Overgang

Overgang. Vervelend of gewoon weer een periode om je levensstijl te bekijken.

De overgang, menopauze en de periode daarna zijn hele natuurlijke processen. Ik hoor behoorlijk wat mensen die het als een vervelende periode ervaren. Net als onze maandelijkse cyclus met één keer per maand de menstruatie. Onhandig, geen tijd voor, maar dit is ons natuurlijke ritme. Juist rond deze maandelijkse cyclus en tussen verschillende levensfases kunnen we onze levensstijl vormgeven.  Als je dit ritme omarmt en ernaar leeft kunnen je hormonen echt voor je werken.

Als vrouw heb je een cyclus van 28 dagen, waarin je hormonen stijgen en dalen. Hormonen kunnen je in je kracht zetten en op andere momenten mag je het bewust wat rustiger aan doen. De maatschappij ondersteund dit natuurlijke ritme niet zo goed. Alles is gehaast en gebouwd rondom een 24 uurs cyclus. Eigenlijk leven we in een heel mannelijke maatschappij.

Wij zijn de natuur, leef in jouw natuurlijke ritme en de overgang hoort hier gewoon bij. Ga je met alle macht tegen dit ritme in, dan kunnen je hormonen wel is heel vervelend gaan doen.

Ga je met alle macht tegen je natuur in, dan kunnen hormonen flink uit balans raken.



Hormonen

Hoeveel mensen kampen er niet met hormonale en metabole problemen. Hoge bloeddruk, hoog cholesterol, hoge bloedsuikerspiegel, overgewicht, laag in energie, ontstekingen, overgangsklachten, trage schildklier, migraine, PCOS, zware menstruatie, onvruchtbaarheid etc. Allemaal processen waar ook hormonen bij betrokken zijn.

Hormonen bepalen je gedrag en het is logisch dat je gedrag en gevoel gedurende een maand en verschillende levensfases veranderd.


  • Hormonen kunnen ervoor zorgen dat je trek hebt in zoetigheid. 
    Dat je een koekje pakt en het er niet bij één blijft. 
    Probeer je dan heel hardnekkig maar één koekje te nemen? 
    Dan ontstaat er frustratie met eetbuien en overeten tot gevolg of prikkelbaarheid en een mega slechte concentratie. 
    Dit hoeft dus niet zo te zijn. 
    Een lichaam in balans vraagt misschien helemaal niet om een rol koekjes. 

Hormonen gaan enorm uit balans door stress, verkeerde voeding, onvoldoende bewegen, te kort aan micronutriënten en te weinig zon. Samengevat door levensstijl. Het zijn de regelstoffen in je lichaam en ze zijn van invloed op je gehele gezondheid.

Hormonen maken deel uit van een complex regulatiesysteem. Je kunt het vergelijken met een orkest. Bovenin staat de hypothalamus als dirigent van het orkest. Hij instrueert de hypofyse en die stuurt vervolgens de leden van het orkest aan. Je schildklier, alvleesklier, bijnieren en geslachtsorganen spelen vervolgens samen de muziek.


Jouw levensstijl, omgeving, gezondheid, slaap, voedingspatroon, gewoonten en patronen zijn allemaal van invloed op de muziek die er gespeeld wordt in je lichaam.

  • Bij stress en spanning zijn adrenaline en cortisol belangrijk
  • Oxytocine wordt aangemaakt als je knuffelt en is de tegenhanger van cortisol
  • Insuline en glucagon regelen het niveau van glucose in je bloed
  • Melatonine heb je nodig om goed te kunnen slapen
  • Ghreline verteld je dat je trek hebt en leptine dat je verzadigd bent
  • Progesteron zorgt ervoor dat je je rustig en kalm voelt
  • Oestrogeen maakt je creatief en zorgt ervoor dat je kunt ‘multitasken’
  • Testosteron geeft daadkracht en motivatie

Al deze hormonen hebben weer invloed op elkaar en op hoe jij je voelt. Op het moment dat er een disbalans ontstaat kunnen er veel uiteenlopende klachten ontstaan. Voornamelijk vrouwen zijn heel gevoelig voor een disbalans en krijgen sowieso te maken met hormonalen veranderingen. Gewoon omdat we verschillende levensfases doorlopen. Tijdens de zwangerschap, overgang, menopauze, postmenopauze en natuurlijk de maandelijkse schommelingen tijdens de vruchtbare fase.

40-80% van de vrouwen wordt op enig moment in haar leven geconfronteerd met hormoon gerelateerde klachten.


Als je mee beweegt met de muziek van je hormonen dan stuur jij je hormonen. Doe je dit niet dan sturen je hormonen jouw. Varieer in voeding, vasten, bewegen en intensieve projecten op een manier die je hormonen ondersteunt.

Vrouw

Een vrouw heeft een totaal andere cyclus dan een man. Het is een super mooi systeem, het kan volledig voor je werken, maar het is ook heel complex. Hormonen beïnvloeden elkaar en je omgeving beïnvloed je hormonen. Een disbalans veroorzaken is niet ingewikkeld.

Mannen zijn hormonaal veel eenvoudiger en hebben een cyclus van 24 uur. Als man kan je dagelijks hetzelfde ritme aanhouden om al je hormonen tevreden te stellen. Als vrouw heb je een cyclus van 28 dagen en is iedere dag anders. Oestrogeen, progesteron en testosteron schommelen gedurende een maand en je leven. Dat is iets waar je rekening mee kunt houden. Je kunt er je levensstijl volledig op aanpassen. Sommige periodes is intermitterend vasten geweldig en andere periodes heeft je lichaam behoefte aan net iets meer. Net als ketogeen, intensief sporten, zware projecten, focus en alle ballen in de lucht houden, soms past dit helemaal en andere dagen mag je wat rustiger aan doen. Dat is je natuurlijke cyclus.

Jouw invloed op je hormonen

Zelf heb je ontzettend veel invloed op je hormonen. Je moet hormonen aanmaken en afbreken en hier zijn veel processen bij betrokken. Een goede stofwisseling is belangrijk, metabool flexibel zijn. Niet te veel stress, zeker niet als de overgang nadert. Je hebt de juiste bouwstoffen nodig als eiwitten en cholesterol, maar ook omega 3 en vitamine D3. Een nutriënten te kort kan je hormonen totaal uit balans brengen. Je hebt jodium, zink, selenium, magnesium, B6, zwavel, B12 en folaat hard nodig. Uiteraard gezonde klieren en organen als de hypofyse en hypothalamus, maar ook je bijnieren, schilklier, alvleesklier en geslachtsorganen moeten goed functioneren.

Naast de aanmaak is de afbraak van je hormonen belangrijk. Je wil niet oestrogeen weer heropgenomen wordt in je darmen, omdat het niet goed afgevoerd kan worden. Als dit gebeurt kan er een oestrogeen dominantie ontstaan. Dit is dan niet het oestrogeen waar je lichaam blij van wordt, maar net het oestrogeen wat je liever kwijt wil. Gezonde darmen ondersteunen de afbraak en afvoer, maar je lever en nieren ondersteunen dit ook.

Je hormonen gaan hoe dan ook schommelen en dalen. Dit ga je niet tegenhouden, maar jij bepaald hoe je hiermee omgaat.

Om je geslachtshormonen in balans te houden moet je rekening houden met cortisol en insuline. Deze staan bovenaan in de hiërarch met oxytocine hier nog boven. Tijdens de overgang als je hormonen gaan schommelen is het van belang om niet enkel te focussen op oestrogeen en progesteron, maar juist ook cortisol en insuline mee te nemen.


“Met een flinke dosis oxytocine kunnen angst en stress niet zomaar bij je komen”.

Zeker als vrouw is het effect van oxytocine groot. Oestrogeen vertrekt namelijk de werking van oxytocine. Mannen hebben meer testosteron en dat remt de werking van oxytocine. Als vrouw maken we dus niet meer oxytocine aan, maar andere hormonen versterken de werking.

Oxytocine werkt als de tegenhanger van cortisol, dus met meer oxytocine ben je stressbestendiger, je bent rustiger en kalmer en weerbaarder bij stress. Je maakt direct ook minder cortisol aan, omdat je minder stress ervaart.
 Cortisol zorgt ervoor dat je alert bent en in actie kunt komen. Het laat glucose vrijkomen en dat zorgt voor de afgifte van insuline. Je kunt ook insuline resistent worden van te veel stress.

Meer oxytocine betekent minder cortisol, en dat betekent dan ook minder insuline. Dat is weer goed voor de hormonen die daarna komen, zoals je geslachtshormonen oestrogeen, progesteron en testosteron. Zo zie je dat alles met elkaar samen hangt. Wil je ongemakken aanpakken, begin dan bij de oorzaak. Soms is suikers vermijden en rust nemen lastiger dan extra oestrogeen nemen, maar wel de oplossing.

Als vrouw heb je veel meer last van de impact van cortisol en insuline.


Maatschappij

De maatschappij is niet ingericht op de cyclus van een vrouw. We vliegen van hot naar her, negeren kleine symptomen en cijferen onszelf weg als we niet opletten. Dit kan niet de gehele maand als je al je hormonen aandacht wil geven. Je kunt niet de gehele maand hetzelfde doen. Je mag je omgeving inrichten op jouw behoefte. Sommige weken kan je shinen en andere mag je rustig aan doen. Er zijn dagen dat we mega scherp zijn, actie kunnen ondernemen en gefocust zijn, maar ook dagen dat we ons liever even terugtrekken.

Volgens mij zou het voor de maatschappij alleen maar goed zijn als onze hormonen in balans zijn. Hoeveel mensen zijn er niet ziek of minder inzetbaar met een hormonale disbalans als oorzaak. PMS in de week voor de menstruatie, onvruchtbaar zijn en trajecten om zwanger te worden, hormonale migraine, de overgang, botontkalking, opvliegers, somberheid, depressie etc. Deze klachten zorgen voor veel verzuim en ziekte.

Het is niet gek dat deze klachten ontstaan als je kijkt naar onze maatschappij. Er is zoveel wat onze hormonen uit balans brengt.

  • Hormoon verstorende stoffen
  • Xeno oestrogenen als weekmakers, landbouwgiffen, conserveringsmiddelen en zware metalen
  • Anticonceptie
  • Constant hetzelfde moeten presteren
  • Zwakte is taboe
  • PMS is aanstellerij
  • Slecht slapen
  • Veel stress
  • Kunstlicht
  • Nutriënten te korten
  • Ongezonde vetten
  • Geraffineerde koolhydraten

We leven niet meer als jagers en verzamelaars. We leven in een wereld van gemak en overvloed. Overal is voedsel voorhanden en niet altijd de meest gezonde. We hoeven niet meer eerst te bewegen voordat we kunnen eten, zitten een groot deel van de dag binnen en zien meer kunstlicht dan zonlicht. Ons systeem is hier niet voor gemaakt.

Het is tegenwoordig echt een keuze om meer te leven in verbinding met de natuur. Kies voor meer buitenlucht, beweging, gezonde natuurlijke voeding, periodes van vasten, leven in het ritme van je hormonen of misschien wel de cyclus van de maan. Het is ontzettend belangrijk om je lichaam te voeden en niet te vullen. Voeden met goede voeding en activiteiten. Dingen waar je blij van wordt, zowel je lichaam als geest.

De overgang

Na je vruchtbare fase komt rond je 40ste / 45ste de overgang. Bij de één komt dit moment sneller dan bij de ander. Iedere vrouw wordt geboren met 1 miljoen eicellen en dat worden er steeds minder. Als ze opraken kom je in de overgang van je vruchtbare fase naar de fase waarin je niet meer menstrueert en vruchtbaar bent. Je eicellen zijn op, er vind geen ovulatie meer plaats en je eierstokken dragen hun taak over aan je bijnieren.

De één heeft er veel last van en de ander wandelt er zo doorheen. 20% heeft geen klachten, 20% extreme klachten en 60% zit er ergens tussenin. Dit is heeft ook veel te maken met je levensstijl. Cortisol, insuline, stress, toxines, nutriënten te kort, voedingspatroon, beweging hebben veel invloed op je schildklier en geslachtshormonen. Er gaat een heleboel aan de overgang vooraf. Roken zorgt ervoor dat je 2 jaar eerder in de overgang bent en na chemo gaat het ook een stuk sneller. Behoor je tot de 20% met extreme klachten, dan kan het natuurlijk zijn dat er meer voor nodig is dan levensstijl veranderingen.


Ik zie dit als een momenten om je levensstijl weer kritisch te bekijken. Je lichaam veranderd, dus je behoefte veranderd. Als je weet welke processen er gaan spelen, dan kan je hier iets mee. Hoe is je ritme, je levensstijl, je voedingspatroon en wat kan je veranderen?

De overgang is een natuurlijk proces.

Er is onderzoek gedaan bij verschillende stammen en die ervaren de overgang niet zoals wij die in het westen ervaren. Ze zijn veel meer één met de natuur. De overgang is er wel, maar ze luisteren naar hun lichaam, nemen rust en geven eraan toe dat hun lichaam en behoefte veranderd. De natuur heeft dit zo bepaald.

Veel opvliegers? Koffie, inspanning of een snelle schildklier kunnen dit versterken. Een te kort aan jodium, hoge bloeddruk, roken of een te veel aan xeno oestrogenen kunnen een oorzaak zijn.


Stress en de overgang

Tijdens de overgang gaan je eierstokken stoppen met het produceren van hormonen. Deze taak gaan ze overdragen aan je bijnieren. De overdracht gaat langzaam en met pieken en dalen. Als je veel stress ervaart zijn je bijnieren ontzettend druk. Ze moeten constant cortisol aanmaken en kunnen dan de taak van je eierstokken niet overnemen. Zo ontstaat er bijvoorbeeld veel sneller een oestrogeen te kort. Ook progesteron wordt niet blij van stress. Meer cortisol betekent dat er minder progesteron wordt aangemaakt. Stress verminderen is een hele belangrijke.

Het hebben van veel stress zorgt ervoor dat de bijnieren veel te druk zijn en de taak van hormoonaanmaak niet over kunnen nemen.


Metabolisme en de invloed op je hormonen

Je hebt twee verbrandingssystemen en niet al je hormonen houden van hetzelfde systeem. Progesteron doet het goed in de suikerverbranding, maar oestrogeen houdt meer van vetten. Het is soms ook veel moeilijker om in de vetverbranding te komen, omdat dit niet natuurlijk is. Dan kan je heel hardnekkig vasthouden aan je intermitterend vasten patroon, maar je hebt nu eenmaal iets meer suikers nodig. Oestrogeen doet het perfect als er geen insuline is en progesteron heeft liever een klein beetje suiker en vooral  geen stress. Gezonde suikers.

Hoe makkelijker je kunt switchen tussen de suikerverbranding en de vetverbranding, hoe makkelijker je ook in dit ritme van je hormonen mee kunt gaan. Als je metabool flexibel bent dan kan je heel makkelijk van de suikerverbranding weer terug naar ketonen en autofagie. Die laatste heb je onder andere nodig voor het opruimen van afvalstoffen van hormonen en het schoonhouden van je organen die de aanmaak reguleren.

De flexibiliteit zorgt er ook voor dat insuline resistentie veel minder kans maakt en je mitochondriën gezond blijven. Je mitochondriën zijn je energiefabriekjes en als die verminderen of beschadigen wordt het omzetten van energie lastiger, afvallen is lastiger en spieropbouw moeilijker. Juist die dingen die tijdens de overgang toch al moeilijker worden.

De vetverbranding is de helende staat van je lichaam. Door het integreren van intermitterend vasten en voeding met een minimaal aantal koolhydraten kan je steeds makkelijker in deze staat verkeren. Des te belangrijker tijdens de overgang.

Tegenwoordig mag je bewuste keuzes maken om ervoor te zorgen dat je voldoende tijd in de helende vetverbranding doorbrengt.


Hormoonprogramma, switchen, metabool flexibel worden: Levensstijl & Hormonen

  • Weer gevoelig worden voor insuline
  • Afrekenen met energiedips
  • Meer energie ervaren
  • Hormonen in balans brengen
  • Beter bestand tegen stress
  • Darm en lever gezondheid
  • Slaapkwaliteit verbeteren
  • En vooral allemaal TOOLS om dit te kunnen doen
  • Programma’s
  • Menu’s
  • Receptenboekjes

Oestrogeen te kort

Het is onvermijdelijk, er komt een einde aan je vruchtbare fase, je hormonen gaan schommelen en dalen. Je wil voorkomen dat oestrogeen sneller daalt dan natuurlijk al gebeurt. Niet alleen oestrogeen daalt, ook progesteron en testosteron dalen als we ouder worden. Wat je ervaart van deze dalingen is bij iedereen anders. We zijn allemaal uniek en leven allemaal in een andere omgeving. Je kunt ook een oestrogeen dominantie ervaren. Als overtollig oestrogeen niet goed voor afgevoerd of als je door overgewicht extra oestrogenen aanmaakt.

Oestrogeen heeft super veel functies in je lichaam.

Het houdt je huid mooi stevig en gaat zo rimpels tegen en het zorgt voor bloedcirculatie en zuurstoftoevoer naar je hersenen. Tijdens de overgang neemt dit met 25% af. Ook beschermt het je botten doordat het de opbouw bevordert en de afbraak ervan remt. Oestrogeen ondersteund de aanmaak van serotonine, het reguleren van je cholesterol, verhoogd de opname van magnesium en verbeterd je geheugen.

Het is heel goed mogelijk dat je wat ongemakken gaat ervaren van een oestrogeen te kort. Gewoon omdat de productie ervan afneemt. Je kunt wel zelf de touwtjes in handen nemen, zodat het dalen niet nog sneller gaat dan natuurlijk al het geval is. Je kunt letten op de aanwezigheid van andere hormonen en je levensstijl.

Als oestrogeen steeds minder aanwezig is, dan gebeurt er nog veel meer in je lichaam.

Tijdens de overgang zijn klachten die gepaard gaan met een oestrogeen te kort niet vreemd. Het kan zijn dat de hypothalamus of de hypofyse niet goed functioneert. Dit zou ik zeker met een gespecialiseerd arts bespreken. Ik geef sowieso nooit medisch advies, maar wil enkel bewustwording creëren. Ook anorexia, overmatig sporten of een intolerantie voor gluten kunnen klachten van een oestrogeen te kort geven. Er zijn dus meerdere redenen, maar de overgang kan dit ook teweeg brengen.

Check hoe het met jou hormonen staat

Hormonen checklist

Oestrogeen en insuline

Insuline en oestrogeen werken nauw samen. Als insuline stijgt dan daalt oestrogeen. Dus met veel insuline in je lichaam, zal oestrogeen minder worden aangemaakt. Door de hormoonschommelingen gaat oestrogeen op en neer en insuline dus ook. Hierdoor kan het lastig zijn om je gewicht onder controle te houden, maar hoe minder insuline er is, hoe meer oestrogeen. Insulineresistentie zorgt ervoor dat je hormonen compleet uit balans zijn.

Dit is iets waar je met voeding, vasten en het verlagen van stress heel veel invloed op hebt.

Veel snelle koolhydraten en veel stress? Je oestrogeen balans raakt compleet verstoord. Je hebt minder van het goede oestrogeen en meer van het oestrogeen wat je liever kwijt raakt.

Oestrogeen mag stijgen in het eerste deel van je cyclus, dus je kunt dan rekening houden met de aanwezigheid van insuline in je lichaam. Kies meer voor vasten, intermitterend vasten en vetrijke voeding. Voor je hormonen is het tijdens de overgang heel goed om vaak in de vetverbranding te verkeren.

Door de schommelingen in de overgang ben je sneller insuline resistent, dus is het verstandig om hier nog iets scherper op te zijn.


Leren hoe je dit kunt doen?

Programma: Levensstijl & hormonen


Spieropbouw en blessures

Spieropbouw is op jonge leeftijd iets wat misschien nog niet zo belangrijk lijkt, omdat het vanzelf gaat. Naar mate we ouder worden gaat dit steeds lastiger, terwijl spieropbouw, spierbehoud, heel belangrijk is voor je gezondheid. Sterke spieren dragen bij aan een gezonder lichaam, metabolische gezondheid, sterke botten, minder depressie en een langer leven. Als we ouder zijn hebben we het steeds meer nodig voor functionaliteit en minder om er alleen maar mooi uit te zien.


Als oestrogeen daalt gaat dit vaak samen met de afname van spiermassa en de toename van lichaamsvet. Je bent ook sneller insuline resistent wat betekent dat koolhydraten nog sneller voor de opslag van vet zorgen. Door de afname van collageen, kunnen we sneller rimpels krijgen, maar zijn we ook gevoeliger voor blessures. Dit maakt bewegen soms lastig, waardoor we nog sneller spieren verliezen.

Krachttraining kan je helpen om spieren op te bouwen en intermitterend vasten zorgt ervoor dat je meer groeihormonen aanmaakt. Dit maakt het opbouwen van spieren makkelijker. Je metabolisme gaat omhoog, je verbrandt meer calorieën in rust en zo kan je zelf aan de slag voor spierbehoud. Combineer dit met de juiste voeding, de juiste bouwstoffen, eiwitten. Dit zijn niet alleen bouwstoffen voor je spieren, maar ook voor je hormonen, enzymen, cel productie, bindweefsel, wondherstel, energieproductie en je immuunsysteem.

  • Krachttraining
  • Intermitterend vasten
  • De juiste voeding

Collageen

Naast insuline heeft oestrogeen ook een wisselwerking met collageen, want een te kort aan oestrogeen zorgt ook voor een te kort aan collageen. Collageen is het meest voorkomende eiwit in ons lichaam. Het is een niet essentieel eiwit, we kunnen het zelf maken, maar dit is lastiger als we ouder worden. Collageen zorgt voor de elasticiteit van je huid, dus minder collageen betekent sneller rimpels. Het is goed voor je haar, nagels en houdt je gewrichten en bloedvaten soepel.

Collageen geeft kracht, structuur en elasticiteit.

Collageen is een soort cement, maar dit moet wel op de juiste plek aangebracht worden. Je kunt niet zomaar een berg cement naast een stapel stenen leggen, dan heb je nog geen mooi muurtje. Als je collageen als supplement inneemt, betekent het niet dat je huid, vaten, pezen, kraakbeen en botten dit ook kunnen gebruiken. Je heb vitamine C en koper nodig om collageen te kunnen gebruiken.

Zonder vitamine C en koper kan je niks met collageen.

Kies altijd een natuurlijke vitamine C en geen synthetische variant als ascorbinezuur. Ascorbinezuur wordt in de fabriek uit een schimmel gemaakt en zorgt voor een koper te kort. Natuurlijke vitamine C beschikt van nature over koper en vele andere krachtige stoffen. Dit is een cadeautje voor je lichaam.

Deze is 100% natuurlijk!

Botten Bouillon is rijk aan collageen. Je onttrekt tijdens het koken collageen uit de botten, pezen en het vlees en dit zit dan in jouw bouillon. Super goed voor je darmen en spieropbouw. Botten bouillon is een hele mooie om je vast mee te breken. Kies wel kwalitatief goede botten om de bouillon van te maken. Liefst gras gevoerd, biologische en non-gmo.

Hier kan je mooie botten kopen en vind je een recept.


Gemoedstoestand

Als oestrogeen daalt, dan daalt serotonine ook. Serotonine wordt voor 90-95% aangemaakt in je darmen en zorgt ervoor dat je blij bent. Als je veel oxytocine aanmaakt, dan maak je ook meer serotonine aan. Oxytocine maak je aan als je knuffelt, verliefd bent of naar je baby kijkt. Het wordt ook wel je ‘knuffelhormoon’ genoemd.

Oestrogeen ondersteund de aanmaak van serotonine, maar knuffelen, weinig stress en gezonde darmen ook.

Serotonine verbeterd je stemming, je bent minder gevoelig voor kritiek en het heeft veel invloed op je immuunsysteem en spijsvertering. Door de schommelingen in oestrogeen kan serotonine ook wisselend aanwezig zijn, hierdoor kan je stemmingswisselingen ervaren. Door de invloed op je gemoedstoestand kan een te kort zorgen voor angst, depressie en een slechte concentratie. Het kan ook zijn dat je gewoon wat minder ‘outgoing’ bent en dat stressvolle situaties nog stressvoller voelen.

Als je chronische stress ervaart, dan zorgt cortisol ervoor dat er extra zuurstof en suikers vrijkomen, zodat je kunt vechten en alert bent. Tegelijkertijd staat onder andere je spijsvertering en je schildklier op stil. Vertering en herstelwerkzaamheden zijn nu niet nodig. Nu wordt er ook geen serotonine aangemaakt. Je hebt én stress én je ervaart niet de blijheid van serotonine in je lichaam.

Als serotonine laag is, dan maak je ook minder melatonine. Melatonine heb je nodig voor een goede nachtrust. Dit betekent dat je minder goed herstelt, ontgift en weer fit en vitaal opstaat. Zo zie je dat alles met elkaar in verbinding staat. Oestrogeen daalt, maar laat het niet sneller dalen dan nodig. Geef je serotonine een boost.

Oestrogeen dominantie

Als de productie van oestrogeen afneemt kan je een te kort hebben, maar een oestrogeen dominantie kan ook. Dit kan komen doordat je een te hoge aanmaak hebt van oestrogeen. Oestrogeen wordt in je vetcellen aangemaakt, dus bij overgewicht heb je sneller een overschot. Een andere oorzaak is dat je het niet voldoende kan uitscheiden, doordat je lever en darmen dit niet goed oppakken. Als derde kan het zijn dat je in verhouding gewoon veel oestrogeen hebt ten opzichte van progesteron. Dan hoeft oestrogeen niet extreem hoog te zijn, maar dan is progesteron nog lager.

  • Wist je dat kunstlicht, vooral in de avond, ook kan zorgen voor een oestrogeen dominantie? Je lichaam denkt dan constant dat het dag is en maakt veel minder melatonine aan. Wanneer je dit steeds te weinig aanmaakt, dan blijft je lichaam oestrogeen aanmaken. Niet het oestrogeen wat je kunt gebruiken.
  • Wist je dat ongezonde voeding met veel verzadigde vetten ook voor een oestrogeen dominantie kan zorgen? Dit zorgt er voor dat oestrogeen wat je al had uitgescheiden weer heropgenomen wordt in je darmen en dit is niet het oestrogeen wat je nodig hebt. Voldoende vezels bevorderd juist de uitscheiding van oestrogeen.
Eet je op jonge leeftijd al veel vezels, dan begint de overgang vaak veel later, dan wanneer je altijd weinig vezels hebt gegeten.

Vaak komen PMS klachten hier vandaan in de 2de helft van je cyclus. Tijdens de vruchtbare fase, maar ook tijdens de overgang heb je nog steeds een cyclus. Heftige menstruaties, hoofdpijn, migraine, emotioneel instabiel, angstig en verminderde slaap kunnen voortkomen uit een oestrogeen dominantie.

Zo zijn er nog veel meer klachten die wijzen op een oestrogeen dominantie. Wil je dit voor jezelf checken download dan de hormonen checklist. Je vind hier een uitgebreide lijst voor verschillende hormonen.

Check hoe het met jou hormonen staat

Hormonen checklist

Progesteron

Progesteron zorgt ervoor dat je rustig en kalm bent. Dat je je blij voelt en het heeft vooral een belangrijke rol in de tweede helft van je cyclus. In de tweede helft van je cyclus mag progesteron domineren boven oestrogeen. Doet die dat niet dan spreek je van een oestrogeen dominantie.

In je bijnieren kan progesteron omgezet worden in cortisol. Dus als je veel stress ervaart en cortisol nodig hebt, dan blijft er weinig progesteron over. Dit wil je dus voorkomen in de tweede helft van je cyclus. Cortisol kan ook de progesteron receptoren bezet houden, waardoor progesteron zijn werk niet kan doen. Overleven, cortisol, gaat voor op voortplanten, progesteron.

  • Wist je dat 1 glas wijn cortisol met 30% doet stijgen voor de opvolgende 24 uur? Dit heeft dus heel veel invloed op je progesteron.


Overleven gaat voor op voortplanten.

Progesteron heeft een kalmerend effect op de hersenen en dit is een tegenovergesteld effect als cortisol heeft. Het werkt ontstekingsremmend, mobiliseert vet en ondersteund de vetverbranding, bevorderd je slaap en ondersteund de regulering van je lichaamstemperatuur. Het bevorderd het ontspannen van glad spierweefsel als je baarmoeder en darmen. Een te kort kan zorgen voor vervelende darmklachten, je gemoedstoestand flink beïnvloeden en ervoor zorgen dat je niet lekker in je lijf zit.

De schildklier speelt hier ook een rol. Wanneer je schildklier niet goed functioneert, dan kan je niet voldoende progesteron maken uit cholesterol. Progesteron heb je ook weer nodig voor de omzetting van het inactieve T4 naar actieve schildklier hormoon T3. Je hebt je schildklier nodig voor progesteron en progesteron voor je schildklier. Zo kan je in een vicieuze cirkel terecht komen.

Progesteron en de overgang

Yes ook progesteron gaat dalen. Dit daalt al vanaf je 30ste en 9 op de 10 vrouwen heeft tegenwoordig een progesteron te kort. Tijdens de overgang en postmenopauze kan een te kort aan progesteron ook voor vervelende ongemakken zorgen.

  • Migraine en hoofdpijn
  • Opvliegers
  • Angst
  • Niet lekker in je lijf zitten
  • PMS
  • Zenuwachtig voelen
  • Vocht vasthouden in enkels en buik
  • Aankomen
  • Gevoeliger voor stress
  • Behoefte aan zoet
Stress zorgt sneller voor een te kort. Bij stress heb je geen ontspanning nodig. Progesteron en magnesium worden maximaal gebruikt, omdat je ze niet nodig hebt, beide zorgen voor ontspanning. Magnesium heb je ook nodig voor progesteron. Begin met stress verminderen en magnesium aanvullen.

Begin altijd bij het begin. Ga niet aan de slag met progesteron als je cortisol, insuline en nutriënten status niet in balans zijn. Hoe ziet je levensstijl eruit, wat doe je in de laatste week voor je menstruatie? Progesteron kan wel een beetje insuline gebruiken en oestrogeen totaal niet. Hier kan je je voedingspatroon goed op aanpassen.

Leef jij in het ritme van je hormonen? Dender niet door in de dagen voor je menstruatie.


Tools die je in alle levensfases kunt toepassen. Programma: Levensstijl & Hormonen

Heb je ineens strek in een ontbijtje  terwijl je altijd intermitterend vasten toepast? Geef eraan toe. Dit is progesteron die om aandacht vraagt.

Testosteron niet vergeten

In je vruchtbare fase stijgt testosteron rond je ovulatie. Het is dan aanwezig samen met oestrogeen en progesteron, waardoor jij je enorm krachtig kunt voelen.

Testosteron kan je echt een gevoel van power geven.

Tijdens de overgang gaat testosteron ook dalen. Met een te kort aan testosteron ervaar je minder spierkracht en je kunt ook minder makkelijk spieren opbouwen. Afvallen is lastiger, omdat testosteron de vetverbranding stimuleert en met een te kort kom je sneller aan in gewicht. Testosteron werkt ontstekingsremmend en je wordt dus gevoeliger voor ontstekingen als je ouder wordt.

Het blijft goed om al je hormonen aandacht te geven. Je kunt dit doen in een iets ander ritme dan tijdens je vruchtbare fase. De eisprong verdwijnt en daar hoef je dus geen rekening meer mee te houden. Krachttraining bevorderd de aanmaak van testosteron en vasten de aanmaak van groeihormonen. Samen kan dit ervoor zorgen dat je meer spieren opbouwt. Dit ondersteund vervolgens weer het afvallen en de vetverbranding. Kies voor een vast van minimaal 24 uur om je testosteron te boosten en je darmen te resetten.

Intermitterend vasten wordt steeds waardevoller als we ouder worden.

Stress en toxines zorgen ervoor dat testosteron in veel mindere mate aanwezig is. Deze twee hebben zoveel invloed op je lichaam en je hormonen dat het altijd raadzaam is om dit te minimaliseren.

Geef testosteron aandacht.

  • Krachttraining
  • Vitamine D
  • Vermijden van stress en toxines
  • Gezonde voeding
  • Vasten
  • Intermitterend vasten (24 uur)
  • Zorg voor gezonde darmen en lever

Fijn naar en door de overgang

De overgang van de vruchtbare fase naar de onvruchtbare fase gaat hoe dan ook komen of is er al. Het makkelijkste is natuurlijk om ver voor de overgang al te zorgen dat je hormonen in balans zijn. Dat je preventief aan je gezondheid werkt, metabool flexibel bent en je levensstijl helemaal bij je past. Met minimaal stress en in het ritme van je hormonen. Dit kan je in de vruchtbare fase al doen. Maandelijks gaan je hormonen met ups en downs en daar kan jij naar gaan leven.

Natuurlijk kan je ook aan de slag als de overgang er al is. Het is weer een nieuwe fase. Een fase waarin jij je levensstijl weer goed kan bekijken. Misschien doen er zich wat ongemakken voor en kan je daar direct op inspelen. Je hebt al kunnen lezen wat de invloed is van hormonen op elkaar. Begin bij het hormoon of orgaan wat helemaal vooraan staat. Wat is de oorzaak?

  • Doe je te weinig dingen waar je blij van wordt? Maak je te weinig oxytocine aan?
  • Is het cortisol die je mag verlagen? Heel belangrijk, zodat de bijnieren de taak van het aanmaken van bijvoorbeeld oestrogeen over kunnen nemen.
  • Heb je constant hoge insuline waarden en is dat waardoor je geslachtshormonen verder uit balans zijn?
  • Hoe gaat het met je schildklier?
  • Hoe is het met de gezondheid van je darmen? Gaat de afbraak van overtollige hormonen goed?
  • Heb je voldoende cholesterol, vitamine D3 en werkt je lever naar behoren?

Ik denk dat vasten een hele krachtige tool is om aan deze punten te werken. Niet alleen een langere vast van 72 uur, maar juist ook de variatie aan kortere periodes vasten en af en toe niet vasten. Je wil niet dat je lichaam gewent raakt aan constant hetzelfde ritme. Het effect is dan vele malen kleiner. Juist de afwisseling en variatie maakt het zo krachtig. Als vrouw komt daarbij dat je dit kan doen in het ritme van je cyclus. Je hebt een fantastisch natuurlijk ritme gekregen wat je perfect kunt volgen. Ook tijdens de overgang is het verstandig om er een bepaald ritme in te houden. Zolang je nog menstrueert is er altijd een ritme.

Een ritme wat je gemoedstoestand, slaap, motivatie, gedrag en acties stuurt. De periode voor je menstruatie mag je gewoon even rustig aan doen. Dat is de natuur. Dender dan niet door het in het gestress van de maatschappij. Dit werkt averechts voor jou.

De overgang is een perfecte periode om veel in ketose te zijn.

Vasten en ketose brengen je lichaam in een helende staat en met de juiste voeding kan je deze staat nog versterken. Nu de overgang er is heb je nog meer ruimte om dit te doen. Je hebt geen eisprong meer om rekening te houden enkel je menstruatie zolang die aanwezig is. Dit is echt een voordeel aan deze periode. Vooral variëren in lengtes van vasten en al je hormonen aandacht geven. Zeker ook insuline, cortisol en oxytocine. Heb je specifieke klachten ga daar mee aan de slag. Focus op de dingen waar jij de meeste winst kunt behalen, zodat je je fitter gaat voelen. Je zal zien dat het maken van gezonde keuzes dan steeds makkelijker wordt.

“Gezonde keuzes lijken als vanzelf te gaan.”

Leef in het ritme van je hormonen, in een schoon lichaam met een ijzer sterke metabole flexibiliteit.

Al deze punten komen uitgebreid aanbod in het programma Levensstijl & Hormonen.

  • Alles over hormonen van oxytocine tot je geslachtshormonen
  • PMS, lever, darmen, collageen en allerlei onderwerpen
  • Vruchtbare fase, overgang, postmenopauze
  • Frequentie verhogen en omgeving creëren
  • Heel veel praktische TOOLS die je je leven lang kunt gebruiken
  • Alles over toxines, voeding, macronutriënten en micronutriënten
  • Drinken, vasten, intermitterend vasten
  • Programma’s voor alle levensfases
  • Van beginner tot gevorderd
  • Pindakaas, rauwe melk, cacao, vlees, vis, anti nutriënten en nog veel meer
  • Met menu’s
  • Met receptenboekjes van verschillende voedingsstijlen
  • Kies voor gemak of een uitgebreide planning, net wat jou past!

Meer informatie

Laat je een reactie achter?

Heb je iets aan deze blog gehad? Ik zou het leuk vinden je reactie hieronder te lezen.

Mij mag je alles vragen.

Vergroot je bewustzijn, alles is een keuze, maak jouw leven waardevol.

Liefs Kim

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Levensstijl & Hormonen