Glutathion, waarom?

Glutathion is een lichaamseigen stof die je gebruikt om gifstoffen onschadelijk te maken. Is de toxische belasting in je lichaam hoger dan de aanmaak van glutathion dan ontstaan er ziekten en ongemakken. Het is de moeder van alle antioxidanten en zorgt mede voor het schoonhouden van je cellen en het buitenhouden van indringers. 

Glutathion is de moeder van alle antioxidanten

Glutathion zorgt ervoor dat je lever optimaal kan functioneren, het werkt DNA beschermend, draagt bij aan een gezond immuunsysteem en het ondersteund de detoxificatie, het proces van ontgiften in je lichaam. Glutathion regenereert zichzelf en andere antioxidanten als vitamine C en E. Om ziekte te voorkomen is het belangrijk om geen te kort aan glutathion te hebben.


Wat is glutathion?

Glutathion is een stof die we zelf kunnen aanmaken uit de aminozuren cysteïne, glutamine en glycine. Deze eiwitten zijn de bouwstoffen voor glutathion. 

Voor de aanmaak heb je ook de nodige cofactoren nodig als vitamine B6, B1, folaat, vitamine C, magnesium, selenium, ATP en alfaliponzuur. 

Het is dus van wezenlijk belang dat je je eiwitten en nutriënten status op peil hebt. 

Je vindt glutathion ook in zwavelrijke voeding als kolen, ui en knoflook en in avocado’s en walnoten, maar de hoeveelheid verschilt enorm. 

Glutathion is één van de belangrijkste stoffen die je lichaam kan inzetten om je cellen te beschermen. Het wordt veel gebruikt in je lever om toxische stoffen onschadelijk te maken, maar is aanwezig in al je lichaamscellen. Je hebt een glutathion antioxidanten systeem en dat is één van de belangrijkste cellulaire beschermingsmechanisme. 

Voldoende glutathion beschermt je lichaam en gaat snelle veroudering tegen.Wat doet glutathion?

Het heeft detoxificerende eigenschappen
Het heeft immuun modulerende eigenschappen
Het heeft een antioxidatieve werking
Het werkt ontstekingsremmend
Het werkt DNA beschermend


Detoxificatie en ontgiften

Glutathion bindt zich aan vet oplosbare toxines zoals zware metalen, oplosmiddelen, pesticiden en maakt deze wateroplosbaar, zodat ze kunnen worden uitgescheiden. In het dagelijkse leven krijg je veel afvalstoffen te verwerken en zonder glutathion zouden deze opstapelen. 

Wanneer je gaat vasten ga je vet verbranden en zo komen er gifstoffen vrij, want die sla je op in je vetweefsel als je ze niet kunt afvoeren. Glutathion helpt je met het afvoeren van deze vrije radicalen en beschermd ook de leverfunctie zelf. Tijdens het vasten kan de glutathion status snel uitputten als de lever veel te verwerken krijgt.

Wanneer de toxische belasting te groot is of je met bijvoorbeeld vasten de detoxicatie versneld dan kan je lichaamseigen productie van glutathion het niet aan. Suppleren is dan aan te bevelen. Uiteindelijk vergroot vasten je antioxidanten capaciteit. 

Het zenuwstelsel is erg gevoelig voor schade van vrije radicalen. Dit komt omdat er hoge concentraties van omega 3 vetten aanwezig zijn bij zenuwcellen. Die zijn heel gevoelig voor oxidatie en glutathion beschermt hiertegen. 

En een schoon lichaam, vrij van gifstoffen, zorgt weer voor een betere spijsvertering, geen overgewicht, hormoon balans, heldere gedachten en een gezond hart.Antioxidatie en recyclen van antioxidanten

Het is de moeder van alle antioxidanten en daarmee de krachtigste vrije radicalen vanger die je hebt. Hij is de enige met een zelf regenererend vermogen om vrije radicalen te neutraliseren. Naast dat hij zichzelf kan regenereren ondersteund hij ook in het hergebruik van andere antioxidanten die geoxideerd zijn geraakt. Denk aan vitamine C, vitamine E, alfa-liponzuur en co-enzym Q10. Je kunt deze dus hergebruiken, waardoor jouw antioxidantensysteem vergroot, omdat ze hun rol als antioxidant nog een keer kunnen vervullen. Daarom heet glutathion ook de moeder van alle antioxidanten. 

Glutathion zorgt dat je antioxidanten als vitamine C en E nog een keer kunt gebruiken.


Immuun versterkend en ontstekingsremmend op celniveau

Het helpt infecties bestrijden, chronische ziekten voorkomen (kanker, hart- en vaatziekten, dementie) en ziekte behandelen (autisme, artritis, leverziekte). Glutathion zorgt voor reproductie en activering van lymfocyten en is betrokken bij alle eigen genezings- en beschermingsmaatregelen van je lichaam. Dus groeien, herstellen en activatie van het immuunsysteem zijn afhankelijk van glutathion. Bijna alle functie aandoeningen en ziekten beginnen met een ontsteking op cellulair niveau. Glutathion heeft ontstekingsremmende eigenschappen in de cel en zorgt zo voor een betere gezondheid. 

Glutathion beschermt tegen virussen.

Een virus gaat rond in je lichaam en op een gegeven moment breekt de eiwitcapsule waarin hij zit kapot en dan komt het virus vrij. Glutathion onderdrukt het kapot gaan van de capsule en zorgt zo dat virussen niet vrij komen. 

Je longen hebben een enorme behoefte aan glutathion. Glutathion voorkomt dat slijm opgebouwd kan worden in de luchtwegen. Ontstaat er slijmvorming dan is dit een van de eerste tekenen van een eventueel glutathion te kort. Het is een heel belangrijk antioxidant in de longen.


DNA beschermend

Je bent opgebouwd uit miljoenen cellen met in de celkern DNA. Glutathion beschermt het DNA tegen oxidatie en zo tegen schade. Het zorgt voor een optimale werking van je cellen en een gezond lichaam een gezond lichaam in het algemeen.


Hoe ontstaat een glutathion te kort?

Je lichaam heeft extra behoefte aan glutathion ten tijden stress als een hoge toxische belasting, emotionele druk, bewerkte voeding, ziekte, topsport en alle chemische belasting in je omgeving. Je lichaam is dan niet instaat om voldoende glutathion aan te maken. 

Wanneer je onvoldoende glutathion hebt ontstaan er ontstekingen, weefselschade en daalt je energie. Je lichaam kan afvalstoffen in de lever niet meer verwerken, kan ze niet meer onschadelijk maken en afvoeren. De afvalstoffen stapelen zich op, je immuunsysteem is overactief en je lichaam wordt zieker en sneller oud. 

Er zijn in onze huidige maatschappij veel omstandigheden die een aanslag zijn op het lichaam en zo je voorraad glutathion uitputten.

Je kunt bij hoge belasting kiezen voor een aanvulling met supplementen.


 • Stress
 • Medicijnen
 • Bewerkte voeding
 • Veroudering

 • Intensieve sport
 • Ziekte
 • Vervuiling
 • Straling
 • Infectie
 • Chemische vervuiling
 • Zware metalen
 • Te veel ijzer
 • Operaties 
 • Brandwonden
 • Leven in angst
 • Constant negatieve gedachten

Glutathion kan je recyclen, je kunt het opnieuw gebruiken. Voor dit proces is het belangrijk dat je beschikt over voldoende vitamine C, vitamine E, Q10 en alfaliponzuur. Naast dat hij zichzelf recyclet zorgt hij voor het recyclen van andere antioxidanten. 

Met voldoende glutathion kan je antioxidanten nog een keer gebruiken.


Hoe merk ik of mijn glutathion is uitgeput?

Glutathion te kort kent vele verschijnselen, omdat het overal in het lichaam wordt gebruikt. Je wordt moe, futloos en hebt geen energie. 

Slechte concentratie, constant aan staan, prikkelbaarheid, opgejaagd zijn en stemmingswisselingen. 

Overal pijntjes, ontstekingen, darmklachten, PMS, vruchtbaarheidsproblemen, suikerverslaving, overgewicht en alles wat te maken heeft met een overbelasting van je lever. 

Meer over functie van je lever....

Het zijn allemaal symptomen die ook een andere oorzaak kunnen hebben, maar zeker duiden op een te kort en overbelasting van je lichaam. Je lichaam is één geheel en alles hangt met elkaar samen. 

Met een goede detox of vastenperiode kun je schoon schip maken en van daaruit gaan opbouwen naar een voedingspatroon op maat voor jou. Een levensstijl waar je energie van krijgt, je voorraden niet uit put, maar zorgt voor een fit en vitaal lichaam en heldere geest.

Reset & Detox Your Body


Gevolg van een uitgeputte glutathion status?

Bij onvoldoende bescherming door glutathion is schade aan cellen, weefsels, veroudering en ziekte het gevolg.

Een goede glutathion status is erg belangrijk in het lichaam, want wanneer de voorraden te laag zijn door constante oxidatieve stress vervallen de beschermingsmechanismes. Onze maatschappij brengt veel gemak, een hoge toxische belasting en constante prikkels met zich mee. 

Het is belangrijk om je hier bewust van te zijn om enerzijds de belasting te verlagen en aan de andere kant de kracht van je lichaam te verhogen. Wanneer het glutathion niveau in je lichaam laag is ben je vatbaarder voor DNA-schade, ontstekingen, sneller overgewicht, werkt je immuunsysteem minder en heb je sneller infecties en virussen die je ziek maken. Vooral de hersenen en het zenuwstelsel zijn heel gevoelig voor weefselschade door vrije radicalenreacties. Cellen die te veel beschadigd zijn doden zichzelf en zo ontstaan er degeneratieve aandoeningen en snellere veroudering. 

Verlaag de toxische belasting en verhoog je nutriënten status voor het behoudt van een gezond lichaam.Voorkom een glutathion te kort

Zorg voor voldoende eiwitten.

Dit zijn de bouwstoffen voor glutathion. Denk niet dat je veel eiwitten moet innemen, maar wel de juiste. De aminozuren cysteïne, glutamine en glycine heb je nodig in een opneembare vorm. 

Eet voldoende zwavelrijke voeding 

Zwavel is belangrijk voor de aanmaak van glutathion. Dit kun je vinden in rundvlees, vis en gevogelte, spruitjes, knoflook, ui en kruisbloemige groenten als broccoli, bloemkool en spruitjes. Bij een te hoge toxische belasting, stress, ouder worden en ziekte is het vaak onvoldoende om zelf glutathion aan te maken. 

Verlaag de toxische belasting intern en extern.

Zorg voor een minimale toxische belasting uit je omgeving door veelal natuurlijke producten te gebruiken. Denk aan doucheschuim, cosmetica, lotions, crèmes, bewerkte voeding en e-nummers. Voorkom ziekte, slaap goed en minimaliseer de impact van stress, zodat de interne toxische belasting ook laag blijft. Dit zorgt ervoor dat je minder antioxidanten als glutathion verbruikt.

Geef je lichaam voldoende ruimte door af en toe een detox of vastenperiode te plannen.

Het leven geeft nu eenmaal afvalstoffen en die moet je verwerken. Zorg dat jij je lichaam geregeld de ruimte geeft om de toxische stoffen te verwerken. Laat ze niet opstapelen, want dan ontstaat er schade. Denk aan intermitterend vasten, een goede nachtrust, detox en vasten voor minimaal 72 uur.

Dit wil ikVul aan met supplementen.

Als je eenmaal een te kort hebt aan bepaalde stoffen dan kan je lichaam wel een boost gebruiken. Je hoeft supplementen niet voor altijd te gebruiken in dezelfde mate, pas dit aan naar de fase waarin je leeft. Luister naar je lichaam, welke symptomen herken je en kies het middel dat je gaat helpen. Ziekten hoeven er echt niet zijn. 

Ga je glutathion suppleren let dan goed op welke. Het is belangrijk om bewust te kijken naar vorm van glutathion die je gebruikt. Je hebt een gereduceerde vorm (GSH), deze heeft wel een beschermende werking, maar wordt niet opgenomen bij suppletie. 

Kies voor een hoogwaardig alternatief S-Acetyl-Glutathion (SAG) welke volledig door het bloed wordt opgenomen en verspreid over al je cellen. Hij is super stabiel en in combinatie met een plantaardige capsule is de stabiliteit nog hoger. 

Let altijd op bij het gebruik i.c.m. medicatie. Je immuunsysteem wordt actiever en de werking van medicatie kan veranderen. Heb je hier vragen over, dan mag je ze altijd stellen. Contact

Wil je meer weten over supplementen? Let me know.Gratis advies


Glutathion samen met chlorella

Door glutathion te combineren met chlorella bevordert het de natuurlijk detox nog meer. Chlorella is een eencellige zoetwater alg die behoort tot de oudste vorm van plantaardig leven op aarde. 

Chlorella bevat een heel pakket aan mineralen, aminozuren, enzymen, vetzuren, essentiële suikers, eiwitten, sporenelementen en antioxidanten.


Ook stimuleert het je natuurlijke reinigingsmechanisme door het gehalte van glutathion te verhogen, ze werken synergetisch met elkaar. Samen kunnen ze de darm reinigen, het bloed zuiveren en de totale afweer vergroten. 

Chlorella bevat een hoog concentraat chlorofyl. Dit zorgt voor het gezond houden van je bloed, je spijsverteringsorganen als je darmen en ondersteund je lever en nieren.  Ook bevat chlorella de chlorella growt factor (CGF). CGF is een stof die zich razendsnel kan vermenigvuldigen en in ons lichaam bijdraagt aan het herstel van lichaamscellen en weefsels. CGF bindt zich aan zware metalen en deze kunnen zo het lichaam via de normale spijsvertering verlaten.  

 • Veel vitamine en mineralen
 • Hoge waarden aan eiwitten
 • Essentiele gezonde vetten
 • Voedingsvezels
 • Hoog concentraat chlorofyl
 • Chlorella Growt Factor (CGF)


Lees het artikel supplementen als je wil weten waar je op kan letten bij het kopen van een supplement.


Laat je een reactie achter?

Heb je iets aan deze blog gehad? Ik zou het leuk vinden je reactie hieronder te lezen.

Mij mag je alles vragen.

 

Liefs Kim

Over de schrijver
Kim
Reactie plaatsen

Levensstijl & Hormonen