Trage schildklier. Je hoort steeds vaker dat er problemen rondom de schildklier ontstaan. De schildklier staat niet op zichzelf, maar maakt onderdeel uit van een complex regulatie systeem. Hormonen in je lichaam werken geavanceerd met elkaar samen, beïnvloeden elkaar en hebben elkaar nodig. Heb je klachten aan je schildklier, focus dan niet enkel op dit orgaan, maar zoom uit. Kijk naar het grote plaatje, leer je lichaam kennen en pak de oorzaak aan.
Je schildklier heeft ontzettend veel functies in je lichaam en is afhankelijk van bepaalde organen en cofactoren. Als je cofactoren mist of als organen niet naar behoren functioneren dan kan je schildklier hier onder lijden.
Overleven gaat altijd voor op je metabolisme en voortplanting.
Een complex regulatie systeem
De schildklier maakt deel uit van een complex regulatie systeem. Hormonen werken allemaal met elkaar samen en hebben allemaal invloed op elkaar. Ik vergelijk het altijd met een orkest.
De hypothalamus staat bovenaan en die kan je de dirigent noemen.
Hij instrueert de hypofyse en die stuurt vervolgens de andere leden van het orkest aan.
Je schildklier, alvleesklier, bijnieren en geslachtsorganen zijn de leden van het orkest.
Deze klieren geven hormonen af aan je bloed en daar koppelen ze zich aan een transport eiwit. Gebeurd dit niet, dan gaat een hormoon op de eerste de beste receptor zitten die hij tegenkomt. Het transport eiwit zorgt ervoor dat een hormoon aankomt op de juiste plek. Ieder hormoon heeft weer een andere functie, heb je op een andere plek in je lichaam nodig en moet dus ook naar die plek gebracht worden.
Hormonen hebben allemaal een andere functies
- Bij stress en spanning zijn adrenaline en cortisol belangrijk.
- Oxytocine is de tegenhanger van cortisol.
- Insuline en glucagon regelen het niveau van glucose in je bloed.
- Je schildklier regelt het metabolisme van je lichaam.
- Melatonine heb je nodig om goed te kunnen slapen.
- Ghreline verteld ons dat we trek hebben en leptine dat we verzadigd zijn.
- Van serotonine en dopamine worden we blij.
- Je geslachtshormonen, progesteron, oestrogeen en testosteron hebben veel invloed op hoe jij je voelt, de voortplanting en nog zo ontzettend veel meer.
Al deze taken kunnen verkeerd lopen als je hormonen niet in balans zijn. Je schildklier staat niet bovenaan in de hiërarchie, net als je geslachtshormonen, dus daar ontstaan als eerste problemen. Deze hiërarchie is belangrijk om rekening mee te houden als je je hormonen in balans wil brengen. Wil jij je schildklier herstellen dan moet je het gehele plaatje bekijken.
Wil jij je schildklier herstellen dan moet je het gehele plaatje bekijken.
De invloed van hormonen
Hormonen beïnvloeden elkaar en worden beïnvloed door jouw manier van leven. Je kunt ontzettend veel doen om je hormonen in balans te houden en terug in balans te brengen. Wanneer er een disbalans ontstaat kan je veel uiteenlopende klachten ervaren. Dit is ook niet gek als je ziet hoeveel hormonen regelen in je lichaam.
Heb jij klachten of ongemakken die voortkomen uit een hormonale disbalans?
Hoe staat het met jouw hormonen?
Voornamelijk vrouwen zijn heel gevoelig voor een disbalans en krijgen sowieso te maken met veranderingen in hormonen. Bij een zwangerschap, tijdens de overgang, menopauze, postmenopauze en natuurlijk de maandelijkse schommelingen in je vruchtbare periode. 40-80% van de vrouwen wordt op enig moment in haar leven geconfronteerd met hormoon gerelateerde klachten. Dit is heel normaal en hier kan je je levensstijl op aanpassen, zodat klachten er niet hoeven zijn.
Je hebt hier zelf heel veel invloed op. Dit nemen we uitgebreid door in het programma Levensstijl & Hormonen. Nu even kort, voordat we zo verder gaan met de schildklier. Een goede stofwisseling, goed werkende organen, weinig stress en de juiste bouwstoffen als eiwitten en cholesterol heb je nodig voor de aanmaak van hormonen in het algemeen. Omega 3, D3 zijn onmisbaar en ieder proces heeft weer andere cofactoren nodig. Je gehele lichaam met alle fijne processen hebben vitamines en mineralen nodig om optimaal te kunnen functioneren. Na het gebruik van hormonen is het ook belangrijk om ze weer af te voeren. Je wil niet dat afbraakproducten in je lichaam achterblijven. Je lever, darmen en nieren moeten goed werken.
Je kunt dus ontzettend veel doen om je hormonen in balans te houden en brengen.
Dit heb je nodig voor een gezonde aanmaak en afbraak van hormonen
- Goede stofwisseling
- Niet te veel stress
- Bouwstoffen als eiwitten en cholesterol.
- Omega 3
- Vitamine D3
- Cofactoren
- Gezonde endocriene organen
- Gezonde hypofyse en hypothalamus
- Gezonde lever, darmen en nieren
Een vrouw is anders dan een man
Een vrouw heeft een totaal ander hormonaal systeem dan een man. Het is een super mooi systeem, het kan echt voor je werken, maar het is ook complex.
Mannen zijn hormonaal veel eenvoudiger, veel simpeler en daarbij past ook een hele andere levensstijl dan bij een vrouw. Mannen hebben een 24 uurs cyclus en kunnen dagelijks vasten, dagelijks dezelfde routine hebben en toch al hun hormonen aandacht geven.
Iedere dag van de maand kan hetzelfde zijn.
Iedere dag als de zon opkomt kunnen ze eenzelfde cyclus starten.
Vrouwen hebben een cyclus van 28 dagen met schommelingen in oestrogeen, progesteron en testosteron. Of je nu menstrueert of niet, hormonen schommelen. Hier kan je je levensstijl dus op aanpassen.
Er zijn periodes in de maand dat het juist verstandig is om te vasten en periodes dat je net iets meer koolhydraten kunt gebruiken. Periodes dat je wat liever voor jezelf mag zijn. Ook iets minder intensief sport en geen stressvolle projecten aan gaat.
Daarover alles in het programma: Levensstijl & Hormonen.
Drie hormoonassen
Hoe zit dat dan met de hiërarchie bij hormonen? Wie staat vooraan en wie heeft er pech als een ander hormoon op de voorgrond treedt.
Je hebt drie hormoonassen in je lichaam. Je ziet ze op bovenstaande afbeelding. De linker is je stress-as, die zorgt ervoor dat je cortisol aanmaakt om te kunnen reageren in stressvolle situaties. De middelste is voor je schildklier, zonder deze hormonen gaat je schildklier niet werken. En de rechter voor je geslachtshormonen.
Allemaal worden ze aangestuurd door de hypothalamus. De dirigent van het orkest. Die begint met het vrijlaten van hormonen, vervolgens is de hypofyse aan de beurt en dan de betreffende organen van de specifiek assen. Je bijnieren, schildklier en eierstokken of testikels.
Waar kan het dan fout gaan?
- Het is belangrijk dat de hypothalamus, de hypofyse en je organen goed met elkaar communiceren.
Als één van deze problemen geeft, dan loopt het hele hormonale proces verkeerd. - Als de dominante as ‘van overleven’ constant geactiveerd wordt, dan komen de andere assen in de problemen.
De stress-as wordt geactiveerd bij stress en produceert dan onder andere cortisol. Dit is top als je kortstondig een stresservering hebt.
Ervaar je chronische stress, dan ontstaan er problemen. De as is dan constant geactiveerd en dat heeft direct invloed op de andere twee assen. Stress, ‘overleven’ gaat altijd voor op de aanmaak van schildklier- en geslachtshormonen. Je hypothalamus heeft dan geen aandacht meer voor iets anders.
Als eerste stopt de mogelijkheid om te kunnen voortplanten en vervolgens gaat je schildklier verminderd werken. Chronische stress heeft dus een enorme impact op je gezondheid.
Dit blog gaat over de schildklier, dus laten we daar mee verder gaan.
In dit programma houden we dus rekening met veel meer dan alleen je geslachtshormonen waar vaak aan gedacht wordt bij hormonale klachten. Alle hormonen komen aanbod en gaan we in balans brengen. Van cortisol, insuline en schildklierhormonen tot oxytocine en je geslachtshormonen. Je leert hoe je je lichaam kunt optimaliseren en voeden.
Waarom is je schildklier zo belangrijk?
Waarom is je schildklier zo belangrijk?
- Regelt het metabolisme van je lichaam
- Zorgt voor het metabolisme van vetten, koolhydraten en eiwitten
- Is betrokken bij de productie van energie (ATP)
- De pompkracht van je hart
- Aanmaak neurotransmitters als serotonine, dopamine en adrenaline
- Speelt een belangrijke rol bij het op temperatuur houden van je lichaam
- Groeisnelheid kinderen en ontwikkeling foetus
- Aanleg myelineschedes en aanmaak nieuwe neuronen in de hersenen
- Vruchtbaarheid
Als je schildklier minder, trager, gaat werken dan kom je sneller aan, ben je vermoeid, kan je haren verliezen en ben je veel sneller somber. Hij kan ook versnelt gaan werken door de auto-immuunaandoeningen de ziekte van graves en het multi-nodulair struma. Ook een virusinfectie of schildklier tumor kunnen dit veroorzaken.
Dit heb je sowieso nodig voor een goed werkende schildklier
Je schildklier heeft 5 organen nodig om zelf goed te kunnen functioneren. Als deze organen en cellen niet functioneren door veel toxines, ontstekingen, te korten of stress dan ervaar jij ongemakken.
- Je hersenen.
Je hypofyse laat TSH vrij nadat hij een signaal ontvangt van je hypothalamus. - Dan natuurlijk je schildklier.
Die laat T4 vrij. Dit is nog een inactief schildklier hormoon waar je op dit moment nog niks mee kan. - Je lever heb je nodig om T4 om te zetten in T3.
T3 is de actieve vorm die je kunt gebruiken. - Hiervoor heb je jodium, selenium en progesteron nodig als cofactoren.
Selenium heb je ook nodig voor de afbraak van cortisol, dus bij veel stress heeft je schilklier eerder een te kort. - Je darmen ondersteunen ook in de aanmaak van T3.
- En je bijnieren uiteraard.
Trage schildklier herkennen
Een trage schildklier komt veel vaker voor dan een versnelde schildklier. Als je schildklier trager gaat werken, dan wordt je metabolisme trager. Je kunt je heel moe voelen, het koud hebben, lastiger afvallen en makkelijker in gewicht toenemen. Concentreren wordt lastiger, maar ook somberheid en depressie kunnen een gevolg zijn. Een heel specifiek kenmerk is het uitvallen van je wenkbrauwen vanaf de buitenkant, maar ook haarverlies op je hoofd. Je stem kan hees worden, broze nagels, obstipatie of veel eeltvorming op je hielen. Veelal hebben mensen met een trage schildklier ook klachten gepaard met de menstruatie. De as van je geslachtshormonen staat lager in hiërarchie, dus dit is niet vreemd.
- Vermoeid
- Kouwelijk
- Gewichtstoename
- Struma
- Myxoedeem
- Depressie
- Concentratiestoornissen
- Haaruitval
- Verlies van haren aan de zijkant van de wenkbrauwen
- Geheugenverlies
- Hese en krakende stem
- Obstipatie
- Spierzwakte
- Broze nagels
- Overmatige eeltvorming op de hielen
- Menstruatieproblemen
- Libidoverlies
Stress
Stress hebben we kunnen zien gaat voor op alles. Stress is niet verkeerd. Het is juist fantastisch dat ons lichaam met allerlei acute stressfactoren kan omgaan, maar als stress chronisch wordt kan het voor vervelende ongemakken zorgen. De schildklier heeft ook duidelijk te lijden als er constante stress is.
Wat gebeurd er als je stress ervaart?
Dan valt er van alles stil in je lichaam, want je moet in actie komen.
Al het overbodige op dat moment valt stil.
- Cortisol wordt aangemaakt, je stress-as is geactiveerd en tegelijkertijd komt er glucose vrij. Je maakt insuline aan, zodat je de glucose kunt gebruiken en bent klaar om in actie te komen.
- Je hartslag gaat omhoog en je ademhaling versnelt.
Door de extra suikers en extra zuurstof ben je alert en heb je een grotere focus. - Je schildklier staat stil.
- Je lichaam is niet bezig met herstel werkzaamheden.
- Er wordt geen serotonine aangemaakt om blij van te worden.
- Je spijsvertering stopt.
- Je darmen en maag werken minder.
- Je mag nu in actie komen. Eten hoeft niet verteerd te worden.
- Je immuunsysteem staat op stil.
- Er worden geen geslachtshormonen aangemaakt.
Tijdens de overgang gaan je eierstokken de hormoonaanmaak overdragen aan je bijnieren. Als je bijnieren op dat moment druk zijn met de aanmaak van cortisol, dan kunnen ze die taak niet overnemen. Je eierstokken gaan met pensioen en het kan een aantal jaar duren voordat je bijnieren alle taken hebben overgenomen.
Als je eierstokken met pensioen gaan krijgen je bijnieren er een taak bij.
Je schildklier heeft cofactoren nodig
Selenium, Jodium en progesteron zijn onmisbaar voor je schildklier.
Progesteron is een hormoon waarvan je gemakkelijk een te kort ontwikkeld als je veel stress ervaart. Progesteron is een grondstof voor cortisol. Tevens houdt cortisol de receptoren voor progesteron bezet, zodat het zijn werk niet zou kunnen uitoefenen.
Bij een vrouw daalt progesteron al vanaf het 30ste levensjaar en 8-10 vrouwen heeft een te kort. Je kunt ook een relatief te kort hebben door een overschot aan oestrogeen. Deze moeten in verhouding met elkaar aanwezig zijn. Naast dat progesteron nodig is voor je schildklier zorgt het ervoor dat je relaxed, rustig en kalm bent. Het zorgt voor cel rijping, is ontstekingsremmend en mobiliseert vet.
Progesteron mag in de laatste week van de menstruatie gaan stijgen. Dit is dus ook de week dat je rustig aan wil doen en geen stress kunt gebruiken. Vasten is dan ook niet verstandig, omdat progesteron wel wat suikers kan gebruiken. Je kunt ook ineens trek hebben in een ontbijtje.
Ineens trek in een ontbijtje? Het kan zijn dat progesteron je roept.
Het mooie is dat je progesteron nodig hebt voor je schildklier, maar je schildklier ook voor de aanmaak van progesteron. De schildklier ondersteund de lever om uit cholesterol progesteron te maken. Zo zijn er een heleboel processen in je lichaam die samenwerken.
De schildklier ondersteund ook in de aanmaak van testosteron. Testosteron zorgt voor een krachtig gevoel, motivatie en energie, vetafbraak, libido en is ontstekingsremmend. Met weinig testosteron is afvallen lastig en verlies je sneller spierkracht. Je kunt veel uiteenlopende klachten ervaren bij een traag werkende schildklier. Kijk altijd goed wat de oorzaak is van je klachten.
Selenium gebruik je voor de omzetting van het inactieve T4 hormoon in het actieve T3 hormoon, maar selenium gebruik je ook om cortisol af te breken. Cortisol is natuurlijk niet alleen maar slecht. Het werkt voor je als je stress ervaart en zorgt ervoor dat je fris en alert aan de dag kunt beginnen, maar het moet in het juiste ritme aanwezig zijn.
Paranoten voor selenium? Helaas is het niet zo simpel.
Veel mensen eten paranoten om selenium binnen te krijgen, maar dit is niet zo simpel. Fytinezuur in paranoten belemmerd de opname, dus je moet ze wel weken van te voren. Ook is het afhankelijk van waar de paranoten groeien of ze selenium bevatten. Helaas staat dit nooit op de verpakking.
Jodium is ook belangrijk voor de aanmaak van je schildklier hormonen, maar je hebt ook niet te veel nodig. Helaas zit er weinig jodium (en selenium) in onze voeding. Het bruinwier kelp kan een goede bron van jodium zijn of een multi waarin een gepaste dosis is opgenomen in de natuurlijke vorm. Kelp ondersteund ook het in balans houden van oestrogeen, is een mooie bron van calcium, ondersteund de insulinegevoeligheid en bevat veel goede nutriënten en vezels.
Super interessant, want als je deze kennis hebt, dan kan je veel meer gaan leven in het ritme van je hormonen. Naast dat selenium, Jodium en progesteron onmisbaar zijn voor je schildklier, zijn ook vitamine A, zink, koper, ijzer en vitamine D dat. Bij een snelle schildklier komen hier nog andere stoffen bij.
Iedereen is uniek en heb je vragen of kan ik je ergens bij helpen gebruik dan dit formulier.
Waarom ontstaat er een trage schildklier?
We hebben net gelezen wat stress en een te kort aan cofactoren kan doen, maar er zijn natuurlijk meerdere oorzaken.
- De auto-immuunziekte Hashimoto
- Dit is een ziekte die vaak na het 40ste levensjaar ontstaat en treedt vaak op terwijl er ook andere veranderingen optreden in de hormonale cyclus.
- Medicatie, radioactieve besmetting uit kerncentrales of een behandeling met radioactief jodium.
- De pil of andere vormen van synthetisch oestrogeen verminderen de aanmaak van het actieve T3 hormoon.
- Zware metalen als kwik en cadmium zijn nadelig voor je schildklier. Om deze stoffen onschadelijk te maken heb je weer selenium nodig.
Een trage schildklier en dan?
Er zijn dus meerdere oorzaken voor het ontstaan van een trage schildklier. Belangrijk om bij de basis te beginnen. Met levensstijl kan je ontzettend veel doen om je hormonen weer in balans te brengen.
- Chronische stress verminderen
Stress is prima als het acuut is, maar zodra je stress-as continue geactiveerd is dan ga je problemen krijgen aan je schildklier, geslachtshormonen en glucosehuishouding. - Darmgezondheid
Zorg dat je darmen gezond zijn. Neem signalen vanuit je darm serieus. Geef je darmen de ruimte om voedingsstoffen op te nemen en eet niet de gehele dag. Voedt je goede bacteriën met vezels en zorg voor voldoende variatie met probiotica. Vermijdt toxines, suikers en andere belastende producten voor je darmen. - Lever
Je lever heeft zoveel belangrijke taken in je lichaam. Zorg dat die schoon blijft, dat je hem niet overbelast en dat hij voldoende vitamines, mineralen en plantenstoffen heeft om te kunnen functioneren. - Vermijdt toxines en hormoon verstorende stoffen
Stoffen in fabrieksvoeding, verzorgingsproducten, medicatie en supplementen. Ook het constant drinken uit hetzelfde plastic flesje of de dagcrème die je gebruikt hebben invloed op je hormonen. Ze kunnen receptoren voor je schildklier of insuline blokkeren met een trage schildklier, vermoeidheid en insuline problemen tot gevolg. - Voeding
Kies altijd voor kwaliteit. Kies voor voedingswaarde. Kies voor opneembare eiwitten, voldoende eiwitten, want dit zijn de bouwstoffen voor bijvoorbeeld je schildklier hormonen. Alles is goed vegan, vlees of vegetarisch, maar het moet passen bij dat wat jouw lichaam nodig heeft. - Aanvullen met supplementen
Je hebt net kunnen lezen hoe belangrijk cofactoren zijn en dat we ze slecht binnenkrijgen uit voeding. Iedereen is uniek, dus kijk goed wat je nodig hebt en wat past bij dat wat je wil bereiken en je klachten.
Gebruik je al supplementen en wil je dat ik even meekijk?
Gratis advies - Lief zijn voor je andere hormonen als progesteron
Al je hormonen werken samen, hebben elkaar nodig en beïnvloeden elkaar. Progesteron gaat makkelijk uit balans, maar is ontzettend belangrijk voor onder andere je schildklier. Geef al je hormonen aandacht, dan ontstaat er een balans.
In het programma Levensstijl & Hormonen komt dit allemaal aan bod. - Vasten en intermitterend vasten
Als je wil dat je schildklier goed blijft functioneren dan moeten je cellen vrij zijn van toxines. Je hersenen, schildklier, lever, darmen en bijnieren moeten gezond zijn. Met vasten kan je neuronen in je hersenen herstellen, je darmen resetten, ontstekingen remmen en je lever schoon houden van opgeslagen glucose en insuline. De omzetting van het inactieve T4 naar het actieve T3 gaat beter, de opname van T3 in je cellen verbeterd en je verbeterd de cel communicatie.
Wat heel belangrijk is bij alle hormonale klachten is dat je goed kijkt naar de oorzaak. Wat ligt eronder mijn zichtbare klachten. Welke stappen kan je zetten om de basis aan te pakken. De wereld zit vol toxines, kunstlicht en gemak waar ons lichaam niet voor gemaakt is. Ga je weer dichter bij je natuur leven, dan hoeven ziektes er niet te zijn. Het is belangrijk dat je lichaam krijgt wat het nodig heeft en dat je echt de oorzaak aanpakt. Alles hangt met elkaar samen, dus beïnvloed je het ene op een onnatuurlijke manier, dan ontstaan er klachten op andere punten.
Leren hoe je dit kunt doen?
Alles over vasten, voeding en hormonen in het programma: Levensstijl & hormonen
Dingen overkomen je niet.
Jij bent de baas.
Jij kan je levensstijl aanpakken.
Je mag mij altijd vragen stellen.
Liefs Kim
Laat je een reactie achter?
Heb je iets aan deze blog gehad? Ik zou het leuk vinden je reactie hieronder te lezen.
Mij mag je alles vragen.
Vergroot je bewustzijn, alles is een keuze, maak jouw leven waardevol.
Liefs Kim