Reset je darmen met vasten & voeding
Al met 24 uur zet je de switch aan
Je darm is zo belangrijk, je slijmvliezen, je spijsverteringskanaal, dat is het eerste wat er voor mag zorgen dat er geen toxische stoffen je lichaam inkomen. Het is de eerstelijns verdediging van je immuunsysteem. Alles wat je eet, slikt en drinkt gaat door je spijsverteringskanaal en wordt gescreend door je immuunsysteem. Stoffen worden opgenomen, afgebroken en weer uitgescheiden. Gemiddeld eten we 25 ton voedsel in een mensenleven, moet je nagaan wat je darmen allemaal te verwerken krijgen.
Je darm is de barrière tussen de buitenwereld en jouw binnenwereld en die wil je liever intact houden. Je kan je ook voorstellen dat hoe meer schadelijke producten je binnenkrijgt, hoe groter de belasting op je darm en immuunsysteem is.
Jij bepaald of het een rommeltje wordt binnen.
Je kunt niet alles voorkomen, we leven nu eenmaal in een maatschappij vol toxische stoffen, maar je kunt het wel beperken. Vasten, intermitterend vasten, het in en uit een vasten staat gaan kan je darmen helen en gezond houden. Doe dit samen met opbouwende voeding en je darmflora is helemaal gelukkig.
Alle toxische stoffen die binnenkomen of intern worden geproduceerd worden door je lever, nieren en darmen weer afgevoerd. Wanneer je darmen, lever of nieren overbelast zijn met veel toxische stoffen kunnen ze hun taak niet meer vervullen. Nu gaan je longen, huid en sinussen ook afvalstoffen uitscheiden en zijn huid en slijmvliesontstekingen als astma en eczeem het gevolg.
We gaan kijken naar je spijsvertering, het belang van gezonde darmen, je darmslijmvlies, darmflora en de invloed op je brein.
Je darm is zeven meter lang en heeft evenveel zenuwcellen als je in je hersenen hebt, daarom wordt je darm ook wel je tweede brein genoemd.
Het is een vicieuze cirkel. Onrust in je darmen zorgt voor onrust in je brein, maar stress zorgt ook voor onrust in je darmen.
Spijsvertering
Het is niet alleen belangrijk wat je eet, maar het is veel belangrijker dat je kunt verteren wat je eet. Een onvolledige vertering, en ook ontgifting, van zowel ons fysieke voedsel, als van onze emoties en blokkades moeten we verwerken, doen we dat niet, dan worden we hartstikke ziek.
Je kunt nog zo gezond eten, maar als je het niet verteerd heb je er niks aan.
Je kunt heel goed aanvoelen hoe je spijsvertering verloopt, maar geregeld komt het voor dat mensen bepaalde symptomen normaal zijn gaan vinden. Ze hebben altijd een opgeblazen gevoel of laten winden na de maaltijd en merken het niet meer op als een verstoring. Maar is dat normaal?
Check je spijsvertering zelf
Het is dus heel belangrijk dat het geen je eet ook verteerd wordt. Je hebt er niks aan als je hartstikke gezond eet, maar je eten onverteerd je lichaam weer verlaat of gewoon lekker blijft zitten. De gezondheid van je darmen heeft hier een hele grote rol in. Zelf kan je heel gemakkelijk checken hoe je vertering verloopt en dat is nog gratis ook.
Met nummer drie en vier kom je goed voor de dag.
Kijk geregeld achterom op het toilet. Je ontlasting kan je heel veel vertellen. Ziet je ontlasting eruit zoals de nummers drie en vier op de afbeelding dan ziet dat er goed uit. De andere kunnen af en toe ook voorkomen, maar als ze structureel aanwezig zijn, dan zou ik kijken wat de oorzaak hiervan is.
- Diarree geeft aan dat je lichaam iets naar buiten wil hebben. Er is een flinke disbalans.
- Zitten er nog stukjes in je ontlasting? Iets wordt niet verteerd.
- Blijft je ontlasting drijven? Er is zuurstof aanwezig.
- Heb je meters toiletpapier nodig? Vaak is er iets mis met de vetvertering.
- Hoe is de kleur?
- Als er slijm of bloed aanwezig is dan zou ik zeker checken waarom dit is.
Ook geluiden en geuren kunnen je van alles vertellen. Veel geluid en knetterwinden laten je weten dat er iets mis is met de koolhydraatvertering.
Stinken je winden naar rotte eieren, dan is het vaak de eiwitvertering.
Stinkt je ontlasting sowieso, dan is het misschien tijd om een keer flink te ontgiften en je darm te resetten. Afvalstoffen stinken namelijk enorm.
Ook boeren laten is een teken van een onvolledige vertering.
Je kunt bijhouden hoe vaak je naar het toilet gaat, maar ook wanneer je gaat. Is dit altijd voor een maaltijd of direct erna? Komt het er makkelijk uit of moet je kracht zetten? Een opgeblazen gevoel laat vaak zien dat er veel gifstoffen aanwezig zijn door een onvolledige vertering.
Gelukkig kan vasten, het in en uit vasten gaan en de juiste voeding heel veel doen om je darmen in balans te brengen.
Vragen? Die mag je altijd stellen.
Obstipatie?
Vitamines werken allemaal in synergie met elkaar samen, dus mijn advies is altijd om vitamine B1 samen met een heel complex aan vitamines en antioxidanten in te nemen. Nummer één zorg dat je je darm op de juiste wijze ondersteund met voeding en levensstijl en vul aan met supplementen.
Een multi met B1 en een fantastisch complex aan antioxidanten.
Wat als je deze symptomen negeert?
Luister je niet naar klachten van onvolledige vertering, dan kunnen er veel ernstigere klachten ontstaan. Je lichaam gaat steeds harder roepen, totdat jij gaat luisteren, rust neemt en je levensstijl aanpast.
- Alle ontstekingsziekten
- Darmontstekingen (prikkelbaar darmsyndroom, ziekte van Crohn, colitis, coeliakie)
- Huidproblemen (acne, eczeem, netelroos, psoriasis)
- Migraine
- Diabetes, begint met insuline resistentie
- Langdurige vermoeidheid, weinig energie, chronisch vermoeidheidssyndroom
- Obesitas, overgewicht
- Allergieën, intoleranties, hooikoorts, astma
- Auto-immuunziekten
- Hormoon verstoringen
- Reuma, gewrichtsproblemen, artrose
- Hart- en vaatziekten
- MS
- Hersen en neuro ontwikkelingsstoornissen (alzheimer, depressie, angst, schizofrenie, autisme)
- Stemmingswisselingen
- Burn-out
- Overbelasting lever, leververvetting, nierstenen
- Verhoogd cholesterol
Heel veel ziekten en symptomen. Eigenlijk alles wat gepaard gaat met een over actief immuunsysteem, stress, laaggradige chronische ontstekingen en een te hoge toxische belasting kan gekoppeld worden aan een disbalans in de darmen.
Gratis advies?
Je darm stuurt jouw aan
Met vasten zetten we processen aan van vet verbranding, ketonen aanmaak, ontgiften en autofagie. Processen die gericht zijn op cellulaire processen, maar je hebt 5 tot 10 keer meer bacteriën in je lichaam dan cellen. Deze bacteriën hebben weer een enorme invloed op hoe jouw cellen functioneren. Dus als je alleen je cellen opschoont en niet werkt aan gezonde darmen, dan mis je eigenlijk een stukje. Gelukkig kan je met vasten ook je darmen resetten, maar daarna is het enorm belangrijk om je lichaam op de juiste wijze te voeden. Je cellen ook uiteraard.
Je hebt zoveel bacteriën dat ze jouw aansturen. Ze hebben heel veel invloed op je glucose tolerantie en je gemoedstoestand bijvoorbeeld.
Vergelijk je darm met een bloementuintje.
Vergelijk je darmen met een bloementuintje. Als je nieuwe bloemen wil zaaien, dan ga je eerst onkruid wieden. Dat mag je in je darmen ook doen. Eerst ga je vasten om de bodem schoon te maken. Vervolgens ga je bloemen zaaien in je tuintje en dat kan je met probiotica doen, je brengt een mooie diversiteit aan darmbacteriën binnen. Als laatste wil je dat je bloemen mooi groeien en geef je ze water en zonlicht. Je darmbacteriën hebben vezels nodig om van te eten en je hebt vezels nodig voor een goede stoelgang samen met voldoende water en nutriënten.
Je hebt 4.000 verschillende bacteriën en 90% hiervan leven in je darmen en hebben daar veel verschillende belangrijke taken. Opname van voedingstoffen, aanmaak van serotonine, afbreken van oestrogenen en ze checken constant op ontstekingen. Ook hebben ze invloed op de stijging van je bloedsuikerspiegel na een maaltijd, je energiehuishouding, immuunsysteem en op je hersenfuncties. En zo hebben ze nog veel meer taken, dus het is enorm belangrijk dat je de bacteriën in je darmen goed verzorgt.
- Gezond immuunsysteem
- Opnemen van voedingsstoffen
- Gezond gewicht
- Schadelijke stoffen verwerken
- Binden van overtollig cholesterol
- Ontstekingsreacties na de maaltijd remmen
- Zorgen voor gezonde slijmvliezen
- Verminderd risico op diabetes
- Stimuleren darmperistaltiek
- B en K vitamines aanmaken
- Samenwerken met je brein
- Voorkomen van allergieën en intoleranties
- Afbraak van hormonen
- Aanmaak van serotonine
- Een rol in hoe genen zich manifesteren tijdens je leven
- Zorgen dat je lever niet overbelast wordt
Gezonde darmflora en darmslijmvlies
Je darmslijmvlies, darmwand, is de echte barrière tussen de buitenwereld en jouw binnenwereld. Op de afbeelding zie je de darmwand schematisch weergegeven. De wand bestaat uit losse delen die met tight junctions aan elkaar zitten. De wand is dus niet volledig gesloten, maar stoffen die het lichaam in mogen kunnen er doorheen. Goed verteerde kleine stukjes die komen bij je immuunsysteem terecht en in je bloedbaan, zodat jij ze kunt gebruiken als brand- en bouwstoffen.
Die tight junctions zijn heel gevoelig voor een ongezonde levensstijl en als ze beschadigen dan worden de ruimtes in de wand groter en kunnen er grotere delen doorgelaten worden. Dit heet dan een ‘lekkende darm’, een semipermeabele darm.
Is dit eenmaal het geval, dan heeft je immuunsysteem het heel zwaar, want er komt van alles je lichaam in wat er niet thuis hoort. De externe belasting gaat omhoog, maar ook de interne belasting. Je lichaam moet veel meer stoffen onschadelijk maken die binnen komen. Je lichaam is dus veel harder aan het werk en zo ontstaan er in je lichaam ook veel meer toxines. Je lever, nieren en darmen moeten aan de slag om dit weer uit te scheiden. Tot ze het niet meer aankunnen en afvalstoffen zich opstapelen.
Dat is zo mooi aan vasten, intermitterend vasten, eten op een natuurlijke wijze en niet de gehele dag door, dat je je lichaam minder gifstoffen geeft, maar er komen ook minder interne stoffen vrij. Dubbel winst.
Wat zorgt voor beschadigingen aan je darmslijmvlies?
Als je veel stress ervaart dan is dit van invloed op je darmen. De aanmaak van cortisol zorgt voor het vrijkomen van extra glucose en die glucose moet ergens vandaan komen. Je lichaam kan dit onder andere uit glutamine maken en dit vind je veel in je darmwand. Haal je dit weg uit je darmwand, dan zal deze steeds dunner worden. Ook zet stress je spijsvertering stil, want je hoeft niet te eten ten tijden van stress, je mag in actie komen, vechten. Dit is eventjes oké, maar als het chronische stress wordt zal je eten constant onvolledig verteerd worden.
Gluten vind je tegenwoordig in zoveel producten, zo onnatuurlijk, en daar is je lichaam niet voor gemaakt. Het zet je darmwand enorm onder druk. Als je twee keer per dag brood of andere granen met gluten eet, dan staat je darm constant onder druk. Ga niet alles vervangen door glutenvrij, want dan krijg je er vaak een waslijst aan andere toevoegingen bij. Je kunt prima af en toe een stuk goed brood eten, van echte granen, maar laat het niet de basis van je maaltijden zijn.
Heb je intoleranties? Negeer ze dan niet. Je kunt heel goed onderzoeken of er producten zijn die voor jou niet verstandig zijn, niet op dit moment.
Wil je hier meer over weten, dan heb ik dat HIER voor je beschreven.
Antibiotica is een hele belangrijke. Die vernietigd alles in je darmen. De goede en slechte bacteriën. Schadelijke bacteriën krijgen de kans om zich te vermenigvuldigen en krijgen de overhand. Je hebt ze beide nodig, maar wel in balans. Heb je veel antibiotica gebruikt, dan is het echt belangrijk om je darmwand te herstellen en je darmflora te optimaliseren. Heb je het een keer nodig, combineer je antibiotica dan altijd met een probiotica. Je verminderd de kans op diarree met 60-70% en ga na de kuur nog zeker drie maanden door.
Het is een hele lijst, maar eigenlijk is het heel simpel. Alles wat ver van onze natuur af staat is niet goed voor je darmen.
- Stress
- Gluten
- Anti nutriënten
- Bewerkte voeding
- E-nummers
- Zoetstoffen
- Te weinig vezels
- Te veel vet
- Een verstoorde darmflora
- De gehele dag eten
- Schimmelinfecties
- Slecht slapen
- Veel stil zitten
- Virussen
- Antibiotica
- Medicatie
- Xeno oestrogenen
- Overmatig alcohol gebruik
- Overdreven hygiëne
- Toxines
- Pesticide
- Slechte spijsvertering
- Ontstekingen
- Dysbiose in de mond
Kies voor een levensstijl met vasten, intermitterend vasten en pure, gezonde voeding. Leef zo dichtmogelijk bij de natuur met zonlicht, voldoende buiten, koude, warmte, bewegen, stilte en ontspanning.
Je darmflora
Je darmflora zijn de bacteriën in je darm. Samen wegen ze ongeveer 1,5 tot 2 kg, moet je nagaan wat een invloed dat kan hebben op jouw lichaam. Het is belangrijk dat de goede en ‘slechte’ bacteriën in harmonie met elkaar samenleven en niet dat één van de twee de overhand heeft. In balans zorgen ze voor een juiste energiehuishouding, sterk immuunsysteem, volledige spijsvertering en goede hersenfuncties.
Problemen ontstaan pas als het evenwicht verstoord is. Als schimmels, parasieten of slechte bacteriën de overhand krijgen. Dit zorgt dan voor een ontstekingsbevorderende darmflora wat zich kan uiten in veel uiteenlopende klachten en ongemakken.
Bijvoorbeeld brain fog, een soort sluier, mist, waardoor je niet helder kunt nadenken. Het heeft dus zowel invloed op je fysieke systeem als op je geestelijke.
De kolonisatie van je darmflora begint al bij je geboorte. Ben je via een keizersnede geboren, dan heb je die eerste kolonisatie gemist, je krijgt niet de flora van je moeder mee. Ook borstvoeding speelt hierin een belangrijke rol. Heb je beide of één van beide niet gehad, dan is het verstandig om alles op orde te brengen.
Maar vervolgens is je omgeving, je levensstijl en de mate van stress die je ervaart van enorme invloed. Verstoringen in je darmflora zijn voornamelijk omgevingsbepaald. 15% wordt maar doorgegeven, die blijven stabiel in families als ze niet bij elkaar leven. Het lijkt soms alsof de gehele familie dezelfde klachten heeft, maar dat komt ook omdat ze allemaal in dezelfde omgeving leven.
Je hebt zelf in de hand hoe je levensstijl eruit ziet, hoe je je darmslijmvlies belast en hoe je je darmbacteriën voedt.
Met suikers voed je de verkeerde bacteriën en met groenten en vezels de goede bacteriën. Al die dingen als suikers, witbrood, lightproducten, maar ook pakjes, zakjes, e nummers etc. voeden je slechte bacteriën. Dus met voeding en levensstijl kan je een dysbiose, disbalans, creëren en weer herstellen.
Een candida wijst ook op een duidelijke disbalans, candida heeft de overhand gekregen ten opzichte van andere bacteriën.
Als je verandert van eetpatroon dan verandert je darmflora ook. Je kunt van vegetariër naar vleeseter gaan of andersom en je darmflora past zich hierop aan. Jij bepaald wat je jouw darmbacteriën te eten geeft.
Geef jij ze rommel, veel bewerkte voeding, suikers, e-nummers, dan raakt het uitbalans en dan ga jij je ook zo voelen. Misschien niet direct, maar ziekte is een sluimerend proces.
Ga jij je lichaam voeden, komt er weer balans in je darmflora, hersteld de darmwand, dan kom jij ook weer veel meer in de flow. Je voelt je lekker, alles gaat beter. Het is ook veel makkelijker om gezonde keuzes te maken, je gaat beter slapen, hersteld beter en je wordt steeds fitter.
Weer even terug naar het bloementuintje
Vasten en Intermitterend vasten
We beginnen eerst met onkruid wieden.
We gaan eerst de rommel opruimen en herstelwerkzaamheden uitvoeren. Dat doen we in je darmen ook als je ze wil herstellen.
Je kunt een diepe lange vast doen van >72 uur voor een volledige reset, maar met 24 uur zet je de switch naar herstel al aan. Vooral het in en uit een vast gaan is vervolgens de kracht. Je kunt de helende staat van vasten combineren met de kracht van voeding.
Er is niet één manier, maar meerdere visies en iedereen is uniek. Het is mooi om te vinden waar jouw lichaam het beste op reageert. Met 72 uur kan je volledige darmwand herstellen, eigenlijk al met 48 uur als je uit de ontstekingsfase bent. Dat wil niet zeggen dat je darmflora dan al optimaal is, dat kan je dan met voeding in balans brengen.
Wat doet vasten voor je darmen?
- Het regenereert stamcellen die de darmwand herstellen
- Je haalt bacteriën weg van de darmwand
Dit is beter voor de regulatie van glucose. Je darm heeft veel invloed op hoeveel jouw bloedsuiker stijgt na het eten van een bepaalde maaltijd. Bij de één stijgt die enorm van een banaan en bij de ander maar minimaal, je darmen hebben hier veel invloed op. En het is verstandig om je bloedsuiker stabiel te houden voor een fijne langdurige energie en gezondheid.
- Het vergoot de bacteriële diversiteit, je darmflora
Vasten dood de slechte bacteriën en voedt de goede bacteriën, zodat er weer een balans kan ontstaan. Het is heel belangrijk om vasten en voedsel af te wisselen en dan ook voor de juiste voeding te kiezen als pro- en prebiotica.
Vasten bevorderd ook de aanmaak van bacteriën die wit vet omzetten in bruin vet. Bruin vet zorgt voor een betere vertering en houdt je warm. Wit vet is het vet wat je ziet of wat om je organen zit en dit is veel moeilijker te verbranden. Als je dit om zet in bruin vet dan kan je het veel makkelijker verbranden.
Dus als je wil afvallen, klachten verminderen, je vertering wil bevorderen, dan is het zorgen voor gezonde darmen enorm belangrijk.
En ga je darm vooral niks geven als je ‘maag gaat knorren’ want dan is hij aan het schoonmaken. Laat hem dan vooral zijn gang gaan. Je maag kan gaan knorren omdat het 12:00 is en je gewend bent om te eten of als je de lucht van broodjes bij de bakker ruikt etc. Dus zorg dat je zelf keuzes maakt en niet geprogrammeerd bent door alles om je heen. Het is juist fijn als die even gaat ‘knorren’.
Als je ‘maag gaat knorren’ wil je je darm niet storen.
Diversiteit van je darmbacteriën
Je hebt onkruid gewied, rommel opgeruimd en nu is het tijd om te zaaien.
Je kunt je darmflora ondersteunen met een probiotica als die uit balans is. Kies er altijd één met voldoende diversiteit, niet onnodig veel, maar wel goed uitgekozen stammen en geen onnodige e-nummers, kleur-, geur- en smaakstoffen. Dit doet de werking van je probiotica te niet. Kijk ook naar wat de voedingsbodem is geweest van je probiotica, hoe is het opgeslagen en hoe moet je het innemen. Probiotica ondersteund in de productie van neurotransmitters, het metabolisme van vitamines en mineralen, het ondersteund je immuunsysteem en verminderd ontstekingen. En natuurlijk gaat een probiotica gepaard met een gezonde levensstijl. Anders ben je nog steeds symptoom aan het bestrijden.
- Supplement
- Kombucha
- Zuurkool
- Kimchi
- Kefir
- Yoghurt
Een fijne omgeving voor je darmbacteriën
Dan gaan we ervoor zorgen dat de bloemetjes gaan groeien, onkruid geen kans krijgt en de bodem lekker vruchtbaar blijft.
Prebiotica is voeding voor je darmbacteriën. Dit zijn de vezels in je voeding. Je hebt oplosbare en niet-oplosbare vezels en beide heb je nodig. De oplosbare vezels zijn voeding voor je goede darmbacteriën. Ze zetten dit om in kort-keten-vetzuren, wat er weer voor zorgt dat je darmslijmvlies in tact blijft. Niet-oplosbare vezels creëren een fijne omgeving. Ze zorgen voor voldoende volume en een goede stoelgang. Beide soorten vezels vind je in onderstaande producten.
- Groenten
- Bonen
- Fruit
- Noten
- Zaden
- Paddenstoelen
Als je een levensstijl kan creëren waarin vasten, probiotica en prebiotica is opgenomen dan zijn je darmen heel gelukkig.
Brein-darm verbinding
Ik hoor best wel is van cliënten.
“Als ik ontlasting heb gehad voel ik mij altijd weer een stuk beter”
Dat zegt toch best veel.
Heel vaak gaan mentale aandoeningen gepaard met een disbalans in de darmen. Een ontstekingsbevorderende omgeving in je darmen kan zorgen voor schade aan de darmwand, leaky gut, en schade aan je bloed-hersenbarrière. Dit kan zorgen voor een leaky brain.
Zo ga je van een ongezonde, niet bij jou passende levensstijl, naar een lekkende darm en zo naar een verstoring in je hersenen. Iets waar je misschien niet bij nadenkt als je dagelijks veel brood eet, je lactose-intolerantie negeert, je darmflora niet optimaliseert na een antibioticakuur of de gehele dag door eet.
De bloed hersenbarrière die beschermt de bloedcirculatie tussen het centrale zenuwstelsel, je brein en het lichaam. Het beschermt de hersenen door enkel gericht voedingsstoffen door te laten, zuurstof op te nemen en schadelijke stoffen buiten te laten.
Het laat heel gericht stoffen en zuurstof door en houdt schadelijke stoffen buiten. Net als dat de darm dit doet tussen de buitenwereld en jouw lichaam.
Je darm communiceert met je hersenen middels neurotransmitters, immuunstoffen en metabolieten van bacteriën etc. Deze stoffen mogen de bloed-hersenbarrière wel passeren om informatie naar de hersenen en te brengen.
Maar door het ontstaan van een verstoring in de darm, slechte bacteriën die de overhand nemen en een ‘lekkende’ darm komen er schadelijke stoffen in je bloed terecht. Deze schadelijke stoffen veroorzaken systemisch laaggradige ontstekingen in het lichaam. Dit kan schade brengen aan weefsels en cellen in je lichaam, waaruit allerlei ziekten voortkomen, zoals we net hebben besproken. Ook kan het schade brengen aan de bloed-hersenbarrière, waardoor deze stoffen door gaat laten die niet in de hersenen thuishoren.
- Er komen allemaal negatieve en verstoorde berichten aan in je brein.
- Er ontstaat enorme onrust in je brein, waardoor ook hier schade aan weefsels en neuronen kan ontstaan.
- De communicatie in je hersenen raakt verstoord met allerlei mentale ziekten als gevolg.
Er kan een vicieuze cirkel ontstaan want stress kan je darmwand beschadigingen en je darmflora verstoren, maar verstoorde darmen zorgen dus ook voor stress, onrust in je hersenen en zo voor vele mentale ziekten.
Een belangrijke stof die ervoor zorgt dat je blij bent, je lekker voelt, positief kan denken is serotonine. Dit wordt voornamelijk in je darmen gemaakt en een klein beetje in je hersenen. Ook dat raakt verstoord als er een disbalans is in je darmen. Je voelt je minder vrolijk, blij en ervaart sneller stress.
Heb je onvoldoende serotonine dan ga je andere dingen zoeken waar je blij van wordt. Je kunt ook blij worden van de aanmaak van dopamine. En dat wordt aangemaakt als je veel suikers eet, die ene lekkere brownie eet of andere dingen doet die je een kortstondig moment van geluk geven als nieuwe spullen kopen. Verslavingen kunnen hier ook makkelijk uit voortkomen, omdat je steeds meer nodig hebt om je geluksmoment te ervaren.
Het leuke is dat je met 48 uur vasten je dopamine padway kunt resetten.
Als je niet op let blijf je in cirkeltjes rond draaien en stap je van de ene in de andere klacht.
Je kunt een bloementuintje ook niet zomaar loslaten en verwachten dat hij er het komend seizoen weer net zo mooi uitziet. Zeker niet als er nog is wat pesticide en luchtvervuiling voorbij komen.
Dat waren de darmen.
Je darmslijmvlies, darmflora en de connectie met je brein. Heb je vragen dan mag je ze altijd stellen. Wil je je darmen resetten en meer leren over jouw unieke manier van eten, stress, slaap, vasten, een omgeving creëren en je frequentie verhogen? Dan is Reset & Detox Your Body iets voor jou.
Laat je een reactie achter?
Heb je iets aan deze blog gehad? Ik zou het leuk vinden je reactie hieronder te lezen.
Mij mag je alles vragen.
Vergroot je bewustzijn, alles is een keuze, maak jouw leven waardevol.
Liefs Kim