Waarom supplementen en waar let ik op?
Kim
19 juni 2023 

Waarom supplementen en waar let ik op?

Verboden stoffen in supplementen...

Supplementen

Supplementen zijn er in heel veel vormen en soorten. En waarom zou je eigenlijk supplementen gebruiken? Ik kan mij voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet in de wereld van de supplementen. Dat heb ik ook ervaren, maar ik heb veel onderzoek gedaan naar supplementen en ik heb van alles ontdekt. Het is heel belangrijk om goed te checken of je met een natuurlijk zuiver supplement of met een chemisch in de fabriek gemaakt supplement te maken hebt. De werking is compleet anders.

Slik jij supplementen die echt iets voor je doen? Of zijn ze als een toxische stof voor je lichaam?

Supplementen hebben ook een bepaalde trillingsfrequentie, biologische beschikbaarheid en bevatten soms een hoop kleur- en hulpstoffen die soms zelfs verboden zijn. Daar ga ik je in dit artikel meer over vertellen, zodat jij zelf goede bewuste keuzes kunt maken. 

Iets wat ik mijzelf altijd vertelde en ik vaak om mij heen hoor is: ‘Ik kan toch gewoon groenten eten?’ Daar was ik dus ook heel lang van overtuigd, totdat ik onderzoek ging doen.

Ik kan toch gewoon veel groenten en fruit eten?

Yes, dit dacht ik eerst ook, tot ik mij hierin ging verdiepen. Te korten voel je vaak niet direct. Net als ziekten ontstaan te korten langzaam of pik je de eerste symptomen niet direct op. 

Van vitamine B12 heb je bijvoorbeeld een voorraad voor 3 jaar in je lichaam, maar als je eenmaal een te kort hebt dan zijn de klachten heel heftig. Van vitamine D3 heb je maar een voorraad van 3 weken. Je kunt dus niet in de zomer sparen voor een winter voorraadje, maar de klachten zul je niet direct merken.

In ons voedsel zit niet meer wat er ooit in heeft gezeten. De voedingswaarde is extreem laag en je moest in 2002 al 18 bananen eten voor dezelfde hoeveelheid B6 die je in 1985 uit één banaan haalde.

Nu moet je 18 bananen eten voor dezelfde hoeveelheid B6 als 40 jaar geleden 1 banaan.

Supplementen waarom?

Uit een Italiaans onderzoek blijkt dat sinds de afgelopen jaren de mineralen in onze voeding flink zijn gedaald.

 • 49% natrium
 • 16% kalium
 • 24% magnesium
 • 46% calcium
 • 27% ijzer
 • 76% koper
 • 59% zink 

Je moet 10 tomaten eten voor dezelfde voedingswaarde als 50 jaar geleden in 1 tomaat zat. Zink is een cofactor bij voortplanting, insulineproductie, veroudering, prostaatklachten, immuniteit, smaakwaarneming, eetlust en nog veel meer. Magnesium is met 24% gedaald terwijl dit mineraal ondersteund bij energiestofwisseling in de cel, ontspanning van spierweefsel, onderdeel is van 300 enzymen, synthese van botten, tanden en pezen en ook hier is de lijst nog veel langer. Het is echt belangrijk om voldoende binnen te krijgen. 


Vanaf 40-50 jaar is de levensverwachting al niet meer zonder chronische aandoeningen. 

Je ziet op onderstaande afbeelding dat de levensverwachting al vanaf 65 jaar niet meer in goed ervaren gezondheid is. En vanaf 40-50 jaar al niet meer zonder chronische aandoeningen. Artrose, reuma, diabetes, ontstekingen, auto-immuunziekten zijn allemaal chronische aandoeningen. 

 

We worden er niet beter op met al het gemak wat ons geboden wordt. Van ergonomische stoelen, elektrische fietsen, liften, zelfsturende auto’s en overal en altijd eten voor handen met de meest onnatuurlijke bewerkingen.


Er worden enorm veel supplementen geslikt, maar toch is er een gigantisch tekort…

Niet alle supplementen zijn het zelfde en de belasting op je lichaam wordt alsmaar hoger. 

 1. Het gaat erom dat je voldoende binnenkrijgt.
 2. Het gaat erom dat je niet meer van je lichaam vraagt dat het binnenkrijgt. 
 3. Het is belangrijk om geregeld te vasten of detoxen, zodat afvalstoffen niet opstapelen

Voordat we de eerste twee punten bespreken, eerst een paar voorbeelden van het feit dat er echt vele tekorten zijn. De WHO zegt dat we wereldwijd ongeveer 2 miljard mensen hebben met een te kort aan micronutriënten. En niet alleen in onontwikkelde landen, vooral in ontwikkelde landen. Dit zou je op het eerste gezicht misschien niet denken met al het overgewicht, maar als we naar micronutriënten kijken zijn we ondervoed. We hebben massaal vitamines en mineralen te korten. 

De WHO spreekt van een ‘hidden hunger”.

Die te korten ontstaan omdat we enerzijds te veel bewerkte voeding eten wat enorm veel nutriënten gebruikt en er steeds minder in onze groenten en fruit zit.

Supplementen waarom?


Als je met je auto een lang stuk moet rijden en je oliepeil is beneden niveau, wat doe je dan? Aanvullen toch? Anders gaat je auto het niet redden en laat hij mankementen zien. Hoe denk je dat dit in je lichaam gaat als waarden beneden peil zijn?

Als we kijken naar een onderzoek van vitamine C en vitamine D3 dan kan je zien dat bijna iedereen die mee deed aan de ondergrens zit. Dit is toch zorgwekkend als je weet wat voor een invloed deze vitamine hebben in je lichaam.

Er zit meer vitamine C in een spruit dan in een sinaasappel.

Vitamine C is het meest gebruikte supplement, maar dan in de vorm van ascorbinezuur en dit is een synthetische variant. 

Vitamine D3 kunnen we opnemen middels onze huid door het zonlicht. Alleen als je zonnebrand smeert blokkeer je deze opname. Ook is de zonkracht in NL niet sterk genoeg om altijd voldoende D3 aan te maken. 

Zeker in de winter heb je extra vitamine D nodig, maar veelal het hele jaar rond op een paar weken na.

Hier heb ik nog een voorbeeld van een topsporter. Hij had een operatie aan zijn voorste kruisbanden gehad, maar het herstel verliep heel langzaam. Hij herstelde maar niet. Uit zijn waarden bleek dat vitamine D3 en C veel te laag zijn. Dit zijn ze gaan aanvullen en het herstel verliep vele malen sneller.

Na het aanvullen van vitamine D3 en C is het herstel vele malen sneller verlopen.


Hoe kom ik nu aan voldoende micronutriënten?

Aan de ene kant is het natuurlijk zorgen dat je lichaam in basis optimaal functioneert, dat je gezond bent, weinig stress ervaart, je spijsvertering functioneert, niet ziek bent, lekker in je vel zit en niet te veel van je lichaam vraagt. Wanneer de belasting op je lichaam hoog is dan gebruik je veel meer micronutriënten, omdat al je systemen harder moeten werken. 

Dus ziek zijn, overgewicht, bewerkte voeding, fastfood, stress, toxische omgeving en een intensief leven kosten meer nutriënten.

Chemische producten hebben een enorme invloed op onze maatschappij.

Geregeld een vastenperiode of detox is voor iedereen belangrijk. Je wil niet dat afvalstoffen opstapelen en zo voor schade en ziekte zorgen. Dit kost heel veel nutriënten en we willen er juist meer beschikbaar hebben.

Bewerkte voeding laten staan

Er is heel veel kant en klaar gemaksvoedsel op de markt, maar dit kan je beter laten staan als je nutriënten wil besparen. Kant en klare producten met e-nummers en weinig echte ingrediënten kost je lichaam alleen maar nutriënten. Je vult je lichaam wel, maar je voedt het niet. Je wordt moe, futloos en wilt door de vele smaakmakers alleen maar meer van deze producten. 

Naar schatting eet maar 2% van de mensen echt gezond.  Eet zo dicht mogelijk bij de natuur met de minst mogelijke bewerking.

Natuurlijke aroma is niet zo natuurlijk als het klinkt....


Eet minder vaak

Zorg dat je jouw lichaam voldoende rust en ruimte geeft om de binnengekomen nutriënten op te nemen en te verwerken. Iedere keer als jij eet wordt je gehele spijsvertering opgestart en dit kost heel veel nutriënten. Je maag, spijsverteringsenzymen, lever, darmen, immuunsysteem, mitochondriën, ze gebruiken allemaal vitamines, mineralen en plantenstoffen om te kunnen functioneren. Wanneer ze minder vaak voedsel te verwerken krijgen dan blijven er nutriënten over voor andere belangrijkere taken. 

En minder vaak eten, intermitterend vasten, heeft nog veel meer voordelen….

Vul aan met supplementen

Aanvullen met supplementen is naast de eerste twee punten heel waardevol. Naar mate we ouder worden is ons lichaam steeds minder goed instaat om voedingsstoffen op te nemen en ontstaan er steeds grotere te korten. Medicatie wordt steeds meer gebruikt, al op jonge leeftijd, en dit vraagt heel veel van je lichaam om het allemaal te verwerken. Darmklachten, maagzuur, ziekte, stress, intensief sporten, roken, bepaalde voedingspatronen, een inactief leven, geen zonlicht vragen echt om een aanvulling. 

Eigenlijk iedereen die in de huidige maatschappij leeft. 

Het geeft ook een vorm van gemak. Alle essentiële voedingsstoffen binnen krijgen via voeding is tegenwoordig echt niet makkelijk. Ik haal mijn macronutriënten als eiwitten, vetten en koolhydraten bij de boer of online en mijn micronutriënten uit een potje. Dan weet ik zeker dan ik alles binnen krijg. En ik slik niet altijd hetzelfde, dat wisselt. Dit betekent niet dat het eten van groenten en fruit niet belangrijk blijft. 

Ik haal mijn macronutriënten online of de boer en mijn micronutriënten uit een potje, dan weet ik zeker dat ik alles binnen krijg

Vitamine en mineraaltekorten zijn een wereldwijd probleem.


Waarom supplementen?

We hebben net gezien dat er enorme te korten zijn en dat we dat met groenten en fruit niet aangevuld krijgen. Maar hoe komt het dan dat er geen voedingswaarde meer zit in onze producten?

Gronduitputting

Veel van onze groenten en fruit komt van uitgeputte bodems. De bodem raakt uitgeput door eenzijdig gebruik van de grond, het gebruik van kunstmest en intensieve landbouw. Om dit te voorkomen kun je beter kiezen voor biologische producten. Door het dynamisch landbouwen put de bodem minder snel uit. 

Kunstmest

Er wordt kunstmest gebruikt om producten sneller te laten groeien. Maar in die tijd heeft de plant helemaal niet de kans om voldoende nutriënten aan te maken, de voedingswaarde is laag.  Ze worden wel groot en leveren meer geld op.

Kunstmest levert 6 tot 8 verschillende stoffen om de plant te laten groeien, maar niet de vijftig verschillende die de plant echt nodig heeft. Het bevat stikstof, kalium en fosfor en daardoor kunnen ze groeien en er gezond uitzien. Maar door gebrek aan vele essentiële stoffen wordt de plant zwakker, is hierdoor gevoeliger voor ziektes en dit betekend weer dat er meer bestrijdingsmiddelen nodig zijn. 

Pesticide en luchtvervuiling

Dan te denken aan alle pesticide, herbicide en chemicaliën die veel gebruikt worden in onze voedselbewerking. Dit komt ons lichaam binnen en stapelt zich op. Samen met de chemicaliën in ons drinkwater, het milieu, microplastics en luchtvervuiling etc. heeft ons lichaam flink wat werk te doen om dit af te voeren. Ook nu zou ik biologische producten aanraden. 

Langdurige opslag en transport

Vaak worden groenten en fruit te vroeg geoogst, omdat ze nog lang op transport moeten. Veel verkoop gaat om kwantiteit, een commercieel oogpunt en dit is niet goed voor de kwaliteit. Let maar is op in de supermarkt waar producten vandaan komen. Producten doen er soms maanden over om bij ons te komen en worden dus maanden te vroeg geplukt. Deze producten hebben nog niet de tijd gehad om de optimale hoeveelheid vitamines en mineralen op te bouwen. Zo vullen we ons lichaam wel, maar voeden het niet. Koop liever lokale producten, verbouw zelf en blijf er bewust van waar je eten vandaan komt. 


We vullen ons lichaam, maar voeden het niet.

Zonnebrand en zonkracht

In Nederland heeft bijna iedereen een te kort aan vitamine D3, wanneer je dit net bij suppleert. De zonkracht is enkel in de zomer, vaak alleen op het midden van de dag voldoende krachtig om vitamine D op te kunnen nemen via je huid. Je kunt maar een voorraad opbouwen voor drie weken, dus sparen voor in de andere maanden is er niet bij. Wanneer je zonnebrand smeert dan neem je helemaal niet meer voldoende op. Met factor 8 neemt de productie van vitamine D al af met 97,5% en met factor 15 met 99%. Draag je ook nog een zonnebril dan is dat helemaal niks meer en verstoor je ook nog je bioritme. Wil je vaker zonder zonnebrand in de zon, laat je huid dan rustig wennen aan de zon, verbranden is natuurlijk ook niet goed.


Met zonnebrand factor 8 neem de productie van vitamine D met 97,5% af en met factor 15 met 99%.

De zon is geen vijand, ga er op de juiste manier mee om en het is een hele fijne vriend. Laat je huid eraan wennen en ga niet hele dag in de brandende zon liggen. 

Wat zijn vitamines, mineralen en plantenstoffen?

Vitamines, mineralen en plantenstoffen zijn micronutriënten. Niet veel nodig, maar wel heel belangrijk.

Vitamines zijn organische verbindingen waarvan kleine hoeveelheden noodzakelijk zijn om te leven. Het zijn je antioxidanten, ze ondersteunen je afweer, stellen enzymen samen en zijn cofactoren bij heel veel processen in je lichaam. 

Mineralen zijn anorganische stoffen waarvan we ook kleine hoeveelheden nodig hebben om van te leven. De plant haalt dit uit de bodem en maakt het voor ons geschikt. Net als vitamines hebben we mineralen nodig bij heel veel lichamelijke processen. 

Plantenstoffen, fytonutriënten, zijn natuurlijke bioactieve componenten in plantaardige voeding. De plant beschermt zich hiermee tegen de buitenwereld. Ze werken kanker remmend, als antioxidant en ontstekingsremmend. 

Zonder deze stoffen kan je lichaam niet functioneren.


De rol van micronutriënten in je lichaam

Micronutriënten gebruiken wij bij bijna alle lichamelijke processen. Heel vaak leggen we de nadruk op vetten, eiwitten en koolhydraten in de juiste verdeling of het aantal kilocalorieën wat we binnen krijgen, maar zonder micronutriënten functioneert uiteindelijk niks meer. Je kunt geen voedingsstoffen meer opnemen, want je spijsvertering gebruikt micronutriënten voor de opname van voedingsstoffen en de aanmaak van spijsverteringsenzymen.

Mitochondriën zijn kleine energiefabriekjes in je lichaam die brandstof omzetten in energie, zodat jij het kunt gebruiken. Heb je onvoldoende micronutriënten dan werkt dit systeem niet. Vervolgens heb je geen energie en ben je moe en futloos, je hebt nog meer micronutriënten nodig en de te korten worden steeds groter. 

Moe? Een te kort aan deze stoffen kan de oorzaak zijn.

Je lever zal niet ontgiften zonder B12, B6, folaat, magnesium en glutathion en afvalstoffen worden niet opgeruimd zonder antioxidanten. Je schildklier heeft selenium en jodium nodig voor de omzetting van een inactief naar een actief schilklierhormoon. Zonder deze micronutriënten zal hij niet werken en heb jij een trage schildklier.

Magnesium bij angst, onrust, stress, slecht slapen, brainfog en depressie.


Calcium heb je nodig voor je botten en tanden en magnesium bij meer dan 300 enzymreacties. Dit zijn enkele voorbeelden om aan te geven dat micronutriënten van essentieel belang zijn voor belangrijke functies in je lichaam. Je kunt niet zonder. 

Welke supplementen? Waar kan ik op letten?

De supplementen markt is een soort jungle geworden en dat heb ik ook lang zo ervaren. Het is nog steeds zo, wordt steeds erger, maar als je eenmaal weet waar je op kunt letten dan wordt de jungle overzichtelijk. Ik heb het pad al voor je bewandeld en daarom wil ik je er wat meer over vertellen.

Het is belangrijk om onderscheidt te maken tussen kwaliteit en kwantiteit. Beter goed en minder nodig, dan iets wat heel goedkoop is en niet werkt. 


Vergelijk het met kiloknallers vlees, heel goedkoop, maar er zit geen nutriënt meer in en wel antibiotica en andere extra hormonen. Kies liever voor een duurder kwalitatief hoogwaardig stuk vlees, daar kan je lichaam wat mee en heb je maar weinig van nodig.

Belangrijk is om je bewust te zijn van wat er te koop is, zodat je bewuste keuzes kunt maken en het op waarde kunt schatten. Dat je leert jezelf op waarde te schatten. Mijn lichaam is 100% natuurlijk, dus ik geef mijn lichaam geen rommel, dan wordt ik ook rommel en ziek.

We kijken dus naar kwaliteit van de stof, de biologische beschikbaarheid. Hoe goed kan je lichaam de vitamine of het mineraal gebruiken, want daar zit een heel groot verschil in. Je heb synthetische in de fabriek nagemaakte vitamines en mineralen en je hebt 100% natuurlijke.

En we kijken naar het etiket. Wat zit er verdere nog in aan vul- hulp- en kleurstoffen. Een supplementen heeft vaak extra vulstoffen nodig, omdat je anders de capsule niet gevuld krijgt. Dit kan aangevuld worden met goedkope chemische stoffen of met 100% natuurlijke stoffen. 

Als derde kun je de keurmerken checken op een etiket. Clean Label vind ik heel belangrijk. Dat geeft aan of alles wat erin zit ook echt op het etiket staat.


Biologische beschikbaarheid

De biologische beschikbaarheid geeft aan hoe goed een voedingsstof opgenomen kan worden in je maagdarmkanaal. Hoe goed kan je lichaam gebruik maken van de ingenomen stof. Dit is een heel belangrijk punt als we het hebben over de kwaliteit van je supplement. Jij bent organisch en je lichaam kan organische stoffen gebruiken. Kies je voor een chemisch nagemaakte stof, dan heeft deze nooit dezelfde werking als een natuurlijke stof.

Supplementen hebben een bepaalde trillingsfrequentie. Een bepaalde energie en levendigheid. Natuurlijke supplementen hebben een hoge trilling, zijn hoog biologisch beschikbaar, het zijn cadeautjes voor je lichaam. Synthetische supplementen hebben een lage trilling of geen trilling. Ze zijn in de fabriek gemaakt en er zit geen energie in. Dit is een heel groot verschil in werkzaamheid van de stoffen in je supplement.

Als je een supplement slikt waar je lichaam niks mee kan, dan kost het alleen maar extra nutriënten om de stof te verwerken. Je moet hem onschadelijk maken en afvoeren. 

En natuurlijk is het ook belangrijk dat je spijsvertering naar behoren functioneert. Een supplement is geen vervanger van een gezonde levensstijl, maar het is wel een waardevolle aanvulling. 

Check op je etiket welke stoffen er gebruikt zijn en vervolgens of je lichaam er iets mee kan.

Op het etiket van je supplementen kun je lezen welke stof er is gebruikt. Magnesium kent wel 60 varianten, maar we kunnen er maar 12 opnemen. Het is dus heel belangrijk om te kijken of je met een natuurlijke stof te maken hebt. Bij magnesium kan de anorganische vorm laxerend werken. Wil je magnesium gebruiken voor bijvoorbeeld spierontspanning dan is het belangrijk dat je voor een organische vorm kiest.

Als je injecties krijgt om je vitamine B12 aan te vullen dan krijg je vaak een synthetische variant, maar deze vorm is veel lastiger op te nemen door het lichaam. 

Kies altijd voor een methylcobalamine of een adenosylcobalamine en ook deze hebben beide weer een andere werking. De eerste werkt meer op DNA synthese en de tweede voor je energiesysteem. Een combinatie is vaak het beste.

Als je zwanger bent dan wordt foliumzuur aanbevolen, maar deze is laag biologisch beschikbaar, dus niet goed te gebruiken. Kies voor folaat, dit is de opneembare variant.

En zo hebben alle vitamimes en mineralen pure organische vormen en synthetische nagemaakte vormen.


Natuurlijk versus synthetisch vitamine c

Om je verder het verschil uit te leggen tussen natuurlijke en synthetische stoffen ga ik vitamine C als voorbeeld gebruiken. 

Ascorbinezuur is de goedkope synthetische variant die je het meeste ziet als toevoeging aan producten en in supplementen. Vaak vermeld als ascorbinezuur of E300 en is gemaakt in de fabriek. Het wordt gewonnen uit koolteer, maissuiker of schimmel E300. Het is niet natuurlijk.

 

Dat ascorbinezuur niet werkt hebben we in het verleden gezien aan de zeemannen die ascorbinezuur gebruikte om scheurbuik te genezen. Dit lukte niet met ascorbinezuur en wel met limoenen. Deze scheurbuik lijkt nu ver weg, maar tegenwoordig kennen we langzame scheurbuik in de vorm van hart- en vaatziekten als een aneurysma en CVA. Het bestaat nog steeds. 

Tegenwoordig kennen we langzame scheurbuik in hart- en vaatziekten als een aneurysma en CVA. Het bestaat nog steeds.


Wat is nu het verschil tussen ascorbinezuur en een natuurlijke vitamine C

Vitamine C in de vorm van ascorbinezuur is één van de meest gebruikte supplementen en toch heeft bijna iedereen een te kort aan vitamine C.

De schil van de plant bevat ascorbinezuur, maar ascorbinezuur komt niet geïsoleerd voor in de natuur. Deze schil zorgt ervoor dat de plant niet kan oxideren en dat hij beschermt is. Kies je een supplement met ascorbinezuur dan slik je enkel de in de fabriek nagemaakte schil van de plant.

Natuurlijke vitamine C heeft dus ook die schil van ascorbinezuur, maar daarbinnen ontvouwt zich een paradijs aan stoffen. Bioflavonoïden, cofactoren, mineralen en organisch koper. Allemaal stoffen waar je lichaam heel blij van wordt als hij de schil openbreekt. Het is biologische vele malen actiever en wordt 12x beter opgenomen. Dit mis je allemaal als je alleen het goedkope ascorbinezuur gebruikt. Natuurlijke vitamine C komt uit de plant, bijvoorbeeld de Amla bes of de Acerola kers. Dit is vitamine C, ascorbinezuur is enkel de schil. Op de afbeelding hieronder kun je goed het verschil zien tussen de twee vormen onder de microscoop.


Een synthetische variant kan het metabolisme van de cel wel stimuleren, maar niet verbeteren of vervangen met hogere kwaliteitselementen. Het resultaat is uiteindelijk een verslechterde cel.

Je lichaam reageert op een synthetische vitamine hetzelfde als op een toxische stof.

Logisch dat nog steeds het merendeel van de mensen een te kort aan vitamine C heeft als er massaal ascorbinezuur gebruikt wordt. Intraveneus kan ascorbinezuur soms wel ingezet worden bij vormen van kanker, maar dan heeft het een omgekeerde werking. 


Etiketten lezen

Clean label

Wat je als eerste wil weten is of je het etiket kunt vertrouwen. Dit klinkt misschien vreemd, maar een etiket verteld niet altijd wat er precies in het product zit. Met het clean label weet je wat je eet. Check het label en vervolgens de ingrediënten lijst. De lijst is korter, duidelijk en nu kun je bewust kiezen of je het product wel of niet wil gebruiken. 

Supplementen waarom?

Clean labeling is wat anders. Als klant zie je lever geen e-nummers in je producten, dus vermelden fabrikanten allerlei synoniemen en populaire namen voor dezelfde schadelijke e-nummers. Zo zie je het niet als klant. Dit gebeurd veel bij zoetstoffen en E621, MSG.

Check ook altijd of je product vrij is van zoetstoffen en suikers.

Het 1ste ingrediënt

Het 1ste ingrediënt vermeld bij ingrediënten komt het meest voor in een product en je staat versteld hoe vaak  dit een e-nummer of zoetstof is. Bijvoorbeeld microkristallijn cellulose (E460) met het risico op verstopping, diarree, krampen, winden en het risico op kanker. Het is een verdikkingsmiddel, vulmiddel of wordt gebruikt als antiklontermiddel. 

Van sommige stoffen als bijvoorbeeld vitamine D3 heb je maar heel weinig nodig. Hier kun je nooit een capsule mee vullen en die moet je dus opvullen met een andere stof om hem in te kunnen nemen. Microkristallijn cellulose is een hele goedkope stof, maar heel duur voor je gezondheid. 

Je kunt een capsule ook opvullen met bijvoorbeeld barley grass wat al een multi is van zichzelf of alfalfa kruid wat een mooie bron van eiwitten is. Deze stoffen zijn duurder, maar geven je lichaam wel wat het nodig heeft. Daar slik je tenslotte supplementen voor toch?


Dit zit in een supplement wat ik gebruik en het mooie is dat barley grass het supplement bijna een multivitaminen extra geeft. Wanneer een stof minder dan 5% van het product omvat mag het niet op het etiket vermeld worden, dus moet je kijken wat je erbij krijgt.


Check op e-nummers

E-nummers zorgen ervoor dat een product een mooiere kleur heeft, langer houdbaar is, geperst kan worden tot een tablet, dus de substantie veranderd en het wordt veel als opvulling gebruikt. Deze stoffen wil je niet in een supplement welke je slikt voor je gezondheid.

Propylgallaat (E310) zit in vitamine D druppels voor kinderen met onder andere het risico op darmstoornissen, netelroos, nier- en leverinfecties, astma en slapeloosheid. Het is verboden voor zuigelingen, maar het zit wel in de vitamine D druppels.

Door de EFSA worden stoffen goed gekeurd en dan krijgen ze een e-nummer. Maar hierop zit een flinke marge en ze testen stoffen op zichzelf en niet gecombineerd terwijl ze wel zo gebruikt worden. 

Er wordt gezegd dat een kleine hoeveelheid niet schadelijk is, maar vaak blijft het niet bij een kleine hoeveelheid. Het zit tegenwoordig overal in, dat is snel al heel veel. En als je kijkt naar het mineraal selenium, daarvan heb je maar een heel kleine beetje nodig, maar als je het niet hebt ontstaan er flinke gebreken. Je schildklier gaat trager werken, je kunt klachten krijgen als haaruitval, vermoeidheid en een verminderde weerstand. Selenium inactiveert ook vrije radicalen en werkt tegen straling en oxidatieve stress. Heel weinig van iets kan heel veel doen. 

Er wordt ook niet op gehandhaafd, want er zijn bepaalde e-nummers die verboden zijn in Europa en nog steeds veelvuldig worden gebruikt. De meeste stoffen worden bij dieren getest en dan veilig bevonden. Bij mensen is het nooit getest en ook niet in een maatschappij als de onze. De dieren bevinden zich altijd in een hele rustige, reine omgeving. Niet te vergelijken met de stress en andere toxische stoffen die er bij ons bijkomen.

Ik geef je enkele voorbeelden van veel voorkomende e-nummers in supplementen.

 • Titanium dioxide (E171)

Dit is sinds 2021 verboden in Europa en geeft het risico op darmontstekingen, kanker en leverbeschadigingen. Het is een witte kleurstof in bijvoorbeeld kauwgom, zonnebrand, medicatie en supplementen.

Met het risico op darmkanker. 

 • Microkristallijne cellulose (E460)

Dit wordt veel als vulstof en antiklontermiddel gebruikt. Het risico is verstopping, diarree, krampen, winderigheid en is kankerverwekkend. 

 • Magnesiumstearaat (E572)

Dit geeft een mooie glans aan het supplement, maar verlaagd de mogelijkheid tot opname en is verboden in Europa.

 • Siliciumdioxide (E551)

In 2010 vermelde het RIVM al dat uit onderzoek bij muizen blijkt dat levercellen en weefsels beschadigen en andere onderzoeken wijzen uit dat de risico’s op kanker, dementie en orgaanschade bestaan. Het zit ook veel in koffiecreamers, sauzen en instant soep.

 • HPMC (E464)

Dit wordt veel gebruikt in capsules en zorgt voor darmklachten. Het poeder zwelt op in water, is onoplosbaar en bij verhitting ontstaat er een soort van gel die als coating voor capsules wordt gebruikt. 

 • Hydroxypropylcellulose (E463)

Dit is verboden in Australië en heeft darmklachten als gevolg.


Is het een tablet of een capsule? Een tablet is gebonden en daar is een bindmiddel voor gebruikt. In heel veel gevallen is dit magnesiumstearaat (E572) wat verboden is in Europa. Het kan een laagje kaarsvet leggen in je maagdarmstelsel en zo vermindert het je totale vermogen om stoffen op te nemen. Kies liever voor olie of een capsule.

Wil je zelf meer lezen over e-nummers dan kan je dit boekje checken.


Een voorbeeld


Bovenste etiket: 1ste ingrediënt is suiker, 2de maltodextrine, 3de ascorbinezuur en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Middelste etiket: Ascorbinezuur, microkristallijne cellulose, siliciumdioxide, HPMC.

Onderste etiket: Natuurlijke vitamine C opgevuld met barley grass. That’s it. Love that.


Twijfel je? Stuur mij je etiket. Ik wil er graag voor je naar kijken. Als je meer gegevens invult, kan ik kijken wat ik je zou adviseren.

Stuur mij jouw etiket


Basissupplementen

Het is lastig om standaard basissupplementen te geven, maar vitamine C, D3, magnesium, omega 3 en een multi zijn een mooie basis. Persoonlijk zou ik altijd specifiek kijken naar wat je op dit moment nodig hebt. Iedereen is uniek en ook kun je gedurende een periode nog verschillende behoefte hebben. De ene keer heb je meer stress, train je vaker, zit je heerlijk in de flow of wil je wat meer richten op ontgiften of ervaar je bepaalde klachten.

Alles hangt ook met elkaar samen D3 ondersteund in de opname van magnesium, zonder magnesium komt calcium je botten niet in en zonder vitamine C is de ijzeropname vele malen lastiger. 

Brian Clement is directeur van het Hippocrates Health Institute en wordt gezien als een autoriteit op het gebied van supplementen. Hij verteld hier iets over basissupplementen. 


Heb je hier specifieke vragen over dan mag je mij altijd een bericht sturen.

Contact

 

Maar natuurlijke supplementen zijn zo duur?

Ja dat klopt, als je het niet op waarde kunt schatten. Ik heb dit ook lang gedacht, omdat ik dacht dat ik het wel uit mijn groenten kon halen en het niet kon geloven dat er zoveel rommel verkocht wordt.

Je kunt een potje ascorbinezuur niet vergelijken met een natuurlijke vitamine C. Het is een totaal ander product, met totaal andere grondstoffen en een totaal andere werking. 

Alles is een keuze. Het is net wat je belangrijker vindt. Waar geef jij je energie aan weg, een nieuwe spijkerbroek of pure nutriënten en een energiek en fit lichaam. Aan een eerlijk bedrijf of een paar ‘nikies’ .

Je abonnement op de sportschool kost geld, terwijl je buiten een hele speeltuin hebt. Uit eten wordt alsmaar duurder, terwijl je ook thuis heerlijk kunt koken en voor de echte verbinding kan gaan. Vol liefde en aandacht voor elkaar. 

Alles wat je eet of drinkt maar je zieker of beter….
Redbull 1,45 euro of 100% natuurlijke ingrediënten voor echte power 1,- euro.Alles is een keuze

Hopelijk heeft dit artikel je een beetje geholpen op het gebied van supplementen. Weet wat je gebruikt, ken de ingrediënten en geef je lichaam wat het nodig heeft. 

 

Laat je een reactie achter?

Heb je iets aan deze blog gehad? Ik zou het leuk vinden je reactie hieronder te lezen.

Mij mag je alles vragen.

 

Liefs Kim

Over de schrijver
Kim
Reactie plaatsen

Levensstijl & Hormonen