekoppeld aan een gevoel of emotie en cravings zijn momenten van een onbeheersbaar verlangen naar koolhydraten, chocolade of kaas bijvoorbeeld. Dit zijn geen bewuste keuzes. Eet je op de klok, uit gewoonte of omdat het je zo is aangeleerd, dan zijn het vaak ook geen bewuste keuzes. Verder zijn er nog een heleboel invloeden die je lichaam uit balans brengen, waardoor je niet meer luistert naar je lichaam en een bewuste keuze kunt maken.

Alles is goed natuurlijk, maar het kan mooi zijn om je bewust te worden van jouw manier van eten. Zeker als er dingen zijn die je wil veranderen, maar die niet lukken of als je klachten en ongemakken ervaart en hier met levensstijl iets aan wil veranderen. Het begint met bewustwording en de keuze iets te willen veranderen. Ook emotie-eten en cravings kan jij veranderen.

“Iedere hap die je neemt maakt je zieker of beter.”

Waarom eet jij? Eet je bewust of zijn emotie-eten en cravings geregeld aanwezig?

En natuurlijk niet alleen iedere hap maakt je zieker of beter. Ook de dingen die je onderneemt en doet, je ademhaling, bewegen, slaap en stress. De mensen met wie je je omringt en of je voldoende daglicht ziet. De eerste stap naar veranderingen is bewustwording. Als je inzicht krijgt in je manier van leven, dan kan je gaan kijken of er dingen zijn die je wil veranderen om je gezondheid te optimaliseren. Alles begint met een keuze.

Eten zonder cravings en emotie-eten, functioneel en bewust eten

Functioneel eten betekent dat je eet om je lichaam te voorzien van de juiste middelen. Je eet dan naar de behoefte van wat je lichaam nodig heeft. Je lichaam geeft aan wanneer jij iets nodig hebt. Mijn inziens kan dit het beste als je clean eet en alle beperkende overtuigingen hebt losgelaten. Je eetritme is dan iedere dag weer anders en helemaal afhankelijk van wat je onderneemt en nodig hebt. Je wordt niet beïnvloed door chemische toevoegingen, hormoonverstoorders, gewoonten, een lege maag, emoties en de klok. Je wordt niet overvallen door emotie-eten en cravings.

Hoe schoner je leeft, hoe beter je kunt luisteren naar dat wat je lichaam nodig heeft.

Bij functioneel eten ga je voor zeer kwalitatief voedsel. Je eet biologische producten die in het seizoen zijn. Je eet echt om jezelf te voeden en niet te vullen. Dit wordt ook wel is als heel saai gezien, maar als je dit helemaal leeft hoeft het totaal niet saai te zijn. Het gaat om de relatie die je met voeding hebt en hoe jij je hierbij voelt. Het maakt niks uit of het veganistisch, vegetarisch, als fruitariër of een carnivoren dieet is. Voor alles is iets te zeggen en voor alles zijn voor- en tegenstanders. Het is net wat jou past. Kies voor kwaliteit voor jou en je omgeving. Voor jou en de dieren. Kies bewust.

Er is niet één manier die voor iedereen werkt. Zorg dat jij jouw manier vindt.

Ik denk dat een eerste streven kan zijn om 80% functioneel te eten en voor 20% te genieten van dingen die jij wel wil, maar niet binnen functioneel passen. Ik bedoel niet onbewust en maar van alles, maar bewuste keuzes. Dingen waar je echt blij van wordt, maar waar je lichaam functioneel misschien net iets minder van nodig heeft.

Eten zonder cravings en emotie-eten, functioneel en bewust eten

Onbewust eten, emotie-eten en cravings

Onbewust eten. Eten zonder dat je een bewuste keuze hebt gemaakt om te eten. Je eet niet omdat je honger hebt, maar vanuit een gewoonte, omdat het zo hoort, omdat je denkt dat je honger hebt of misschien wel door het zien van een reclame. Je eet omdat er iets is gebeurd en je een bepaalde emotie ervaart. Emotie-eten en cravings zijn geen bewuste keuzes meer. Je hebt fysieke honger en mentale honger. Je kunt dit goed monitoren door even stil te staan voordat je wat gaat eten. Stel jezelf de vraag waarom je nu wil gaan eten. Waar komt het vandaan? Als je niet even stil staat, dan komt het voor dat je al gegeten hebt voordat je er erg in hebt.

Sta vaker stil en verander je relatie met eten. Als je onbewust eet sta je niet in contact met dat wat je nodig hebt.

Onbewust eten we onszelf ziek. Veelal is de voeding die we onbewust naar binnenwerken totaal niet functioneel. Op het moment dat je mentale honger ervaart gaat dit gepaard met emoties. Het kan zijn verveling, vermoeidheid, troost, verdriet of een andere emotie. Als je op dat moment gaat eten zorg je ervoor dat je even niet hoeft te voelen. Je onderdrukt emoties, waardoor eten een vlucht kan zijn. Een troost. Heel even voel je de liefde van voedsel, maar daarna wordt het er niet beter op. Als emotie-eten uitmondt in cravings met veel en ongezond eten ontstaat er vervolgens een gevoel van schuld, schaamte of boosheid. Boos op jezelf, verdrietig om je keuzes en spijt over alles wat je net hebt gegeten. Zo kom je in een vicieuze cirkel van emoties, overeten, cravings en emotie-eten. Emoties als schuld, schaamte, verdriet en boosheid zijn van lage frequentie en halen je uit de flow van het leven.

Als dit vaak gebeurd probeer er dan bewust van te worden wat er gebeurd. Waarom kom je in deze situatie, wat gaat eraan vooraf en hoe kan je dit voorkomen. Soms kan het helpen om te gaan schrijven. Misschien eet je dan alsnog die zakchips leeg, maar tegelijkertijd ben je bezig met het krijgen van inzichten.

Overeten is niet enkel het onbeperkt veel eten. Ook de gehele dag kleine beetjes eten is een vorm van overeten. Je lichaam krijgt geen tijd om het te verwerken. Ook het aflikken van een pindakaas mes is een eetmoment.

Ook het aflikken van het pindakaas mes is een eetmoment. Cravings en emotie-eten.

Check één van deze programma's om je gezondheid te optimaliseren.

Cravings en emotie-eten heb ik losgelaten en ik ben 9kg kwijt.

Hoe komt het dat we onbewust eten?

Er zijn een heleboel redenen waarom we onbewust eten. Je lichaam is het belangrijkste wat je hebt en onbewust vullen we het met van alles wat totaal niet functioneel is. Hoe komt dit?

  • Frequentie
  • Emoties
  • Stress
  • Leefregels en beperkende overtuigingen
  • Geprogrammeerd op de klok
  • Samenstelling van je maaltijd
  • Smaakmakers
  • Suikers
  • Marketing
  • Cravings
  • Hormonen

Wat heeft je frequentie te maken met emotie-eten en cravings?

Alles is energie, alles om ons heen, alles in het universum. We leven in een oceaan van beweging. Daarmee heeft alles een bepaalde trilling, een bepaalde frequentie. Jouw lichaam, emoties, gedachten en de woorden die je uitspreekt hebben allemaal een bepaalde frequentie.

De frequentie kan hoog of laag, licht of zwaar zijn. Het liefst wil je in een zo hoog mogelijke frequentie leven. Zo ervaar je meer geluk, tevredenheid en dankbaarheid en voelt het leven een stuk lichter. Als je blij of verliefd bent kan je bijna vliegen en als je somber of verdrietig bent voelt alles ellendig zwaar. Wanneer alles ellendig en zwaar voelt heb je sneller te maken met emotie-eten of cravings.

Als je blij of verliefd bent kan je bijna vliegen en als je somber of verdrietig bent voelt alles ellendig zwaar.

Je merkt ook dat als jij leeft in een hoge frequentie, je dit uitzendt naar je omgeving, je dit ook aantrekt. Je ontvangt op dezelfde frequentie als je zendt. Dit is heel belangrijk om je bewust van te zijn. Je kunt je lichaam voeden met alles van hoge frequentie, jij hebt de touwtjes in handen, jij maakt de keuzes. Soms zit iets tegen, maar jij bepaald hoe je hiermee omgaat.

Ken je dat zo’n dag waarop alles fout gaat? Wie zou dat kunnen veranderen? Er is er maar één die dat kan.

Wat heeft je frequentie te maken met emotie-eten en cravings?

Dr. David Hawkins is een Amerikaanse psychiater en heeft een vibratieschaal ontwikkeld. Hiermee kan je je bewustzijnsfrequentie in een getal uitdrukken en omschrijven. Het is een piramide van 17 lagen die lopen van een laag naar een hoog bewustzijn. Ieder niveau geeft een specifieke emotie, gedrag, gedachten, overtuiging, attitude of wereldbeeld weer.

Onderin zie je de zware emoties met een lage frequentie als schaamte en schuld. Bovenin zie je emoties met een hoge frequentie. Moed is hierin het kantelpunt. Je hebt moed nodig om je frequentie te verhogen, om te kiezen voor andere elementen in je leven, andere gedachten en andere emoties, maar je kunt kiezen. Je hebt moed nodig om je leven te veranderen, om af te rekenen met emotie-eten en cravings.

Je hebt moed nodig om te kiezen voor hoge frequenties.

Veel onverwerkte emoties kunnen je blokkeren en je laag in de piramide houden. Zie het als een propje in een rietje dat kan leiden tot klachten. Emoties mogen er zijn, kijk ze aan als ze opkomen, waar komt het vandaan en kijk hoe je dit kunt aanpakken. Verhoog je frequentie. Je zal zien dat je dan veel meer in de flow van het leven komt.

Deze frequenties kan je ook heel goed gebruiken om een andere relatie met voeding te ontwikkelen. Als je je bewust wordt van de gevolgen van je gevoelens, dan kan je er iets aan doen. Een constant schuldgevoel, het gevoel van falen, heeft een hele lage frequentie. Als je hier steeds in blijft zitten, dan trek je meer aan van dezelfde frequentie. Het leven voelt veel zwaarder. Net als schaamte, verdriet en angst. “Het gaat vast mis” of “had ik maar dat”. Als deze gedachten opspelen kijk dan waar ze vandaan komen. Jij bepaald wat je denkt, doet en voelt. Zorg dat je niet in een cirkel terecht komt.

Je ontvangt op dezelfde frequentie als je zendt.

Je ontvangt op dezelfde frequentie als je zendt.

Je levensstijl en voedsel keuzes hebben ook invloed op je frequentie. Alcohol heeft een bewustzijnsfrequentie van één, maar denk is aan fastfood, suikers, e-nummers, frisdranken, ongezonde oliën en medicatie. Al deze producten verlagen je frequentie en maken het lastiger om meer in dankbaarheid, liefde en acceptatie te leven. Dit geldt natuurlijk ook voor een verkeerde ademhaling, Netflix of een inactief leven bijvoorbeeld.

Je levensstijl en voedsel keuzes hebben ook invloed op je frequentie. en zo invloed op cravings en emotie-eten.

Moed is het kantelpunt tussen weerstand en power.

“Ik kan het, kom op!”

Soms kost dat even wilskracht, maar daarna kom je veel meer in de flow. Na dit punt ontstaat er een meer positieve verandering. Het begint met een keuze.

  • Moed om je los te maken van beperkende overtuigingen
  • Moed om emoties aan te kijken en de keuze te maken “Ik kom van mijn emotie-eten en cravings af”
  • Moed om je levensstijl aan te pakken
  • Moed om je leven zo vorm te geven zoals jij dat wil
  • Moed om je uit te spreken
  • Moed om nee te zeggen
  • Moed om gewoonten te doorbreken
  • Moed om een periode te gaan vasten

Als je daar doorheen gaat, als je die keuze maakt, dan kom je bovenin de bewustzijnsschaal uit. Voor sommige dingen zal dit ongemerkt makkelijk gaan en voor andere dingen is hier veel voor nodig. Veel mensen ervaren na een periode van vasten ook veel meer emoties die behoren tot de bovenste laag van de piramide. Er ontstaat veel meer acceptatie en dankbaarheid voor alles om je heen. Excuses verdwijnen en redenen ontstaan, de wereld kan er compleet anders uit zien. Tijdens het vasten mag je loslaten en ineens kan het leven een stuk lichter voelen.

Tijdens het vasten gaan veel mensen ook stijgen in de piramide. Er ontstaat acceptatie, dankbaarheid, excuses verdwijnen en redenen ontstaan. De wereld kan er compleet anders uitzien. Je mag loslaten en het leven voelt lichter.

Check één van deze programma's om je gezondheid te optimaliseren.

  • Wil jij dit ervaren dan is het programma Reset & Detox Your Body iets voor jou. Het is een ‘quickstart’ naar een gezondere levensstijl. We hebben het over frequentie, beperkende overtuigingen, stress en slaap, maar ook over de darmen, nutriënten en alles omtrent het vasten en intermitterend vasten.
  • Wil je liever samen intensief aan de slag dan is de Health Reset er voor jou.

Wauw wat een transformatie.

Eten om niet te voelen – emotie-eten en cravings

Eten kan een vlucht zijn. Het zorgt ervoor dat je even niet hoeft te voelen als je niet lekker in je vel zit, je verveelt of negatieve emoties ervaart. Als je iets wil onderdrukken wanneer je vermoeid thuis komt, overprikkeld bent, ongelukkig of eenzaam dan kan je troost zoeken in eten. Je lichaam heeft ergens behoefte aan, maar is dat echt eten?

Je lichaam heeft ergens behoefte aan, maar is dat echt eten?

Wat wil je lichaam je vertellen? Heeft het niet gewoon rust, liefde, een knuffel, slaap, de natuur, stilte, warmte, een bad of een rustige ademhaling nodig? Meer ontspanning om te voorkomen dat je je zo voelt?

Het is belangrijk om de oorzaak op te zoeken als je dit wil veranderen. Waar komt het vandaan en wat heb je echt nodig. Begin te schrijven op zo’n moment, schrijf het van je af. Als je dan alsnog de koelkast opentrekt, dan is dat zo, maar tegelijkertijd werk je aan het oplossen van het probleem. Alles begint met bewustwording.

Overeten, behoefte aan snacks, cravings, emotie-eten en suikers kunnen natuurlijk ook een beloning zijn na een dag hard werken of wanneer je je al zo netjes hebt gedragen de gehele dag. Is dat niet een teken dat de dag je toch teveel wilsklacht of energie heeft gekost? Kijk is terug naar je dag als dit gebeurd. Is er voldoende ontspanning geweest, wat kan je anders doen, ben je tevreden? Ervaar je een hoge frequentie?

Als je gaat vasten dan haal je alle fysieke verleidingen weg en kan je de focus verleggen naar de essentie van het leven. Je kunt niet grijpen naar eten om niet te voelen. Je mag helemaal met jezelf zijn en ervaren wat deze momenten voor je doen. Wie ben je en wat wil je? Leef je op een manier die 100% bij je past? Dit kan zo ontzettend veel inzichten geven. Je kunt op verschillende manieren vasten. Watervasten is de meest intense manier en bij juice vasten of Fasting Mimicking heb je nog wel een kleine houvast.

En natuurlijk kan je ook gewoon bewust een keer kiezen voor pizza, een wijntje, chocolade of kaas. Belangrijk is dat het bewuste keuzes zijn.

Check één van deze programma's om je gezondheid te optimaliseren.

Ik had nooit gedacht dat ik het ontbijt kon overslaan en gaan sporten. Zelfs cravings en emotie-eten onder controle.

Wat hebben stress & cortisol te maken met emotie-eten en cravings?

Wanneer je stress ervaart maakt je lichaam cortisol aan. Op het moment dat je constant stress ervaart in welke vorm dan ook, dan maakt je lichaam constant cortisol aan. Deze chronisch aanmaak van cortisol heeft een sterke relatie met emotie-eten, cravings, overeten, overgewicht en ziekten.

Op het moment dat je cortisol aanmaakt, dan bereid je lichaam zich voor om te kunnen vluchten of vechten. Je bent alert, gefocust en staat aan. Je lichaam geeft glucose vrij, zodat jij de energie hebt om in actie te komen. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel stijgt. Je maakt insuline aan en glucose kan in je cellen omgezet worden in energie. Dat je lichaam dit kan is natuurlijk fantastisch als het een kortstondig moment van stress is. Je vecht tegen de leeuw en komt vervolgens weer terug in rust.

Wanneer je constante stress ervaart dan heb je ook een constante aanmaak van extra suikers. Je lichaam moet continue insuline aanmaken om ervoor te zorgen dat jij de suikers kunt omzetten in energie. Je zit dus altijd in de suikerverbranding. Je hebt de gehele tijd honger en cortisol zorgt voor overtollig buikvet. Buikvet heeft 4x meer cortisol receptoren dan ander vet. Hierdoor maak je door een chronische aanmaak van cortisol veel sneller buikvet aan. Je verkeerd nu constant in de suikerverbranding en kunt deze vetten niet direct verbranden. Wil je dit kwijtraken, dan zal je eerst moeten switchen naar de vetverbranding.

Wat hebben stress & cortisol te maken met emotie-eten en cravings?

Cortisol vergoot je eetlust en zorgt sneller voor emoties als boosheid, angst, eenzaamheid, depressie, ontevredenheid of gewoon niet blij zijn. Deze emoties zijn van lage frequentie en dit is het moment dat comfort food erbij komt. Comfort food kan tijdelijk verzachten en de pijn op je lichaam verminderen, maar vervolgens staat de deur open naar emotie-eten, soms met het verlies van controle en cravings tot gevolg.

Cortisol zorgt eerder voor buikvet, overeten en controle verlies.

Je kunt echt niet alle stress vermijden, maar het is ontzettend belangrijk om stressbestendig te zijn. Zorg dat je lichaam fit, weerbaar en energiek is, zodat je om kunt gaan met dingen die op je af komen. Ken je grenzen, zeg nee als het nodig is en voel wat voor jou goed is.

Jij kies je voeding, levensstijl en hoe je met dingen omgaat.

Koffie kan je cortisol ook verhogen en zo veel onrust brengen. Ik ben niet tegen koffie, maar ongemerkt een heleboel kopjes op een dag zou ik niet adviseren. Het kan onder andere voorkomen dat je in de vetverbranding komt, het verstoord je slaap-waak ritme en het vernauwd de vaten in je hersenen. Kies een kopje kwalitatief goede biologische koffie in de ochtend. Dit is het moment dat cortisol mag pieken en je ontzettend kunt genieten van een kopje koffie. Drink je nu veel koffie en wil je afbouwen? Ga dan niet voor cafeïne vrije koffie, want dit product is meer bewerkt.

Leefregels en beperkende overtuigingen

Dit is ook zoiets. Regels die je jezelf oplegt waar je je aan ‘moet’ houden van jezelf of overtuigingen die je beperken. Misschien zijn het regels die je niet zelf hebt bedacht, maar die vanuit een bepaald dieet komen of regels die je naleeft omdat het zo hoort. Je kunt beperkende overtuigen hebben die je vroeger zijn aangeleerd, maar die misschien wel helemaal niet echt voor jou werken.

Heb je altijd gehoord dat je moet ontbijten, terwijl je liever de deur uit ging zonder ontbijt? Misschien is dit wel iets wat jij je kinderen nu verteld? Is je altijd verteld dat je bord leeg moet of kwamen er altijd pakken koek op tafel bij de koffie om 20:00? Heb jij je wel is afgevraagd waarom je bepaalde dingen altijd doet zoals je ze doet? Werken ze echt voor je? Heb je je wel is afgevraagd of de dingen die voor jou werken ook voor je kinderen werken? Misschien hebben zij wel heel andere behoefte en kan hun lichaam dat nog prima aangeven.

Regels beperken je in het luisteren naar je lichaam. Als je het gevoel hebt dat de dingen die je nu doet niet werken, dan zijn regels soms even handig om dingen te veranderen. Net als dat je moed nodig hebt om van een lage bewustzijnsfrequenties naar hoge bewustzijnsfrequenties te gaan, maar daarna mag het veel meer op gevoel en bewust.

Heb jij veel leefregels of beperkende overtuigingen? Of geef je die door aan bijvoorbeeld je kinderen?

Heb jij veel leefregels of beperkende overtuigingen? Of geef je die door aan bijvoorbeeld je kinderen? Je wil niet dat andere cravings of emotie-eten ontwikkelen.

  • Moet je ontbijten?
  • Moet je bord leeg?
  • Moet je wat eten om 10:00?
  • Moet je eten als je maag knort?
  • Moet je een warme maaltijd in de avond?
  • Moet je eten als er visite komt?
  • Mag je maar 1600 kcal?
  • Moet je eerst sporten?
  • Komt er altijd een koek bij de koffie?
  • Moet je eten wat de potschaft? Iedereen hetzelfde?
  • Als mijn maag knort moet ik eten?

Maar wat nou als je gevoel eigenlijk wat anders zegt? Regels kunnen je echt beperken in het luisteren naar dat wat je echt nodig hebt. Je leeft veel minder intuïtief. Het is zeker zo dat als je nog vol in een suikerverslaving zit of veel bewerkte voeding eet, dat het lastig is om meer op je intuïtie te leven. Dan is het handig om dit eerst aan te pakken en dan kan je natuurlijk best een paar handige tools en ‘regels’ erbij pakken. Je gaat zien dat je vervolgens meer en meer op je lichaam kunt vertrouwen.

Hoe puurder en schoner je leeft, hoe meer je op je intuïtie kunt vertrouwen en hoe functioneler en bewuster je eet.

Er kunnen natuurlijk ook overtuigingen en regels zijn die voor je werken. Dingen die je bewust hebt ervaren, waar je wel van af mag wijken, maar die in basis goed voelen voor jou. Regels en overtuigingen die echt van jou zijn en niet ooit onbewust zijn aangeleerd of die je doet omdat iedereen dit zo doet.

  • Ik ben vrij om 3x te eten vandaag, maar mijn lichaam verteld wel wanneer deze momenten zijn.
  • Ik kan altijd de deur uit zonder tussendoortje, een uurtje langer of korter is prima.
  • Zonder koffie kan ik prima de dag doorkomen.
  • Ik ontbijt in basis niet, maar als mijn lichaam erom vraagt, dan zal ik het wel nodig hebben.
  • Als ik vol zit, zit ik vol.
  • Als mijn maag knort, dan zijn mijn darmen aan het schoonmaken. Ik stoor ze maar even niet.

Reactie van een deelnemer van het programma Levensstijl & Hormonen

Dit voelt goed! Geen zin om te eten nu.

Eten op de klok of meer eten in intuïtie?

Het kan zijn dat je heel erg leeft op de klok. Als de klok 10:00 zegt, dan is het tijd voor een tussendoortje. Het avond eten hoort om 18:00, ook als je net om 16:00 trek had en iets te veel hebt gegeten. Dit is niet de manier om bewust te eten.  Wanneer je meer bewust gaat eten, meer op intuïtie, dan hebben emotie-eten en cravings ook minder kans.

Als je altijd rond 12:00 luncht, dan ga je dagelijks rond 12:00 een honger gevoel ervaren. Het hormoon ghreline wordt ook aangemaakt door gewenning. Dit is je hongerhormoon en geeft een seintje dat je trek hebt. Dat is super fijn als het op willekeurige momenten gebeurd. Op momenten waarop je lichaam het echt nodig heeft, maar niet omdat het 10:00 of 12:00 is bijvoorbeeld. Je kunt dit doorbreken door een tijdje af te wijken van je standaard tijden.

De klok is natuurlijk ook een mentaal iets of een ritme wat je volgt omdat het zo hoort. Naar mijn idee luister je dan niet naar je lichaam, maar naar externe factoren. De ene dag ben je heel actief en de volgende dag zit je de gehele dag achter je computer. Die dag verbrand je veel minder en heb je veel minder nodig. De klok kan dan wel om 10:00 een seintje geven of om 12:00, 15:00, 16:00 en dan weer om 18:00, maar is dat dan wat je lichaam nodig heeft? Luister naar je lichaam en voel wanneer het energie uit voeding nodig heeft.

De ene maaltijd is de andere niet

Hoeveel eet je dan?

Hoeveel eet je dan en wat is een goede maaltijd? Dit is voor iedereen anders. Je lichaam kan je het beste vertellen wat een maaltijd voor je doet. Ben je na de maaltijd moe, ervaar je cravings, ben je futloos, darmklachten of heb je een ‘after-dinner’ dip, dan was dit niet jouw maaltijd. Het was te veel, een verkeerde combinatie van koolhydraten en eiwitten of misschien wel te veel suikers of toxines. Misschien heb je veel te snel gegeten of in een lawaaierige ruimte en is stilte voor jou beter. Iedereen is hierin uniek. Het is mooi om te vinden wat voor jou het beste werkt.

Ben je na de maaltijd energiek, voelen je darmen goed, heb je zin om in actie te komen en zijn je gedachten helder? Dan was de maaltijd top voor jou.

Check het zelf

Moe, futloos en een ‘after-dinner’ dip? Dit was niet de juiste maaltijd voor jou.

Fit, energie, heldere gedachten en zin om aan de slag te gaan? Dit was op dit moment een perfecte maaltijd.

Hoe voel jij je na de maaltijd? Fit of heb je een dip? Of ontstaat er emotie-eten of een craving na de maaltijd?

Soms is het juist goed om voor een presentatie of belangrijk gesprek even niet te eten. Je kunt ervoor zorgen, als je metabool flexibel genoeg bent, dat je ketonen aanmaakt voor een belangrijk moment. Ketonen zorgen ervoor dat je geen honger hebt en mentaal helder kunt denken.

Check één van deze programma's om je gezondheid te optimaliseren.

  • Wil jij werken aan  je metabole flexibiliteit en je hormonen in balans brengen dan is het programma Levensstijl & Hormonen iets voor jou. Je werkt niet alleen aan je geslachtshormonen, maar juist ook aan cortisol, insuline, schildklierhormonen, ghreline en leptine.

Ik voelde mij al snel beter, minder pijn, minder gewicht en geen suikerbehoefte meer.

MSG

Er zijn veel verslavende producten of producten waar verslavende synthetische stoffen aan toegevoegd zijn op de markt. Eén daarvan is glutamaat, E621, MSG, Mono Natrium Glutamaat, dit verstoord je honger- en verzadigingshormoon en zorgt ervoor dat je meer eet dan je misschien zou willen. Deze smaakmaker geeft een veel intensere smaak en werkt super verslavend. Je vindt het terug in bijna alle kant en klare hartige producten. Om ervoor te zorgen dat de oplettende consument het niet herkent staat het in veel verschillende benamingen op het etiket. Veel light producten bevatten ook MSG. Het bevat minder calorieën en door deze smaakmaker smaakt het voor veel mensen fantastisch. Als je het een tijd gaat vermijden en het vervolgens weer eet, dan proef je de chemie.

Als je het een tijdje gaat vermijden en het vervolgens weer eet, dan proef je de chemie.

Je vind het onder andere terug in soepen, dieetproducten, vleeswaren, dressings, chips, nacho’s, ijs, borrelnoten, maggi en pizza. Je eet onbewust veel te veel van dit soort producten. Producten die je ook pakt bij emotie-eten en vervolgens wordt de craving alleen maar groter. Het vrije glutamaat is afgeleid van de vijfde smaak umami, wat door een Japanner is ontdekt. Bruinwier, kelp en kombu zijn zeewieren die deze smaak in puurheid geven en wel gezond zijn. E621 is chemisch nagemaakt, super goedkoop en niet gezond voor ons.

Een zak chips met MSG is veel lastiger om niet leeg te eten, dan een zak zonder.

Een zak chips met MSG is veel lastiger om niet leeg te eten, dan een zak zonder. Waar grijp jij naar als emotie eten opspeelt of je een craving ervaart?

De stof kent enorm veel bijwerkingen van hoofdpijn, zweten, toename van insuline, hormoonverstoringen, hoge bloeddruk, overgewicht en nog veel meer. Ga maar is een periode helemaal puur en onbewerkt eten en je zal zien dat je veel sneller tevreden en verzadigd bent. Deze smaakmaker veranderd ook je smaak, waardoor veel mensen groenten en water niet lekker vinden. Dit kan je volledig omkeren als je het een tijd laat staan. Als je het wil vermijden let dan op de vele benamingen die de stof kent. Dit zijn allemaal synoniemen en benamingen voor deze stof.

MSG staat in veel verschillende benamingen op het etiket. Check je etiketten goed!

Suiker, emotie-eten en cravings

Suikers worden wel is onderschat. Ze zijn ontzettend verslavend. Na het eten van suikers en geraffineerde koolhydraten stijgt je bloedsuiker en vervolgens dipt hij weer onder het beginniveau. Je energie gaat met ups en down, waardoor je lichaam steeds om nieuwe suikers vraagt. Je emoties gaan ook veel meer met pieken en dalen door de onrust die suikers creëren. Emotie-eten en cravings gaan vaak gepaard met koolhydraatrijke producten. Onbewust denk je de gehele dag van alles nodig te hebben. Het voelt echt alsof je niet zonder tussendoortje kan, maar iedereen kan dit. Je moet alleen je systeem trainen. Je hebt een flexibel metabolisme nodig en gezonde mitochondriën.

Suiker en geraffineerde koolhydraten zijn de snelle koolhydraten die voor veel onrust in je lichaam zorgen. Niet alle koolhydraten zijn slecht uiteraard. Je hebt ook complexe koolhydraten als groenten, peulvruchten en fruit. Deze bevatten ook vezels, waardoor ze de bloedsuikerspiegel veel minder laten pieken en een goede bron van voeding zijn voor je darmbacteriën.

Niet alle koolhydraten zijn slecht. Suiker, emotie-eten en cravings.

Suikers en geraffineerde koolhydraten als brood, pasta’s, witmeelproducten, koekjes, snoep en chips kennen vele nadelen voor je lichaam en werken ontzettend verslavend. In veel producten zijn vetten vervangen door suikers, omdat koolhydraten minder calorieën tellen. Alleen als je suikers eet, kan je geen vetten verbranden, dus het werkt averechts. Suiker zorgt juist voor meer vet als je het niet gebruikt.

De verwerking van suikers in je lichaam kost veel nutriënten. Je verbruikt veel mineralen, B vitamines, C en ijzer. Suiker zorgt voor veel te korten in het lichaam en je krijgt er niks voor terug. Het zijn loze calorieën die verslavend zijn en zorgen voor te korten in je lichaam. Je lichaam is ondervoed en blijft om van alles vragen, waardoor een craving naar suikers blijft bestaan.

Door het eten van suikers komt er dopamine vrij in je lichaam en dat kan fantastisch voelen. Dit duurt helaas altijd maar even en dan heb je behoefte aan meer en zo werkt het ook verslavend. Suikers geven een kortstondig gevoel van geluk en liefde, maar vervolgens komt er een dip met emotie-eten en cravings als gevolg. Je kunt hoofdpijn krijgen als je stopt met het eten van suikers, maar dat is iets waar je doorheen kan. Stop een tijdje met suikers en je gaat je compleet anders voelen.

In dit blog kan je checken of je meer een suiker- of vetverbrander bent.

Je darmen worden ook niet beter van veel suikers. Suikers voeden de slechte bacteriën in je darmen. Deze kunnen gemakkelijk de overhand krijgen als je constant suikers eet. Je kunt beter je goede bacteriën voeden met probiotica en vezels.

  • Cravings
  • Overgewicht
  • Energiedips
  • Hoofdpijn
  • Constant willen eten
  • Ontstekingen
  • Acne
  • Insulineresistentie
  • Suikerverslaving
  • Darmklachten
  • Schimmel
  • Diabetes
  • Verlies mitochondriën
  • Overgangsklachten
  • Vergoot risico op ziekte
  • Versnelde veroudering
  • Laag energieniveau
  • Vervette lever

Wil je een suikerpiek verminderen? Combineer je koolhydraten met vetten als en dadel met roomboter, banaan met pindakaas of een appel met notenpasta. Kies altijd voor natuurlijke suikers.

Combineer je koolhydraten met vetten om de suikerpiek te verminderen.

Meer over suiker, mitochondriën en je metabolisme in onderstaande video.

Check één van deze programma's om je gezondheid te optimaliseren.

Wat zie jij er belachelijk, fit en gezond uit zeiden mijn collega's.

Misleidende marketing veroorzaakt emotie-eten en cravings

Het hebben van kennis kan je ondersteunen om bewuster te leven. Marketing en reclames spelen in op je emoties en vertellen je wat ze willen dat jij voelt of denkt. De marketing kan je doen denken dat je goed bezig bent, maar ondertussen klopt dit niet. Ga nooit af op kreten die op de verpakking staan, maar check ingrediënten lijsten.

Kies jij bewust of bepaald de fabrikant waar jij op focust?

  • Ga niet af op kreten als ‘0% suiker toegevoegd’. In plaats van suikers zitten er vaak zoetstoffen in, die nog ongezonder zijn dan suikers.
  • Misschien zie je wel is staan ‘Geen kunstmatige kleur en smaakstoffen’. Ook dan, lees de ingrediënten, want dit is marketing.
  • ‘0% vet’, maar in plaats van vet zit er een cocktail van chemicaliën in. Vet is helemaal niet erg. Je hebt het juist nodig voor een langer verzadigd gevoel. Wel de juiste vetten.
  • Crackers ‘met extra vezels’. Er zitten vast extra vezels in, maar ook een hoop suikers en zonnebloemolie. Waarom niet gewoon groenten en fruit met vezels?
  • Of een fijne plak ‘Zero’

Misleidende marketing veroorzaakt emotie-eten en cravings

Marketing kreten laten je denken dat iets gezond is. Ze leggen de focus op een bepaald onderdeel van het product. Deze kreet moet waar zijn, maar vaak is het een verbloeming van allerlei dingen die niet kloppen aan een product. Doe kennis op en laat je niet misleiden. Zorg dat je bewuste keuzes kunt maken en niet onbewust allerlei ‘rommel’ binnenkrijgt.

Marketing als een reclame tijdens het kijken van tv of een reclamebord in de stad zijn er voor om producten op je netvlies te brengen. Je hebt het gezien en jij wordt aangetrokken tot dit product als je het de volgende keer weer ziet. Het doet iets met je emoties en je wil het hebben. Zijn dat dan bewuste keuzes of wordt je gestuurd? Alles kan, alles mag, maar laat het je eigen keuze zijn.

Als je iets niet meer wil eten, dan zal je zien dat je de reclames ook niet meer ziet. Ze zijn geen trigger meer.  

Cravings

Gravings, overeten, emotie-eten, niet tevreden zijn na de maaltijd en constante onrust over voeding en eten. Hier zijn verschillende redenen voor. Het kunnen gedachten, gewoonten, patronen of frequentie zijn of misschien zie je door de bomen het bos niet meer en laat je de marketing bepalen wat je kiest.

Gavings en een ontevreden gevoel kunnen ook het gevolg zijn van te veel suikers en geraffineerde koolhydraten. Je insuline gevoeligheid gaat achteruit met allerlei metabole en hormonale problemen als gevolg. Als laatste wil je dat je nutriënten status op peil is. Je wil voldoende micronutriënten binnen krijgen en opnemen. Veel mensen zijn ondervoed als we het hebben over micronutriënten en dan blijft je lichaam vragen om voedingsstoffen. Vaak grijp je dan naar suikers en koolhydraten, terwijl je lichaam vitamine C, magnesium of probiotica nodig heeft.

Ik haal de meeste micronutriënten uit een potje, zorg dat mijn voeding functioneel is en mijn darmen gezond.

Een mineralen te kort kan voor cravings zorgen en verzuring. Je kunt enorm naar zout hunkeren bij een te kort aan mineralen. Heb je constante trek in chocolade, kijk dan is hoe het met de magnesium status in je lichaam is. Begin met het innemen van voldoende magnesium en mineralen en kijk wat er gebeurd. Je lichaam kan je het beste vertellen wat je nodig hebt. Goed opneembare magnesium zonder synthetische vul- en hulpstoffen en Keltisch zeezout kan je hiervoor gebruiken. Dit werkt beter dan chips en chocolade. Krijg je onvoldoende mineralen binnen dan gaat je lichaam dit uit haren, nagels en botten halen. Dit uit zich op den duur in haaruitval, futloosheid, eczeem, botontkalking, reumatische klachten, schimmelinfecties als kalknagels en candida. Candida kan weer cravings uitlokken, omdat het om suikers kan schreeuwen. Nu is dat juist niet wat je dan nodig hebt.

Witte plekjes op je nagels? Dit is een teken dat er een zink te kort is. Zonder zink wordt het neutraliseren van je dunne darm onmogelijk, je kunt niet goed ontzuren en zo ontstaan er steeds meer spijsverteringsklachten. Zink is ook betrokken bij de aanmaak van insuline en vele andere functies.

  • Antioxidanten functie
  • Rol in je immuunsysteem
  • DNA-schade voorkomen
  • Ondersteund de vruchtbaarheid
  • Aanmaak insuline is afhankelijk van zink
  • Zenuwfuncties

Heb jij witte plekjes op je nagels, een hunkering naar chocolade of last van haaruitval? Check je mineralen.

Meer verdieping over cravings en de mogelijke oorzaken.

Je honger- en verzadigingshormoon

Hormonen hebben enorm veel invloed op jouw manier van eten. Op cravings, emotie-eten, verzadiging, tevredenheid en trek hebben. Leptine en ghreline zijn twee hormonen die je verzadiging en honger reguleren. Leptine verteld je dat je verzadigd bent en ghreline dat je honger hebt. Deze hormonen kunnen door een bepaalde levensstijl behoorlijk uit balans raken. We hebben het al gehad over MSG die deze hormonen uit balans brengt, maar er is meer.

Het hormoon insuline blokkeert de werking van leptine. Als je constant suikers eet, waardoor je insuline aanmaakt, krijg je geen signaal van verzadiging. Je gaat suikers opslaan als vetten.

Je vetcellen geven leptine af, dus als je meer vet hebt wordt er steeds meer leptine aangemaakt. Je kunt denken, dat is fijn, maar het tegenovergestelde is waar. Dit systeem kan net als het systeem van insuline overbelast raken waardoor receptoren niet meer reageren. Je hebt insulineresistentie, maar je kunt ook leptineresistent zijn. Je krijgt dan geen signaal meer van verzadiging.

Het is dus belangrijk om je insulinegevoeligheid te behouden en je lichaam niet constant met suikers te belasten.

  • In het programma Levensstijl & Hormonen ga je aan de slag om je insulinegevoeligheid te vergroten en andere hormonen in balans te brengen. Je leert switchen naar de vetverbranding, vetten verbranden en werkt aan je metabole flexibiliteit. Je leert alles over voeding en vasten.
  • Wil je liever intensief samen aan de slag, dan is de Health Reset iets voor jou.

Wat een verademing ik ben 9kg kwijt.

Ghreline wordt aangemaakt als je maag leeg is en verteld je dat je trek hebt. Het wordt ook aangemaakt als je lichaam gewent is aan bepaalde patronen. Op het moment dat je altijd om 10:00 iets eet, dan ontstaat er steeds om 10:00 een honger gevoel. Dit kan je verbreken door niet op vaste tijden te eten, maar meer te variëren. Je kunt dan weer echt gaan luisteren naar wat je lichaam daadwerkelijk nodig heeft. Stress verhoogd ook de aanmaak van grehline en slaap verhoogd ghreline en verlaagd leptine.

Als je wil afvallen dan is het belangrijk om ook stress te minderen en je slaap kwaliteit te verbeteren.

De invloed van oestrogeen en serotonine op emotie-eten en cravings

Serotonine is een hormoon wat je een blij gevoel geeft. Als we als vrouw ouder worden begint oestrogeen te dalen en tegelijkertijd ook serotonine. Dit kan ervoor zorgen dat we meer stemmingswisselingen gaan ervaren, minder in ons lijf zitten en wat somber zijn. Je emoties gaan meer met pieken en dalen, waardoor je gevoeliger wordt voor emotie-eten en cravings.

95% van je serotonine wordt in je darm aangemaakt, dus als je darm uit balans is, dan zal je nog minder serotonine aanmaken. Je bent vermoeid en gevoeliger voor stress. Op die momenten ben je eerder geneigd om troost, emoties en vermoeidheid op te vullen met voedsel. Suikers geven je dan een kortstondig gevoel van geluk.

Oestrogeen houdt niet van insuline, dus wil je dat oestrogeen gaat stijgen of niet sneller daalt dan al gebeurd (overgang), dan zijn suikers niet de beste keuze. Kies vaker voor de vetverbranding met ketogeen en intermitterend vasten. Is je oestrogeen hoog en zijn je darmen gezond, dan zal serotonine ook mooi aanwezig zijn. Je bent blij, ontspannen en hoeft het niet op te vullen met suikers of ander comfort food. Voorkom dat je in een vicieuze cirkel terecht komt.

De invloed van oestrogeen en serotonine op emotie-eten en cravings

Intuïtief en op behoefte eten, niet vanuit emotie, ook jij kan dit

Dit is naar mijn idee hoe het hoort te zijn. Leven in lijn met de behoefte van je lichaam.

Een lichaam wat in balans is kan heel goed vertellen waar zijn behoefte ligt. Als emotie-eten nu een probleem is of als er veel triggers zijn die ervoor zorgen dat je niet altijd bewuste keuzes maakt of cravings ervaart, dan kan je hier iets aan doen. Iedere stap is er eentje en ook het proces is belangrijk. Misschien gaat het niet van de één op andere dag perfect, maar wat maakt dat uit?

Wanneer je trek hebt, honger, de drang om te snacken en je weet niet precies waar dit vandaan komt, dan kan je dat uitzoeken. De eerste stap is om je er bewust van te worden. Stel jezelf vervolgens eerst de vraag of je fysieke honger hebt, een emotie ervaart, de geur van broodjes, marketing of dat er bepaalde regels en overtuigingen spelen. Is het wederom 10:00 is en denkt je lichaam eten nodig te hebben uit gewoonte of is er hormonaal iets niet in balans? Het voelt op dit soort momenten echt of je niet zonder kunt, maar wat is hier de oorzaak van. Als je weet wat de oorzaak is, dan kan je er iets aan doen. Even stil staan, luisteren en ervaren wat er gebeurd. Wat heb je echt nodig?

Wat heb je echt nodig als je verdrietig bent?

Wat heb je echt nodig als je verdrietig bent?

Als je eenmaal gevonden hebt wat bij je past dan kan je vaak zoveel eten als je wil.

Je mag alles, maar je wil steeds meer wat echt bij je past.

Geen emotie-eten, cravings en niet meer afhankelijk van eten, wat een vrijheid.

Leef jij bewust of onbewust?

Waarom eet jij? Kies jij bewust wat je eet en wanneer je eet? Lukt het om naar de behoefte van je lichaam te luisteren. Er zijn ontzettend veel dingen die bewust eten en leven kunnen beïnvloeden.

Je lichaam is het belangrijkste wat je hebt en onbewust vullen we het met van alles wat totaal niet functioneel is. Hoe is dit voor jou?

  • Frequentie
  • Emotie-eten
  • Stress
  • Leefregels en beperkende overtuigingen
  • Geprogrammeerd op de klok
  • Samenstelling van je maaltijd
  • Smaakmakers
  • Suikers
  • Marketing
  • Cravings
  • Hormonen

Maak jij bewuste keuzes en leef jij op een manier die je past, waardoor jij in de flow van het leven zit? Of voelen veel dingen zwaar en te veel? Eet en leef je onbewust, kost het wilskracht en kan je maar slecht nee zeggen? Leef je van emotie-eten en cravings naar een dip met schuldgevoel en boosheid of ben je fit, helder en energiek op ieder moment?

Waarom is dit zo en wat heb je nodig om dit te veranderen?

Heel simpel gezegd “als je kiest voor gelukkige gevoelens, gedachten en emoties sta je sterker en krachtiger in het leven”.

  • Jij bepaald wat je kijkt, leest en doet.
  • Jij bepaald hoe je je omgeving inricht en wat je tot je neemt in voeding, activiteiten en mensen.

Kies jij voor dankbaarheid, liefde, tevreden zijn, kansen zien, deuren die open gaan, glazen die half vol zijn, dan zal je dit ook meer en meer aantrekken. Natuurlijk kunnen er dingen zijn die je mag oplossen als ziekte, verdriet, tegenslagen, maar jij bepaald hoe je ermee omgaat.

Het begint met moed. Het kantelpunt tussen weerstand en power. “Ik kan het, kom op!”.

Als je tegen dingen aanloopt, welke stappen ga je zetten? Op welk vlak kan je de meeste winst behalen? Je hebt heel veel invloed op emotie-eten en cravings. Als jij wil kom je hier van af.

  • Voeding
  • Ademhaling
  • Hormoonbalans
  • Ontgiften
  • Bewegen
  • De natuur in
  • Stilte
  • Afscheid nemen
  • Vasten
  • Koude
  • Warmte
  • Blote voeten
  • Echte gesprekken

Alles is een keuze en jij bepaald.

  • Wil je aan de slag met je hormonen, metabole flexibiliteit, emotie-eten, vetverbranding, ontgiften, je darmen resetten, lever, cravings, jouw unieke manier van eten en alles leren over voeding, vasten en hormonen, dan is het programma Levensstijl & Hormonen iets voor jou.
  • Wil je een quickstart naar een gezondere levensstijl, dan is het programma Reset & Detox Your Body iets voor jou.
  • Liever samen intensief aan de slag, dan is de Health Reset er voor jou.

Ik dacht dat ik het goed deed, maar nu weet ik wel beter.

Als je vragen hebt mag je ze altijd stellen.

Liefs Kim

  • Ik heb een gratis checklist gemaakt, zodat je kunt testen of bepaalde klachten en ongemakken door een hormonale of metabole disbalans komen. Inclusief recepten en tips om direct mee aan de slag te gaan.