Dit is waarom het niet lukt...
Afvallen gaat niet in een lichaam vol gifstoffen. Je hebt alle diëten geprobeerd, maar vervalt steeds weer in oude patronen. Afvallen lijkt onmogelijk. Een overschot aan gifstoffen wordt opgeslagen in je vetcellen en dit belemmert het afvallen. Hormonen gaan uit balans, cellen kunnen minder goed communiceren, je lever is overbelast, systemen functioneren minder, je spijsvertering vertraagd en er ontstaan te korten in je lichaam. Denk jij dat het afvallen dan kan lukken?
Vermijdt toxische stoffen en zorg dat afvallen makkelijk gaat.
De toxische belasting word alleen maar groter in de huidige moderne maatschappij. Er wordt veel meer alcohol gedronken, medicijnen worden volop gebruikt en dan hebben we nog drinkwater, luchtvervuiling, voeding, en cosmetica. Ook hebben we nog emotioneel gif en stress wat weer de nodige stresshormonen met zich meebrengt. Afvallen is niet te doen.
Door een overschot aan gifstoffen heeft je lever het zwaar en kan hij zijn taken minder goed uitvoeren. Dit heeft weer consequentie voor je slaap, darmen, hormoonsysteem en opslag van giftstoffen. Allemaal factoren die het afvallen belemmeren. Als de lever het niet aan kan dan wordt het gif opgeslagen in lichaamsvet of ander weefsel. Dit is het verplaatsen van het probleem en belemmert het afvallen enorm.
Hormonale verstoringen zijn een grote veroorzaker van overgewicht.
Risico van overgewicht
Overgewicht is vaak een gevolg van een verkeerde levensstijl en brengt vervolgens een hoop risico’s met zich mee. Vet is een orgaan wat zorgt voor de aanmaak van vele hormonen. Deze hormonen geven ons seintjes, communiceren met organen en met je brein. Wanneer je te veel vet hebt, dan raakt het uit balans, wordt het gebruikt als opslag en ontstaan er ontstekingen. Hormonen raken uit balans en ze communiceren op een verkeerde wijze met je lichaam en brein.
De helft van de volwassen Nederlanders heeft overgewicht en bijna 14% heeft ernstig overgewicht.
Van de kinderen in de leeftijd 4 tot 17 jaar oud heeft 16% overgewicht en 3,5% ernstig.
Sinds de jaren 90 zijn deze getallen alleen maar gestegen en worden we ook steeds vroeger ziek en kampen we met veel ongemakken en klachten. Het begint met kleine symptomen als een verstoord ontlastingspatroon, winden, pijntjes, opgeblazen gevoel, niet kunnen afvallen, haaruitval, broze nagels en vermoeidheid. Je bent vatbaarder voor infecties, hebt sneller blessures, slechte concentratie en stemmingswisselingen.
Vervolgens kan je te maken hebben met diabetes, hart- en vaatziekten, gewrichtsklachten, kankers en allerlei welvaartziekten.
Maar wat is nu de oorzaak? Of is overgewicht ook al een gevolg van iets?
Een gevolg van de opslag van toxische stoffen, insuline resistentie, metabole disbalans en hormoonverstoring.
Overgewicht is het gevolg en de oorzaak is vaak gerelateerd aan levensstijl en een hoge toxische belasting.
Gevolgen van een verkeerde levensstijl:
- Metabole disbalans
- Insuline resistentie
- Opslag van gifstoffen (te hoge belasting)
- Hormoonverstoringen
- Vervette lever
- Vervuilde darmen
- Overgewicht
Diabetisch is om te keren! Dus insuline resistentie ook.
Metabole disbalans
Een hoge toxische belasting, een overschot aan koolhydraten en bewerkte voeding zorgt ervoor dat we een metabole disbalans ervaren. Er ontstaan nutriënten tekorten, stress op het lichaam en systemen werken niet meer zoals ze zouden moeten.
Door de constante belasting met koolhydraten en stress staan we voortdurend in de groeistand. Stress zorgt voor de aanmaak van cortisol en het constante eten zorgt ervoor dat er voortdurend insuline wordt aangemaakt.
Cortisol en insuline zijn hormonen die ervoor zorgen dat we geen vetten kunnen verbranden. Om af te vallen is het belangrijk dat je een metabole switch maakt van de groeistand naar de afbraak stand en vetten als brandstof kunt gaan aanspreken.
Je kunt geen vetten verbranden als je koolhydraten eet.
Als je koolhydraten of suikers eet dan komen ze via je spijsvertering je lichaam binnen. In de dunne darm worden ze opgenomen en als glucose komt het in je bloed terecht. Je bloedsuikerspiegel stijgt en nu mag het richting je cellen, je mitochondriën, om er energie van te maken.
Insuline wordt afgegeven door de alvleesklier en die opent de deur van de cel, zodat de glucose naar binnen kan. In de cel bevinden zich je mitochondriën en die maken er energie van. Nu ga jij er energie van ervaren.
Vetten als brandstof is veel zuiniger en geeft meer energie dan koolhydraten. Je kunt er veel langer op door , je valt af omdat je vetten verbrandt en gifstoffen kunnen je lichaam verlaten.
Insuline
Insuline heeft een sleutel rol in de energieomzetting van koolhydraten. Zonder insuline kan je van de gegeten koolhydraten en suikers geen energie maken. De glucose blijft dan in je bloed rond gaan en je hebt constant een verhoogde bloedsuikerspiegel, geen energie en wel honger.
Als je meer koolhydraten eet dan je omzet in energie, dan worden die in je lichaam opgeslagen voor later. Eerst in je lever en spieren en vervolgens als vet.
Wil je dit vet verbranden, afvallen, gewicht verliezen, dan zul je eerst de gehele opgeslagen voorraad glucagon in je lever en spieren moeten aanspreken. Dit doe je door je lichaam geen externe brandstof te geven, zodat hij intern opzoek gaat naar brandstof. Wanneer deze voorraden leeg zijn kan je overgaan op het verbranden van vet.
Door de gehele dag kleine beetjes te eten, veel suikers en koolhydraten en een inactief leven kom je nooit in de vet verbranding.
Mitochondriën
Wanneer toxische stoffen te lang in het lichaam zijn dan zorgen ze voor weefsel schade en cel beschadigingen. Je mitochondria zijn hier heel gevoelig voor. Dit zijn de energie fabriekjes in je lichaam. De plek waar je van voedingsstoffen energie maakt.
Je wil niet dat deze beschadigen want dit maakt je moe, futloos, zwaar en ziek. Als je minder energie kunt omzetten uit de opgenomen brandstof dan kun je minder ondernemen, je verbrandt minder en sneller worden overtollige koolhydraten opgeslagen als vet.
Dus ook weer een belangrijke reden om de toxische belasting niet te hoog op te laten lopen. Je mitochondriën kan je weer vermeerderen door training, vasten en koude.
Inspanning, vasten en koude vermeerderen je mitochondriën.
Insulineresistentie
Afvallen als je insulineresistent bent is onmogelijk.
Vaak als je te maken hebt met diabetes of insulineresistentie ga je calorieën beperken en focussen op het verliezen van gewicht. Maar ten eerste is de ene calorie de andere niet. Het tellen van calorieën is echt achterhaalt. Het gaat erom wat je eet, in welke regelmaat en of je het kunt verteren.
Een rijstwafel met smeerkaas light en weinig calorieën, geeft je geen voedingstoffen. Kies voor noten, zaden, volle granen, avocado’s en gedroogd fruit met calorieën.
En ten tweede is vaak overgewicht niet de oorzaak van insuline resistentie, maar insulineresistentie vaak de oorzaak van overgewicht. Je kunt de suikers niet meer omzetten in bruikbare brandstof en slaat ze in je vetcellen. Los je de insuline resistentie op, dan kan je de suikers weer gaan verbranden, de voorraden in je lichaam aanspreken en vetten gaan verbranden.
Je kunt de metabole switch weer maken als je insulineresidentie herstelt is.
En vasten verhoogd de insuline gevoeligheid.
Suikers en light producten
Denk je dat lightproducten een goed idee zijn? Suikers worden vervangen door zoetstoffen, maar is dit wel zo goed?
We zijn massaal lightproducten gaan gebruiken en overal zijn zoetstoffen aan toegevoegd, maar we zijn hier niet bepaald slanker en gezonder op geworden. Zoetstoffen zijn synthetische stoffen die een graving alleen maar groter maken.
Ze zorgen ervoor dat je niet verzadigd, want je houdt je lichaam voor de gek. Als er een zoetstof je lichaam binnenkomt, dan denkt je lichaam dat het brandstof is en wordt er insuline aangemaakt. Insuline is een ontstekingsbevorderend hormoon, dus wil je niet onnodig vrijgeven in je lichaam.
Als de zoetstof eenmaal in je cel aankomt om omgezet te worden in bruikbare energie kom je bedrogen uit. Je kunt er geen energie uithalen.
Zoetstoffen zetten hetzelfde systeem in werking als suikers, je kunt nog steeds insuline resistent worden, maar je krijgt er geen energie van. Je houdt je lichaam voor de gek. Ze zorgen ervoor dat je nog steeds trek hebt, opzoek gaat naar energie, wil snacken en meer en meer vetten opslaat.
De graving wordt alleen maar erger.
Ook zoetstoffen zorgen ervoor dat we de metabole switch naar vetverbranding niet meer maken.
En er zijn veel verschillende zoetstoffen:
- Stevia E960
- Aspartaam E951
- Acesulfaam-K E950
- Aspartaam-acesulfaamzout E962
- Advantaam E969
- Neotaam E961
- Cyclamaat E952
- Sacharine E954
- Sucralose E955
- Thaumatine E957
- Sorbitol E420
- Xylitol E967
- Mannitol E421
- Isomalt E953
- Polyglycitolstroop E964
- Malitol E965
- Lacitol E966
- Erytritol E968
Opslag van gifstoffen
Je lever
Wanneer je lever de toxische belasting niet meer aan kan, dan raakt hij overbelast en worden toxines opgeslagen in je vetcellen. Dit is niet de oplossing, maar enkel het verplaatsen van het probleem.
Je wil dat de toxische stoffen je lichaam verlaten en hun schadelijke effect verliezen. Zijn ze opgeslagen in je vetcellen, dan blijven het schadelijke stoffen in je lichaam. Ze zorgen voor een verslechterde cel communicatie, ontstekingen, weefselschade, verstoorde hormoon balans en belemmeren het afvallen.
Hormonen zijn heel belangrijk bij het behouden van een gezond gewicht. Door de opgeslagen toxische stoffen raakt de aanmaak ervan verstoord.
Het is dus belangrijk om je lever de ruimte te bieden om zijn taken uit te voeren. Vermijdt zoveel mogelijk toxische stoffen en belast hem niet de gehele dag met het verwerken van voedsel.
Je gaat de gifstoffen pas kwijt raken wanneer je je lichaam de kans geeft vetten te verbranden. En dan is het dus van belang dat de glucose voorraden in het lichaam leeg zijn. Heb je heel veel vetten dan is het verstandig om rustig te beginnen met detoxen en je lever extra te ondersteunen, want hij krijgt een hoop te verwerken als ze los komen.
Je lever heeft niet maar één taak, hij moet dus prioriteiten stellen als hij het druk heeft. In de lever vindt de stofwisseling van vetten, koolhydraten en eiwitten plaats, wordt gal aangemaakt voor de vertering van vetten, worden nutriënten opgeslagen, cholesterol aangemaakt, worden bacteriën onschadelijk gemaakt en zijn belangrijkste taak detoxificatie.
Bij een hoge toxische belasting zullen er andere taken zijn die minder aandacht krijgen. Je spijsvertering vertraagd, nutriënten worden minder opgenomen, jouw energie is minder en je gewicht wordt meer.
Je schildklier
Dan heb je nog je schildklier die snel in werking achteruit gaat door een hoge toxische belasting. Je schildklier is heel belangrijk voor je energiehuishouding en het regelen van je hartslag en stofwisseling.
Wanneer je hormonen uit balans zijn, je te weinig schildklier hormonen aan kunt maken gaat je schilklier trager werken.
In gewicht toenemen, vermoeidheid, het koud hebben, obstipatie, droge huid, somberheid, geheugenproblemen, trage hartslag, schorre stem en spierpijnen zijn het gevolg.
Door het hebben van te veel vet, vooral buikvet met opgeslagen toxische stoffen, raken je schilklierhormonen verstoord. En zo is het weer een vicieuze cirkel.
Vervette lever
De lever zorgt naast zijn vele taken voor het behoudt van een gezond gewicht en een verstoorde lever kan het afvallen behoorlijk belemmeren.
Je lever bevat miljarden levercellen en is na je huid het grootste orgaan in je lichaam. Je levercellen sterven geregeld en worden dan vervangen door nieuwe levercellen. Maar dit proces van het vervangen van kapotte cellen kan ook verkeerd lopen. In plaats van een nieuwe levercel ontstaat er een heel klein bolletje vet en dit bolletje kan niet ontgiften.
Alle gifstoffen blijven in het lichaam en wel veilig opgeslagen in je vetcellen met alle gevolgen van dien.
Een vervette lever kwam eerder alleen voor door overmatig alcohol gebruik, maar tegenwoordig zijn er al jonge kinderen met een vervette lever. Dit is niet vreemd binnen onze maatschappij met een overvloed aan bewerkte voeding, frisdranken, zoetstoffen, snoep, koek en vet. Dit zit in alles verwerkt, ook in producten met de kreten als ‘0% suiker toegevoegd’ of ‘Goed voor cholesterol’.
Een ongezonde levensstijl kan voor een vervette lever zorgen en toxische stoffen kunnen steeds moeilijker ontgift worden. Ze worden opgeslagen in je vetcellen, waardoor hormonen uit balans raken en het afvallen haast onmogelijk wordt.
Afvallen en hormonen
Hormoon verstoringen zijn grote veroorzakers van overgewicht. Cortisol en insuline zorgen voor een verhoogde opslag van vet en dan maakt het niet uit hoeveel je eet. Insuline hebben we al besproken, maar er zijn meer hormonen die het afvallen behoorlijk kunnen belemmeren.
Niet weerbaar voor stress, slecht slapen, slechte vertering en opslag van gifstoffen zorgen voor flinke verstoringen in hormonen.
Ghreline en leptine
Ghreline en leptine zijn je honger en verzadigingshormonen en kunnen enorm uit balans zijn en zorgen voor overgewicht. E621 of MSG is een stof die veel gebruikt wordt in bewerkte voeding. Het zorgt voor een intensere smaak en werkt enorm verslavend. Het zit verwerkt in bijna alle hartige producten en staat op het etiket vermeld in heel veel verschillende benamingen.
Denk je dat lightproducten een goed idee zijn? Vet wordt vervangen door MSG.
- Ve-tsin
- Vetsin
- Mononatriumglutamaat (MNG)
- Natriumglumaat
- Mononatrium L-glutamaat
- Monohydraat glutamic acid
- Monosodium glutamate (MSG)
- Gistextract
- Toegevoegde gist
- Monosodium L-glutamate
- Sodium glutamate
- L-glutamic acid
- Sodium salt (1:1)
- L-glutamic acid monosodium salt monohydrate
- Chips
- Kant-en-klare soep
- Oplossoep
- Worst
- Bewerkte vleeswaren
- Frituursnacks zoals kroketten, frikandellen, loempia’s
- Kant-en-klaar maaltijden
- Instant noodles
- Sauzen
- Dressings
- Nacho’s
- Taco’s
- Aziatische kruidenmixen en boemboes
- Kroepoek
- Bouillonblokjes
- De Tuc met een smaakje
- Sommige vegetarische vleesvervangers
- Maggi
- Pizza
- Rijstwafels
- Kruidenmengsels
Je raakt verslaafd aan deze smaak en blijft maar dooreten als je er eenmaal aan begint. Vervolgens ga je andere pure producten steeds minder lekker vinden en denk je dat je groenten niet lust.
Ik weet zeker dat je na een periode van vasten of detox pure producten weer vele malen intenser vind smaken.
MSG heeft veel invloed op je hersenen en hormonen. Het kan de hoeveelheid insuline die geproduceerd wordt om je bloedsuikerstabiel te houden verdubbelen of zelfs verdrievoudigen. Afvallen is nu geen optie, je blijft vet opslaan en in de suikerverbranding.
MSG verstoord het hormoon leptine. Je lichaam krijgt geen seintje van verzadiging meer. Dit is compleet verstoord bij het eten van producten met deze toxische stof.
Leptine verteld je dat je verzadigd bent en ghreline zegt dat je honger hebt.
Leptine is een hormoon dat wordt aangemaakt in witte vetcellen en je een gevoel van verzadiging geeft. Leptine heeft tijd nodig om een signaal af te geven. Eet je snel en gehaast dan eet je snel te veel, want pas na 20 min gaat leptine je vertellen dat je verzadigd bent. Rustig eten kan ervoor zorgen dat je minder eet.
In diezelfde witte vetcellen worden gifstoffen ook opgeslagen. Deze toxische stoffen beschadigen je cellen en dit zorgt ervoor dat het signaal van verzadiging niet goed door gegeven kan worden. Je hersenen krijgen geen signaal meer, je voelt niet dat je vol zit en eet snel te veel.
Gifstoffen belemmeren de signaal overdracht van leptine naar je hersenen.
Suikerverslaving
Suikerverslaving? Wanneer je constant insuline aanmaakt dan blokkeert dit de werking van leptine. Door het eten van suikers en koolhydraten maakt je lichaam insuline aan en krijg jij nooit een seintje dat je verzadigd bent. Je blijft maar eten. Alle koolhydraten en suikers die je niet verbruikt sla je op in je vetcellen.
Net als bij insuline kan je ook resistent worden voor leptine. Je hebt constant honger, geen gevoel van verzadiging en snel overgewicht. Wanneer je te veel witte vetcellen hebt, maakt het lichaam ook veel leptine aan. Je raakt hier steeds minder gevoelig voor en je hersenen signaleren het signaal niet meer, je bent leptine resistent. Je krijgt geen signaal van verzadiging en hebt constant honger. Dit belemmert het afvallen, steeds meer vetopslag, lusteloosheid, geen zin om te bewegen en overgewicht.
Het hormoon ghreline vertelt je dat je trek hebt. Dit hormoon wordt aangemaakt in je maag wanneer hij leeg is of als je lichaam aan een bepaald patroon gewend is. Als jij gewent bent om dagelijks om 10:00 iets te eten, dan zal je trek krijgen bij het zien van de klok om 10:00. Dit is dus niet echt honger, maar een gewoonte en kan je gemakkelijk doorbreken door het een aantal keer anders te doen.
Stress verhoogd de aanmaak van ghreline en dus ervaar jij meer honger als je stress hebt. Slaap zorgt ervoor dat je minder leptine hebt en meer ghreline. Afvallen is dus vele malen lastiger als je slecht slaapt en stress ervaart, omdat je veel vaker trek hebt en het signaal van verzadiging minder werkt.
Een knorrende maag betekent niet dat je moet eten. Je darmen zijn zich aan het schoonmaken. Je hebt nog genoeg interne brandstof.
Cortisol
Cortisol heeft een belangrijke relatie met overeten, overgewicht en ziekten. Het is je stresshormoon en bij langdurige aanmaak kan het behoorlijk uitputten. Toxiciteit zit niet alleen in fysieke stoffen, maar ook in alle prikkels en druk in onze omgeving.
Cortisol zorgt ervoor dat we alert worden, je bloedsuiker verhoogd, je wordt energiek en bent klaar om te ‘vechten’. Het is een heel belangrijk hormoon in tijden van stress.
Maar heb je chronisch cortisol in je lichaam dan zorgt het ervoor dat je sneller trek hebt en vergoot je de kans op insuline resistentie. Het verhoogd namelijk je bloedsuikerspiegel. Buik vet heeft vier keer meer cortisol receptoren dan ander vet, dus met hoge cortisol waarden maak je sneller buik vet aan.
Verhoogde cortisol waarden zorgen voor een verhoogd gewicht en meer vet rond de buik.
Het zorgt er ook voor dat je spijsvertering stil staat, want die heb je niet nodig in tijden van gevaar. Als je lichaam constant denkt dat er gevaar is, chronische stress, dan functioneert je spijsvertering ook niet goed.
Chronische stress zet je spijsvertering stil, geeft meer buik vet en suiker behoefte.
Cortisol zorgt voor de afbraak van spiermassa en juist spiermassa heb je hard nodig voor een gezonde stofwisseling en een gezond gewicht. De afbraak van spiermassa zorgt ook voor het verzuren van je lichaam, hogere toxische belasting en dus weer meer verstoringen.
Cortisol en melatonine
Een ander gevolg van constante hoge cortisol waarden is dat je slaap-waakritme in de war raakt. Dit ritme wordt geregeld door cortisol en melatonine. Cortisol stijgt in de ochtend om je alert te maken, je kunt weer wakker worden. Melatonine is dan heel laag en stijgt in de avond weer, zodat je moe wordt en kunt gaan slapen. Op dat moment wil je dat cortisol weer gedaald is.
Rond 16:00 een dip is dus ook heel normaal. Je hoeft dit niet met een kopje koffie te onderdrukken, want dat beïnvloed weer je slaap in de avond.
Wanneer je niet om kunt gaan met stress en dus chronische hoge cortisol waarden hebt is je slaap-waakritme verstoord. Je kan het gevoel hebben dat je de gehele dag ‘aan’ staat, alert en waakzaam bent. Cortisol daalt niet en dus heb je ook geen aanmaak van melatonine.
Stress is niet slecht, maar zorg dat je ermee om kunt gaan en voorkom chronische stress op je lichaam.
Je kunt niet slapen in de avond, wordt moe wakker of juist heel vroeg. Je bent moe, hebt een slechte concentratie en bent prikkelbaar. En dat is weer stress, dus meer cortisol, meer disbalans, slechter slapen en minder nutriënten aanmaak.
Je lichaam is een geheel en alles staat met elkaar in verbinding en ook dit heeft alles te maken met het wel of niet af kunnen vallen.
Slecht slapen betekent ook slecht ontgiften en herstellen. Afvalstoffen worden opgeslagen, verstoren meerdere hormonen en belemmeren het afvallen. De grondstof voor melatonine is serotonine en dit wordt in je darm aangemaakt. Functioneren je darmen niet, dan maak je geen serotonine aan, geen melatonine en is je slaap ook verstoord.
Maar hoe kan ik dan afvallen?
Begin bij de oorzaak, verander je levensstijl op punten die je leven lichter maken. Het is belangrijk dat je lever, darmen en andere kanalen van ontgiften naar behoren werken. Hiervoor hebben ze voldoende ruimte en voedingsstoffen nodig.
Detox
Vermijd giftstoffen waar mogelijk. Zorg dat je je lichaam minimaal belast, zodat je lever minder te verwerken heeft, je darmen minder te verduren en je lichaam schoon blijft. Je wil niet dat gifstoffen zich opslaan in je vetcellen. Volledig vermijden gaat niet, het leven brengt nu eenmaal afvalstoffen met zich mee, maar je kunt het wel beperken.
Vasten
Plan geregeld een periode van vasten. Met vasten kan jij je lichaam ontlasten en zorgen dat gifstoffen de kans krijgen om je lichaam te verlaten, je ontkomt niet aan giftstoffen. Je gaat vetten verbranden omdat je een metabole switch maakt en ketonen zorgen ervoor dat je zuivere energie krijg.
Stap op de sneltrein naar een gezondere levensstijl en minder gewicht.
18 kg afgevallen als vanzelf...
Met Reset & Detox Your Body
Je darmen
Tegelijkertijd reset je je darmen. Je darmwand kan herstellen en je darmflora komt in balans. Disbalans in je darmen zorgt ervoor dat er meer toxines je lichaam binnenkomen. Het is belangrijk om een regelmatige stoelgang te hebben om toxines af te voeren. Het is belangrijk om intoleranties, gluten, medicatie, e-nummers, fytinezuur en andere bewerkte voeding zoveel mogelijk te vermijden, want dit beschadigd je darm. De darm is een bron van vele ziekten, dus neem symptomen serieus. Ook dit leer je in Reset & Detox Your Body.
Je immuunsysteem
Je immuunsysteem is heel druk met alle gifstoffen in je lichaam, het is de poortwachter van je lichaam. Op den duur is hij zo druk, dat hij het niet meer aan kan. Er ontstaan ontstekingen en ziekten. Met vasten reset jij je immuunsysteem, zodat het zich bezig kan houden met belangrijke zaken.
Werk aan je ademhaling
Zorg voor een rustige neus ademhaling richting je buik. Een mondademhaling geeft je lichaam het idee dat je in een stresssituatie verkeerd en je lichaam reageert hierop. Cortisol wordt aangemaakt, extra suiker wordt vrij gegeven, je bent alert en je spijsvertering staat op een laag pitje. Je bent minder weerbaar ten tijde van stress, hormonen gaan uit balans en afvallen is vele malen lastiger.
Zweten
Je huid is je grootste orgaan en kan heel goed gifstoffen afvoeren door zweten. Sporten en sauna zijn perfect om via de huid te reinigen.
Voldoende drinken
Je wil dat de afvalstoffen je lichaam verlaten en water zorgt voor een betere doorstroom van afvalstoffen.
Voeding
Je bent wat je verteerd, niet enkel wat je eet.
Je spijsverteringsenzymen hebben 2 belangrijke functies. Het verteren van voedsel en het remmen van ontstekingen. Na iedere maaltijd vind er een ontstekingsreactie plaats. Als al je spijsverteringsenzymen op gaan aan het verteren van een zware maaltijd, dan worden de ontstekingen niet verholpen. Het is dus belangrijk om je maaltijden niet te zwaar maken en niet de gehele dag te eten om chronische ontstekingen te voorkomen.
Eiwitten zijn de bouwstoffen voor spijsverteringsenzymen, maar een te veel aan eiwitten werkt verzurend en in een verzuurd lichaam kunnen spijsverteringsenzymen hun werk niet doen. Je wil niet dat je lichaam verzuurd, want dit zorgt voor ontstekingen en vervolgens beschadigingen aan je darm. Je darm laat stoffen je lichaam in die je daar niet wil, je immuunsysteem is overbelast, je lever draait overuren en toxische stoffen stapelen zich op. Afvallen gaat zo zeker niet lukken.
Keep it simple. Kies voor ontzurende voeding om je lichaam niet te zwaar te belasten en aanvullen met micronutriënten, zodat alle lichamelijke processen blijven functioneren.
Kies voor pure onbewerkte en ontzurende voeding. Eet producten die nog zo dicht mogelijk bij de natuur staan, met de minst mogelijke bewerking. Kies voor levende voeding, met levensenergie, die je kracht geven en waar je lichaam echt iets mee kan. Noten, zaden, vlees, vis, eieren, vruchten, groenten en volle granen. Kies voor kwaliteit, liefst biologisch en met de minste bewerking.
Dit kan vegetarisch, veganistisch of met vlees zijn. Iedereen verteerd op een andere manier. Het is mooi om te vinden wat bij jou past.
Micronutriënten
Alle processen in je lichaam maken gebruik van micronutriënten als cofactoren. Vitamines, mineralen en plantenstoffen zijn essentieel om te kunnen leven. In groenten en fruit zit steeds minder en daarom is het belangrijk om aan te vullen met supplementen. Zeker als je ziek bent of wil afvallen. Je lichaam is heel druk, ervaart stress en gebruikt meer nutriënten dan normaal.
Krijg je geen mineralen binnen of verzuurt je lichaam te veel en heb je mineralen nodig om te ontzuren dan haalt je lichaam mineralen het uit je haren, nagels en botten.
Jouw unieke manier van eten
Er is niet één voedingspatroon voor iedereen. Jij hebt een unieke manier van eten en verteren. Je kunt nog zo gezond eten, maar als jij het niet kan verteren, dan heb je er niks aan. Er blijven resten achter in je darmen, er ontstaan te korten aan nutriënten en gifstoffen worden opgeslagen.
Wanneer jij je eten en het leven niet verteerd dan is afvallen onmogelijk. Zorg tijdig voor detox of een vastenperiode, zodat je lichaam in balans komt en blijft.
Verteren zit hem niet alleen in wat je eet, maar juist ook in welke omgeving of met welke regelmaat. Voedingsstijl aanpassen kan heel complex zijn, maar keep it simple. De meest simpele maaltijden zijn het makkelijkst te verteren. Spijsverteringsenzymen werken niet goed samen, dus maak je maaltijden niet te complex. Ook je omgeving is alles bepalend voor de vertering van je maaltijd. De een eet graag met een muziekje aan of in gezelschap en dan ander in stilte. Het is mooi om te vinden wat voor jou werkt!
In Reset & Detox Your Body neem ik je hier ook helemaal in mee. Het is veel meer dan zomaar een vastenperiode.
Eet je gehaast of neem je de tijd?
- Eet je bewust of stop je gedurende de dag van alles in je mond?
- Eet je een maaltijd die je kunt verteren?
- Eet je loze calorieën of voedingsstoffen?
- Eet je levend of dood voedsel?
- Hoe combineer jij je maaltijden?
- Drink je water bij de maaltijd?
- Drink je koffie en melk bij je maaltijd?
- Gebruik je gluten, koemelk of andere intoleranties?
- Krijg je pesticiden binnen?
- Chemische toevoegingen aan bewerkte producten?
- Vul je aan met supplementen?
- Op welke tijdstippen eet je?
Laat je een reactie achter?
Heb je iets aan deze blog gehad? Ik zou het leuk vinden je reactie hieronder te lezen.
Mij mag je alles vragen.
Liefs Kim