Autofagie betekent letterlijk 'jezelf opeten'...
Autofagie is een beschermingsmechanisme van je lichaam. Vroeger ging dit systeem geregeld in werking, maar nu moet je er echt ruimte voor creëren. Om autofagie in de schakelen moet je de switch maken van een groeistand naar afbraakstand, zodat je lichaam weet dat hij oude en kapotte cellen mag gaan recyclen. Je maakt een metabole switch. Autofagie verjongt je lichaam en geeft je immuunsysteem een boost.
Autofagie zorgt voor verjonging van je lichaam door het recyclen van oude en kapotte cellen tot nieuwe jonge cellen.
Waarom autofagie?
Middels autofagie ga je herstellen op mitochondriaal en celniveau. Door het leven, omzetten van energie, verwerken van toxische stoffen, je spijsvertering, ademhaling, sporten en ziekte ontstaan er kleine ontstekingen en beschadigingen in je lichaam, in je cellen. Hoe zwaarder je je lichaam belast, hoe meer schade er ontstaat en hoe meer je dus ook moet opruimen.
Afval in je cellen ontstaat door het leven. Gewoon door het functioneren van je cellen.
Je kan je voorstellen dat sommige voedingsmiddelen je cellen ondersteunen en voorzien van de juiste bruikbare stoffen als vitamines, mineralen, fytonutriënten en omega 3 vetten. Denk aan avocado, groenten, fruit en supplementen. Andere voedingsmiddelen als kant en klaar maaltijden, frisdranken, koek, fastfood en chips zorgen voor extra schade aan je cellen.
Maar schade ontstaat er altijd, jij bepaald hoeveel en hoe je je lichaam ondersteund. Je lichaam heeft voldoende ruimte en middelen nodig om de schade te beperken en afval volledig op te ruimen. Ruim je het niet op dan blijven er oude, kapotte cellen achter in je lichaam die voor ontstekingen, obstructies en schade kunnen zorgen.
- Vetophoping in de lever
- Insuline resistentie
- Lagere glucosetolerantie
- Minder goed eiwitten kunnen gebruiken
- Slechte omschakeling van wit naar bruin vet
- Oxidatie van vetzuren
- Spieratrofie
Met allerlei ziekten tot gevolg…
Middels intermitterend vasten, ontzurende voeding, voldoende nutriënten, supplementen, weinig stress en een juiste ademhaling geef je je lichaam al middelen om zo min mogelijk afvalstoffen op te hoeven slaan. Ook je lever, spijsvetering, darmen en immuunsysteem moeten optimaal functioneren, zodat je lichaam zijn zelfhelend vermogen behoudt.
Maar afvalstoffen en cel resten ontstaan altijd en daarom is autofagie op zijn tijd belangrijk.
Wat is autofagie?
Autofagie is een cellulair opruimingsproces. Je lichaam gaat beschadigde cellen en restproducten opruimen door ze te hergebruiken voor nieuwe gezonde cellen. Je zorgt zo echt voor de verjonging van je cellen. Je immuunsysteem heeft hier ook heel veel baat bij, want ziekteverwekkers en lichaamsvreemde stoffen die de cel binnen zijn gekomen worden onschadelijk gemaakt. Het is een zelf herstellend vermogen van je lichaam om ziekte te genezen of geen kans te geven.
Autofagie werd al in de jaren ‘60 ontdekt, maar pas in de jaren ’90 ontdekte de Japanse wetenschapper Yoshinori Ohsumi hoe belangrijk dit is. Hij won hier de Nobel prijs voor.
Hoe werkt autofagie?
- Je lichaam krijgt een seintje dat hij in de afbraak stand staat en autofagie kan zijn werk gaan doen. In de afbraak stand kun je komen door het doen van een vast of intermitterend vasten. Je maakt de metabole switch van suikerverbranding naar vetverbranding. Om vervolgens het proces van autofagie aan te spreken is intermitterend vasten vaak niet voldoende.
- Afvalstoffen worden opgespoord en er ontstaat een membraan rond cel afval, rond oude kapotte cellen, eiwitten en organellen die je niet meer nodig hebt. Die als ze in je lichaam blijven alleen maar voor klachten en ongemakken zorgen. Nu kunnen ze geen kant meer op.
- Dit heet nu een autofagosoom, een vuilniszakje, en die gaat opzoek naar een lysosoom. Een lysosoom is een recycle cel. Dit is een organel die wordt gezien als de maag van een cel. Het is een heel zuur zakje met krachtige enzymen, net als onze maag bevat het verteringsenzymen.
- Het lysosoom verbindt zich met het autofagosoom.
- De enzymen in het lysosoom breken nu het cel afval af en kunnen dit gebruiken voor de opbouw van nieuwe eiwitten, organellen en nieuwe cellen. De lever zou ze ook kunnen gebruiken voor het omzetten van energie. Chemische resten worden uitgescheiden.
- Zo ontstaat er een nieuwe cel en heb jij een schoner en gezonder lichaam.
Autofagie is niet altijd verstandig, sommige cellen willen of kunnen autofagie niet initiëren en dan kan het averechts werken. Ben je ziek en weet je niet of het kan overleg dan altijd met je arts. En als je vragen hebt mag je ze mij natuurlijk ook altijd stellen.
Mitochondriën ‘De energiefabriekjes van je lichaam’
Een speciale vorm van autofagie richt zich op je mitochondriën en dit heet mitofagie. Mitochondriën bevinden zich in iedere cel in je lichaam en zorgen ervoor dat jij brandstof kunt omzetten in energie. Dit proces is cruciaal en van levensbelang.
Functioneert het niet, dan heb jij geen energie en ben je moe, futloos en wordt je ziek.
Mitochondriën zijn heel gevoelig voor beschadiging, omdat ze betrokken zijn bij de productie van energie en daar is zuurstof bij betrokken. Zuurstof veroorzaakt oxidatieve stress. Dit is één van de lichamelijke processen waarbij oxidatieve stress ontstaat. Je lever verwerkt deze oxidatieve stress, maakt hier vrije radicalen van, koppelt het aan een antioxidant en zo kan het je lichaam verlaten.
Het proces van mitofagie is net als autofagie een essentieel proces voor je lichaam, waar je bewust ruimte voor moet maken. Met vasten kun je dit proces in werking zetten. Het zorgt voor de recycling van kapotte mitochondriën en maakt er nieuwe flexibele van.
Wanneer gaat autofagie in werking?
Autofagie gaat in werking als je lichaam in de afbraakstand komt. Deze afbraakstand bereik je nadat je een metabole switch maakt van de suiker- naar de vetverbranding. Dat is de eerste stap richting autofagie.
Een standaard voedingspatroon met koolhydraten, zorgt voor de aanmaak van insuline, zodat je de koolhydraten kunt omzetten in bruikbare energie. Eet je meer koolhydraten dan je verbruikt dan slaat je lichaam dit op in je spieren, lever en uiteindelijk in je vetcellen. Voordat je vetten kunt gaan verbranden moet je de totale opgeslagen voorraad glucose, koolhydraten, in je lichaam aanspreken en gebruiken. Hoe dit precies werkt ga ik nu niet vertellen, maar als je de switch hebt gemaakt naar vetverbranding kun je verder gaan en het proces van autofagie opgang brengen.
Koolhydraten eten en onvoldoende bewegen zorgt ervoor dat je overtollig glucose opslaat als vetten en je kunt geen vetten verbranden terwijl je koolhydraten eet.
Je moet er dus bewust voor kiezen om de eerste stap te zetten. Vervolgens komt na 36 uur vasten het proces van autofagie opgang. Na 36 uur neemt het geleidelijk toe tot het met 72 uur vasten zijn hoogte punt bereikt. Zet je jouw vast hierna nog door, dan kun je nog langer gebruik maken van deze waardevolle opruimdienst. Je cellen recyclen, je lichaam verjongt en je vertraagd zo de veroudering.
Met 72 uur vasten heeft autofagie zijn hoogste punt bereikt, maar daarna stopt het proces niet…
Vasten en voldoende nutriënten
Met vasten creëer je de ruimte voor de processen als autofagie en mitofagie. Je geeft ze de kans hun werk te doen.
Zonder je lichaam in de afbraak stand te brengen vindt er geen mitofagie en autofagie plaats.
Maar zonder micronutriënten als vitamines, mineralen en fytonutriënten functioneert het ook niet.
Zonder micronutriënten kun je geen energie omzetten en wordt je moe en futloos.
Zonder micronutriënten kun je niet ontgiften.
Zonder micronutriënten vindt er geen autofagie en mitofagie plaats.
Zonder micronutriënten, antioxidanten blijven de toxische stoffen in je lichaam.
Je lichaam ondersteunen met de juiste nutriënten is heel belangrijk. Doe dit op het moment dat jij je nog gezond voelt, dan blijf je gezond. Wanneer je ziek bent mag je je lichaam nog meer ondersteunen, want ziekte en stress zorgt voor een hoge toxische belasting en het gebruik van heel veel micronutriënten.
Waarom wil ik dat autofagie zijn werk doet?
Spreek je het proces van autofagie niet geregeld aan dan kan je lichaam dichtslibben. Cellen sterven en de cel communicatie gaat achteruit.
Het is echt een cadeautje voor je lichaam om het proces van autofagie regelmatig te gebruiken. Je wil niet dat afvalstoffen opstapelen en voor weefselschade en ziekten zorgen. Autofagie ruimt de rommel op, rommel die sowieso ontstaat door het leven. Wel kun je de rommel die ontstaat beperken door detox serieus te nemen, geregeld een periode van vasten in te lassen en de belasting op je lichaam laag te houden.
En natuurlijk kan je af en toe een patatje eten met een klodder mayonaise als je daar behoefte aan hebt!
- De veroudering vertragen
- Je lichaam verjongen
- De cel communicatie bevorderen
- Ziekte geen kans geven
- Het zelf herstellend vermogen van je lichaam optimaal houden
- Het risico op kanker verminderen
- Het risico op neurodegeneratieve ziekten verminderen als Alzheimer en Parkinson
- Herstellen van ziekten
- Je immuunsysteem resetten
Hoe kan ik ook gebruik maken van autofagie?
Als je heel erg getraind bent in intermitterend vasten dan kan je met een juiste methode al met 24 uur vasten het proces van autofagie aanstippen, maar dit is niet volledig.
Autofagie bereik je door vasten. Na 36 uur vasten begint het proces van autofagie en met 72 uur vasten heeft het zijn hoogste punt bereikt. Het is heel belangrijk om je op de juiste manier voor te bereiden op het vasten en ook weer op te bouwen na het vasten. Doe je dit niet op de juiste manier, dan is het effect vele malen kleiner.
Er wordt wel is gedacht dat je met alleen bewegen autofagie kunt aanspreken, maar daar hoort vasten wel bij als onderdeel. Je kunt autofagie wel stimuleren met beweging.
Wil je meer lezen over vasten lees dan meer in het artikel over vasten.
Lees meer: Fysieke processen tijdens het vasten…
Laat je een reactie achter?
Heb je iets aan deze blog gehad? Ik zou het leuk vinden je reactie hieronder te lezen.
Mij mag je alles vragen.
Vergroot je bewustzijn, alles is een keuze, maak jouw leven waardevol.
Liefs Kim