De voordelen van vasten en wel eten?
Kim
16 augustus 2023 

De voordelen van vasten en wel eten?

Het lijkt te mooi om waar te zijn...

Fasting Mimicking Diet (FMD) is het nabootsen van vasten. Je laat je lichaam denken dat je aan het vasten bent, maar krijgt wel voeding binnen.

Al eeuwenlang worden methodes van vasten gebruikt om de mentale helderheid te vergroten, de veroudering te vertragen en de gezondheid te bevorderen. Tijdens het Fasting Mimicking Diet mag je wel eten. Het is een dieet, want het is niet iets wat je altijd doet, maar een vorm van intermitterend vasten.

Vasten wordt soms als extreem gezien, maar wij zijn gebouwd om in periodes van schaarste te overleven.

Toen we leefden als jagers en verzamelaars wisten we niet beter. Er waren geregeld periodes zonder dat er voedsel voorhanden was. Het voedsel aanbod was veel natuurlijker. Je kon niet op iedere hoek van de straat eten kopen of de bezorgservice bellen als je niks in huis hebt. De wereld is in sneltrein vaart veranderd, maar je lichaam heeft nog steeds de systemen die je ondersteunen bij het leven in periodes van schaarsteHet heeft niet de systemen die kunnen omgaan met alle bewerkte voeding en prikkels in onze maatschappij. Dit is ook wel te zien aan de vele welvaartziekten. Fasting Mimicking, het nabootsen van vasten is eigenlijk heel natuurlijk.

Vasten en Detox optimaliseren je leven

De overgang van een westers voedingspatroon terug naar de basis en vasten kan enorm zijn.

Het Fasting Mimicking Diet is een vorm van vasten die het lichaam laat denken dat je aan het vasten bent, terwijl je toch voedsel binnenkrijgt. Ineens enkel water tot je nemen of juices kan zowel fysiek, emotioneel als mentaal als een flinke uitdaging voelen.

Je lichaam denkt bij Fasting Mimicking dat je aan het vasten bent en dus gaat je lichaam hiernaar handelen. Jij krijgt voedsel binnen en je plukt de vruchten van het vasten.

Het is geen hippe vorm van vasten. Het is gebaseerd op jarenlang wetenschappelijk onderzoek.

Dr. Valter Longo doet al jaren onderzoek naar vasten en calorierestrictie en de resultaten zijn veelbelovend.

Voordelen van vasten

Met Fasting Mimicking kan je dezelfde fysieke resultaten behalen als met vasten. Met vasten kies je ervoor jezelf een bewuste periode vast voedsel voor een deel of volledig te ontzeggen. Tijdens zo’n periode van schaarste groei je zowel op fysiek, emotioneel, mentaal en het spiritueel vlak. Er ontstaat een stilte, waardoor je meer en meer kunt gaan luisteren naar wie je bent, wat je wil en wat je mag doen. 

Je gaat vetten verbranden, ontgiften en oude, kapotte cellen vervangen door nieuwe cellen. Je vertraagd de veroudering, houdt je lichaam schoon en helder en verminderd het risico op vele ziekten.

Vasten is magisch en staat bovenaan in mijn natuurlijke medicijnkast.
 • Vol energie
 • Innerlijke rust 
 • Energiek en stralen
 • Geen suikerdips meer
 • Concentratie en focus
 • Stressbestendig
 • Rustige darmen
 • Goede spijsvertering
 • Sterk immuunsysteem
 • Ontstekingen verminderen
 • Stressbestendig
 • Tevreden en dankbaar
 • Kwalitatief goede slaap
 • Klachten en ongemakken verdwijnen
 • Vrijheid
 • Verbeterde stemming
 • Emotionele balans
 • Goede nachtrust
 • Heldere gedachten
 • Sterke nagels en haren
 • Goed cholesterol en bloeddruk
 • Stabiele bloedsuikerspiegel
 • Geen eetbuien
 • Gewicht verliezen
 • Vetverbranding en metabole reset
 • Cel verjonging en vertraagde veroudering
 • Rustige huid
 • Goed herstel na sporten
 • Een voedingspatroon afgestemd op wie jij bent
 • Een levensstijl die past bij wie jij bent
 • Richting en vertrouwen
 • Kennis en inzichten
 • De regie over je gezondheid in handen
 • Langdurige veranderingen

Nog veel meer informatie over vasten en alle processen die dan gaande zijn.

Eten in de moderne tijd

Tegenwoordig is het heel normaal om drie maaltijden te gebruiken, een aantal tussendoortjes en nog iets in de avond. Dit wordt ons ook verteld door de marketing en voedselindustrie. Helaas is dit niet gunstig voor jouw lichaam, maar wel voor de omzet van grote bedrijven. 

Intermitterend vasten wordt steeds bekender en steeds meer mensen ervaren de voordelen van langere periodes vasten. Na iedere maaltijd ontstaat een ontstekingsreactie doordat je lichaam het binnengekomen voedsel moet gaan verwerken. Je spijsvertering, enzymen, hormonen, je darmen, lever, mitochondriën, immuunsysteem, alles gaat aan het werk. Het is een lange weg van voedsel tot energie en bouwstof. Onderweg gebruik je een heleboel cofactoren als vitamines en mineralen om alle processen te ondersteunen. 

Je lichaam heeft na het eten van een maaltijd ongeveer 16 uur nodig om de ontstekingsreactie op te lossen. Het is belangrijk dat je lichaam die ruimte ook krijgt. 

De meeste mensen hebben geleerd regelmatig te eten om het motortje te laten draaien. Denk aan een kampvuur. Denk jij dat hij beter brand op 6x per dag wat half natte takjes of drie keer per dag een mooie bos droog hout? Denk jij dat het motortje uitgaat als je 3x per dag een mooie voedzame maaltijd eet?

Als je rond kijkt in de supermarkt zie je voornamelijk bewerkte, verpakte en koolhydraatrijke voeding. Het staat zover van de natuur af. Het is allemaal in de fabriek gemaakt tot de vitamines en mineralen in supplementen aan toe. Suikers met energie zijn vervangen door zoetstoffen zonder energie, vetten worden vervangen door MSG als smaakmaker en onze groenten en fruit worden bewerkt met pesticide. 

Het westerse voedingspatroon is een aanslag op het lichaam en ligt ten grondslag aan vele welvaartziekten. We eten over het algemeen te veel, te vaak en te bewerkt. Heel veel paden in de supermarkt kan je gewoon overslaan als je anders gaat denken. 

Vasten en Detox optimaliseren je leven

Hoe kan je deze vetten wel verbranden?

Wanneer je gaat vasten, intermitterend vasten of je lichaam geen koolhydraten geeft dan ga je de opgeslagen glucose gebruiken. De glucose die opgeslagen ligt in je lever en spieren. Dit duurt ongeveer 12 tot 24 uur. Ga je bewegen, trainen of schoonmaken dan zal het sneller gaan dan wanneer je inactief bent. 

Je lichaam gaat nu opzoek naar alternatieve brandstof. Het gaat switchen van de suikerverbranding naar vetverbranding. Deze switch kan je ook even voelen en als de switch gemaakt is dan gaat je lever aan de slag met het maken van ketonen. Hoe vaker je vast hoe makkelijker en sneller je de switch kunt maken. 

Vasten lijkt soms spannend en onbekend, maar het is een heel natuurlijk systeem van het lichaam.

Ketonen zorgen voor een grotere mentale helderheid en een positieve stemming. Ze dragen bij aan het verminderen van ontstekingen, ondersteunen bij het herstellen van DNA en stimuleren hersengroei. 

Vetten zijn een veel zuinigere brandstof en door de ketonen ga je helder denken, stralen en je bruist van de energie. Pas na het maken van deze switch heb je deuren naar autofagie open gezet.

Vasten en Detox optimaliseren je leven

Wanneer je vetten gaat verbranden is het echte ontgiften ook begonnen. Alle in vet opgeslagen gifstoffen kunnen vrijkomen en door de lever onschadelijk gemaakt worden.

Professor Valter Longo

Valter Longo is een Italiaanse professor die al jaren onderzoek doet naar calorierestrictie en vasten. Hij heeft het FMD ontwikkeld als alternatief op het extremere watervasten. Het is makkelijker vol te houden en naar mijn inziens een mooie overgang naar de diepgang van het watervasten. Valter Longo werkt ook samen met het LUMC in Leiden en zet FMD in bij het behandelen van mensen met kanker. 

Wat is het Fasting Mimicking Diet

Watervasten is de meest extreme vorm van vasten, maar dit kan zeker in tijden van ziekte of een behandeling met chemotherapie een behoorlijke opgave zijn. Fasting Mimicking kan hier uitkomst bieden, maar ook als vasten met alleen water een te grote stap is. FMD is een hele mooie keuze en zet dezelfde fysieke processen in werking als vasten.

Dit klinkt misschien te mooi om waar te zijn, eten en vasten tegelijk. 

Je kunt niet alles eten uiteraard. Fasting Mimicking is een vorm van periodiek vasten. Het is 100% plantaardig, laag in calorieën, suiker en eiwitten. Je calorie inname wordt beperkt, waarbij je begint op 50% van je normale inname en eindigt op 30% met een maximale inname van 725 calorieën. Dit wordt meestal vijf dagen gedaan en in drie maanden drie keer herhaald.

 • Calorierestrictie
 • Laag in suiker
 • Laag in eiwitten
 • Hoog in onverzadigde vetten


Doordat je menu zo is aangepast dat je lichaam het idee heeft dat je aan het vasten bent gaan dezelfde processen werken. Je begint met het afbreken van opgeslagen glucose in de vorm van glycogeen uit de lever en spieren. Dit gebruik je als brandstof in de eerste uren van je vast. 

Wanneer deze voorraad leeg is maak je de metabole switch. Je gaat vetten verbranden en ketonen aanmaken. Je glucose level in je bloed is laag en het ketonen level is gestegen. Vanaf nu kan ook autofagie een rol gaan spelen. Je gaat oude cellen recyclen en zo je lichaam verjongen. Autofagie is de opruimdienst tijdens het vasten op celniveau, een beschermingsmechanisme van je lichaam. Net als autofagie gaat ook stamcelregeneratie werken. Het is dus net als vasten een tool die je kan beschermen tegen tal van ziekten als alzheimer, cardiovasculaire ziekten, metabool syndroom, kanker en diabetes. Hier zijn op dit moment veel onderzoeken naar.

Fasting Mimicking doe je gemiddeld 5 dagen zodat alle processen volledig opgang kunnen komen. Je kunt verschillende cycli doen, een aantal maanden achter elkaar. Dit is afhankelijk van je beginsituatie en het doel wat je hebt. 

Twijfel je of Fasting Mimicking iets voor jou is? Je mag mij altijd vragen stellen en dan kijken we samen of dit een geschikte vorm van vasten is.

Ik heb een vraag: CONTACT


Echte voeding of een kant en klaar pakket?

Vaak wordt Fasting Mimicking aangeboden in combinatie met dure pakketten met energybars, soepen en maaltijden en daar wil ik toch wat over schrijven. Ik ben nooit een voorstander van voorverpakte pakketten, maar van puur en onbewerkte voeding aangevuld met supplementen. 

De ingrediënten van de producten in de pakketten zijn niet puur, bevat suikers en siropen en de kosten zijn best hoog. Je ontvangt dan ook supplementen, maar veelal synthetisch en het is dus meer een belasting voor het lichaam. 

Ik zie heel veel voordelen van het nabootsen van vasten, maar dan op een natuurlijke wijze. Je lichaam voorbereiden op de vastenperiode, leren wat er in je lichaam gebeurd en ervaren wat vasten voor je kan doen. Vervolgens kan je een gezondere levensstijl voortzetten.

In ‘Reset & Detox Your Body’ is het op een 100% natuurlijk wijze voor je samengesteld. Simpele maaltijden, leerzaam en reinigend. 

Vasten en Detox optimaliseren je leven


Een verschil met watervasten

Wanneer je gaat watervasten dan heb je volledige stilte en drink je enkel water. Je verlegt echt de essentie van fysieke verleidingen naar de essentie van het leven. Je kunt eten niet gebruiken om het voelen te onderdrukken.

Eten is zo diepgeworteld in onze levens. In de cultuur, gewoonten en patronen. Het is gekoppeld aan aanraken, vasthouden, koesteren, warmte en liefde. Na de geboorte, de lange reis vanuit een veilige omgeving de wereld in, direct aan de borst, de zoetigheid van moedermelk. Vervolgens is huilen je middel om te communiceren en werd je getroost met voeding. De relatie die je met eten hebt is heel erg gekoppeld aan deze eerste ervaringen. En niet alleen je relatie met voeding, maar ook hoe je overleefd in deze wereld.

Wanneer je gaat watervasten, haal je als het ware een deken weg die over angsten en overtuigingen ligt. Als je eet kan je dingen verstoppen. Tijdens het vasten mogen deze emoties er zijn, je kan ze aankijken en steeds een laagje dieper bij jezelf komen. 

Met watervasten haal je als het ware een deken van voeding weg die angsten en overtuigingen kan verstoppen.

Vasten en Detox optimaliseren je leven

Je mag naar de donkere kant kijken, de dagelijkse geluiden worden stiller en je ziel mag spreken. Je mag dingen gaan voelen en in je bewustzijn brengen. Je leert jezelf meer en meer kennen. 

Dit kan ook een reden zijn dat de stap naar watervasten groot is.

Met Fasting Mimicking blijf je eetmomenten hebben en zal deze leegte minder zijn. Bij het ervaren van emoties, verveling of als je troost zoekt kan je nog steeds je eetmoment gebruiken. Je kunt lege momenten opvullen met het voorbereiden van maaltijden of het nadenken over wat je zal gaan maken straks. Je leeft dan veel minder in het nu.

Fasting Mimicking kan een hele mooie stap zijn met vasten, het is een proces en alles is goed.

Je gaat ervaren wat er in je lichaam gebeurd tijdens het vasten, want alle fysieke processen gaan voor je werken. Neem de stap buiten je comfortzone die jou op dit moment het beste past en je zal groeien en ervaren dat je enorm in je kracht kunt gaan staan.

Het belang van de re-feed

Wanneer de vast gedaan is, dan begint de opbouw fase, de re-feed fase. Je gaat langzaamaan weer meer voedsel tot je nemen. Dit is het belangrijkste gedeelte van de vast, want dan ga je oude, zieke en kapotte cellen vervangen door nieuwe gezonde cellen. 

De re-feed is de belangrijkste fase…

Met het vasten zorg je ervoor dat je lichaam in de afbraakstand komt en alle processen in werking treden. Je zorgt ervoor dat de opbouw van nieuwe cellen mogelijk is. De re-feed fase is de fase waarin je je lichaam de middelen geeft om te gaan bouwen. Het heeft voedingsstoffen nodig, puur, onbewerkt en voedzaam. 

Dit doe je met voedzame maaltijden in een bepaalde frequentie aangevuld met supplementen op maat. Tijdens het programma ‘Reset & Detox Your Body’ neem ik je helemaal mee in deze opbouwfase en bespreken we verschillende onderwerpen, zodat je echt kan veranderen wat voor jou nu nodig is. 

 • Jouw unieke manier van eten
 • Je darmen
 • Stress
 • Slapen
 • Natuurlijk versus synthetisch
 • Intermitterend vasten

Dit wil ik


Het is veel meer dan enkel een vastenperiode.


Ervaring Fasting Mimicking tijdens een chemotraject

Met cliënten heb ik al regelmatig het Fasting Mimicking gedaan als het door omstandigheden niet handig was om te gaan watervasten. Zo ook met deze dame die er uiteindelijk voor heeft gekozen om ja te zeggen tegen een chemokuur. Ze nam de touwtjes zelf in handen en ik heb haar hierin mogen begeleiden. 

Van spanning naar vertrouwen en de regie in handen.

Testimonia Fasting Mimicking

“De laatste kuur en de arts was heel tevreden over mijn bloeduitslagen. In plaats van 6 volle chemokuren, maar 3 kleine en 1 normale. Ik ben zo creatief geworden met mijn maaltijden, zo puur, minimalistisch en zo mooi. Ik heb deze heftige periode in mijn leven als heel bijzonder ervaren met jou aan mijn zijde.” 

“Per toeval is er bij mij chronische lymfatische leukemie ontdekt toen ik met longontsteking in het ziekenhuis terecht kwam. Wat een schrik, maar ik hoefde geen behandeling. Er volgde een lange periode van ‘wait and see’ met veel controles. Negen jaar later adviseerde de arts toch behandeling met chemotherapie. Daardoor ben ik zo in doodsangst gekomen dat ik mijn leven in kleine stapjes heb kunnen veranderen. Er kwam van alles op mijn pad, van boeken, wildplukken, intermitterend vasten, mijn hoofd opruimen, sporten, biologisch eten en mediteren. Mijn leven is er een stuk mooier op geworden, met ook veel mooie mensen. Ik voel mij hier heel dankbaar voor. Maar al mijn acties waren niet voldoende om mijn lichaam te genezen. Vorige maand heb ik besloten om toch de reguliere behandeling te gaan doen, omdat mijn milt sterk vergoot is en er langere periode van ziek zijn waren. 

Een week voor de behandelingen startte besloot ik te gaan vasten tijdens de chemotherapie. Op internet vond ik goede resultaten. Ik wist dat ik dit niet alleen kon en vroeg mijn dochter iemand voor mij te zoeken. 

Wat een zegen om met kim dit traject in te gaan. Ik voel mij verbonden met haar en we hebben elkaar nog niet in levende lijven ontmoet (nu ik dit blog schrijf wel). We hebben zoom meetings en appen veel. Ze begeleidt mij met vasten, ketogeen, menu’s, recepten en voedingssupplementen. Ik kan mij geen betere begeleiding voorstellen. Kim hoort op mijn ‘levenspad’, net als alles wat ik hiervoor heb beschreven. De kanker helpt mij naar een mooier en zinvol leven.”


Wanneer niet vasten?

Check altijd of je fit genoeg bent, hoe is je gezondheid en wat is je motivatie om te gaan vasten. Met ondergewicht, een eetstoornis, zwanger, borstvoeding, bepaald medicijn gebruik, lever- of nierfalen of een andere ernstige ziekte is het niet verstandig om extreem te gaan vasten.


Het is altijd belangrijk om je lichaam voor te bereiden op een vast en weer op een juiste wijze op te bouwen.


Twijfel je of heb je vragen overleg met je arts of stuur mij  een bericht voordat je beslist om te gaan vasten. Ik beantwoord graag je vragen en denk met je mee. 

Levensstijl kan zoveel veranderen en alles is een keuze. Verander op de manier die op dit moment het beste bij je past. Jij kan vandaag de stap zetten naar een ander gevoel, andere gedachten, minder klachten en ongemakken en een fit, fris en vitaal lichaam. 

Vasten heeft mijn leven veranderd.

Laat je een reactie achter?

Heb je iets aan deze blog gehad? Ik zou het leuk vinden je reactie hieronder te lezen.

Mij mag je alles vragen.

 

Vergroot je bewustzijn, alles is een keuze, maak jouw leven waardevol.

Liefs Kim


Over de schrijver
Kim
Reactie plaatsen

Levensstijl & Hormonen