Emotioneel of functioneel eten? Waarom eet jij?
01 mei 2024 

Emotioneel of functioneel eten? Waarom eet jij?

Waarom eet je eigenlijk? Eet je functioneel en bewust of maak je keuzes op basis van emoties en gevoelens. Eet je uit verveling, vermoeidheid of troost? Er zijn ook een heleboel positieve emoties waar we eten aan koppelen, het hoeft dus niet iets negatiefs te zijn. Als we iets te vieren hebben of willen verbinden combineren we het ook vaak met eten. Is dit functioneel? Emotioneel? Kan je nee zeggen als je dat zou willen? Kan je er volop van genieten? Dat kan ook een bewuste keuze zijn.

Van jongs af aan leren we emoties te koppelen aan voeding. Als je huilt krijg je de fles, als je valt krijg je een snoepje en als je jarig bent krijg je een dag onbeperkt veel lekkers. Kom je moe uit school dan krijg je limonade en een snoepje en bij de koffie zie je overal koekjes verschijnen.

Bewust en onbewust gebruiken we eten om emoties te vermijden, te versterken of te negeren. Als we eten hoeven we even niet te voelen. Emoties kan je weg eten en zo ontstaan ook ongemakken als emotie eten en overeten. Eten kan verdoven.

Eet jij bewust of laat jij je leiden door emoties, regels, beperkende overtuigingen, gewoonten en patronen?

Niet alleen emoties sturen ons eetgedrag. Je spijsvertering, gezondheid, hormonen, leefregels, marketing, verslavingen en beperkende overtuigingen geven ook richting aan jouw manier van eten. Kan jij zo zeggen dat je altijd bewuste keuzes maakt of verdwijnt er van alles je lichaam in en heb je zelfs soms spijt?

Is jouw frequentie hoog genoeg om in de flow van het leven de keuzes te maken die echt van jou zijn?

Redenen om te eten

Wat is de reden dat jij eet? Er zijn een heleboel redenen te bedenken. De ene reden is een bewuste keuze, de ander een gevolg van wat er is gebeurd en de ander omdat het je zo is geleerd. Alles is goed natuurlijk, maar het kan mooi zijn om je bewust te worden van jouw manier van eten. Zeker als er dingen zijn die je wil veranderen, maar die niet lukken of als je klachten en ongemakken ervaart en hier met levensstijl iets aan wil veranderen. Het begint met bewustwording en de keuze iets te willen veranderen.

“Iedere hap die je neemt maakt je zieker of beter.”

En natuurlijk niet alleen iedere hap. Ook de dingen die je onderneemt en doet, je ademhaling, bewegen, slaap en stress. De mensen met wie je je omringt en of je voldoende daglicht ziet. De eerste stap naar veranderingen is bewustwording. Als je inzicht krijgt in je manier van leven, dan kan je gaan kijken of er dingen zijn die je wil veranderen om je gezondheid te optimaliseren. Alles begint met een keuze.

Functioneel eten

Functioneel eten betekent dat je eet om je lichaam te voorzien van de juiste middelen. Je eet dan naar behoefte van wat je lichaam nodig heeft. Je lichaam geeft aan wanneer jij iets nodig hebt. Mijn inziens kan dit het beste als je zuiver eet en alle beperkende overtuigingen hebt losgelaten. Je eetritme is ook iedere dag weer anders en helemaal afhankelijk van wat je onderneemt en nodig hebt. Je wordt dan niet beïnvloed door chemische toevoegingen, hormoonverstoorders, gewoonten en de klok.

Hoe schoner je leeft, hoe beter je kunt luisteren naar dat wat je lichaam nodig heeft.

Bij functioneel eten ga je ook voor zeer kwalitatief voedsel. Je eet met de seizoenen, biologische producten vol voedingsstoffen. Je eet echt om jezelf te voeden en niet te vullen. Dit wordt ook wel is als heel saai gezien, maar als je dit helemaal leeft hoeft het totaal niet saai te zijn. Het gaat om de relatie die je met voeding hebt en hoe jij je hierbij voelt. Het maakt niks uit of het veganistisch, vegetarisch, als fruitariër of een carnivoren dieet is. Voor alles is iets te zeggen en voor alles zijn voor- en tegenstanders. Het is net wat jou past. Kies voor kwaliteit voor jou en je omgeving. Voor jou en de dieren.

Er is niet één manier die voor iedereen werkt. Zorg dat jij jouw manier vindt.

Ik denk dat een eerste streven kan zijn om 80% functioneel te eten en 20% gewoon lekker loslaat en echt geniet van dingen die jij wel wil, maar niet binnen functioneel passen. Ik bedoel niet onbewust en maar van alles, maar bewuste keuzes. Dingen waar je echt blij van wordt, maar je lichaam functioneel misschien net iets minder nodig heeft.

Onbewust eten

Onbewust eten. Eten zonder dat je een bewuste keuze hebt gemaakt om te eten. Je eet niet omdat je honger hebt, maar vanuit een gewoonte, omdat het zo hoort of omdat je denkt dat je honger hebt, misschien wel door het zien van een reclame. Je hebt fysieke honger en mentale honger. Je kunt dit goed monitoren door even stil te staan voordat je wat gaat eten. Stel jezelf de vraag waarom je nu wil gaan eten. Waar komt het vandaan? Als je niet even stil staat, dan komt het voor dat je al gegeten hebt voordat je er erg in hebt.

Sta vaker stil en verander je relatie met eten. Als je onbewust eet sta je niet in contact met dat wat je nodig hebt.

Onbewust eten we onszelf ziek. Veelal is de voeding die we onbewust naar binnenwerken totaal niet functioneel. Op het moment dat je mentale honger ervaart gaat dit gepaard met emoties. Het kan zijn verveling, vermoeidheid, troost, verdriet of een andere emotie. Op dat moment gaan eten zorgt ervoor dat je even niet hoeft te voelen. Eten kan echt een vlucht zijn. Een troost. Heel even voel je de liefde van voedsel, maar daarna wordt het er niet beter op. Vaak ontstaat er vervolgens schuld, schaamte of boosheid. Boos op jezelf, verdrietig om je keuzes en spijt over alles wat je net hebt gegeten. Zo kom je in een vicieuze cirkel van emoties, overeten en emoties. Al deze emoties zijn van lage frequentie.

Als dit vaak gebeurd probeer er dan bewust van te worden wat er gebeurd. Waarom kom je in deze situatie, wat gaat eraan vooraf en hoe kan je dit voorkomen. Soms kan het helpen om te gaan schrijven. Misschien eet je dan alsnog die zakchips leeg, maar tegelijkertijd ben je bezig met het krijgen van inzichten

Bewustzijnsschaal van Hawkins

Alles is energie, alles om ons heen, alles in het universum. We leven in een oceaan van beweging. Daarmee heeft alles een bepaalde trilling, een bepaalde frequentie. Jouw lichaam, je emoties, je gedachten en de woorden die je uitspreekt hebben allemaal een bepaalde frequentie.

De frequentie kan hoog of laag zijn, licht of zwaar. Het liefst wil je in een zo hoog mogelijke frequentie leven. Zo ervaar je meer geluk, tevredenheid en dankbaarheid en is het leven een stuk lichter. Als je blij of verliefd bent kan je bijna vliegen en als je somber of verdrietig bent voelt alles ellendig zwaar.

Je merkt ook dat als jij leeft in een hoge frequentie, je dit dus uitzendt, je dit ook aantrekt. Je ontvangt op dezelfde frequentie als je zendt. Dit is heel belangrijk om je bewust van te zijn. Je kunt je lichaam voeden met alles van hoge frequentie, jij hebt de touwtjes in handen, jij maakt de keuzes. Soms zit iets tegen, maar jij bepaald hoe je hiermee omgaat.

Ken je dat zo’n dag waarop alles fout gaat? Wie zou dat kunnen veranderen? Er is er maar één die dat kan.



Dr. David Hawkins is een Amerikaanse psychiater en heeft een vibratieschaal ontwikkeld. Hiermee kan je je bewustzijnsfrequentie in een getal uitdrukken en omschrijven. Het is een piramide van 17 lagen die lopen van een laag naar een hoog bewustzijn. Ieder niveau geeft een specifieke emotie, gedrag, gedachten, overtuiging, attitude of wereldbeeld weer.

Onderin zie je de zware emoties met een lage frequentie als schaamte en schuld. Bovenin zie je emoties met een hoge frequentie. Moed is hierin het kantelpunt. Je hebt moed nodig om je frequentie te verhogen, om te kiezen voor andere elementen in je leven, andere gedachten en andere emoties, maar je kunt kiezen.

Ook veel onverwerkte emoties kunnen je blokkeren en je laag in de piramide houden. Zie het als een propje in een rietje en dat kan tot klachten leiden. Kijk emoties die opkomen aan, waar komt het vandaan en kijk hoe je dit kunt aanpakken. Verhoog je frequentie. Je zal zien dat je dan veel meer in de flow van het leven komt.

Deze frequenties kan je ook heel goed gebruiken om een andere relatie met voeding te ontwikkelen. Als je je bewust wordt van de gevolgen van je gevoelens, dan kan je er iets aan doen. Een constant schuldgevoel, het gevoel van falen, heeft een hele lage frequentie. Als je hier steeds in blijft zitten, dan trek je meer aan van dezelfde frequentie. Het leven voelt veel zwaarder. Net als schaamte, verdriet en angst. “Het gaat vast mis” of “had ik maar dat”. Als deze gedachten opspelen kijk dan waar ze vandaan komen. Jij bepaald wat je denkt, doet en voelt. Zorg dat je niet in een cirkel terecht komt.

Je ontvangt op dezelfde frequentie als je zendt.



Je keuzes in voeding en levensstijl hebben hier ook veel invloed op. Alcohol heeft een bewustzijnsfrequentie van één, maar denk is aan fastfood, suikers, e-nummers, frisdranken, ongezonde oliën en medicatie. Al deze producten verlagen je frequentie en maken het lastiger om meer in dankbaarheid, liefde en acceptatie te leven. Dit geldt natuurlijk ook voor een verkeerde ademhaling, Netflix of een inactief leven bijvoorbeeld.


Moed is het kantelpunt tussen weerstand en power. “Ik kan het, kom op!” Soms kost dat even wilskracht, maar daarna kom je veel meer in de flow. Na dit punt ontstaat er een meer positieve verandering. Het begint met een keuze.

  • Moed om je los te maken van beperkende overtuigingen
  • Moed om emoties aan te kijken
  • Moed om je levensstijl aan te pakken
  • Moed om je leven zo vorm te geven zoals jij dat wil
  • Moed om je uit te spreken
  • Moed om nee te zeggen
  • Moed om gewoonten te doorbreken
  • Moed om een periode te gaan vasten

Als je daar doorheen gaat, als je die keuze maakt, dan kom je bovenin de bewustzijnsschaal uit. Voor sommige dingen zal dit ongemerkt makkelijk gaan en voor andere dingen is hier veel voor nodig. Veel mensen ervaren na een periode van vasten ook veel meer emoties die behoren tot de bovenste laag van de piramide. Er ontstaat veel meer acceptatie en dankbaarheid voor alles om je heen. Excuses verdwijnen en redenen ontstaan, de wereld kan er compleet anders uit zien. Tijdens het vasten mag je loslaten en ineens kan het leven een stuk lichter voelen.

Tijdens het vasten gaan veel mensen ook stijgen in de piramide. Er ontstaat acceptatie, dankbaarheid, excuses verdwijnen en redenen ontstaan. De wereld kan er compleet anders uitzien. Je mag loslaten en het leven voelt lichter.


Reset & Detox Your Body

In dit programma gaan we vasten, loslaten en kennis tot ons nemen. Na deze reis heb je een tool in handen die je je gehele leven kunt inzetten. We hebben het over frequentie, beperkende overtuigingen, stress en slaap, maar ook over de darmen, nutriënten en alles omtrent het vasten en intermitterend vasten.


Eten om niet te voelen

Eten kan een vlucht zijn. Het zorgt ervoor dat je even niet hoeft te voelen als je niet lekker in je vel zit, je verveelt of negatieve emoties ervaart. Als je iets wil onderdrukken wanneer je vermoeid thuis komt, overprikkeld bent, ongelukkig, eenzaam, dan kan je troost zoeken in eten. Je lichaam heeft ergens behoefte aan, maar is dat echt eten?

Wat wil je lichaam je vertellen? Heeft het niet gewoon rust, liefde, een knuffel, slaap, de natuur, stilte, warmte, een bad of een rustige ademhaling nodig? Meer ontspanning om te voorkomen dat je je zo voelt?

Stilte is soms lastig als dit zich voordoet, maar het is wel belangrijk om opzoek te gaan naar de oorzaak, waar komt het vandaan en wat heb je echt nodig. Begin te schrijven op zo’n moment, schrijf het van je af. Als je dan alsnog de koelkast opentrekt, dan is dat zo, maar tegelijkertijd werk je aan het oplossen van het probleem. Alles begint met bewustwording.

Overeten, behoefte aan snacks en suikers kunnen natuurlijk ook een beloning zijn na een dag hard werken of wanneer je je al zo netjes hebt gedragen de gehele dag. Is dat niet een teken dat de dag je toch teveel wilsklacht of energie heeft gekost? Kijk is terug naar je dag als dit gebeurd. Is er voldoende ontspanning geweest, wat kan je anders doen, ben je tevreden? Ervaar je een hoge frequentie?

Als je gaat vasten dan haal je deze fysieke verleidingen weg en kan je de focus verleggen naar de essentie van het leven. Je kunt niet grijpen naar eten om niet te voelen. Je mag helemaal met jezelf zijn en ervaren wat deze momenten voor je zijn. Wie ben je en wat wil je? Leef je op een manier die 100% bij je past? Dit kan zo ontzettend veel inzichten geven. Je kunt op verschillende manieren vasten. Water is volledig alles weghalen, maar met juices of fasting mimicking heb je nog wel een kleine houvast. In het programma kan je voor alle drie de opties gaan.

Reset & Detox Your Body

En natuurlijk kan je ook gewoon bewust een keer kiezen voor pizza, een wijntje, chocolade of kaas. Belangrijk is dat het bewuste keuzes zijn.


Het hormoon cortisol

Cortisol is je stresshormoon. Op het moment dat je chronisch veel stress ervaart, in welke vorm dan ook, dan heb je altijd een hoog cortisol totdat het uitgeput is. Cortisol heeft een sterke relatie met overeten, overgewicht en ziekten.

Op het moment dat je cortisol aanmaakt, dan zorgt je lichaam ook voor het vrijkomen van glucose. Je bloedsuikerspiegel stijgt en jij hebt extra energie om in actie komen. Je bent alert en klaar om te vechten. Dit is natuurlijk fantastisch als het een kortstondig moment van stress is. Je vecht tegen de leeuw en komt vervolgens weer terug in rust.

Wanneer je constante stress ervaart dan heb je ook een constante aanmaak van extra suikers. Je lichaam moet continue insuline aanmaken om ervoor te zorgen dat jij de suikers kunt omzetten in energie. Je zit dus altijd in de suikerverbranding. Je hebt de gehele tijd honger en het zorgt voor overtollig buikvet. Buikvet heeft 4x meer cortisol receptoren dan ander vet. Dus met een hoog cortisol maak je sneller buikvet aan dan vet op andere plekken. Doordat je constant in de suikerverbranding zit kan je deze vetten niet verbranden. Hiervoor mag je eerst switchen naar de vetverbranding.


Dus door cortisol neemt de eetlust toe en ervaar je vaak ook emoties van boosheid, angst, eenzaamheid, depressie, ontevredenheid of niet blij zijn. Deze emoties zijn van lage frequentie en dit is het moment dat comfort food erbij komt. Comfort food kan tijdelijk verzachten en de pijn op je lichaam verminderen, maar vervolgens staat de deur open naar emotie-eten, soms met controle verlies en overeten tot gevolg.

Je kunt echt niet alle stress vermijden, maar het is ontzettend belangrijk om stressbestendig te zijn. Zorg ervoor dat je om kunt gaan met momenten van stress en dan je er genoeg echte ontspannende activiteiten tegenover zet.

Koffie kan je cortisol ook verhogen en je zo veel onrust brengen. Ik ben niet tegen koffie, maar ongemerkt een heleboel kopjes op een dag zou ik niet adviseren. Dit kan ook voorkomen dat je in ketose komt, de vetverbranding, en dus in de suikerverbranding blijft. Probeer de gewoonte te doorbreken en niet al je kopjes te vervangen door cafeïne vrije koffie. In koffie zit cafeïne en cafeïne vrije koffie is dus nog meer bewerkt, maar het kan een eerste stap zijn voor enkele kopjes.

Leefregels en beperkende overtuigingen

Dit is ook zoiets. Regels die je jezelf oplegt waar je je aan ‘moet’ houden van jezelf of overtuigingen die je beperken. Misschien zijn het regels die je niet zelf hebt bedacht, maar die vanuit een bepaald dieet komen. Of bepaalde overtuigingen die je vroeger zo geleerd hebt, maar waar je eigenlijk nooit echt naar hebt gekeken of ze voor jou wel zo werken. Heb je altijd gehoord dat je moet ontbijten, terwijl je liever de deur uit ging zonder ontbijt? Misschien is dit wel iets wat jij je kinderen nu verteld? Is je altijd verteld dat je bord leeg moet of kwamen er altijd pakken koek op tafel bij de koffie om 20:00? Heb jij je wel is afgevraagd waarom je bepaalde dingen altijd doet zoals je ze doet? Werken ze echt voor je? Heb je je wel is afgevraagd of de dingen die voor jou werken ook voor je kinderen werken? Misschien hebben zij wel heel andere behoefte en kan hun lichaam dat nog prima aangeven.

Regels beperken je in het luisteren naar je lichaam. Soms zijn regels nodig om te kijken of iets voor je werkt. Als je het gevoel hebt dat de dingen die je nu doet niet werken, dan zijn regels soms even handig. Net als dat je moed nodig hebt om van een lage bewustzijnsfrequenties naar hoge bewustzijnsfrequenties te gaan, maar daarna mag het veel meer op gevoel.

Heb jij veel leefregels of beperkende overtuigingen? Of geef je die door aan bijvoorbeeld je kinderen?


  • Moet je ontbijten?
  • Moet je bord leeg?
  • Moet je wat eten om 10:00?
  • Moet je een warme maaltijd in de avond?
  • Moet je eten als er visite komt?
  • Mag je maar 1600 kcal?
  • Moet je eerst sporten?
  • Moet er een koek bij de koffie?
  • Moet je eten wat de potschaft? Iedereen hetzelfde?
  • Als mijn maag knort moet ik eten?

Maar wat nou als je gevoel eigenlijk wat anders zegt? Regels kunnen je echt beperken in het luisteren naar dat wat je echt nodig hebt. Je leeft veel minder intuïtief. Het is zeker zo dat als je nog vol in een suikerverslaving zit of veel bewerkte voeding eet, dat het lastig is om meer op je intuïtie te leven. Dan is het handig om dit eerst aan te pakken en dan kan je natuurlijk best een paar handige tools en ‘regels’ erbij pakken. Je gaat zien dat je vervolgens meer en meer op je lichaam kunt vertrouwen.

Hoe puurder en schoner je leeft, hoe meer je op je intuïtie kunt vertrouwen.

Er kunnen natuurlijk ook overtuigingen en regels zijn die voor je werken. Dingen die je bewust hebt ervaren, waar je wel van af mag wijken, maar die in basis goed voelen voor jou. Regels en overtuigingen die echt van jou zijn en niet ooit onbewust zijn aangeleerd of die je doet omdat iedereen dit zo doet.

  • Ik ben vrij om 3x te eten vandaag, maar mijn lichaam verteld wel wanneer deze momenten zijn.
  • Ik kan altijd de deur uit zonder tussendoortje, een uurtje langer of korter is prima.
  • Zonder koffie kan ik prima de dag doorkomen.
  • Ik ontbijt in basis niet, maar als mijn lichaam erom vraagt, dan zal ik het wel nodig hebben.
  • Als ik vol zit, zit ik vol.
  • Als mijn maag knort, dan zijn mijn darmen aan het schoonmaken. Ik stoor ze maar even niet.


Reactie van een deelnemer van het programma Levensstijl & Hormonen

“Vanmorgen een keer het ontbijt overgeslagen en gaan sporten! Normaal denk ik dat ik dit niet red zonder eten…want ik sla nooit het ontbijt over. Dit voelde goed! Ik heb niet eens zin om te eten nu. Ik had mij dit echt niet voor kunnen stellen. Nu de theorie erachter nog is even bekijken”

Meer informatie


Eten op de klok

Het kan zijn dat je heel erg leeft op de klok. Als de klok 10:00 zegt, dan is het tijd voor een tussendoortje. Het avond eten hoort om 18:00, ook als je net om 16:00 trek had en iets te veel hebt gegeten. Dit is totaal niet functioneel meer. Je kunt wel echt ervaren dat je honger hebt op een bepaalde tijd, als je altijd rond die tijd wat eet. Het hormoon ghreline wordt ook aangemaakt door gewenning. Dit is je hongerhormoon en geeft een seintje dat je trek hebt. Dat is super fijn als het op willekeurige momenten gebeurd. Op momenten waarop je lichaam het echt nodig heeft, maar niet omdat het 10:00 is bijvoorbeeld. Je kunt dit doorbreken door een tijdje af te wijken van je standaard tijden.

De klok is natuurlijk ook een mentaal iets of een ritme wat je volgt omdat het zo hoort. Naar mijn idee luister je dan niet naar je lichaam, maar naar externe factoren. De ene dag ben je heel actief en de volgende dag zit je de gehele dag achter je computer. Die dag verbrandt je veel minder en heb je veel minder nodig. De klok kan dan wel om 10:00 een seintje geven of om 12:00, 15:00, 16:00 en dan weer om 18:00, maar is dat dan wat je lichaam nodig heeft?


De ene maaltijd is de andere niet

Hoeveel eet je dan?

Hoeveel eet je dan en wat is een goede combinatie? Dat is voor iedereen anders. Je lichaam kan je het beste vertellen wat een maaltijd voor je doet. Ben je na de maaltijd moe, futloos, darmklachten of heb je een ‘after-dinner’ dip, dan was dit niet jouw maaltijd. Het was te veel, een verkeerde combinatie van koolhydraten en eiwitten of misschien wel te veel suikers. Misschien heb je veel te snel gegeten of in een lawaaierige ruimte en is stilte voor jou beter. Iedereen is hierin uniek. Het is mooi om te vinden wat voor jou het beste werkt.

Ben je na de maaltijd energiek, voelen je darmen goed, heb je zin om in actie te komen en zijn je gedachten helder? Dan was de maaltijd top voor jou.

Check het zelf
Moe, futloos en een ‘after-dinner’ dip? Dit was niet de juiste maaltijd voor jou.
Fit, energie, heldere gedachten en zin om aan de slag te gaan? Dit was op dit moment een perfecte maaltijd.

Soms is het juist goed om voor een presentatie of belangrijk gesprek even niet te eten. Je kunt ervoor zorgen dat als je metabool flexibel genoeg bent, je ketonen aanmaakt voor een belangrijk moment. Ketonen zorgen ervoor dat je geen honger hebt en mentaal helder kunt denken.

MSG

Er zijn veel verslavende producten of producten waar verslavende synthetische stoffen aan toegevoegd zijn op de markt. Denk aan glutamaat, E621, MSG, Mono Natrium Glutamaat, dit verstoord je honger- en verzadigingshormoon en zorgt voor overeten. Het geeft een veel intensere smaak en werkt super verslavend. Je vindt het terug in bijna alle kant en klare hartige producten en het staat in veel verschillende benamingen op het etiket. Ook in veel lightproducten is vet vervangen door MSG. Het bevat minder calorieën en door deze smaakmaker smaakt het voor veel mensen fantastisch. Als je het een tijd gaat vermijden, dan smaakt het niet meer lekker, maar dan proef je de chemie.

Je vind het terug in soepen, dieetproducten, vleeswaren, dressings, chips, nacho’s, maggi, pizza etc. Je eet onbewust veel te veel van dit soort producten. Het vrije glutamaat is afgeleid van de vijfde smaak umami, wat door een Japanner is ontdekt. Bruinwier, kelp en kombu zijn zeewieren die deze smaak in puurheid geven en wel gezond zijn. E621 is chemisch nagemaakt, super goedkoop en niet gezond voor ons.

Een zak chips met MSG is veel lastiger om niet leeg te eten, dan een zak zonder.



De stof kent enorm veel bijwerkingen van hoofdpijn, zweten, toename van insuline, hormoonverstoringen, hoge bloeddruk, overgewicht en nog veel meer. Ga maar is een periode helemaal puur en onbewerkt eten en je zal zien dat je veel sneller tevreden en verzadigd bent. Het veranderd ook je smaak, waardoor veel mensen groenten en water niet lekker vinden. Dit kan je volledig omkeren als je het een tijd laat staan. Als je het wil vermijden let dan op de vele benamingen die de stof kent. Dit zijn allemaal synoniemen en benamingen voor deze stof.

Chronische pijn en glutamaat.

Suiker

Wat dacht je van suikers, waardoor je bloedsuiker de gehele dag met ups en downs gaat als je constant suikers en koolhydraten eet. Je hebt snelle koolhydraten en complexe langzame koolhydraten. De snelle zorgen voor flinke pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel. Dit is een veel voorkomende oorzaak van gravings.


Onbewust denk je de gehele dag van alles nodig te hebben. Het voelt echt alsof je niet zonder tussendoortje kan, maar iedereen kan dit. Je moet alleen je systeem trainen. Je hebt een flexibel metabolisme nodig en gezonde mitochondriën.

Suiker kent vele nadelen voor je lichaam en werkt ontzettend verslavend. In veel producten zijn vetten vervangen door suikers, omdat koolhydraten minder calorieën tellen. Alleen als je suikers eet, kan je geen vetten verbranden, dus het werkt compleet averechts. Suiker zorgt juist voor meer vet.

Een ander nadeel is dat het verwerken van suikers in je lichaam enorm veel nutriënten kost. Je verbruikt veel mineralen, B vitamines, C en ijzer. Suiker zorgt voor veel te korten in het lichaam en je krijgt er niks voor terug. De suikers zelf zijn verslavend en de te korten die ontstaan zorgen ook voor gravings. Je lichaam is ondervoed en blijft om van alles vragen.

Door het eten van suikers komt er dopamine vrij in je lichaam en dat kan fantastisch voelen. Dit duurt helaas altijd maar even en dan heb je behoefte aan meer en zo werkt het ook verslavend. Suikers geven een kortstondig gevoel van geluk en liefde. Je kunt ook echt hoofdpijn krijgen als je stopt met het eten van suikers, maar dat is iets waar je doorheen kan. Stop een tijdje met suikers en je gaat je compleet anders voelen.

Je darmen worden er ook niet beter op met veel suikers. Suikers voeden de slechte bacteriën in je darmen. Deze kunnen gemakkelijk de overhand krijgen als je constant suikers eet. Je kunt beter je goede bacteriën voeden met probiotica en vezels.

  • Gravings
  • Overgewicht
  • Energiedips
  • Hoofdpijn
  • Constant willen eten
  • Ontstekingen
  • Acne
  • Insulineresistentie
  • Suikerverslaving
  • Darmklachten
  • Schimmel
  • Diabetes
  • Verlies mitochondriën
  • Vergoot risico op ziekte
  • Versnelde veroudering
  • Laag energieniveau
  • Vervette lever
Wil je een suikerpiek verminderen? Combineer je koolhydraten met vetten. Dit verminderd de bloedsuiker piek. Dadel met roomboter, banaan met pindakaas of een appel met notenpasta. Kies altijd voor natuurlijke suikers, maar ook fructose uit fruit kan je lever flink belasten.


Meer over suiker, mitochondriën en je metabolisme in onderstaande video.


Wil jij dit systeem herstellen? Wil je ervaren wat er gebeurd als je suikers gaat vermijden? Ziekte voorkomen, hormonen in balans brengen? Gezond blijven? Doe dan mee met dit programma. Alles over vasten, intermitterend vasten, hormonen, voeding en nutriënten.

Boost je mitochondriën, metabolisme, hormonen en je levensstijl. 

Levensstijl & Hormonen (voor vrouwen)

Misleidende marketing

Het hebben van kennis kan je ondersteunen bij het kiezen voor functionele voeding. De marketing kan je doen denken dat je goed bezig bent, maar ondertussen klopt dit niet. Ga nooit af op kreten op de verpakking, maar check ingrediënten lijsten.

Kies jij bewust of bepaald de fabrikant waar jij op focust?

Ga niet af op kreten als “0% suiker toegevoegd”. In plaats van suikers zitten er vaak zoetstoffen in, die nog ongezonder zijn dan suikers.

Misschien zie je wel is staan “Geen kunstmatige kleur en smaakstoffen”. Ook dan, lees de ingrediënten, want dit is marketing.

“0% vet” zie je ook vaak staan, maar in plaats van vet zit er een cocktail van chemicaliën in. Vet is helemaal niet erg. Je hebt het juist nodig voor een langer verzadigd gevoel. Wel de juiste vetten.

Cracker “met extra vezels”. Er zitten vast extra vezels in, maar ook een hoop suikers en zonnebloemolie. Waarom niet gewoon groenten en fruit met vezels?


Marketing kreten laten je denken dat iets gezond is. Ze leggen de focus op een bepaald onderdeel van het product. Deze kreet moet waar zijn, maar vaak is het een verbloeming van allerlei dingen die niet kloppen aan een product. Doe kennis op en laat je niet verleiden. Zorg dat je bewuste keuzes kunt maken en niet onbewust allerlei ‘rommel’ binnenkrijgt. Allerlei ingrediënten die zorgen voor overeten en gravings.

Marketing is er ook voor om producten op je netvlies te brengen. Een reclame tijdens het kijken van tv of een reclamebord in de stad. Zijn dat dan bewuste keuzes of wordt je gestuurd? Alles kan, alles mag, maar laat het je eigen keuze zijn.

Als je iets niet meer wil eten, dan zal je zien dat je de reclames ook niet meer ziet. Ze triggeren je niet meer.


Gravings

Gravings, niet tevreden zijn na de maaltijd en constante onrust over voeding en eten. Hier zijn verschillende redenen voor. Het kunnen de gedachten, gewoonten, patronen en frequentie zijn of misschien zie je door de bomen het bos niet meer en laat je de marketing bepalen wat je kiest.

Gavings en een ontevreden gevoel kunnen ook het gevolg zijn van te veel suikers en koolhydraten en het ontwikkelen van insulineresistentie. Als je dit oplost kan het al een wereld van verschil zijn. Het is belangrijk om voldoende vetten te eten als je gravings wil voorkomen en meer tevreden wil zijn na de maaltijd. Als laatste wil je dat je nutriënten status op peil is. Je wil voldoende micronutriënten binnen krijgen en opnemen. Veel mensen zijn ondervoed als we het hebben over micronutriënten en dan blijft je lichaam vragen om voedingsstoffen.

Enerzijds wil je dus voldoende nutriënten binnenkrijgen en je hebt een gezonde spijsvertering en darmen nodig om ze op te nemen. Je kunt nog zo gezond eten, maar als je het niet opneemt, niet verteerd dan heb je er helemaal niks aan. Als je opname verstoord is ontstaan er flinke te korten in je lichaam. Deze te korten aan nutriënten zorgen ervoor dat je steeds minder goed voeding kunt opnemen. Je organen gaan minder functioneren, het ontgiften verminderd en er ontstaan allerlei klachten en ongemakken.

Ik haal de meeste micronutriënten uit een potje en zorg dat mijn voeding functioneel is en mijn darmen gezond.

https://kimenlaurens.beyuna.com/



Witte plekjes op je nagels? Dit is een teken dat er een zink te kort is. Zonder zink wordt het neutraliseren van je dunne darm onmogelijk, je kunt niet goed ontzuren en zo ontstaan er steeds meer spijsverteringsklachten. Zink is ook betrokken bij de aanmaak van insuline. Bij tekorten kan dit dus compleet verstoord raken. Zink heeft enorm veel functies in je lichaam.

  • Antioxidanten functie
  • Rol in je immuunsysteem
  • DNA-schade voorkomen
  • Ondersteund de vruchtbaarheid
  • Aanmaak insuline is afhankelijk van zink
  • Zenuwfuncties
Heb jij witte plekjes op je nagels, een hunkering naar chocolade of last van haaruitval?

Een mineralen te kort kan voor gravings zorgen en verzuring. Je kunt enorm naar zout hunkeren bij een te kort aan mineralen. Heb je constante trek in chocolade, kijk dan is hoe het met de magnesium status in je lichaam is. Begin met het innemen van voldoende magnesium en mineralen en kijk wat er gebeurd. Je lichaam kan het je het beste vertellen. Kies wel een magnesium met hoog biologisch beschikbare vormen en zonder synthetische toevoegingen. Keltisch zeezout is daarnaast een hele mooie om voldoende mineralen binnen te krijgen.

Krijg je onvoldoende mineralen binnen dan gaat je lichaam dit uit haren, nagels en botten halen. Dit uit zich op den duur in haaruitval, futloosheid, eczeem, botontkalking, reumatische klachten, schimmelinfecties als kalknagels en candida.

Candida is ook een belangrijke als we het hebben over gravings. Candida kan echt om suikers schreeuwen. Nu zijn suikers sowieso een trigger voor gravings. Het is enorm verslavend, verzurend en je bloedsuiker gaat omhoog en omlaag met flinke pieken en dalen.

Gravings oplossen?

  • Insulineresistentie oplossen
  • Gedachten en patronen doorbreken
  • Frequentie verhogen
  • Voldoende vetten eten
  • Metabool flexibel zijn
  • Hormonen in balans brengen
  • Voldoende micronutriënten binnen krijgen en opnemen

Meer verdieping over gravings en de mogelijke oorzaken.

Je honger- en verzadigingshormoon

Hormonen hebben enorm veel invloed op jouw manier van eten. Op gravings, verzadiging, tevredenheid en trek hebben. Leptine en ghreline zijn twee hormonen die je verzadiging en honger reguleren. Leptine verteld je dat je verzadigd bent en ghreline dat je honger hebt. Deze hormonen kunnen door een bepaalde levensstijl behoorlijk uit balans raken. We hebben het al gehad over MSG die deze hormonen uit balans brengt, maar er is meer.

Het hormoon insuline blokkeert de werking van leptine. Als je constant suikers eet, waardoor je insuline aanmaakt, krijg je geen signaal van verzadiging. Dit is een link met suikerverslaving, je bent nooit verzadigd, je kunt constant door blijven eten. Een ander nadeel van veel suikers en koolhydraten is dat je alles wat je niet gebruikt gaat opslaan in je vetcellen. Nu is het zo dat je vetcellen leptine afgeven, dus er word steeds meer leptine aangemaakt als je meer vet hebt. Je kunt denken, dat is fijn, maar het tegenovergestelde is waar. Dit systeem kan net als het systeem van insuline overbelast worden waardoor receptoren niet meer reageren. Je hebt insulineresistentie, maar je kunt ook leptineresistent zijn. Je krijgt dan geen signaal meer van verzadiging.

Het is dus heel belangrijk om je insulinegevoeligheid te behouden en je lichaam niet constant met suikers te belasten.

Ghreline wordt aangemaakt als je maag leeg is en verteld je dat je trek hebt. Het wordt ook aangemaakt als je lichaam gewend is aan bepaalde patronen. Op het moment dat je altijd om 10:00 iets eet, dan ontstaat er steeds om 10:00 een honger gevoel. Dit kan je verbreken door niet op vaste tijden te eten. Je kunt dan weer echt gaan luisteren naar wat je lichaam daadwerkelijk nodig heeft. Stress verhoogd ook de aanmaak van grehline en slaap verhoogd ghreline en verlaagd leptine.

Als je wil afvallen dan is het belangrijk om ook stress te minderen en je slaap kwaliteit te verbeteren.


Wil je dit leren?

In het programma Levensstijl & Hormonen gaan we ook met dit insulinesysteem, ghreline en leptine aan de slag. Je leert allerlei tools om je gevoeligheid te vergroten, vaker en sneller in de vetverbranding te komen en hoe je intermitterend vasten kunt toepassen. Verder gaan we allemaal voedingsmiddelen bekijken met hun voor- en nadelen, zodat jij jouw manier van eten en leven kunt creëren. Het is heel compleet, we gaan met slaap, stress, darmen, lever en alle geslachtshormonen aan de slag. Leven in het ritme van je hormonen.

Meer informatie


Oestrogeen en serotonine

Serotonine is het hormoon wat je een blij gevoel geeft. Als we als vrouw ouder worden begint ons oestrogeen te dalen en tegelijkertijd ook serotonine. Dit kan ervoor zorgen dat we meer stemmingswisselingen gaan ervaren, minder in ons lijf zitten en wat somber zijn.

95% van je serotonine wordt in je darm aangemaakt, dus als je darm uit balans is, dan zal je nog minder serotonine aanmaken. Je bent vermoeid en gevoeliger voor stress. Op die momenten ben je eerder geneigd om troost, emoties en vermoeidheid op te vullen met voedsel. Suikers geven je dan een kortstondig gevoel van geluk. Helaas is dat vaak van korte duur. Insuline problemen, verslavingen, ongezonde darmen en allerlei andere klachten en ongemakken kunnen het gevolg zijn.

Oestrogeen houdt niet van insuline, dus wil je dat oestrogeen gaat stijgen of niet sneller daalt dan al gebeurd, dan zijn suikers niet de beste keuze. Kies vaker voor de vetverbranding, ketogeen en intermitterend vasten. Houdt je oestrogeen hoog en je darmen gezond, dan zal serotonine ook mooi aanwezig zijn. Je bent blij, ontspannen en hoeft het niet op te vullen met suikers of ander comfort food. Voorkom dat je in een vicieuze cirkel terecht komt.


In het programma Levensstijl & Hormonen ga je hiermee aan de slag. Allerlei hormonen komen aanbod en we bespreken hoe je dit met voeding en vasten in balans kunt brengen en houden.


 Intuïtief en op behoefte eten

Dit is naar mijn idee hoe het hoort te zijn. Leven in lijn met de behoefte van je lichaam.

Een lichaam wat in balans is kan heel goed vertellen waar zijn behoefte ligt. Als emotioneel eten nu een probleem is of als er veel triggers zijn die ervoor zorgen dat je niet altijd bewuste keuzes maakt, dan kan je hier iets aan doen. Iedere stap is er eentje en ook het proces is belangrijk. Misschien gaat het niet van de één op andere dag perfect, maar wat maakt dat uit?

Wanneer je trek hebt, honger, de drang om te snacken en je weet niet precies waar dit vandaan komt, dan kan je dat uitzoeken. De eerste stap is om je er bewust van te worden. Stel jezelf eerst de vraag of je fysieke honger hebt, emotioneel behoefte hebt of dat er bepaalde regels en overtuigingen spelen. Is het wederom 10:00 is en denkt je lichaam eten nodig te hebben uit gewoonte of is er hormonaal iets niet in balans? Het voelt op dit soort momenten echt of je niet zonder kunt, maar wat is hier de oorzaak van.

Wat heb je echt nodig als je verdrietig bent?



Voordat je naar eten grijpt, wat je eigenlijk niet zou willen, luister dan eerst is naar je lichaam. Echt luisteren en bewust kijken in welke situatie je zit. Zijn het emoties? Waar komen ze vandaag en kan je ze oplossen op een andere manier? Liggen er gewoonten of overtuigingen onder die niet van jou zijn? Zijn je hormonen uit balans, ervaar je veel stress of zijn er veel suikers in het spel? Heb je net een reclame gezien?

Wat is de oorzaak en wat kan je hier aandoen. Als je weet wat de oorzaak is, dan kan je er iets aan doen. Even stil staan, luisteren en ervaren wat er gebeurd. Wat heb je echt nodig?

Als je eenmaal gevonden hebt wat bij je past dan kan je vaak zoveel eten als je wil. Je mag alles, maar je wil steeds meer wat echt bij je past.

Reset & Detox Your Body of het programma Levensstijl & Hormonen kunnen je hier eventueel bij helpen als je er niet uitkomt.


 Hoe hoog is jou frequentie?

Leef jij op een manier die je past en waardoor jij in de flow van het leven zit? Of voelen veel dingen zwaar en te veel? Voelt het leven zwaar, bekijk dan waarom dit zo is. Wat heb je nodig om dit te veranderen?

Heel simpel gezegd “als je kiest voor gelukkige gevoelens, gedachten en emoties sta je sterker en krachtiger in het leven”.

  • Jij bepaald wat je kijkt, leest en doet
  • Jij bepaald hoe je je omgeving inricht, wat je tot je neemt in voeding, activiteiten en mensen

Kies jij voor dankbaarheid, liefde, tevreden zijn, kansen zien, deuren die open gaan, glazen die half vol zijn, dan zal je dit ook meer en meer aantrekken. Natuurlijk kunnen er dingen zijn die je mag oplossen, ziektes, verdriet, tegenslagen, maar jij bepaald hoe je ermee omgaat.

Het begint moet moed. Het kantelpunt tussen weerstand en power. “Ik kan het, kom op!”.


Als je tegen dingen aanloopt, welke stappen ga je zetten? Op welk vlak kan je de meeste winst behalen?

  • Voeding
  • Ademhaling
  • Hormoonbalans
  • Ontgiften
  • Bewegen
  • De natuur in
  • Stilte
  • Afscheid nemen
  • Vasten
  • Koude
  • Warmte
  • Blote voeten
  • Echte gesprekken

Alles is een keuze en jij bepaald.


Laat je een reactie achter?

Heb je iets aan deze blog gehad? Ik zou het leuk vinden je reactie hieronder te lezen.

Mij mag je alles vragen.

Vergroot je bewustzijn, alles is een keuze, maak jouw leven waardevol.

Liefs Kim

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Levensstijl & Hormonen