12 redenen: Waarom detox belangrijk is
En wat je zeker niet moet doen...
Detox
Detox is voor iedereen belangrijk? Waarom moet je in onze maatschappij van overvloed en gemak bewust kiezen voor detox? Als je goed om je heen kijkt dan zie je dat we in een toxische omgeving leven en ons lichaam is niet gemaakt voor deze hoge belasting. Detox en vasten zorgen voor het loslaten van gifstoffen en zorgen ervoor dat je lichaam belastbaar blijft.
Detox is voor iedereen belangrijk. Overal om ons heen zijn giftige stoffen.
Detox komt van het woord detoxen en betekent ontgiften, afvalstoffen en toxines afvoeren. Met een detox ga je jouw lichaam ontgiften. Je lichaam krijgt dagelijks te maken met een hoop afvalstoffen en die moet je allemaal verwerken. Wanneer je lichaam te zwaar belast wordt of jouw systemen niet instaat zijn de afvalstoffen te verwerken dan ontstaan er ziekten. Afvalstoffen stapelen op, vrije radicalen zorgen voor ontstekingen en weefselschade. Soms lijkt het of ongemakken en ziekten er zomaar zijn, maar dit is een sluimerend proces.
Maar o wat hebben wij hier een invloed op. Je kunt echt de touwtjes zelf in handen nemen.
Fit en energiek blijven in onze toxische maatschappij....
Onze toxische maatschappij
Normale lichamelijke processen, als bewegen, energieomzetting, ademhaling en spijsvertering zorgen voor afvalstoffen die je moet verwerken. Dit kan je prima, want je lichaam heeft fantastische systemen, het is echt magisch wat je lichaam allemaal kan als je er bij stil staat. Daar mag je heel dankbaar voor zijn.
Maar de belasting wordt steeds groter als je niet oplet.
De wereld zit vol afvalstoffen en gemak waar wij in principe niet voor gemaakt zijn.
Te veel gifstoffen in je lichaam zetten je immuunsysteem onderdruk, maken je moe en ziek.
Je lichaam krijgt binnen de huidige maatschappij steeds meer voor zijn kiezen. Denk aan het toegenomen gebruik van alcohol en de hoeveelheid medicijnen die gebruikt worden. Paracetamol wordt als snoepjes gebruikt, maar is dit wel zo verstandig?
Drinkwater, luchtvervuiling, voeding, cosmetica, antibiotica en hormonen in bijvoorbeeld vlees zijn een belasting op het lichaam. De lever is heel druk met het verwerken van alle toxische stoffen om ons heen die het lichaam binnenkomen. De lever heeft ook een rol in de aanmaak en omzetting van stresshormonen. Wanneer jij niet voldoende weerbaar bent tegen de gehaaste en gestreste maatschappij dan worden er veel stresshormonen aangemaakt. Dit gaat voor op andere processen en het ontgiften gaat steeds minder werken. Stress is van grote invloed op de werking van je lever.
“Niet het geen we eten is goed voor ons, maar het geen we verteren en ontgiften. Dit geldt ook voor emotionele vertering.”
- Fastfood
- Bewerkte voeding
- E-nummers
- Pesticides op groenten en fruit
- Luchtvervuiling
Wereldwijd komt 1 op de 6 gevallen van overlijden door luchtvervuiling, dit is 3x zoveel als aids, tuberculose en malaria samen.
- Vlamvertragers
Vlamvertragers zitten op alles. Kleding, meubels etc. Ze bevatten chemicaliën die constant worden afgegeven.
- Plastic flesjes
Die je keer op keer vult geven chemicaliën af.
- Zware metalen
- Deo met aluminium
- Tandpasta met fluoride
- Verzorgingsproducten
- Zwak immuunsysteem
- Infecties
- Ontstekingen
- Slecht slapen
- Synthetische supplementen
- 5G straling
- Verkeerde ademhaling
- Uv-straling
- Verstoorde darmflora
- Roken
- Alcohol
- Overmatige inspanning
- Stress
- Negatieve gedachten
- Trauma
- Emotionele belasting
- Haast
- Kraanwater
- Slechte bloedtoevoer
- Medicatie
- De pil
- Suikers
- Geraffineerde koolhydraten
- Zittende levensstijl
- Suikerverslaving
Hoe komt het je lichaam binnen?
Alles wat je eet en drinkt komt binnen via je spijsverteringsstelsel, maar giftige stoffen kunnen ook binnenkomen via je huid en luchtwegen. Je huid is je grootste orgaan en neemt van alles op. Het is dus heel belangrijk om te bedenken wat je allemaal op je huid smeert. Ook toxische stoffen in crèmes en lotions worden via de huid opgenomen.
Je neus beschermt je tegen luchtdeeltjes als rook, allergenen, vervuiling en besmettelijke deeltjes. Je neus is een belangrijk filter en mede daarom is het heel belangrijk om door je neus te ademen en niet door je mond.
Dus stress, negatieve emoties, trauma, voeding, cosmetica, inactiviteit en je omgeving zorgen voor toxische stoffen in je lichaam.
Check hoe je producten verpakt zijn, want daar zitten vaak chemische stoffen in die afgegeven worden aan je voedsel.
Schadelijke chemische stoffen in je eten.
Je kunt niet alles tegengaan. Brandvertragers zitten in kleding en meubels verwerkt voor onze veiligheid, maar het kent ook zijn negatieve kant.
In Nederland is sinds 1989 borstkanker met 30% toegenomen.
https://www.tegengif.nl/portfolio/er-zit-meer-in/
https://www.rivm.nl/binnenmilieu/chemische-stoffen-in-huisstof
Parfums zitten vol met schadelijke stoffen. “Langdurige blootstelling aan hormoon verstorende stoffen, zelfs in lage dosis, kan bijdragen aan het ontstaan van sommige borstkankers.”
Schadelijke chemicaliën in populaire parfums.
Je kunt jezelf nog zo goed voeden, maar als de belasting torenhoog blijft dan kan je hier niet tegenaan voeden. Levensstijl kan zo veel invloed hebben, je kunt echt de touwtjes zelf in handen nemen. Je komt niet overal onderuit, maar er zijn genoeg dingen die je wel kunt doen of laten.
Je hoeft echt niet de gehele dag op een stoel te zitten, de lift te pakken als er ook een trap is of met de auto de kinderen van school te halen. Een lichaam moet bewegen en de mogelijkheid krijgen om het geen je eet te gebruiken en verwerken. Je hoeft geen bewerkte voeding te eten, de gehele dag te snacken of tot laat in de avond achter een scherm te zitten.
Less is more: Gebruik minder, ontlast en je krijgt er zoveel meer voor terug.
De darm als bron van gifstoffen
Enerzijds komen de toxische stoffen uit je omgeving, maar aan de andere kant zorgt je lichaam ook voor toxische stoffen. Er ontstaan afvalproducten van hormonen, je spijsvertering, energieomzetting, maar ik wil het nu speciaal even over de darm hebben.
De darm en je spijsvertering
Voedsel komt binnen door je mond, waar de vertering begint, en legt vervolgens de gehele weg af door jouw spijsverteringskanaal. Je begint met kauwen, de maag mengt het met maagzuur om te voorkomen dat er ongewenste bacteriën en te grote stukken door gaan en dan komt het in de dunne darm terecht. Daar komt er gal bij, meer spijsverteringsenzymen en wordt het voedsel verder verteerd en opgenomen. Alles wat niet verteerd en opgenomen wordt gaat door naar de dikke darm en kan zo het lichaam verlaten.
Wanneer je bijvoorbeeld cola drinkt met een ph waarde van 2, terwijl het in je mond 7 moet zijn, dan zal er in je mond al geen vertering plaatsvinden. Als je nu je boterham met kaas eet, dan begint de vertering niet in de mond. Een gemiste kans.
In dit proces kan van alles mis gaan. Je spijsverteringskanaal is de buitenwereld in je lichaam. Daar wordt bepaald wat wel en niet je lichaam in mag. Het binnenkrijgen van te veel toxische stoffen tast de darmwand aan, de scheiding tussen de buitenwereld en jouw innerlijke wereld, en zo kan hij gaan ‘lekken’. Dit betekend dat hij meer doorlaat dan je wil en dat moet je lever vervolgens allemaal onschadelijk maken.
Maagzuurremmers zorgen ervoor dat onverteerde resten in de dunne darm komen, waardoor de ‘slechte’ bacteriën in de dunne darm de overhand krijgen en zorgen voor een disbalans en schade aan de darm.
Symptomen van een niet optimaal functionerend spijsverteringsstelsel
- Opgeblazen gevoel
- Obstipatie
- Diarree
- Buikpijn
- Krampen
- Spastische darm
- Winderigheid
- Maagzuur
- Vermoeidheid
- Laag in energie
- Allergieën
- Intoleranties
Melk, gluten, e-nummers, medicatie, antinutriënten, synthetische vitamine, het negeren van intoleranties en stress kunnen de darmwand aantasten en voor grote problemen zorgen. Laat onze maatschappij hier nu vol mee zitten. Je darm beschadigd, je immuunsysteem staat onder druk, er ontstaan ontstekingen, veel toxische stoffen en weefselschade. Je darm is een bron voor het ontstaan van ziekten.
Als je maar 2x per week ontlast….
Dagelijks ontlasten is heel belangrijk, je darm is meters lang en daar blijven heel gemakkelijk resten achter. Dit zijn toxische stoffen in je lichaam. Het is echt een plek van opslag, ook als je dagelijks of zelf meer dan één keer per dag naar het toilet gaat blijven er toxische stoffen achter.
Detox is belangrijk voor iedereen
We weten nu een beetje waar allerlei toxische stoffen vandaan kunnen komen, maar waarom is detox belangrijk? Waarom is het belangrijk dat we de belasting niet te hoog laten oplopen en op zijn tijd zorgen voor een grote schoonmaak?
Door het leven in onze maatschappij en bij normale lichamelijke processen ontstaan veel toxische stoffen die je lichaam weer onschadelijk moet maken. Train je veel, eet je constant, ben je vermoeid, ervaar je stress, slaap je slecht of ben je ziek dan ontstaan er nog meer gifstoffen in je lichaam.
Detox is een sleutel op vele fronten. Je lichaam ontlasten, voeden en af en toe even goed schoonmaken. Ik ga je eerst vertellen wat er gebeurd met een te veel aan gifstoffen in je lichaam en wat de rol van je lever is als we het hebben over ontgiften.
Te veel gifstoffen in je lichaam
Wanneer er te veel gifstoffen je lichaam binnenkomen of van binnenuit verwerkt moeten worden dan kan je lever nog maar één ding doen. Hij slaat het gif op in lichaamsvet of ander weefsel. Dit is natuurlijk geen oplossing, maar vooral het verplaatsen van het probleem.
Wanneer het bindweefsel dichtslibt met toxines, dan is de aan en afvoer naar cellen ook verminderd. Lipoedeem is één van de klachten die hier door ontstaat.
Wanneer je te lang en te veel gifstoffen binnen laat komen, dan wordt er heel veel opgeslagen. Zodra je gaat vasten, detoxen, afvallen, vetten verbranden dan komen de gifstoffen los en in je bloedbaan. De lever gaat dan aan het werk om alles onschadelijk is maken. Werkt je lever niet optimaal, zijn je bloedwaarden afwijkend, dan is het verstandig om goed te kijken op welke wijze je afvalstoffen gaat laten vrijkomen. Afhankelijk van je beginsituatie kun je direct een diepe vast doen of beter eerst met een rustige detox beginnen.
Wanneer je leverwaarden zeggen dat je een verminderde leverwerking hebt is het niet verstandig om een diepe vast te doen. Dan is een langzame detox verstandiger.
Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Je lever geeft symptomen af om je duidelijk te maken dat je wat liever voor hem mag zijn. Zorg dat je leverwaarden optimaal blijven door geregeld te vasten, detoxen, je lichaam voldoende te voeden en de belasting niet te hoog op te laten lopen.
Hoe weet ik of mijn lever overbelast is?
- Gevoelig voor cafeïne
- Wakker tussen 1:00 en 3:00 uur in de nacht
- Astma of andere allergieën
- Chronische infecties
- Je kunt niet tegen alcohol
- PMS of vruchtbaarheidsproblemen
- Niet weerbaar in tijden van stress
- Bloedsuikerstoornissen
- Vermoeidheid
- Obstipatie
- Onrustige huid
- Een geel uitziende huid
- Hoge bloeddruk
- Opgeblazen buik
- Snel blauwe plekken
- Concentratie en geheugenstoornissen
- Somberheid, depressie en stemmingswisselingen
- Visusklachten
- Hoofdpijn
- Spierpijnen
- Misselijk
- Brandend maagzuur
- Moeilijk vet verteren
- Lastig uit bed komen in de ochtend
- Geen eetlust
- Huidaandoeningen
- Moeite met afvallen
- Vet rond de buik
Geef je lichaam en lever voldoende nutriënten om te kunnen ontgiften
Niet alleen detox en het terugbrengen van de belasting op je lichaam is belangrijk. Je lichaam kan niet functioneren zonder de juiste voedingsstoffen. Alle lichamelijke processen gebruiken micronutriënten als cofactoren. Dit zijn vitamines, mineralen en plantenstoffen. Hele kleine componenten die van levensbelang zijn. Ze zijn essentieel om te kunnen functioneren.
Het zijn je antioxidanten, ze ondersteunen je afweer, stellen enzymen samen en ondersteunen tal van processen in je lichaam. Vaak wordt de nadruk gelegd op de juiste verdeling van vetten, eiwitten en koolhydraten, maar zonder micronutriënten kunnen deze macronutriënten helemaal niks in je lichaam.
Wanneer je ziek bent, stress ervaart, ontstekingen hebt, in onze maatschappij leeft, ongezonde voeding eet of intensief sport dan heb je echt aanvulling nodig in de vorm van supplementen. Je gaat dit niet meer uit groenten en fruit halen.
Bij het proces van ontgiften door de lever zijn micronutriënten ook van groot belang. Ten eerste als cofactoren in de lever. Glutathion, B2, B3, B6, B12, magnesium, folaat, maar ook selenium mangaan, Q10 en alfaliponzuur zijn onmisbaar. Ten tweede om de gifstoffen op te ruimen met antioxidanten als vitamine C, A en E. Hier kan je een natuurlijke multi voor gebruiken.
Niet voor iedereen is zomaar hetzelfde aan te bevelen. Wil je meer weten over supplementen dan geef ik je graag persoonlijk advies.
Oxidatieve stress
Maar hoe werkt het nu precies. Alle toxische stoffen, de belasting vanuit de maatschappij en de afvalstoffen die in je lichaam ontstaan zorgen voor oxidatieve stress. Dit is een disbalans tussen de spiegels van zuurstof en stikstofverbindingen.
Te veel toxische stoffen zetten je immuunsysteem onder druk, tasten je darmen aan en belasten je lever.
Wanneer je deze toxische stoffen niet goed kan verwerken of je lever niet goed functioneert dan blijven de stoffen in je lichaam en kunnen ze behoorlijke schade aanrichten. Pas als de lever de stoffen heeft verwerkt verliezen ze hun schadelijke effect. Tijdens het ontgiften kun je echt voelen dat er afvalstoffen worden verwerkt. Je lever werkt namelijk in verschillende fases. In de eerste fase worden de toxische stoffen nog giftiger dan dat ze zijn als ze je lichaam binnenkomen.
Zijn deze stoffen te lang in je lichaam dan zorgen ze voor weefselschade en cel beschadigingen. Er ontstaan ontstekingen en ziekten. Je mitochondriën zijn hier ook heel gevoelig voor, dit zijn de energie fabriekjes in je lichaam. Afvalstoffen maken je moe, futloos, zwaar en ziek. Auto-immuunziekten, hart- en vaatziekten, kankers en andere ontstekingsziekten kunnen het gevolg zijn.
Je lever is fantastisch
De meest spectaculaire rol bij ontgiften heeft je lever. De lever ontgift met biochemische vlijt en vernuft waar menig laborant jaloers op kan zijn. Hij maakt stoffen onschadelijk en werkt ze het lichaam uit. Binnen de reguliere geneeskunde is er geen medicijn om de lever te herstellen. Vaak kom je pas achter een verminderde leverwerking als de leverwaarden al erg uit balans zijn. Als het dan misgaat is transplantatie de enige optie.
Leefstijl, voeding, detox, vasten en supplementen kunnen de lever onderhouden en herstellen.
De lever verwerkt afvalstoffen, toxines, die het lichaam zijn binnenkomen en afvalstoffen die in het lichaam ontstaan. Dit is niet het enige wat hij moet verwerken. In drukke tijden komt daar ‘crisis’, stress en frustratie bij en dat is een lading ‘emotioneel gif’. Het is echt de moeite waard om lief te zijn voor je lever. Je ervaart meer energie, een goed gewicht en een prettig humeur.
Naast ontgiften vervult de lever nog veel meer functies in je lichaam. Hij zorgt dat je 24 uur per dag suiker beschikbaar hebt, ondersteunt in de aanmaak van eiwitten en de omzetting van eiwitten, vitamines en stoffen die nodig zijn voor de stolling van je bloed. Hij zorgt voor de producties van gal, dat zorgt voor een goede opname van vetten in de darm. Het is echt van belang dat je lever naar behoren functioneert.
Je lever in balans zorgt voor meer energie, een goed gewicht en een prettig humeur.
Hoe werkt je lever?
De lever kent twee fases en een tussenfase. In fase één verwerkt hij de ontstane oxidatieve stress, de lichaamsvreemde stoffen en maakt hier vrije radicalen van. Na deze fase, de tussenfase, zijn de stoffen nog toxischer. De eerste fase is een hele belangrijke fase, want zonder deze fase gaan de stoffen je lichaam nooit verlaten en worden ze opgeslagen in je vetcellen. In de tweede fase koppelt je lever de vrije radicalen aan een antioxidant, zodat ze het lichaam kunnen verlaten.
Vrije radicalen zijn zeer instabiele reactieve moleculen, nog schadelijker dan de eerdere toxines en die moeten weer stabiel worden. Ze gaan opzoek naar een antioxidant om zich aan te koppelen. Zo worden ze weer stabiel en kunnen ze je lichaam verlaten. Een antioxidant is een molecuul dat de oxidatie van een ander molecuul remt.
Antioxidanten als vitamines, mineralen en plantenstoffen zijn enorm belangrijk! Zeker als je ziek bent, stress ervaart, een hoge toxische belasting hebt, verminderde darmwerking of intensief sport dan is het belangrijk om tijdelijk meer in te nemen in de vorm van suppletie.
Gekoppeld kan een vrije radicaal je lichaam verlaten, dan kan je ze echt opruimen via je blaas, nieren of darmen. Voor dit tweede proces heeft hij zuurstof nodig. In je slijmvliezen en gewrichten zit veel zuurstof wat de lever bij het ontgiften goed kan gebruiken. Vrije radicalen gaan in je slijmvliezen en gewrichten zitten en jij krijgt hier dan ontstekingen.
Dus ervaar je gewrichtspijnen, stijfheid bij het opstaan dan is het zeker de moeite waard om te kijken of detox je kan ondersteunen.
Overal pijntjes, vaak verkouden of veel ontstekingen duidt vaak op veel afvalstoffen in het lichaam.
Wanneer jij je lever te zwaar belast, onnodig belemmert, niet geregeld zorgt voor detox of onvoldoende nutriënten binnen krijgt dan kan je lever het op een gegeven moment niet meer aan.
Stoffen blijven in je lichaam en kunnen behoorlijke schade aanrichten aan cellen en weefsel, waardoor er ziekten ontstaan.
De afvoer bij een te hoge belasting
Bij een te hoge belasting van toxische stoffen gaat je lichaam andere plekken zoeken om de afvalstoffen naar buiten te werken. Een lopende neus, oorontstekingen, oogontstekingen, vaginale afscheiding, zaadvocht, minder frisse menstruatie, bloedende aambeien of sporadische klachten zijn een teken van een te hoge toxische belasting.
- Lopende neus
- Oorontstekingen
- Oogontstekingen
- Vaginale afscheiding
- Zaadvocht
- Minder frissen menstruatie
- Bloedende aambeien
- Sporadische klachten
- Gewrichtsklachten
Met detox kan je het zelfreinigende vermogen van het lichaam ondersteunen.
Ga met deze klachten dus ook geen symptoom bestrijden, maar pak de oorzaak aan!
Zorg dat je je lever niet belemmert
Het is dus heel belangrijk om je lever zijn werk te laten doen. Hem de ruimte geven en zijn processen niet belemmeren. Je ontkomt er niet aan dat je lichaam toxische stoffen te verwerken krijgt, maar je kunt dit natuurlijk wel minimaliseren. Dat is het eerste wat je kunt doen om hem de tijd en ruimte te geven zijn taken uit te voeren.
- Zorg dat je je lever niet te zwaar belast
- Geef je lever voldoende vitamines, mineralen en plantenstoffen
- Stoor hem niet in zijn fases
Er zijn een heleboel stoffen die je lever belemmeren of juist opgang brengen. Koffie en paracetamol wil ik met je bespreken.
Drink je koffie tussen tien en één uur…. Een dip om vier uur is heel normaal.
Cafeïne remt de eerste fase van je lever. De fase dat hij van oxidatieve stress vrije radicalen maakt. Neem koffie tussen tien en één uur. In de ochtend belemmer je allerlei processen met de hormonen cortisol en melatonine en moet je stoelgang opstarten en later op de dag mag je deze zelfde hormonen ook gewoon hun werk laten doen. Een dipje om vier uur is heel normaal.
Koffie nodig in de ochtend? Een teken dat je lever overbelast is.
Medicatie remt de tweede fase van je lever. De fase waarin hij de vrije radicalen koppelt aan antioxidanten en ze kan afvoeren. Zelfs zoiets onschuldigs als paracetamol belemmert de lever en zorgt ervoor dat de nog toxischere vrije radicalen in het lichaam schade aan kunnen richten. Pas als de stoffen je lichaam hebben verlaten verliezen ze hun schadelijke effect.
Hoofdpijn instant houden door paracetamol.
Wanneer je lever vermindert werkt kan dit onder andere hoofdpijn veroorzaken. Als je lever te zwaar belast wordt of niet voldoende micronutriënten heeft neemt zijn werking af. Als je paracetamol neemt tegen de hoofdpijn, dan moet de lever deze medicijnen onschadelijk maken. Dit zorgt weer voor overbelasting, nog meer toxische stoffen en dus niet voor afname van hoofdpijn.
Ook slaap is een belangrijke factor in het detox proces. Je lever heeft zes tot acht uur nodig en dat doet hij in de nacht. Dit begint om 21:00, dus als jij je mee laat slepen in het kijken van series tot laat in de avond met daarbij een niet al te beste snack, dan ondersteund dat je detox niet. Integendeel.
“In een schoner lichaam kun je beter voelen wat je nodig hebt en is het makkelijker om gezonde keuzes te maken.”
12 redenen waarom detox belangrijk is
1 | De toxische maatschappij
Je lichaam heeft een fantastisch systeem om op een natuurlijke manier afvalstoffen te verwerken. Dit zou ook perfect werkend zijn wanneer je leeft in een natuurlijk en schone omgeving. Je longen, nieren, darmen en lever kunnen alle toxische stoffen prima verwerken.
Maar onze omgeving staat steeds verder van de natuur af.
We leven niet meer in verbinding met de natuur, maar onze omgeving is toxisch. Er is constant en overal bewerkt voedsel voorhanden, prikkels en emotionele stress in overvloed en medicijnen krijg je alsof het snoepjes zijn.
Alles wordt gemakkelijk gemaakt met elektrische fietsen, roltrappen en liften, waardoor bewegen steeds minder wordt. We gaan veelal zittend door het leven, wat het nieuwe roken genoemd kan worden. Te weinig bewegen zorgt ervoor dat afvalstoffen achterblijven in je weefsels, je wordt stijf, er ontstaan meer ontstekingen en zo vele ziekten.
Onze omgeving zit vol met toxische stoffen, te veel gemak, ongezonde voeding, te veel stress en emotionele onderdrukking. Bewust kiezen voor detox is heel belangrijk.
2 | Stress
Stress is er in heel veel vormen van medicatie gebruik tot psychische stress en werkdruk tot verkeerde voeding of slechte ademhaling. Voor heel veel vormen van stress kun je levensstijlveranderingen inzetten, zodat je jouw lichaam uit de stress reactie haalt. Het chronisch ervaren van stress is niet goed voor de werking van je lichaam en geest.
Het is heel belangrijk om belastbaar te zijn als we het hebben over stress in de vorm van werkdruk of tegenslagen. Stress is niet verkeerd, het hoort bij het leven, maar het is belangrijk dat je ermee om kunt gaan.
Drukte als stress ervaren is giftig voor je lichaam. Tijdens stressvolle periodes vraag je veel meer van je lichaam, je verbruikt veel meer nutriënten en zo ontstaan er snel te korten als je niet oplet.
1 op de 7 mensen heeft te maken met een burn-out.
Wanneer jij een te kort hebt aan vitamines en mineralen betekend het dat gifstoffen uit de omgeving ook meer impact hebben op je lichaam. Je hebt de middelen niet meer om ze te verwerken. Je antioxidanten status is verlaagd en je lever heeft onvoldoende cofactoren om te kunnen functioneren.
Het is heel belangrijk om fysiek en mentaal geregeld te ontgiften en jezelf weerbaar te houden in tijden van stress. Neem extra supplementen en verlaag de toxische belasting nog verder.
3 | Je darmen
Je spijsverteringskanaal is de buitenwereld in je lichaam en een te veel aan toxische stoffen zetten je darm onder druk en tasten je darmen aan. De darm is echt de eerste barrière met de buitenwereld en je wil niet dat die beschadigd. Als hij beschadigd is dan komen er ongewenste, toxische stoffen je lichaam in.
Het is heel belangrijk om je lichaam voldoende te detoxen om een beschadiging te voorkomen, maar in je darmen bevindt zich ook 80% van je immuunsysteem. Die moet alles screening wat wel of niet naar binnen mag.
Eet en drink jij veel wat belastend is dan heeft je immuunsysteem het heel druk om alles te screenen. Dit betekent dat hij niet bezig kan zijn met het oplossen van andere klachten en ongemakken en ziekte makkelijk kunnen ontstaan. Het zelf herstellend vermogen van je lichaam gaat hierdoor enorm achteruit.
Dus door een te hoge toxische belasting raakt je darmflora uit balans, je darmwand beschadigd en staat je immuunsysteem onder druk.
Met een goede detox kun je jouw darmen resetten.
4 | Afvallen
Een overschot aan gifstoffen wordt opgeslagen in je vetcellen en dit belemmert het afvallen. Hormonen gaan uit balans, cellen kunnen minder goed communiceren, je lever is overbelast, systemen functioneren minder, je spijsvertering vertraagd en er ontstaan te korten in je lichaam
Vermijdt toxische stoffen en zorg dat afvallen makkelijk gaat.
Er bestaat ook een risico op een vervette lever. Je lever bevat miljarden levercellen en is na je huid het grootste orgaan in je lichaam. Die naast ontgiften zorgt voor het behoudt van een gezond gewicht. Je levercellen sterven geregeld en worden dan vervangen door nieuwe levercellen.
Maar dit proces van het vervangen van kapotte cellen kan ook verkeerd lopen. In plaats van een nieuwe levercel ontstaat er een heel klein bolletje vet en dit bolletje kan niet ontgiften. Alle gifstoffen blijven in het lichaam en wel veilig opgeslagen in je vetcellen met alle gevolgen van dien.
Een vervette lever kwam eerder alleen voor door overmatig alcohol gebruik, maar tegenwoordig zijn er al jonge kinderen met een vervette lever. Dit is niet vreemd binnen onze maatschappij met een overvloed aan bewerkte voeding, frisdranken, zoetstoffen, snoep, koek en vet. Dit zit in alles verwerkt, ook in producten met de kreten als ‘0% suiker toegevoegd’ of ‘Goed voor cholesterol’.
Koffie nodig in de ochtend?
Alcohol nodig om te ontspannen?
Zoetigheid om de dag door te komen?
Denk aan je lever!
5 | E-nummers
E-nummers krijg je snel en ongemerkt binnen als je er niet bewust op let.
Vaak hoor je “ach er zit maar een klein beetje in, dat zal wel niet schadelijk zijn”.
Een heel klein beetje kan al een heel groot effect hebben. Denk aan het mineraal selenium waar je maar heel weinig van nodig hebt voor het aansturen van enorm veel processen in je lichaam. Een te kort kan bijvoorbeeld je hele schildklier activiteit plat leggen en klachten geven als haarverlies, vermoeidheid en verminderde weerstand. Selenium inactiveert ook vrije radicalen en werkt tegen straling en oxidatieve stress. Dus heel weinig van iets kan heel veel doen.
Vaak blijft het ook niet bij een klein beetje, omdat e-nummers in heel veel producten zitten. Het stapelt op en je lichaam wordt continue belast. Het is heel belangrijk om je er bewust van te zijn welke e-nummers je binnenkrijgt.
Titaniumdioxide en siliciumdioxide bijvoorbeeld zijn zware metalen en worden in veel producten vermengd. Ook in supplementen die je dagelijks slikt om je gezondheid te verbeteren?
In snoep wat bijna normaal is voor kinderen...
Of in kauwgom waar je de gehele dag op kauwt.
Je hoeft niet alles te vermijden, maar wel belangrijk dat jij je bewust bent van wat je binnenkrijgt. E-nummers zijn enorm belastend voor je darmen en lever en zo voor je gehele systeem. De toxische stoffen stapelen op in je lichaam en veroorzaken klachten, irritaties en ongemakken. Zorg dat je jouw lichaam geregeld ontgift met een vastenperiode of detox.
6 | Een te kort aan micronutriënten voorkomen
De WHO zegt dat we wereldwijd ongeveer 2 miljard mensen hebben met een te kort aan micronutriënten. En niet alleen in onontwikkelde landen, juist in ontwikkelde landen wordt dit een steeds groter probleem. Ze spreken dus ook van een ‘hidden hunger’. Aan de buitenkant zal je eerder denken dat we overvoedt zijn, maar we zijn op het gebied van micronutriënten zwaar ondervoed.
Ook in ontwikkelde landen zijn we zwaar ondervoed.
We krijgen onvoldoende binnen, omdat groenten en fruit niet meer dezelfde hoeveelheid nutriënten bevatten als jaren geleden. De bodem is volledig uitgeput, kunstmest, luchtvervuiling, pesticide, langdurige opslag en transport maken ons voedsel niet beter.
Ons voedsel is niet meer wat het ooit was.
In 1985 kon je 1 banaan eten voor dezelfde hoeveelheid vitamine B6 waar je in 2002 18 bananen voor moest eten.
Anderzijds eten we veel te veel bewerkt voedsel met enorm veel e-nummers en geen nutriënten. Je lichaam moet dit allemaal ontgiften en werken. Dit kost enorm veel vitamines en mineralen. Dus stop met bewerkte voeding en je houdt veel meer vitamines en mineralen over voor belangrijke taken.
We slikken massaal supplementen, maar nog steeds is er een te kort aan heel veel vitamines en mineralen. Er zit een groot verschil in supplementen. Er zijn heel veel synthetische supplementen op de markt. Dit is zijn chemische in de fabriek gemaakte stoffen die als een toxische stof door het lichaam behandeld worden. Als je supplementen kiest, kies dan voor 100% natuurlijke, zonder onnodige vul, hulp en kleurstoffen.
Een synthetisch supplement is als een toxische stof voor je lichaam.
Detox zorgt ervoor dat je jouw lichaam niet onnodig belast en jij niet onnodig veel micronutriënten nodig hebt. Je voorkomt dat er grote tekorten ontstaan.
7 | Van je suikerverslaving af komen
Suiker wordt soms onderschat, maar dit kan net als medicijnen, drugs en alcohol leiden tot verslavend gedrag. Suiker beïnvloedt je interne beloningssysteem van dopamine. Je beloning is het korte fijne gevoel wat je ervaart als je een fijn stuk brownie aan het eten bent.
Het heeft enorm veel invloed op je hersenen. Een te veel aan suikers brengt je dopamine huishouding in de war en je gaat steeds rustelozer op zoek naar eenzelfde beloning. Gravings, emotie-eten en verslavingen zijn een gevolg. Je komt in een vicieuze cirkel, want het geluksgevoel is vaak maar van korte duur.
Overal zitten suikers, zoetstoffen en snelle koolhydraten in verwerkt die dit effect bewerkstelligen. Detox kan je helpen om de cirkel te doorbreken. Je kunt andere bronnen ontdekken waar je een langdurig geluksgevoel van krijgt en na een detox kan je een gezonde levensstijl gemakkelijker voortzetten.
Een overconsumptie van suikers kan zorgen voor metabole veranderingen als onder andere een verminderde insulinegevoeligheid in de lever. Middels een vastenperiode of detox verhoog je de insuline gevoeligheid, ga je vetten verbranden en verminder je het risico op diabetes en andere ziekten.
Een overconsumptie van suikers is toxisch voor het lichaam.
8 | Als prikkel naar een gezondere levensstijl
Detox en vasten kunnen je echt op de sneltrein zetten naar transformatie. Het is een prikkel die jij jezelf mag geven om lange termijn veranderingen in te zetten. Je reinigt je lichaam, je gaat je snel fit en gezond voelen en zo is het veel makkelijker om gezonde keuzes te blijven maken. De ervaring maakt dat je direct voelt dat het werkt. Je voelt je lichaam schoon worden, je gedachten helder en er ontstaat een enorme ruimte.
Je hebt moed nodig om de stap te zetten, om ja te zeggen tegen een periode van schaarste, maar daarna lijkt het vaak als vanzelf te gaan.
9 | Ziekte voorkomen
Je gezond voelen is anders dan gezond zijn. Een ziekte is er niet ineens, het is een sluimerend proces wat al jaren aan de gang kan zijn voordat jij het merkt. Je kunt het vergelijken met een autoband, die klapt ook niet ineens. Het is een proces van slijtage.
Preventief vasten en detoxen is heel belangrijk om afvalstoffen niet te laten opstapelen, schade aan weefsels en ziekte te voorkomen. Met een juiste detox kun je systemen aanspreken die je lichaam verjongen en de veroudering vertragen. Je gaat vetten verbranden, giftstoffen afvoeren en oude cel resten gebruiken voor nieuwe jonge cellen.
Met detox en levensstijl veranderingen kan je het zelfreinigende vermogen van je lichaam optimaliseren. Ademhaling, voeding, stress, slaap, bewegen en voldoende nutriënten zijn allemaal van invloed op jouw zelf helend vermogen.
Geef ziekten geen kans… Voorkomen is makkelijker dan genezen. Dat klinkt suf, maar is waar.
10 | Ziekte genezen
“The best of all medicine is resting and fasting.”
Ziekte kost voedingsstoffen en is stress voor je lichaam. Ten tijden van ziekte is het extra belangrijk om je immuunsysteem de ruimte te geven en je lichaam te voorzien van de juiste voedingsstoffen.
Detox en vasten kunnen je lichaam de ruimte geven om te herstellen. Je spreekt systemen aan die je in het dagelijkse leven niet meer aanspreekt als autofagie en stamcelregeneratie.
Een goede detox of vastenperiode zorgt voor een reset van je immuunsysteem. Het kan 40% van je aanvallende cellen bij auto-immuniteit vervangen.
Vasten is echt magisch en kan je proces van herstellen en genezen enorm versnellen. Je reset je darmen, je immuunsysteem en verminderd ontstekingen. Het is in te zetten bij heel veel klachten, ongemakken en ziekten. Twijfel je of heb je vragen dan mag je mij altijd contacten.
- Vermoeidheid
- Weinig energie
- Constante behoefte aan suikers
- Vaak verkouden
- Darmklachten
- Allergieën
- Opgeblazen gevoel
- Obstipatie
- Stinkende winden
- Slecht slapen
- Negatieve gedachten en emoties
- Gevoelens van angst, schaamte en schuld
- Somberheid
- Eetbuien
- Stijfheid bij het opstaan
- Pijnlijke spieren en gewrichten
- Alle ontstekingsziekten als bijvoorbeeld reuma
- Hart- en vaatziekten
- Overgewicht
- Huidklachten
- Oorontstekingen
- Constant verkouden
- Slecht herstel
- Prikkelbaar
- Kortlontje
- Hoog cholesterol
- Hoge bloeddruk
- Geen doel in je leven
- Niet happy
- Slechte concentratie
- Welvaartsziekten
- Nek- en schouder klachten
- Hoofdpijn
- Migraine
- Auto-immuunziekten
- Diabetes
En zo kan ik nog wel even doorgaan.
11 | Hormoonverstoringen voorkomen
In verzorgingsproducten zitten heel veel hormoon verstorende stoffen. In onder andere veel crèmes, doucheschuim en lotion zitten parabenen om het product langer houdbaar te maken. Parabenen doden schimmels en bacteriën, maar in het lichaam bootsen ze oestrogeen na. Dit zorgt voor enorme hormoonverstoringen.
Triclosan is een bestrijdingsmiddel, maar dit wordt heel veel gebruikt in zeep, tandpasta en deodorant omdat het een antibacteriële werking heeft. Alleen dood het niet alleen de slechte bacteriën, maar ook de goede. Het is hormoon verstorend en tast de vruchtbaarheid aan. En zo zijn er nog een heleboel stoffen die hormoon verstorend werken.
Gemiddeld krijgen vrouwen 186 chemicaliën binnen.
De stoffen zelf zijn dus hormoon verstorend, maar ook het ophopen van giftstoffen kan zorgen voor hormoonverstoringen, gewichtstoename, vruchtbaarheidsproblemen, PMS etc. Zeker als fase één van de lever blijft lopen en de stoffen nog giftiger in het lichaam opstapelen, omdat fase twee het niet aan kan. Daarom is het heel belangrijk om je lichaam niet onnodig te belasten, maar ook zeker geregeld een detox te geven, zodat het proces blijft functioneren.
Zelfs een ‘doodgewone’ lippenbalsem bevat giftige stoffen. Smeer jij je lippen dagelijks in?
Gevaarlijke stoffen in lippenbalsem.
De lever heeft ook een taak om hormonen te filteren, vooral oestrogeen. Hij zal eerst de externe gifstoffen verwerken, omdat die meer directe schade kunnen aanrichten. Is de lever overbelast, dan heeft hij geen tijd voor het verwerken van oestrogeen en wordt het opgeslagen in je vetweefsel. Er ontstaat overgewicht en vetcellen geven weer meer oestrogeen af. Dit is een vicieuze cirkel waar je in beland.
Moeite met afvallen, PMS of vruchtbaarheidsproblemen kunnen een gevolg zijn van een niet goed functionerende lever.
Glutathion is de moeder van alle antioxidanten en je lever gebruikt het in alle fases van ontgiften. Het beschermt je tegen schadelijke invloeden en vertraagd de veroudering. Wanneer je ziek bent, veel stress ervaart of je lever continue veel moet ontgiften dan verbruik je veel meer glutathion dan je lichaam kan aanmaken om je te beschermen. Glutathion is heel belangrijk bij het voorkomen van een hormonale disbalans, PMS of onvruchtbaarheid, wat vaak gepaard gaat met een te hoge toxische belasting. Tevens helpt het bij een oestrogeen dominantie, omdat het je lever ondersteund.
Dus heb je hormonale klachten dan kan detox en glutathion enorm veel verlichting geven.
Glutathion zou ik persoonlijk iedereen aanraden tijdens een vast
Volg jij 'Reset & Detox Your Body' of 'Detox Your energy Flow' dan krijg je 10% korting.
12 | Beter slapen
De makkelijkste detox vind in de nacht plaats. Al vanaf 21:00 gaat je lever aan de slag met het ontgiften van je lichaam. Je kunt je voorstellen wat er gebeurd als je jezelf geen rust gunt in de avond en slecht slaapt.
Ontspannen in de avond is heel belangrijk om je voor te bereiden op een goede slaap. En nee, series op Netflix kijken is geen rust.
In de nacht is je lichaam bezig met het herstellen van de opgedane schade van de dag. Wanneer je onvoldoende diep slaapt kan dit voor talloze klachten zorgen. Afvallen gaat minder, je ervaart meer stress, sneller ontstekingen, zwakker immuunsysteem en ziekten ontstaan sneller.
Detox tijdens de nacht terwijl jij heerlijk slaapt. Dat is toch de makkelijkste manier van ontgiften, maar dit gebeurt niet als jij je lichaam geen goede slaap gunt en afvalstoffen laat opstapelen.
Hoe hoger de belasting op je lichaam hoe harder hij moet werken in de nacht. Het is belangrijk om je lichaam gedurende de dag al te ontlasten, want ook hier vinden we weer een vicieuze cirkel. Slecht slapen is minder ontgiften en te veel afvalstoffen zorgt veel minder kwalitatieve slaap.
Antioxidanten
We weten dus dat we de belasting niet te hoog op moeten laten lopen, de lever niet moeten saboteren, zorgen voor voldoende antioxidanten en luisteren naar je lichaam.
Je kunt alleen niet alles voorkomen, want ook bij normale lichamelijke processen ontstaan afvalstoffen en die mag je lever ontgiften. Dus voor iedereen is detox belangrijk.
Geregeld een periode van detox of vasten, bewust leven en je lichaam ondersteunen met extra antioxidanten is heel belangrijk om afvalstoffen niet te laten opstapelen.
Antioxidanten vind je in groenten en fruit, maar er zit steeds minder in onze bodem en dus ook in onze groenten en fruit. Mijn advies is echt om je lichaam te ondersteunen met passende supplementen, zeker in tijden wanneer je meer van je lichaam vraagt.
Macronutriënten haal ik bij de boer en micronutriënten uit een potje.
Tenzij je zelf gaat farmen en zorgt voor vruchtbare grond:
Heb je een te kort aan micronutriënten dan kan je lever zijn rol als ontgifter niet vervullen, kun je geen voedingsstoffen opnemen, kan je schilklier niet functioneren, kan je geen energie omzetten en zo kan ik nog wel even doorgaan. Al je systemen gebruiken micronutriënten als cofactoren.
Heb je onvoldoende van deze stoffen dan heb je onvoldoende bescherming en is de toxische belasting veel te hoog. Je moet de gifstoffen af kunnen voeren.
Geef je lever en lichaam voldoende rust & ruimte
Het onnodig belasten van je lever en kleine symptomen van je lichaam negeren kan voor flinke schade in je lichaam zorgen. Je kunt niet alle toxische belasting voorkomen, omdat het ook gewoon in de lucht hangt als luchtvervuiling en 5G straling bijvoorbeeld.
Je kunt de belasting wel drastisch verminderen in je dagelijkse leven, intermitterend vasten toepassen, geregeld een periode van detox of vasten inplannen en je lichaam voorzien van de juiste voedingsstoffen.
Begin je met vasten of detoxen dan kan je wat ongemakken ervaren wanneer gifstoffen vrijkomen. Je kunt er echt een beetje grieperig door zijn. Tijdens de vastenreis ‘Reset & Detox Your Body’ neem ik je hier uitgebreid in mee en geef ik je tips wat je hier tegen kunt doen. Zowel fysiek als emotioneel mag je dan loslaten, dit hoort erbij en geeft enorme verlichting. Het kan ook zijn dat je nergens last van hebt er zo doorheen wandelt.
Belangrijk is om je er altijd goed op voor te bereiden, want dat maakt de vastenperiode vele malen makkelijker. Je voelt je snel fit, helder en energiek. Obstructies en blokkades verdwijnen en je voelt je een ander mens.
Fit en energiek in onze toxische maatschappij is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk!
Een paracetamolletje, antibioticakuur, cafeïne, e-nummers en wifi lijken zo onschadelijk, het lijkt erbij te horen, maar ze belasten je lichaam enorm. Alles is een keuze.
- Je kunt genieten van twee kopjes koffie of ongemerkt 8 kopjes uit de automaat koffie drinken.
- Je kunt zomaar de zoveelste antibioticakuur gebruiken, zonder voor je darmen te zorgen. Of je kiest bewust voor de kuur en zorgt dat je ook je darmflora ondersteunt met een probiotica.
- Je kunt bewust kiezen voor een fantastisch stuk taart of iedere keer de plakcake in de pauze ongemerkt naar binnen werken.
- Je kunt suf op het schoolplein staan of blij en energiek je kinderen uit school halen.
- Je kunt met tegenzin je verjaardag vieren of gewoon een dagje dat gaan doen wat jij het allerleukste vindt met de mensen waar je het meeste van houdt.
- Je kunt in de spiegel kijken en denken ‘getver’ of de meeste mooie persoon zien die je kent.
Alles is een keuze
Leef bewust en zorg dat je optimaal kan functioneren in onze huidige maatschappij.
Laat je een reactie achter?
Heb je iets aan deze blog gehad? Ik zou het leuk vinden je reactie hieronder te lezen.
Mij mag je alles vragen.
Liefs Kim