Wat ketogeen voor je kan betekenen
31 maart 2024 

Wat ketogeen voor je kan betekenen

Gewichtsdrempel, patroon en suikerverslaving doorbreken of eet tegen ziektes en ondersteun je hormonen.

Ketogeen eten is een tegenpool op het westerse voedingspatroon wat rijk is aan snelle koolhydraten. Tegenwoordig lijkt het normaal om constant voedsel tot je te nemen. Niet omdat je honger hebt, maar omdat het voorhanden is, we ons vervelen of als gewoonte.

Het ketogeen voedingspatroon kan je op veel verschillende manieren toepassen. Wat mijn inziens belangrijk blijft is dat je dichtbij de natuur blijft en je niet aan de slag gaat met ketorepen en shakes. Vaak zijn hier veel chemische stoffen aan toegevoegd en dat is op geen enkele wijze goed voor je lichaam.

Blijf dichtbij de natuur. Welk voedingspatroon je ook kiest. Het gaat om de kwaliteit van je voeding.

Op het moment dat je 100% ketogeen eet blijf je voortdurend in de vetverbranding en maak je ketonen aan. De focus ligt op een hoge inname van vetten en een zeer lage inname van koolhydraten. Hierdoor maak je een metabole switch van de suiker- naar de vetverbranding en maak je ketonen aan. Ketonen zorgen voor energie, geen honger en mentale helderheid.

Ketogeen dieet

De aanmaak van ketonen brengt je in de metabole staat van ketose. Ketose is een oeroud biologisch verschijnsel dat ons vroeger in tijden van voedselschaarste hielp overleven. Op het moment dat je lichaam zeer weinig koolhydraten binnenkrijgt als bij ketogeen of weinig tot geen voedsel als bij vasten maakt je lichaam ketonen aan en kom je in ketose. Je lichaam maakt de switch naar vetverbranding en je lever gaat ketonen aanmaken.

Het ketogeen voedingspatroon is een heel strikt dieet als we het hebben over koolhydraten. Op het moment dat je lichaam eraan gewent is geraakt om voornamelijk ketonen als brandstof te gebruiken kan je steeds iets meer koolhydraten gebruiken. De gevoeligheid hiervoor verschilt heel erg per persoon en is ook afhankelijk van je darmgezondheid en insuline gevoeligheid.

Het dieet is niet strikt als we het hebben over eetmomenten of calorieën. Vaak is het minderen van eetmomenten wel een gevolg en je kunt er natuurlijk bewust voor kiezen. In ketose ben je sneller verzadigd, heb je minder trek en behoefte aan snacks. Je bloedsuiker stabiliseert, je wordt rustiger en je helderheid en focus vergroten. Een staat die je met vasten ook kunt bereiken voor een kortere periode.

Het is belangrijk om je macronutriënten in de juiste verhouding binnen te krijgen. Vetten hebben het grootste aandeel in je voedingspatroon en koolhydraten het minste. Je wilt door deze verhouding in een bepaalde metabole staat zijn waarbij je ketonen aanmaakt die je voorzien van brandstof.

KETOGEEN

 • 5% koolhydraten (20-50 gram koolhydraten)
 • 20% eiwitten
 • 75% vetten

Je koolhydraten moeten heel laag blijven, anders blijf je in de suikerverbranding zitten. Twee volkoren boterhammen is samen al 30gr koolhydraten en dit behoort dus ook niet binnen het ketogeen dieet. Je haalt je koolhydraten enkel uit groenten en dit is prima. Eiwitten en vetten heb je echt nodig, maar je kunt prima met heel weinig koolhydraten. Je hebt vitamines, mineralen en plantenstoffen nodig, maar niet speciaal koolhydraten. Naar mate je langer in ketonen verbranding zit kan je steeds iets meer koolhydraten hebben om in ketose te blijven.

Eten is niet verboden, er is geen caloriebeperking, het gaat om de juiste verhouding koolhydraten, eiwitten en vetten.
 • Koolhydraten – Groenten en een beetje fruit met een lage glycemische lading
 • Eiwitten – Vlees, vis, ei, zuivel, noten, zaden en pitten
 • Vetten – Ghee, roomboter, kokosolie, lijnzaadolie, olijfolie, avocado, omega 3 (verderop meer hierover)


Het kan soms een flinke stap zijn van het Westerse patroon naar ketogeen. Het wordt makkelijk als je gaat switchen van de suiker- naar de verbranding en de energie van ketonen gaat ervaren. Je honger verdwijnt, je energie stijgt en ervaart een enorme mentale helderheid.

 • Minder behoefte om te snacken – verminderen van honger
 • Geen energie dip – stabiele bloedsuikerspiegel
 • Geen suikerverslaving
 • Honger lijdt je niet meer af – andere relatie met voeding
 • Een maaltijd overslaan gaat soms vanzelf
 • Gewichtsverlies – doorbreken gewichtsplateau
 • Verminderen insulineresistentie
 • Verbeteren hormoonbalans
 • Cognitieve verbeteringen
 • Verminderen toxiciteit
 • Verbeteren cholesterolwaarden
 • Bevorderen slaap
 • Verbeteren diabetes
 • Bloeddruk verlagend
 • Beter uithoudingsvermogen
 • Gunstig bij bepaalde ziekten en behandelingen
 • Verbeteren hormoonbalans
Je energie komt van binnen.
Je hebt geen extern voedsel nodig voor je energie.

Meten

Je kunt meten of je ketonen aanmaakt met ketostix of een ketonenmeter. Op die manier krijg je een indicatie van wat er in je lichaam gebeurd. Dit kan vooral heel waardevol zijn om te achterhalen waarom het niet lukt om in ketose te geraken.

Persoonlijk vind ik ketogeen meer een dieet om bepaalde periodes in te zetten. Het is toch minder flexibel en veel mensen willen ook nog ‘leven’. In mijn programma Levensstijl & Hormonen kan je kiezen tussen een iets milder vorm van KETO of volledig KETO in bepaalde delen van de maand. Als vrouw is het niet verstandig altijd in een staat van vasten te zijn, je mag leven in het ritme van je hormonen.

https://thatsyourenergy.nl/hormoon-programma/

We meten niet alles af, maar leren luisteren naar het lichaam. Wat verteld je lichaam je, wanneer heb je voldoende en wat is jouw unieke manier van eten. We gebruiken twee voedingsstijlen die we inzetten in het ritme van je hormonen. Je leert alles over voeding, vasten en hormonen. Iedereen is uniek.

Is het een dieet of een voedingspatroon?
 • Dat ligt denk ik aan de manier waarop je het inzet en hoe het voor jou voelt.
 • De één vind het heel streng en moet er moeite voor doen.
 • De ander vindt het heerlijk, kiest kwalitatief goede producten en vult aan met supplementen.
 • Er is geen goed of fout, we zijn allemaal uniek.

Twee energiesystemen

Even een stapje terug. Je hebt twee energiesystemen. Het ene systeem draait op suikers, glucose, en de andere op vetten. Om suikers, glucose, om te zetten in energie heb je insuline nodig. Dit is je primaire energiesysteem. Zodra je suikers of koolhydraten eet zal je altijd terug switchen naar dit energiesysteem.

Het andere systeem gebruikt vetten als brandstof en is een veel zuiniger en efficiënter energiesysteem. Bij dit systeem heb je geen insuline nodig en komen er veel minder vrije radicalen vrij. Vrije radicalen zijn afvalstoffen die kunnen zorgen voor weefselschade en ontstekingen. Je lever mag deze vrije radicalen weer onschadelijk maken door ze te koppelen aan een antioxidant.


Het ketogeen voedingspatroon zorgt ervoor dat je constant in de vetverbranding zit. Vetten zijn je voornaamste brandstof. Je maakt constant ketonen aan die ervoor zorgen dat je geen honger, veel energie en een enorme mentale helderheid ervaart.

Als je heel westers eet, veel koolhydraten en de gehele dag, dan maak je altijd gebruik van de suikerverbranding. Je spreekt dan nooit het zuinige systeem van vetten en ketonen aan. Het mooiste is als je flexibel kunt switchen tussen beide systemen.

Vergoot je metabole flexibiliteit en verander je relatie met eten. “Eet als je honger hebt, stop als je genoeg hebt.”

Je hersenen hebben zowel suikers als ketonen nodig. Dit betekent dat als je nooit vast of nooit ketogeen eet je enkel gebruik maakt van glucose als brandstof en je hersenen geen ketonen krijgen. Op het moment dat je vetten gaat verbranden en ketonen aanmaakt ervaar je hierdoor een enorme mentale helderheid. Je hersenen hebben ook een beetje glucose nodig, maar dat maakt je lichaam uit eiwitten en glycerol (een onderdeel van vetten). Zo werken de ketogenese (ketonen aanmaak) en de gluconeogenese (aanmaak van glucose) samen.

Insuline

Tegenwoordig worden er veel koolhydraten gegeten in de vorm van brood, suikers, dranken en toevoegingen. Deze koolhydraten zorgen ervoor dat je in de glucose verbranding zit met insuline. Je ziet ook veel suikers vervangen worden door zoetstoffen, maar die zetten hetzelfde systeem in werking als suikers doen.

Ook slimpie en ‘suikervrije’ koeken zetten het insuline systeem in werking.

Op het moment dat je koolhydraten eet, dan worden ze in je lichaam omgezet in glucose. De alvleesklier maakt insuline aan, zodat de glucose ook opgenomen kan worden in je cellen. Inuline is de sleutel van een receptor op je cel. Het deurtje gaat open en glucose kan naar binnen. In de cel zitten je mitochondriën, kleine energiefabriekjes, die glucose omzetten in energie.

Insulineresistentie

Als jij constant koolhydraten eet en de gehele dag dit systeem aanspreekt wordt je op den duur minder gevoelig voor insuline. Je receptoren reageren steeds minder goed op de insuline prikkel. Dit zorgt ervoor dat het deurtje niet meer open gaat en de glucose je cel niet in kan. Op dat moment ben je insuline resistent. Het is heel belangrijk om je lichaam niet constant te belasten met suikers en koolhydraten. Insulineresistentie kan vervolgens voor vele andere klachten en ziekten zorgen.

Een aantal gevolgen insuline resistentie

 • Hoog testosteron met PCOS tot gevolg
 • Te laag oestrogeen met gevoeligheid voor blessures tot gevolg
 • Diabetes
 • Hoge bloeddruk
 • Hoog cholesterol
 • Overgewicht
 • Metabool syndroom
 • Ontstekingsziekten

Opslag van suikers

Wanneer je meer energie binnenkrijgt dan je verbruikt dan sla je dit op in je lichaam. Je slaat overtollige koolhydraten op, zodat je ze later kunt gebruiken. Dit kan handig zijn, maar dan moet je er wel voor zorgen dat je je lichaam de kans geeft om deze opgeslagen suikers weer te gebruiken.

Een eerste deel wordt opgeslagen in je lever en spieren. Dit kan je later weer gebruiken door intensief te gaan trainen zonder jezelf externe brandstof te geven. Je verbruikt dan de opgeslagen suikers. Vaker komt het voor dat mensen nog meer koolhydraten eten dan opgeslagen kan worden op deze plekken. Je lichaam heeft dan een volgende oplossing, die slaat de suikers op als vet. Eigenlijk is dit geen oplossing, maar het verplaatsen van het probleem. Wanneer je dit wil verbranden, dan moet je switchen naar een ander energiesysteem. De vet verbranding.


Door het constant eten en het gebruik veel suikers en koolhydraten kunnen we geen vetten verbranden.


Een koolhydraatarm voedingspatroon samen met intermitterend vasten kan de eerste stap zijn om meer te gaan switchen naar de vetverbranding. Je kunt door het in en uit vasten gaan overtollige glucose en insuline afvoeren. Alleen koolhydraatarm zonder intermitterend vasten is anders. Je blijft dan alsnog in de suikerverbranding. Zeker als je ook nog een inactief leven hebt.

Ketogeen kan je helpen om een bepaalde gewichtsdrempel te doorbreken. Je kunt hiermee voortdurend in de vetverbranding blijven en overtollig gewicht verbranden. Combineer je ketogeen met intermitterend vasten en nuchter sporten, dan heb je net iets meer vrijheid in het eten van een klein percentage extra koolhydraten. Je lichaam leert dan flexibel in en uit vasten gaan. Juist deze flexibiliteit is zo belangrijk, ook voor je hormonen bijvoorbeeld.

Hoe langer je heel westers hebt gegeten, dus constant in de suikerverbranding hebt geleefd, hoe meer glucose en insuline er in je lichaam opgeslagen kan liggen. Middels vasten, intermitterend vasten en ketogene maaltijden kan je deze opgeslagen insuline en glucose afvoeren.


Switchen naar een ander energiesysteem

Het is belangrijk om metabool flexibel te zijn. Dit betekent dat je makkelijk kunt switchen tussen beide energiesystemen. Je kunt dan kiezen om te switchen tussen beide systemen of constant in één van beide systemen verkeren.

Het ketogeen voedingspatroon is ervoor gemaakt om in ketose te blijven. Je bent dan constant in de vetverbranding. Als je dat wil is het belangrijk om het strikt te volgen. Voor veel mensen is dit best streng. Wel is het zo dat je steeds iets meer koolhydraten kunt eten, zonder uit ketose te geraken, als je lichaam eraan gewent raakt.

Je kunt ook heel goed switchen tussen het gebruiken van ketonen als brandstof en het energiesysteem van suikers. Op het moment dat je dit makkelijk kunt bestaat honger ook niet echt meer. Het niet eten lijdt je niet meer af en je kunt je zonder eten juist beter focussen. Gaat dit switchen nog niet zo goed, dan wordt je snel chagrijnig van niet eten. Je mitochondriën wachten niet geduldig op hun ketonen als brandstof. Dit kan soms even duren. Je kunt dit trainen door veel afwisseling aan te brengen in je intermitterend vasten tijden.

Als je chagrijnig wordt van niet eten, dan gaat dit switchten nog niet zo snel.


Terug switchen

Het terug switchen naar de suikerverbranding gaat een stuk sneller dan het switchen naar de vetverbranding. Op het moment dat je iets meer koolhydraten eet, dan switch je direct terug in het primaire energiesysteem op suikers.

Wil je weer terug naar de vetverbranding dan kan je dit doen door in de ochtend nuchter te gaan bewegen. Je verbruikt dan alle opgeslagen glucose en kunt switchen. Vervolgens kan je met vetrijke maaltijden in de vetverbranding blijven.

Als je gaat vasten kom je ook in de vetverbranding. Je lichaam krijgt dan geen externe brandstof en gaat opzoek naar interne brandstof. Je gaat vetten gebruiken als brandstof en autofagie wordt opgestart. Autofagie is een proces waarbij je oude, kapotte en zieke cellen gaat recyclen. Dit begint na 24 uur in te treden.

Als derde kan je met een ketogeen voedingspatroon zorgen dat je in de vetverbranding komt. Het snelste is om nuchter te sporten en intermitterend vasten toe te passen en dan overgaan op een ketogeen voedingspatroon.

 • Nuchter bewegen >>> ketose
 • Vasten >>> ketose
 • Ketogeen eten >>> ketose

Als je metabool nog niet zo flexibel bent duurt het iets langer voordat je vanuit de suikerverbranding weer in de vetverbranding zit. Train dit systeem en het switchen gaat steeds gemakkelijker. Als vrouw kan het verstandig zijn om delen van de maand niet in ketose te zijn, dus dan is het mooi als je goed metabool flexibel bent.

Ketonen

Geen honger, veel energie en mentale helderheid. Ketonen zetten je in je kracht, zowel lichamelijk als geestelijk. Als je een strikt ketogeen dieet volgt dan ervaar je dit continue. Je kunt ook koolhydraatarm eten gecombineerd met intermitterend vasten om de ketonen energie te ervaren. Als je metabool goed flexibel bent, dan kan je gaan spelen met het ervaren van ketonen. Met vasten maak je ze natuurlijk ook aan.

Ketonen zijn voor het lichaam niet vreemd. Een baby die borstvoeding krijgt is vaak in een milde toestand van ketose. Tijdens het vasten, intermitterend vasten en in de nacht maakt ons lichaam ook ketonen aan als het de kans krijgt. Wij leven in een wereld van overvloed en maken vaak nooit meer ketonen aan, omdat we ons lichaam de ruimte niet geven. Het flexibel kunnen switchen tussen beide energiesystemen is eigenlijk heel natuurlijk, maar lijkt soms ver weg. Heel veel ziektes komen voort uit een metabole disbalans.

In ketose zijn is een helende staat van je lichaam. Ketonen geven je power.
 • Afvallen
 • Vet verbranden
 • Oestrogeen aandacht geven
 • Energie optimaliseren
 • Insulinegevoeligheid verbeteren
 • Bloedsuiker stabiliseren
 • Cognitieve verbeteringen
 • Positieve stemming
 • Ontstekingen verminderen
 • Beschadigd DNA herstellen
 • Hersengroei stimuleren
 • Cellulaire schade verminderen
 • Mitochondriën verbeteren
 • Geen honger
 • Geen fysieke gravings

Ketogeen als vrouw

Als vrouw heb je een compleet andere cyclus dan een man.

Als vrouw hebben we een cyclus van 28 dagen in tegenstelling tot een man die een hormonale cyclus van 24 uur heeft. Het is dus belangrijk dat je niet altijd hetzelfde doet. Niet al je hormonen worden blij van een ketogeen voedingspatroon. Evenals dat ze niet allemaal blij worden van stress en intensieve inspanningen.

Oestrogeen is een hormoon wat het fantastisch doet tijdens de dagen dat je ketogeen eet. Oestrogeen kan geen insuline gebruiken, want als insuline stijgt, dan daalt oestrogeen. Juist aan het begin van je cyclus wil je dat oestrogeen gaat stijgen en dan is ketogeen perfect.

Naar mate we als vrouw ouder worden kan je steeds vaker ketogeen inzetten. Vanaf ons 40ste levensjaar gaan je hormonen dalen, ook oestrogeen. Als je dan constant in de suikerverbranding zit, met insuline, dan zal je oestrogeen nog sneller dalen. Dit gaat vaak gepaard met stemmingswisselingen of somberheid en het niet lekker in je vel zitten. Op het moment dat je oestrogeen daalt zal je serotonine aanmaak ook verminderen. Serotonine zorgt ervoor dat we blij zijn. Mocht je juist last hebben van een oestrogeen dominantie, dan is vasten in bepaalde periodes erg goed om overtollig oestrogeen af te breken.

Als oestrogeen goed in balans is dan heb je minder kans op blessures, blijft je huid jong en soepel, ben je helder en optimistisch en slaap je beter.
 • Minder kans op blessures
 • Sterke botten en gewrichtsbanden
 • Jonge en soepele huid
 • Goede gemoedstoestand
 • Helder en optimistisch
 • Beter omgaan met stress
 • Verbeterde magnesium opname

Aan het einde van je cyclus mag progesteron juist gaan domineren boven oestrogeen. Dat zijn de dagen dat je ketogeen wat mag loslaten. We willen geen stress op het lichaam, je mag wat liever zijn voor jezelf en progesteron kan wel een beetje insuline en glucose gebruiken. Je wil niet te veel cortisol aanmaken, want dit zorgt ervoor dat je geen progesteron aanmaakt. Een te kort aan magnesium zorgt ook voor een verminderde aanmaak van progesteron. Dus ervaar je gravings naar chocolade, dan kan je beginnen met het aanvullen van je magnesium, omdat het een teken kan zijn van magnesium te kort.

Gravings naar chocolade? Begin je magnesium aan te vullen.


Als progesteron mooi in balans is dan voel je rust en kalmte. De week voor je menstruatie mag je genieten van deze rust. Het is heel normaal om je wat terug te trekken, minder sociaal te doen en even een lesje yoga te doen in plaats van een intensieve sportles.


Wil je hier alles over leren?

 In het programma Levensstijl & Hormonen leer je alles over je hormonen, voeding en vasten en hoe dit in te zetten in het ritme van je hormonen. Wat kan je doen tijdens je eisprong, na je eisprong, bij oestrogeen dominantie, progesteron te kort of insuline resistent. Hoe verbeter je je slaap, verlaag je cortisol en nog veel meer.


Vetten zijn heel belangrijk

Vetten zijn je primaire bron van energie en daarom is het wel belangrijk dat je vetten kiest die gezond voor je zijn. Vetten zijn fantastisch, maar er zijn veel verschillende soorten vetten en ik zou ze niet allemaal adviseren te gebruiken. De juiste vetten geven super veel gezondheidsvoordelen en meer energie per gram. Vetten geven je 9 kcal en koolhydraten maar 4 kcal per gram. Dat is een reden dat veel vetten vervangen zijn door suikers toen we massaal kcal gingen tellen. We zijn er alleen niet echt gezonder op geworden.
 Vetten verlagen ook de invloed van suikers op je bloedsuikerspiegel. Als je koolhydraten combineert met vetten dan stijgt je bloedsuikerspiegel minder. Vetten kunnen zelfs je bloedsuikerspiegel verlagen.

 • Bloedsuikerverlagend
 • Vetverbranding stimuleren
 • Ontstekingen remmen
 • Lang verzadigd gevoel
 • Veel energie
 • Cel communicatie
 • Bescherming
We worden nog steeds bang gemaakt voor vetten.

De marketing doet soms denken dat vet onze vijand is. Je ziet Halva Naise of ProActiv boter wat je cholesterol zou moeten verlagen. Kies altijd voor pure producten en check de ingrediënten. Persoonlijk wordt ik niet blij van Halva Naise als ik de ingrediënten lijst zie. Biologisch heeft hier voor mij geen waarde.

Mensen met een hoog cholesterol zijn vaak gezonder.

Cholesterol is een lichaamseigen stof die voornamelijk door je lever gemaakt wordt. Een groot deel van je brein bestaat uit cholesterol, het is een bouwsteen van je celwanden, je zenuwstelsel, hormonen en vitamine D. Cholesterol is enorm belangrijk. Mocht je een hoog cholesterol hebben denk dan niet aan het vermijden van gezonde vetten, maar ga ontstekingen remmen, neem natuurlijke vitamine C, antioxidanten, omega 3, vitamine D3, verminder stress en eet puur en onbewerkt. ProActiv, margarine of andere plantaardige boters zou ik niet voor kiezen.

Margarine of roomboter?

Kies pure en onbewerkte vetten die voor je werken. Plantaardige boters en margarines zijn vaak ernstig bewerkt en niet bevorderlijk voor de gezondheid.Roomboter van gras gevoerde biologische koeien bevat veel waardevolle voedingsstoffen als vitamine A, E, D en K2. In roomboter zit ook boterzuur wat zeer goed is voor de darmwand. Er zit nog wel een klein beetje caseïne in roomboter, het eiwit in melkproducten. Wil je deze  caseïne vermijden dan kan je gaan voor kokosolie of ghee. Ghee bevat nog meer boterzuur dan roomboter en is heel goed bij darmproblemen. Ook omega 3, omega 9, MCT en de vitamines A, D, K, E vind je in ghee.

Kokosolie is een plantaardige variant die je goed kan verhitten, het bevat geen omega 6, is goed voor je hersenen, antibacterieel, antischimmel, goed voor je immuunsysteem, stimuleert de aanmaak van HDL cholesterol en geeft energie. 55% in gewone kokosolie is MCT olie. MCT olie wordt sneller opgenomen en stimuleert de ketonen aanmaak. Je kunt ook pure MCT olie kiezen. Dit kan met galblaas of lever problemen heel goed werken. Je heb namelijk geen gal nodig om MCT olie te verwerken. Het geeft je binnen 30 min een boost aan energie, want het wordt snel door je mitochondriën gebruikt. MCT is goed in te zetten om in een begin fase van het kennis maken met vasten de duur van je vast te verlengen. Je kunt het ook goed gebruiken om aan voldoende vetten te komen als je het ketogeen voedingspatroon volgt. Het is heel makkelijk om een theelepel toe te voegen aan een soep, salade, guacamole, notenboter of koffie. Verder zijn er nog meer plantaardige oliën goed te gebruiken, maar die zou ik persoonlijk niet verhitten.

 • Extra vierge olijfolie
 • Lijnzaadolie
 • Hennepzaadolie
 • Druivenpitolie
 • Walnootolie

 • Kokosolie
 • MCT olie
 • Roomboter
 • Ghee
 • Avocado

Omega 3 en omega 6

We hebben omega 3 en omega 6 vetten en beide hebben ze een compleet andere invloed op het lichaam. Omega 6 werkt ontstekingsbevorderend en omega 3 remt de ontsteking. Beide heb je nodig, maar wel in de juiste verhouding. Omega 6 drukt op het gaspedaal van een ontsteking en omega 3 fungeert als remschijf en mag schakelen. Is er onvoldoende omega 3, dan zal een ontsteking chronisch worden (afbeelding). Omega 6 heb je ook nodig, maar niet te veel.

Focus op het vermijden van omega 6 en het toevoegen van omega 3. Je ziet hier een hele lijst met omega 6 oliën die tegenwoordig in alle kant- en klaar producten verwerkt zitten. Omega 3 kan je onder andere halen uit vette vis of een supplement en heeft fantastische eigenschappen. Je hebt meerdere vormen omega 3 en vooral DHA en EPA zijn belangrijk om binnen te krijgen.


Deze omega 3 gebruik ik altijd.


Energie en helderheid

Door de aanmaak van ketonen tijdens een ketogeen voedingspatroon en dit te gebruiken als brandstof ervaar je veel energie en een enorme helderheid. Je hersenen krijgen de brandstof die ze nodig hebben. Ze krijgen 50% ketonen en 50% glucose om optimaal te kunnen functioneren.

Je ervaart een hele stabiele energie. Je lichaam kan de brandstof zelf maken en je bent niet afhankelijk van maaltijden voor energie. Optimale energie uit een maaltijd halen kan heel complex zijn, omdat dit voor iedereen anders werkt. De ene maaltijd zorgt voor veel energie, maar op het moment dat de combinatie voor jou niet optimaal is, dan kan je je moe en futloos voelen. Een dip na de maaltijd.

Perfecte energie uit een maaltijd halen kan heel complex zijn.

Overgewicht en diabetes

Met een ketogeen voedingspatroon kan je goed afvallen, op gewicht komen of een bepaalde gewichtsdrempel doorbreken. Dit kan ook met intermitterend vasten en een koolhydraatarm voedingspatroon. Je gaat dan in en uit een staat van ketose en traint je metabole systeem om steeds sneller te kunnen switchen.

Ketogeen is iets strikter, maar kan snel resultaat bieden. Het mooie aan ketogeen is dat als je eenmaal ketonen aanmaakt er geen fysieke honger meer aanwezig is. Je gravings worden minder en je relatie met eten veranderd.

Vaak heb je met overgewicht ook insuline problemen. Met een ketogeen voedingspatroon heb je geen insuline nodig om energie om te zetten en kan je dit systeem ook weer gevoeliger maken. Zeker als je het combineert met intermitterend vasten. Het afvallen lijkt dan als vanzelf te gaan.

Hou er wel rekening mee dat als je keto-vetbommen of bulletproofs koffie blijft drinken je eerst deze vetten gaat verbranden en dan pas je lichaamsvetten. Dus stagneert het afvallen, kijk dat goed naar wat je binnenkrijgt.

Tijdens het hormoonprogramma gaan we het metabole systeem zo trainen dat je steeds sneller kunt switchen en dat je tools in handen hebt om af te vallen. Je brengt je hormonen in balans, laat gravings verdwijnen en vind jouw unieke manier van eten.

Neurologische aandoeningen en epilepsie

Ketonen die vrijkomen hebben een positief effect op Alzheimer en andere neurologische aandoeningen. Dit komt omdat ketonen je hersenen van brandstof voorzien. Epilepsie is één van de redenen dat het ketogeen dieet is ontstaan. Al in de jaren ’20 werd vastgesteld dat vasten zorgde voor het verminderen en voorkomen van epileptische aanvallen bij patiënten. Vasten is niet altijd vol te houden en daarom gingen ze opzoek naar alternatieven.

Kanker

Ketonen die vrijkomen hebben een positief effect op Alzheimer en andere neurologische aandoeningen. Dit komt omdat ketonen je hersenen van brandstof voorzien. Epilepsie is één van de redenen dat het ketogeen dieet is ontstaan. Al in de jaren ’20 werd vastgesteld dat vasten zorgde voor het verminderen en voorkomen van epileptische aanvallen bij patiënten. Vasten is niet altijd vol te houden en daarom gingen ze opzoek naar alternatieven.

Wel of geen ketogeen

Bij het gebruik van medicatie is het goed om met je arts te overleggen over het wel of niet toepassen van een ketogeen dieet. Het ketogeen voedingspatroon kan zo van invloed zijn dat het afbouwen van medicatie noodzakelijk is. Denk aan bloeddrukverlagers of glucose verlagende medicatie. Overleg altijd met de persoon bij wie je onder behandeling bent. Dit is geen medisch advies.

Wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft zou ik ook niet kiezen voor een ketogeen voedingspatroon. Koolhydraatarm is dan een betere optie. Het belangrijkste is om voldoende nutriënten en bouwstoffen binnen te krijgen en zeker geen toxines. Als het zwanger worden niet lukt en overgewicht, insulineresistentie of een hormonale disbalans hier de oorzaak van is, dan kan een combinatie van ketogeen en koolhydraatarm uitkomst bieden om dit op te lossen. Je mag dan vasten en voeden als een vrouw.

Dit komt allemaal terug in het programma: Levensstijl & Hormonen.

Wat eet je dan?

Je maakt het jezelf een stuk makkelijker als je minimaal vegetarisch eet als je ketogeen wil toepassen. Volledig plantaardig kan ook, maar dat maakt het er niet makkelijk op. Zeker niet om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Plantaardige eiwitten gaan snel gepaard met te veel koolhydraten en dat haalt je uit ketose. Ook bevatten producten als granen, noten, bonen, peulvruchten veel meer antinutriënten. Antinutriënten kunnen weer een belasting zijn voor je darmen. Minimaal vegetarisch zou ik aanbevelen als je ketogeen wil eten.


Ketogeen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Je kunt heel gemakkelijke maaltijden maken van een eiwitbron, met vetten en groenten.

Kies groenten met een lage glycemische index, zodat het je bloedsuiker minimaal laat stijgen. Fruit zit snel hoog in koolhydraten door de suikers. Kies voor fruit als aardbei, avocado, bosbessen en kokosnoot bijvoorbeeld.

Bij eiwitbronnen kan je denken aan ei, vis, vlees, zuivel en ga altijd voor kwaliteit. Kwaliteit voor jou als mens en voor de dieren. Wil je nutriënten binnen krijgen dan is het belangrijk om te kiezen voor producten van dieren die geen stress ervaren, niet behandeld worden met hormonen en antibiotica en een vrij leven hebben.

Vetten hebben we besproken en die hebben het grootste aandeel in je voedingspatroon.

Blijf dichtbij de natuur, ga voor kwaliteit en zorg zo voor de juiste metabolische staat.

Je kunt zelf goed meten of je switcht naar de staat van ketonen. Dit kan je doen met ketostix of met een glucose-ketonen meter. Zeker als het niet lukt om goed in ketose te blijven kan je zo uitzoeken waarom dit niet lukt.

Keto pizza

Dagelijks kan je heel simpel koken met vlees, vis, ei en groenten, maar het kan soms leuk zijn om iets als een pizza te maken.

Keto Fat Bombs

Deze Keto Fat Bombs kan in het begin heel handig zijn. Door de vele vetten kan het je helpen om dagelijks voldoende vetten binnen te krijgen. Het kan je ook ondersteunen in het minderen van maaltijden. Neem in plaats van een volle uitgebreide maaltijd enkel een Keto Fat Bomb. Je zult zien dat je er uren op door kan. Maak ze wel zelf, zodat ze niet vol zitten met toxines.

Programma: Levensstijl & Hormonen

Inclusief alles over ketogeen

In dit programma gebruiken we twee voedingsstijlen die we afwisselen in het ritme van onze hormonen. Het ketogeen kan je zo streng maken als je zelf wil. We combineren het met vasten, richten ons op onze hormonen en daardoor is het soms ook iets minder streng. Het is echt een levensstijl. Een aantal dagen in de maand voegen we meer koolhydraten toe, omdat onze hormonen dit nodig hebben. Wel gezonde koolhydraten uiteraard, maar dit houdt het lekker flexibel.


Hoe kom ik snel in ketose?

Voordat je in ketose komt moet je switchen van suiker als energiebron naar de vetverbranding. Dit gebeurd op het moment dat je alle glucose in je lichaam hebt verbruikt. Ook de opgeslagen glucose in je spieren en lever. Als dit op is, dan switch je naar de vetverbranding. Dit kan je op verschillende manieren doen en alles wat je daarna doet bepaald hoe lang je in ketose blijft.

 • Nuchter bewegen – intensieve inspanning op je eigen niveau
 • Vasten – intermitterend vasten
 • Fasting Mimicking – vasten nabootsen

Op het moment dat je je lichaam geen externe brandstof geeft zoals bij vasten of intermitterend vasten gaat je lichaam opzoek naar interne brandstof. Je lichaam gaat alle opgeslagen glucose gebruiken. Wanneer je insuline resistent bent kan het lastig zijn om deze glucose te gebruiken. Door nuchter te gaan sporten kan je dit oplossen. Je kunt nu zonder insuline de opgeslagen glucose verbruiken. Er gaan dan systemen aan in je lichaam die ervoor zorgen dat je geen insuline nodig hebt om de glucose te verbranden. Wil je snel in ketose komen begin dan met vasten of een training om snel te switchen naar een ander energiesysteem.

Aanvullen met supplementen

Niet alleen bij het ketogeen voedingspatroon, maar altijd zal ik aanbevelen om je lichaam te ondersteunen met supplementen. Er zitten tegenwoordig niet meer voldoende voedingsstoffen in groenten en fruit. De bodem is uitgeput en door kunstmest groeien groenten en fruit veel te snel. Producten worden te vroeg geplukt, omdat ze nog op transport moeten en hebben nog niet de tijd gehad om alle belangrijke voedingsstoffen aan te maken. Wil je meer weten over het aanvullen met supplementen, dan mag je mij altijd contacten.

CONTACT


Laat je een reactie achter?

Heb je iets aan deze blog gehad? Ik zou het leuk vinden je reactie hieronder te lezen.

Mij mag je alles vragen.

Vergroot je bewustzijn, alles is een keuze, maak jouw leven waardevol.

Liefs Kim

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Levensstijl & Hormonen