De ultieme brandstof voor je brein
Ketonen worden door veel mensen nooit als brandstof gebruikt. Dit is zonde, want ketonen geven een veel stabielere energie, een enorme mentale helderheid en ze stillen je honger. Veel ziekten komen voort uit metabole problemen die je kunt voorkomen door vaker gebruik te maken van ketonen als brandstof.
Het is zo belangrijk om metabool flexibel te zijn en blijven. Dit betekent dat je goed kunt switchen tussen twee energiesystemen. Enerzijds ons natuurlijke en snelle systeem van suikerverbranding met de nodige nadelen. Aan de andere kant de vetverbranding, waaruit de aanmaak van ketonen het gevolg is met helende eigenschappen.
Ketonen zorgen voor heling.
Beide wil je kunnen gebruiken en we zijn er ook voor gemaakt om beide te gebruiken. Vroeger deed de omgeving ons automatisch switchen tussen de systemen. Tegenwoordig moet je er bewust voor kiezen om ketonen aan te maken.
Heb jij dit wel is ervaren?
We hebben twee energie systemen
Je hebt twee energiesystemen. De ene maakt energie uit glucose en de andere uit vet. De meeste mensen maken voortdurend gebruik van het glucose energiesysteem. Glucose is onze primaire brandstof, zodra er koolhydraten het lichaam binnen komen staat direct de glucose verbranding aan. Je lichaam zet de koolhydraten en suikers om in glucose. Dit is een hele snelle manier van energie omzetten is, maar kent ook nadelen.
Een tweede energiesysteem is je vetverbranding. Dit systeem kan je gebruiken wanneer er geen voedsel binnenkomt of wanneer er voornamelijk vetten binnen komen. Vanuit dit systeem kan je ook ketonen aanmaken en andere helende processen opstarten.
Je hoeft niet altijd gebruik te maken van het ene systeem of van het andere, maar juist het flexibel switchen tussen beide is zo gezond.
Suikerverbrander
Ben je iemand die voortdurend in de suikerverbranding zit dan heb je vaak een hele andere relatie met voeding dan iemand die een echte vetverbrander is. Dit is iets wat je kunt trainen.
Ben je een echte suikerverbrander dan kan je vaak slecht zonder tussendoortjes en als je honger ervaart is dit niet prettig. Je wordt afgeleid door de honger en je moet er steeds aan denken. Je relatie met eten is veel onrustiger en een maaltijd overslaan moet je niet aan denken. De switch naar vetverbranding maak je niet gemakkelijk, misschien wel nooit. Je slaat eerder vet op, dan dat je het verbrandt.
- Niet zonder tussendoortjes kunnen
- Geen maaltijd overslaan
- Onrust
- Vetopslag
- Geen vetverbranding
Als je op dit moment nog een suikerverbrander bent en je meer een vetverbrander worden dan is dit goed te trainer. In het begin kan je dit switchen wel even voelen. Zeker als je gedurende de jaren veel glucose hebt opgeslagen.
Nadelen van het glucosesysteem en de suikerverbranding
De suikerverbranding is wel een snelle manier van energieomzetting, maar het heeft ook negatieve kanten. Tijdens het verbranden van suikers komen meer vrije radicalen vrij die schade aan je cellen en weefsels kunnen veroorzaken. Tegelijkertijd wordt er ook minder energie geproduceerd dan wanneer je vetten en ketonen gebruikt. Je hebt veel meer pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel, kunt insulineresistent worden en dit is een basis voor vele ziekten.
- Meer vrije radicalen
- Minder energie
- Meer bloedsuikerschommelingen
- Meer insuline
- Meer ontstekingen
Vetverbrander
Als vetverbrander ben je metabool flexibel. Je kunt gemakkelijk heen en weer switchen tussen beide energiesystemen en hebt een hele andere relatie met honger. Eigenlijk ken je honger niet meer en als je trek hebt is het goed. Het leidt je niet af, je blijft gefocust en denkt er niet eens aan. Je hebt geen tussendoortjes nodig en een maaltijd overslaan is geen probleem. Een maaltijd overslaan gebeurt vaak zonder dat je het door hebt. Dit is het verbrandingssysteem van waaruit je ketonen aanmaakt en van die voordelen gebruik kunt maken.
- Geen tussendoortjes nodig
- Maaltijd overslaan geen probleem
- Honger is prima
- Rustig
- Mentaal heel helder
- Vet verbranden
- Ontstekingen remmen
- Ketonen aanmaken
- Heling
Wat zijn ketonen
Ketonen worden door de lever aangemaakt als je geswitcht bent naar de vetverbranding. Dit doe je door een bepaalde tijd geen voedsel in te nemen of ketogeen te eten. Het is een veel efficiëntere vorm van energie en het remt juist de aanmaak van vrije radicalen. Je hersenen worden heel blij van ketonen en je kunt allerlei herstelwerkzaamheden gaan uitvoeren als je ketonen aanmaakt.
- Efficiëntere energie
- Remt de aanmaak van vrijeradicalen
- Vertraagd de veroudering
Vroeger was het gebruik van ketonen heel normaal
Vroeger was het heel normaal om te switchen van de suiker naar de vetverbranding. Het ging vanzelf, omdat onze levensstijl die eiste.
Toen we nog een vasten levensstijl hadden bestonden hormonale en metabole problemen niet.
Vroeger moesten we voedsel verzamelen en jagen voordat we konden eten. We moesten eerst bewegen en hadden gedurende langere tijd geen voedsel. Onze glucose voorraden gingen volledig leeg en intern moest je opzoek naar een andere bron van energie. Je switchte naar vetverbranding.
Dit is onze natuur. We zijn er voor gemaakt om te leven in periodes van schaarste.
Nu is overal voedsel voorhanden en hoeven we niet eerst te bewegen. Op iedere hoek van de straat kan je eten kopen, de auto brengt je overal naar toe en bij de drive true hoef je de auto niet eens uit. De supermarkt ligt vol met producten die je bijna geen voedsel meer kunt noemen. Suikers, snelle koolhydraten en zoetstoffen in overvloed en we eten de gehele dag door. Dit zorgt ervoor dat je continue in de suikerverbranding zit.
We worden er niet bepaald gezonder op. Ziektes die we eerder ouderdom ziekte konden noemen zijn nu aanwezig op jonge leeftijd. We proberen symptomen te bestrijden, maar moeten we niet opzoek naar de oorzaak?
We zijn dus gemaakt om te vasten
We zijn gemaakt om te vasten, alleen moeten we hier nu bewust voor kiezen. Onze omstandigheden doen dit niet meer automatisch.
Dit is zo zonde, want juist die vastenperiodes zijn zo helend. Door een periode geen voedsel in te nemen ga je hele andere systemen aanspreken. Je begint met het opmaken van alle glucose in je lichaam en zodra deze brandstof op is gaat je lichaam opzoek naar interne brandstof. Je switcht naar de vetverbranding. Je maakt een metabole switch. En hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker dit gaat.
Al met 17 uur vasten kan je ketonen aanmaken en ga je nog langer door dan wordt ook autofagie opgestart. Dit is een proces van cellulair herstel. Je cellen vernieuwen en vermenigvuldigen zich continue. Zieke cellen vermenigvuldigen zich als zieke cellen en gezonde als gezonde. Het is dus heel belangrijk om je cellen gezond te houden. Vasten kan hier een hele belangrijke rol in spelen. Zo helpt het je met metabole en hormonale problemen.
Iedereen heeft deze systemen. Iedereen kan deze helende staat activeren.
Iedereen kan overleven in periodes van schaarste. Het kan alleen zijn dat je door het langdurig gebruik van te veel suikers, toxines, geraffineerde koolhydraten en zoetstoffen je lichaam even op weg moet helpen.
Dit kan je doen met intermitterend vasten. Met het afwisselen van gezonde voeding en periodes van vasten. Als vrouw is het heel belangrijk om hierbij rekening te houden met je cyclus.
Wat als je nooit vast
Als je nooit vast dan zit je altijd in de suikerverbranding. Een uitzondering is het ketogeen dieet, daarmee kan je ook de aanmaak van ketonen stimuleren.
Je brein heeft 50% ketonen nodig en 50% glucose. Wanneer je altijd in de suikerverbranding leeft, dan krijgt je brein maar de helft van wat die nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren.
Je ziet ook op de afbeelding dat met 12 uur niet eten (de bovenste lijn) glucose en insuline nog maximaal aanwezig zijn in je lichaam. Zolang deze in je bloed aanwezig zijn ga je geen ketonen aanmaken en wordt autofagie niet opgestart.
Glucose blijft altijd iets aanwezig, want je brein heeft ook glucose nodig, maar dit hoeft niet uit voedsel te komen. Je lichaam kan prima wat glucose maken om je brein mee te voeden.
Als je voortdurend suikers en koolhydraten eet en je gebruikt deze energie niet allemaal, dan gaat je lichaam het opslaan in je lever, spieren en vetweefsel. Dit kan je pas verbranden als je de switch maakt naar vetverbranding.
Na ongeveer 12 uur kan je gaan switchen, maar dit zal bij de één sneller gaan dan bij de ander en is afhankelijk van je energieverbruik. Wanneer je bent geswitcht en alle glucose is gebruikt, dan gaat je lichaam vanuit de vetverbranding ketonen aanmaken. Je ziet (afbeelding) dat als de uren verstrijken je steeds meer ketonen aanmaakt.
En dat kan je ook ervaren doordat je honger verdwijnt, je een enorme mentale helderheid en veel energie hebt.
- Geen honger
- Mentale helderheid
- Veel energie
Dit is natuurlijk niet alles. Je ziet je groeihormonen ook stijgen. Die stimuleren de vetverbranding en remmen ontstekingen. Ze voorkomen dat je spieren verliest tijdens het vasten. Met 72 uur heb je alle fysieke processen aan staan, maar met intermitterend vasten kan je al goed ketonen aanmaken. En juist het afwisselen van vasten en voeding is enorm helend.
Wat doen ketonen
Op het moment dat je geswitcht bent naar vetverbranding maakt je lever ketonen. Hij maakt deze energiebron na ongeveer 17 uur. Je hersen kunnen namelijk geen vetzuren gebruiken als brandstof, maar wel ketonen.
Als ketonen je hersenen voorzien van energie dan verdwijnt er een soort van ruis, de deken rond je bewustzijn en je hebt een veel hogere concentratie en focus.
Je stemming kan ook enorm verbeteren en je insuline gevoeligheid. Insuline resistentie is een veel voorkomende oorzaak van vele ziekten en middels vasten kan je dit herstellen. Je metabole flexibiliteit vergroot en je kunt steeds makkelijker en sneller switchen tussen de twee energie systemen en juist dat maakt het zo gezond. Je gaat detoxen omdat je vetten verbrand en omdat ketonen ervoor zorgen dat de autofagie kan beginnen, waardoor je cellulair ook opruimt. Je mitochondriën herstellen en je antioxidanten capaciteit gaat omhoog. Ketonen werken ook als antioxidant en kunnen zo omgaan met oxidatieve stress. Hoe langer en hoe dieper je vast, hoe meer je lichaam gaat herstellen.
- Mentale helderheid
- Positieve stemming
- Insuline gevoeligheid verbeteren
- Metabole flexibiliteit vergroten
- Cellulair opschonen en herstellen
- Detoxen, ontgiften
- Vet verbranden
- Sterke energie
- Betere cognitief vermogen
- Mitochondriën herstellen
- Neuronen herstellen
- Verhogen antioxidanten capaciteit
- Ontstekingen remmen
Als je dus nooit switcht naar vetverbranding. Nooit meer dan 17 uur vast, dan zal je nooit ketonen aanmaken, met uitzondering van een ketogeen voedingspatroon. Je kunt vasten en ketogeen ook mooi combineren. Er zijn zoveel manieren om een gezonde levensstijl te creëren, gelukkig maar, want iedereen is uniek. Het is belangrijk dat je vind wat bij jou past.
De switch naar ketonen kan je voelen
Je kunt de switch naar de aanmaak van ketonen voelen. Soms kan je vervelende ongemakken ervaren. Je lichaam begint met helen en heling geeft vaak eerst wat ongemakken. Zeker als je nog nooit ketonen hebt aangemaakt, de vetverbranding nooit hebt aangesproken, dan moet je lichaam even schakelen.
Je kunt klachten als hoofdpijn, vermoeidheid of kramp ervaren. Je kunt er een beetje koortsig van zijn. Maar weet dat dit allemaal tekenen van heling zijn. Doordat je vetten gaat verbranden komen er afvalstoffen vrij en die mag je lichaam allemaal verwerken. Soms krijg je een beetje een gek gevoel op het moment dat je lichaam wil switchen, maar het nog niet helemaal lukt. Geef hier aan toe, ga even zitten, rustig wandelen en luister vooral naar je lichaam. Door de aanmaak van ketonen kan je wat uit je mond gaan ruiken in het begin, maar ook obstipatie of hartkloppingen komen voor. Als je het niet vertrouwd waarschuw dan altijd een specialist.
Weet dat als je klachten ervaart je juist mag werken aan je metabole flexibiliteit.
- Hoofdpijn
- Koorts
- Vermoeidheid
- Kramp
- Obstipatie
- Hartkloppingen
- Vochtverlies
- Slechte adem
- Huidklachten
Kijk ook hoe je kunt aanvullen met supplementen. Soms zijn er te korten in je lichaam waardoor de switch moeizamer loopt. Heb je hier vragen over mag je ze ook altijd stellen of vul het gratis advies formulier in.
Ketonen meten
Je kan je voorstellen dat het dus best goed is om af en toe te zorgen dat je ketonen aanmaakt. Als je ketonen aanmaakt gaat je lichaam aan de slag met herstel werkzaamheden. Als je nu nog een echte suikerverbrander bent, dan kan je in het begin wat moe zijn door het vasten. Je lichaam moet leren om te schakelen.
Om dit schakelen inzichtelijk te maken kan je ketonen meten in je bloed of urine. In je bloed kan je dit meten met een glucose, ketonen meter en in je urine met ketosticks.
Bloedwaarden
Met een vingerprik kan je de waarden van je bloed meten. Tussen de .5 en 8.0 ben je in ketose. Je bent geswitcht van de glucose- naar de vetverbranding en je lever maakt ketonen aan.
Als je waarden tussen de 1.0 en 3.0 zijn dan voel je vaak de mentale helderheid en de energie die ketonen je geven. Dit kan je dagelijks bereiken als je één maaltijd op een dag eet. Nu is het als vrouw niet verstandig om dat altijd te doen, maar dit kan je af te doen, afhankelijk van je cyclus of levensfase. Doe je een langere vast, waar je je immuunsysteem reset en ziektes aanpakt dan kom je rond de 3.0 en 8.0. Dit is therapeutische ketose en ontzettend helend. Dit kan je ook bereiken met het eten van een ketogeen menu, maar dan stimuleer je enkel ketonen en niet autofagie.
Komen je waarden boven de 8.0 dan mag je het vasten onmiddellijk stoppen.
Meten
Meten kan je met een glucose-ketonen meter. Door meerdere metingen te doen kan je een goed beeld krijgen. Je kunt dan ook ontdekken waarom het eventueel niet lukt om in ketose te komen.
Je eerste meting is direct bij het opstaan. Als je waarden dan tussen de .5 en 8.0 zitten ben je in ketose. Het kan zijn dat je meter .2 aangeeft. Je maakt nu wel ketonen aan, je lichaam is aan het switchen, maar je bent nog niet in ketose.
De tweede meting doe je voor je eerste maaltijd. Dan wil je dat je ketonen gestegen zijn. Hoger dan de eerste meting. Is dit het geval dan ben je aan het switchen of al geswitcht naar vetverbranding en maak je ketonen aan.
Tegelijkertijd kan je met zo’n meter je glucose waarden meten. Voor de uitgangswaarden meet je de eerste keer je glucose direct na het opstaan, gelijk met je ketonen. De tweede meting doe je ook voor je eerste maaltijd en die moet vervolgens lager zijn. De ketonen moeten gestegen zijn, maar je glucose lager.
Niet altijd makkelijk in ketose
Niet iedereen komt even gemakkelijk in ketose. Is dit het geval dan is het fijn om de oorzaak te achterhalen, zodat je er iets aan kunt doen. Afhankelijk van je gemeten waarden kan je het probleem opzoeken.
Als je ketonen niet hoger zijn bij de 2de meting, maar je glucose wel lager dan lijkt het of je lever aandacht nodig heeft. Je lever is verantwoordelijk voor de aanmaak van ketonen en dat gebeurd niet. Je kunt je lever gaan reinigen en ondersteunen met voeding, vasten en supplementen.
Als je ketonen wel hoger zijn bij de 2de meting, maar je glucose gelijk of hoger dan kan het zijn dat je veel opgeslagen suikers in je lichaam hebt. Je lever functioneert, want die maakt ketonen, maar er komen ook suikers vrij. Nu is het belangrijk om te blijven vasten, wisselen in lengtes van vasten, zodat je de opgeslagen glucose en insuline kunt afvoeren.
Het kan ook zijn dat beide metingen bij de 2de meting gelijk blijven. Dit is een teken dat je te veel toxines in je lichaam hebt. Het is van belang om goed te detoxen, zware metalen af te voeren en je lichaam te ondersteunen met de juiste supplementen.
Teveel suikers, niet functionerende lever of te veel toxines.
Ketostix
Je kunt ook meten met urine ketostixs, maar die zijn minder nauwkeurig. Je kunt met die sticks in je urine meten hoeveel ketonen je aanmaakt. Je houdt een strip in je urine en deze zal verkleuren. De kleur geeft aan hoeveel ketonen je in je urine hebt. Het is geen waterdichte methode, maar geeft wel een redelijk beeld. Dit kan je zeker gebruiken om een ketonen indicatie te krijgen.
Het kan dus zijn dat je niet makkelijk in ketose komt en daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Door het doen van metingen kan je dit onderzoeken.
Eén van de oorzaken is dat je te veel opgeslagen glucose en insuline hebt. Dit kan komen doordat je altijd veel koolhydraten en suikers hebt gegeten en ze niet hebt gebruikt. Jarenlang heeft je lichaam een oplossing gezocht en ze opgeslagen. Dit is enkel het verplaatsen van het probleem. Het kan zijn dan je in de tussentijd resistent bent geworden voor insuline, waardoor je de suikers nog sneller ging opslaan in je vetcellen.
Als je nu gaat vasten om al die opgeslagen glucose en insuline af te voeren dan kan de switch wel wat lastiger gaan. Het heeft zolang in de glucose verbranding gedraaid en mag nu ineens andere systemen aanspreken. Het kan ook zijn dat je lever geen ketonen kan aanmaken en wat extra verzorging nodig heeft of dat je te veel opgeslagen toxines hebt.
- Te veel opgeslagen glucose en insuline
- Te hoge toxische belasting
- Niet goed functionerende lever
- Stress
- Geduld
- Slaap
Andere dingen die ervoor zorgen dat je geen ketonen aanmaakt zijn stress, geduld en slaap. Op het moment dat je veel stress ervaart, dan maakt je lichaam cortisol. Cortisol zorgt ervoor dat je alert bent en om kunt gaan met de stressvolle situatie en laat hierbij ook glucose vrij om te vechten. Hierdoor blijf je in de suikerverbranding.
Bij langdurige stress kan je hier ook insuline resistent door worden.
Misschien heb je te weinig geduld. Je moet eerst alle glucose in je lichaam verbranden voordat je kunt switchen naar de vetverbranding en dus ketonen kunt aanmaken. Te weinig slaap kan ook een reden zijn waardoor je niet in ketose komt.
Wat kan je hier aan doen
Vast langer
Het kan zijn dat je lichaam langer nodig heeft om de switch te maken. Pak een 36 uur vasten en kijk wat het doet. Enkel 17 uur vasten is misschien niet voldoende. Of doe een keer een diepe reset van >72 uur.
Check je maaltijden
Kijk hoe je maaltijden eruit zien. Wat is de verhouding van koolhydraten, eiwitten en vetten. Als je te veel koolhydraten eet tussen het vasten door, dan kan switchen lastiger zijn.
Varieer je vasten meer
Het kan zijn dat je lichaam gewent is aan 15 of 17 uur vasten en het net iets meer variatie of stress nodig heeft om af te vallen of om in ketose te komen. Soms kan even een paar dagen niet vasten ook helpen.
Verwijder alle chemische stoffen
Chemische stoffen kunnen insulineresistent veroorzaken. Ook je verzorgingsproducten, supplementen, thee alles waar een etiket op zit kan chemische stoffen met zich mee brengen.
Ga zware metalen afvoeren
Opgeslagen zware metalen kunnen het proces verstoren. Glutathion en greens kunnen je hierbij helpen. Het is belangrijk om alle toxines te verminderen.
Voldoende cofactoren
Zorg dat je je lichaam echt voedt en vul waar nodig aan met supplementen. Je lever, darmen, schildklier, nieren alles heeft nutriënten nodig. Antioxidanten niet vergeten om gifstoffen te verwijderen.
Verzorg je lever
Je lever is heel belangrijk en toxische stoffen als alcohol, paracetamol, drugs en andere toxines helpen dit niet. Je kunt een leverpakking doen en je lever ondersteunen met glutathion bijvoorbeeld.
Verminder stress
Stress staat als laatste maar is enorm van invloed. Cortisol wordt aangemaakt bij stress en laat glucose vrijkomen. Hiervoor maak je insuline aan en op dat moment kan je geen ketonen aanmaken.
En cortisol brengt al je andere hormonen in disbalans, ook je geslachtshormonen. Als vrouw mag je ook anders vasten dan als een man.
Ketonen
Door de aanmaak van ketonen is vasten dus een stuk makkelijker dan je misschien in eerste instantie denkt. Iedereen kan vasten, iedereen kan ketonen aanmaken en lukt dit niet, kijk dan waarom dit niet lukt. Als je eenmaal de switch hebt gemaakt van een suikerverbrander naar een vetverbrander dan kan je relatie met voeding compleet veranderen.
- Honger stillen
- Afvallen
- Brain fog
- Groeihormonen stimuleren
- Energie – brandstof voor je mitochondriën
- Herstel van weefsel en neuronen
- GABA
Vasten en voeding zijn een fantastische combinatie en kunnen elkaar enorm versterken.
Honger
Nadat je ketonen aanmaakt is de honger verdwenen. Ze zetten je hongerhormoon in de hypothalamus uit. Doordat je metabool flexibeler wordt en steeds makkelijker in en uit ketose kunt gaan is honger niet meer iets wat je kan afleiden. Honger bestaat niet meer en het wordt een aangename ervaring als het er een keer wel is.
Je kunt uren door zonder tussendoortjes.
Afvallen
Door het trainen van je metabolisme en steeds flexibeler te kunnen switchen wordt afvallen een stuk makkelijker. Je kunt beginnen met het verbranden van je vetten. Vervolgens wordt je honger gestild en ga je enorm veel energie ervaren. Juist het in en uit vasten gaan gaat je hierbij helpen, met op zijn tijd een diepe reset. Je komt steeds vaker in een helende staat en gaat automatisch minder eten als dit nodig is.
Brainfog
Ketonen zijn een super brandstof voor je hersenen. Je zet een lichtje aan van helderheid en focus. Als je dit eenmaal een keer hebt ervaren wil je nooit meer dat je hersenen altijd alleen maar op glucose draaien. Zit je constant in de suikerverbranding dan ervaar je dit nooit.
Je kunt ook zorgen dat je in ketose bent voordat je een presentatie mag geven of een belangrijk gesprek hebt. Als je eenmaal een vetverbrander bent, dan zal je op dat moment extra gefocust zijn.
Groeihormonen
Als we ouder worden neemt de productie van groeihormonen af. In de pubertijd heb je een piek en rond je 30ste kan het al naar een nulpunt dalen. Dit kan ervoor zorgen dat je moeilijker vet kunt verbranden, je spieropbouw lastiger is en je hersengroei verminderd. Door het vasten daalt je bloedsuiker en ruim je al het opgeslagen glucose op. Dit is het moment dat je groeihormoon gaat stijgen en met 48 uur is het vervijfvoudigd. Dit is heel belangrijk als we ouder worden.
Energie
Wanneer je in de suikerverbranding zit dan ben je afhankelijk van externe brandstof. Dit kan best complex zijn. De samenstelling van je maaltijd bepaald hoeveel energie je krijgt. Soms kan je zelfs een energiedip hebben na de maaltijd. Je energie gaat met ups en downs door het stijgen van je bloedsuikerspiegel. Op het moment dat je energie haalt uit ketonen, dan is je energie veel sterker en stabieler.
Je mitochondriën, de energiefabriekjes in al je cellen, houden van ketonen. Hiermee kan je ze resetten en een boost geven.
Herstel van weefsel en neuronen
Je hersenen worden heel blij van vasten. Je hebt enorm veel neuronen en als die beschadigd zijn dan ga je dit merken aan je geheugen. Je wil iets pakken en weet niet meer wat of je weet midden in een gesprek niet meer wat je wil zeggen. Neuronen gaan kapot door toxines, zware metalen en wanneer je ze niet gebruikt. Uiteindelijk kunnen er ziektes als de ziekte van alzheimer ontstaan.
Als je gaat vasten dan maken je hersenen nog een neuro chemische stof, BDNF, die de groei van nieuwe neuronen stimuleert. Hierdoor kan je je hersenfuncties verbeteren. Autofagie is ook heel belangrijk bij het opschonen van je hersenen, samen met een goede slaap.
GABA zorgt ervoor dat je gedachten rustiger worden, het maakt je kalm. Je gaat minder praten en wordt vele malen relaxter en meer tevreden. Angst verminderd, je hebt minder kans op depressie en je kan er heerlijk op slapen. GABA maak je aan als je ketonen ook gaan stijgen en daarom kan je er zo ontspannen van worden.
Wanneer BDNF en GABA actief zijn dan ben je in een optimale staat om te leren.
Je bent kalm, gefocust en je kunt je beter concentreren. Als je aan het vasten bent, hier gewend aanraakt, dan wil je gedurende de dag, of tijdens een belangrijke taak, voor een presentatie of examen graag in de vasten staat zijn.
Je vast verlengen
Het kan zijn dat het een grote stap is van je huidige situatie naar 17 uur vasten. Dit kan je ondersteunen met een bulletproof koffie. Dit is een koffie met MCT olie en roomboter of ghee. MCT olie stimuleert de aanmaak van ketonen en zorgt ervoor dat je langer in ketose kunt blijven.
Wanneer je dit niet meer nodig hebt om de duur van je vast te verlengen en prima zonder kan dan zou ik het achterweg laten. Zeker als je gewicht wil verliezen. Je gaat namelijk de MCT olie als brandstof gebruiken i.p.v. je eigen vetten. Als je juist niet wil afvallen dan kan je het extra toevoegen en wel in ketose blijven. Ook het nemen van wat noten boter of een glaasje bone broth kan je helpen je vast te verlengen, zeker als je wat MCT olie toevoegt. Check wel of je ketonen blijft aanmaken als je twijfelt.
Soms is het ook niet fysiek dat het lastig is om die uren vasten te kunnen overbruggen. Luister naar je lichaam. Sta even stil voordat je denkt dat je voeding nodig hebt. Vraag jezelf, is het fysiek of mentaal? Wat mis ik nu echt. Dit kan hele mooie inzichten geven.
Bullet proof koffie
INGREDIËNTEN
1 kopje koffie
1 of 2 tl roomboter of ghee
1 of 2 tl MCT olie (kokosolie)
Voor een bulletproof koffie doe je deze ingrediënten samen in een blender. Je kunt het ook in een glas doen en met een handmixertje mengen. Door het wat op te schuimen wordt het een romige koffie.
Wil jij ketonen aanmaken begin dan met intrmitterend vasten of start met het opschonen van je lichaam met een diepe reset.
Dit is geen medisch advies en twijfel je of heb je vragen stel ze dan aan een specialist en je mag mij ook altijd contacten.
Laat je een reactie achter?
Heb je iets aan deze blog gehad? Ik zou het leuk vinden je reactie hieronder te lezen.
Mij mag je alles vragen.
Vergroot je bewustzijn, alles is een keuze, maak jouw leven waardevol.
Liefs Kim